GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι πλαστικές σακκούλες‏...

. Αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν γιατί δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούμε! . Γράφει ο Νικ. Γρυσπολάκης .. Αφορμή γι’αυτό το μήνυμα στά...

.
Αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν γιατί δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούμε!
.
Γράφει ο Νικ. Γρυσπολάκης
..
Αφορμή γι’αυτό το μήνυμα στάθηκαν πολλοί γνωστοί και φίλοι οι οποίοι παρ’ ότι τους προέτρεπα να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακκούλες και να τις αντικαθιστούν με υφασμάτινες ή δικτυωτές μου απαντούσαν με ειρωνεία, θυμό ή έκπληξη πως για την παραγωγή των πλαστικών σακκουλών δεν απαιτείται σχεδόν καθόλου ενέργεια και πετρέλαιο και άρα είναι ένα ζήτημα άνευ σημασίας για να ασχολείται κανείς. Επειδή όμως η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την άγνοια ορίστε μερικά σημαντικά στοιχεία για τις πλαστικές σακκούλες.
Παγκοσμίως παράγουμε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο πλαστικές σακκούλες κατ’έτος. Δηλαδή αντιστοιχούν πάνω από 150 στον καθένα μας.
Για την παραγωγή τους απαιτούνται πάνω από 52 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Δηλαδή όσο πετρέλαιο καταναλώνει ολόκληρη η Ελλάδα μέσα σε 132 ημέρες.
Με τις σημερινές τιμές πετρελαίου αυτό ισοδυναμεί με 6 δις $....κι αυτό μόνον για το κόστος της πρώτης ύλης χωρίς να συνυπολογίζουμε την ενέργεια για την παραγωγή τους και την μεταφορά τους. Με αυτά τα χρήματα και μόνον θα λύναμε το πρόβλημα σίτισης όλου του τρίτου κόσμου.
Οι πλαστικές σακκούλες δεν είναι βιοδιασπώμενες, είναι φωτοδιασπώμενες. Δηλαδή διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια που διατηρούν τις ιδιότητές τους δηλητηριάζοντας το έδαφος και το νερό.
Πάνω από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και 1 εκατομμύριο πτηνά βρίσκουν τον θάνατο λόγω κατάποσης κομματιών από πλαστικές σακκούλες.
Χημικά υψηλής τοξικότητας όπως το DDT και τα PCB βρίσκονται στα πλαστικά σε συγκεντρώσεις 1 εκατομμυρίου φορές υψηλότερες από τα ασφαλή όρια για τους ανθρώπους.
Στον βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, λόγω των ρευμάτων έχει δημιουργηθεί ένας απέραντος σκουπιδότοπος ο οποίος αποτελείται από πλαστικά κατά 90%, έκτασης 3.43 m2. Δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της έκτασης της Ευρώπης.
----------------------------------------------

12 σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στου κουφού την πόρτα...
    στην Ελλάδα δεν πρόκεται ποτε να ασχοληθεί κανεις με τέτοιες λεπτομέρειες..(sic)!!
    Εδώ δεν ασχολείται κανεις μα κανεις με τα καμένα δάση...!!!



    περνα απ`το Kafenion ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τοτε τι κανεις εσυ εδω; Αντε αργοσχολε, τραβα αλλου να μαλακιστεις. Ινστρουχτορα του κωλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "...Γράφει ο Νικ. Γρυσπολάκης..."

    καλό το μοιρολόϊ σου, με στοιχεία και αριθμούς, ... αλλά... δέν έχει γριά Μανιάτισσα !
    Δηλ. τώρα μας εισηγείσαι, άν αντελήφθην ορθώς, να περιμένουμε μέχρι, 6,666 δίς άτομα, να συνειδητοποιηθούν και να μήν χρησιμοποιούν, έκαστος ιδία αποφάσει, πλαστικές σακούλες ?

    Στέκεις καλά ?
    Εσείς, πού κονομάτε πιάνοντας την πέννα, δημοσίως, να μάς λέτε και τίποτα πρακτικό ! Ενδεχομένως και βίαιο. Ψάξτε ! Τολμήστε !
    Άν δέν έχετε, σκάστε και περιμένετε, όπως εμείς οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. E!!!!! Κακλαμάνη!!!!!

    Τίς πλαστικές σακκούλες οι μπακάληδες τις δίνουν τσάμπα στον πελάτη ενω για τις οικολογικές θέλουν λεφτά.
    Κακλαμάνη είσαι πολύ περήφανος και ευχαριστείς δημόσια τους μεγαλομπακάληδες που έχουν βάλει έναντι αμοιβής στα μαγαζιά τους οικολογικές σακούλες ενώ για τις πλαστικές ποτέ δεν ζήτησαν λεφτά.


    Γιατί αφού ο πελάτης πληρώνει τη σακούλα του μέσω των προιόντων που αγοράζει δεν του προσφέρουν οι μπακάληδες οικολογική σακούλα αντί για πλαστική.

    Αλλά όποιος κάνει συμφωνίες με μπακάληδες μόνο μπακαλοδουλειές κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν είσαι παθητικό ων (δηλαδή ζώον) και θες μασημένη τροφή είσαι ήδη καμένος. Θες κάτι πρακτικό που δεν μπορείς να σκεφτείς μόνος σου; Κράτα μαζί σου υφασμάτινες σακκούλες και δικτυωτά αντί να παίρνεις τις πλαστικές. Μην αγοράζεις προϊόντα που έχουν 10 συσκευασίες η μια μέσα στην άλλη. Αυτό είναι αρκετά πρακτικό ή ούτε αυτό σου κάνει; Εμπλακείτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε οργανισμούς και φορείς και πιέστε για την απαγόρευση της χρήσης τους ή επιβολή φόρου σε αυτήν (όπως στην Ιρλανδία). Αν δεν ξεκουνίσετε από τους καναπέδες σας μια ζωή θα άβουλα όντα θα μείνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. νικολάκη, υιε του μακη: τι μας προτείνεις δηλαδή? να σταματισουμε να χρησιμοποιούμε τις πλαστικές σακούλες επειδή φτιάχνονται από πετρέλαιο και να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις χάρτινες που φτιάχνονται από τα δέντρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτοί οι Ελληνάρες είναι απίστευτοι! Τους μιλάς για κάποιο θέμα και απαντούν βρίζοντας από κεκτημένη ταχύτητα "ότι δεν γίνεται τίποτα" κ.λ.π. χωρίς να ξέρουν τι λένε, με τι διαφωνούν και τι αντιπροτείνουν. Μόνο αντίδραση για την αντίδραση και τα κομπλεξάκια του καθένα που βρήκε τρόπο να τα εκφράσει ανώνυμα. Τους προτείνει ο άνθρωπος να χρησιμοποιούν υφασμάτινες τσάντες και σπεύδουν να τον βρίσουν με το επιχείρημα ότι οι χάρτινες γίνονται από τα δέντρα. Ποιός μίλησε για χάρτινες ρε λεβέντες; Συμφωνώ απόλυτα με τον 10:00. Είναι 2-3 απλές ενέργειες που μπορούμε όλοι να κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση