GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H ιστορία επαναλαμβάνεται...

. Της Αλκμήνης Ψιλοπούλου http://politismikokrah.blogspot.com/ . Στο σταθμό του μετρό Αμπελοκήπων , σήμερα 10 Δεκεμβρίου, τέταρτη μέρα της ...

.
Της Αλκμήνης Ψιλοπούλου
.
Στο σταθμό του μετρό Αμπελοκήπων, σήμερα 10 Δεκεμβρίου, τέταρτη μέρα της εξέγερσης των νέων στη χώρα μας, είδα μια παρέα νεαρών να γελάει και να μιλάει ζωηρά μεταξύ της, όπως συνήθως κάνουν οι νέοι. Μέσα στην παρέα, μια κοπέλα φορούσε μια μάσκα φαρμακείου. Επιδεικτικά. «Ήμουν κι εγώ εκεί, στην πορεία, στα επεισόδια, στα δακρυγόνα», έλεγε η μάσκα. Το μετρό έρχεται και η παρέα μπαίνει μέσα. Οι ταραγμένοι εμποράκοι που «είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται» την κοιτάζουν με απαξίωση, ανάμεικτη με τρόμο. Το κορίτσι γελάει υποδηλώνοντας την περιφρόνηση που νιώθει για όλους αυτούς, που τόσα χρόνια ταΐζουν αυτήν και τους συνομηλίκους της, τους συμμαθητές της, με αυτοκίνητα, κομπιούτερ, ρολόγια Ρόλεξ, σινιέ ρούχα, reality show, κινητά, χαζοτηλεόραση, χαζούς ανθρώπους, πολιτικούς και άλλους, διάφορους, να λένε ανοησίες μέσα από τα παράθυρα χωρίς πατζούρια, με χλιδάτες βιτρίνες στην Ερμού. Να την ταΐζουν με μια καλοπέραση που ήταν φενάκη, και η μαμά κι ο μπαμπάς να είναι συνεχώς αλλού-στη δουλειά, στην τηλεόραση, στους καυγάδες τους.
Γνωρίζει το κορίτσι ότι δεν έχει και μάλλον δεν θα έχει ποτέ λεφτά για να πάρει τα κάμπριο ή 4χ4 που έχει πάρει ο μπαμπάς με δάνειο-με αποτέλεσμα να κάνει τώρα δυο δουλειές για να το ξεχρεώσει, το ίδιο και η μαμά. Ζουν σε ένα πολυτελές διαμέρισμα των βορείων προαστίων, που κι αυτό με δάνειο το αγόρασαν. Κι είναι μέσα στο νέφος τα τελευταία χρόνια, ούτε ένα δέντρο δεν έχει μείνει. Όλοι τρέχουν όλη μέρα στο κέντρο, η μαμά κι ο μπαμπάς στη δουλειά, το κορίτσι στη σχολή ή με φίλους όταν το σχολείο είναι υπό κατάληψη, ή μπορεί να βρίσκεται κι αυτή μέσα σ΄ αυτό το σχολείο. Ο αδερφός της έβγαλε τη σχολή εδώ και δύο χρόνια αλλά είναι άνεργος. Αυτός είναι συνέχεια πάνω από το κομπιούτερ και σερφάρει. Ιδιαίτερα στα μπλόγκς των οικολογικών οργανώσεων. Τι άλλο να κάνει; Βγαίνουν με φίλους, αλλά τώρα τελευταία κι αυτό τόκοψαν γιατί δε φτάνει το χαρτζηλίκι των γονιών. Και ξαφνικά, μέσα από ένα μοιραίο γεγονός, της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, το κορίτσι και ο αδελφός της καταλαβαίνουν ότι τα ακριβά κοσμήματα, τα 4χ4, τα δάνεια για το σπίτι που μοίρασαν αφειδώς με το αζημίωτο οι τράπεζες στο μπαμπά-νυν νεόπτωχο- δεν είναι τίποτε άλλο από σκουπίδια. Κι έπειτα, δεν τρώγονται. Ούτε τα ευρώ που βγάζει ο μπαμπάς τρέχοντας σε δυο δουλειές, τρώγονται. Και τότε βγαίνουν από το σπίτι τους το κορίτσι και το αγόρι και καίνε τα αυτοκίνητα, τα κάνουν παλιοσίδερα, τα τζάμια και τις βιτρίνες τις κάνουν σκόνη, και παραδίδουν στο πυρ όλον αυτό τον κόσμο. Το σύγχρονο πολιτισμό μας. Το δυτικό, εκφυλισμένο και ευρισκόμενο στη δύση του πολιτισμό. Και βλέποντας αυτά, αναρωτιέμαι. Καλά, αυτή η κυβέρνηση δεν βλέπει, δεν καταλαβαίνει; Ή μήπως βρίσκεται ταμπουρωμένη μέσα στα δικά της χλιδάτα Εξάρχεια, λειτουργώντας στο δικό της σύμπαν, σχεδόν αυτιστική;
Χαϊδεύει ο Καραμανλής τα αυτιά των εμποράκηδων. Προσπαθεί να τους εξαγοράσει με λεφτά, όπως το προπερασμένο πύρινο καλοκαίρι εξαγόρασε την επανεκλογή του με 1000 ευρώ το κεφάλι.
Ο Γιωργάκης, από την πλευρά του, ανάβει κεριά στο Περιστέρι προσευχόμενος να πατήσει πάνω στο πτώμα της αυτιστικής κυβέρνησης για να γίνει πρωθυπουργός.
Η Παπαρήγα με τη γνωστή της κασέτα, περί κουκουλοφόρων και προβοκατόρων.
Καθένας κάνει ότι μπορεί για να επιβεβαιώσει, με το δικό του τρόπο, ότι αυτός ο πολιτισμός, το πολιτικό μας σύστημα, έχει τελειώσει.
Γιατί αν ο πολιτικός μας κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που βιώνουμε αυτές τις μέρες είναι μια εξέγερση, τότε σημαίνει ότι δεν έχει διδαχτεί τίποτα από την ιστορία που επαναλαμβάνεται. Κι έχει όνομα. Πέτρουλας, Λαμπράκης, Πολυτεχνείο, Καλτεζάς , Αλέξης Γρηγορόπουλος. Το κακό είναι πως οι ήρωες είναι συνήθως αθώοι και αφελείς. Το καλό είναι πως οι ήρωες δεν είναι παρά σύμβολα της συλλογικής μας καρδιάς. Αυτής που θέλει έναν καλύτερο κόσμο, έστω και λίγο πιο αθώο από τον σημερινό.
----------------------------------------

40 σχόλια

  1. Επιτέλους, διαβάσαμε στο press. gr ένα κείμενο σωστό.
    Αν μάλιστα μιλούσε και για ΣΡΙΖΑ και Οικλόγους και ΛΑΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οχι κύριε, δεν επαναλαμβάνεται η Ιστορία! Ολοι οι αγώνες του παρελθόντος ήταν αναίμακτοι, με εξαίρεση το Πολυτεχνείο, που κι εκεί όμως τα παιδιά δεν έσπασαν ούτε έκαψαν, και διαδήλωναν με ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ στα χέρια. Και για κάτι καλύτερο στη Δημοκρατία, και την Παιδεία, όχι για σπίτια και "γκάμπριο". Και δεν ειχαν τίποτα από τους γονείς τους! Πήγαιναν σχολείο μες τα χιόνια χιλιόμετρα, τους έφαγε η μετανάστευση, δεν είχαν ούτε αμάξια ούτε κινητα, ούτε χρήματα για τα βασικά δεν είχαν. Και για να οργανωθούν τύπωναν προκηρύξεις και έγραφαν συνθήματα στους τοίχους, και όχι με sms και ντελάληδες από σκοτεινά μπλογκ. Και από τη φτωχότερη Ευρωπαική χώρα του 1949, είμαστε σήμερα η 20η πλουσιότερη στον κοσμο. Αρα κάτι πέτυχαν ώς γενιά, και τώρα κατηγορούνται από τους εγκάθετους ως "νοικοκυραίοι". Και δεν διαμαρτύρονταν επειδή ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ όταν μεγαλώσουν όπως τούτα τα καμάρια μας, που ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ αλλά χωρίς καμμιά υποχρέωση για τίποτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΚΑΛΑ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ! ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο
    Πριν δέκα λεπτά στην Βουλή, σήμερα Κυριακή 21/12/2008, ο Πάγκαλος είπε τα εξής προς τον υπουργό εθνικής οικονομίας Κύριο Αλογοσκούφη.
    Κύριε υπουργέ με απόφαση σας δωρίσατε πάνω από ένα δις ευρώ σε τρεις ή τέσσερεις τράπεζες για να διευκολυνθούν στις μισθοδοτικές τους υποχρεώσεις στο προσωπικό τους, και τις ανέφερε με χ,ε,κ, τυχαία τα γράμματα, αλλά με τα ονόματα τους στην διάθεση του υπουργού.
    Και τον ρωτά, είναι υποχρέωση του συνόλου των φορολογουμένων να πληρώνουν την μισθοδοσία τραπεζών, και προσθέτω δικό μου σχόλιο, των τραπεζών με τα πανωτόκια, τις ληστρικές πιστωτικές κάρτες, τα επιτόκια δανεισμού τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και τόσα άλλα…..
    Σε άλλη δε περίπτωση που έπρεπε να φορολογηθούν στελέχη τραπεζών με περίπου διακόσα πενήντα εκατομμύρια ευρώ, και τα καθυστερούσαν ελλόγως, με φωτογραφική διάταξη νόμου ως είπε ο Πάγκαλος, ο Αλογοσκούφης τους απάλλαξε της υποχρεώσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίοι αυτή στο γραφείο τύπου τιυ ΣΥΡΙΖΑ, όπως η εν λόγω κυρία. Επιτίθενται στους πάντες και λένε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "Γιωργάκη" πειδή πήγε σε εκδήλωση μνήμης με κεριά και δεν κρύφτηκε, ούτε έκρυψε στις τάξεις του "κουκουλοφόρους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑ ΕΙΠΑΤΕ ΟΛΑ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε... αφού επαναστατήσανε
    και τα παιδάκια των καλών ιδωτικών σχολείων , μάλλον κάτι γίνεται!

    (ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ= ακόμη ένα κοινωνικό άλλοθι πλουτισμού των γονιών τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΓΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΛΟΓΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιτέλους, διαβάσαμε στο press. gr ένα κείμενο σωστό.
    Αν μάλιστα μιλούσε και για ΣΡΙΖΑ και Οικλόγους και ΛΑΟΣ...

    21 Δεκέμβριος 2008 2:44 μμ
    ----

    Τι να πει γι' αυτούς;;;
    Τα μεν δύο πρώτα ΔΕΝ ανήκουν στο σύστημα του δικομματισμού και δεν κάνουν πολιτική για να το διατηρήσουν...
    Για το ΛΑΟΣ, καλύτερα να μην συζητάμε για χουντοβλακόμουτρα και νεκρανάσταση του φασισμού. Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΡΕ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΚΑΛΑ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ! ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ;

    21 Δεκέμβριος 2008 2:56 μμ
    ---

    Τι σου έκανε ρε μαλάκα;
    Μήπως στηρίζει τις κυβερνήσεις που διέλυσαν τη χώρας;
    Αυτές πολεμάει, στο πλευρό της νεολαίας και των εργαζομένων.
    Όχι σαν την Παπαρήγα που μετά τη συνάντησ που είχε με τον Καραμανλή, βγήκε έξω και έκανε δηλώσεις κατά της Αριστεράς αντί να καταγγείλει τα όσα κάνει ο φίλος της πρωθυπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 21 Δεκέμβριος 2008 3:17 μμ


    "Γιωργάκης" είναι φίλε ο υιός της Μαργαρίτας Τσαντ (πονάει; ούτε ελληνικά δεν μιλάει το παιντί, ενώ τα αμερικάνικα αγγλικά του είναι τέλεια!)...
    Πώς να τον πει κάποιος Γιώργο, αφού επί 5 χρόνια έκανε το κόμμα μας μπάχαλο;
    Πώς να τον πει Γιώργο που περίμενε να πέσει ο Καραμανλής με τα σκάνδαλα για να μπορέσει να πάρει κάνα πόντο το παιντί;
    Πώς να τον πει Γιώργο κάποιος όταν μόνο με τη στήριξη των Αμερικάνων κατόρθωσε να "πηδήξει" τον ΚΑΝΕΝΑΝ των δημοσκοπήσεων...
    Και, πούσαι; Μόνο στις δημοσκοπήσεις κερδίζει! Μέχρι τις εκλογές... μπορεί να έχουμε αρχηγό Ντόρα. Και τότε να δούμε το παιντί μας τις τα κάνει!
    Γιωργάκης λοιπόν... Γιωργάκης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αληθεύει,
    ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
    ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

    ...τέρμα τα διακοποδάνεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ κακο ειναι ρε αχρηστο σκατο,οτι δεν εχεις καταλαβει καποια πραγματα.,.
    (ειμαι σιγουρος ,ταχεις καταλαβει,αλλα ντουργουτ ασκερ,κουβεντα να γινεται)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 21/12/0/, 2:54μμ έχεις μάυρα μεσάνυχτα για το Πολυτεχνείο. Και μολότωφ πέσανε τότε και κάδοι απορριμάτων κάηκαν και σούπερ μάρκετς απαλλοτριώθηκαν και συμπλοκές έγιναν στους δρόμους ανάμεσα σε μπάτσους και νέους με μαδέρια. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν εκκλησία όπως το θέλει η εξουσία. Έχεις μάυρα μεσάνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι σου έκανε ρε μαλάκα;
    Μήπως στηρίζει τις κυβερνήσεις που διέλυσαν τη χώρας;
    Αυτές πολεμάει, στο πλευρό της νεολαίας και των εργαζομένων.
    Όχι σαν την Παπαρήγα που μετά τη συνάντησ που είχε με τον Καραμανλή, βγήκε έξω και έκανε δηλώσεις κατά της Αριστεράς αντί να καταγγείλει τα όσα κάνει ο φίλος της πρωθυπουργός.

    21 Δεκέμβριος 2008 3:45 μμ

    ==============================

    ...ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΜΑΧΕΤΑΙ
    ΤΟ GOLDEN BOY
    του life style των ΜΜΕ,του Πρετεντέρη, της Παναγιωταρέα, του chic Ψυρρή και των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πλατείας Κολωνακίου ;

    Α..πήγε και διυλυστήρια εκδρομή..ξέχασα;

    Τέτοια βαρβατήλα
    ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπράβο Αλκμήνη,

    πολυ καλη αναλυση και να συμπληρώσω κατι ακόμα.

    αν "είμαστε σήμερα η 20η πλουσιότερη στον κοσμο", γιατί δεν εχουμε μια ολοκληρη Ε.Ο. Αθήνα Θεσσαλονίκη;

    Γιατί πληρώνουμε διόδια σε δρόμους επικίνδυνους με λακουβες, Κατερίνη- Θεσσαλονίκη, γιατί στα τέμπη υπάρχουν μνήματα με φωτογραφίες μικρών παιδιών, γιατί ο δρόμος είναι γεμάτος πέτρες, γιατί τα παιδιά πληρώνουν φροντιστήρια, δεν αρκούν τα δημόσια σχολεία, γιατί οι ΄δασκαλοι είναι στους δρόμους, γιατί τα νοσοκομεία είναι αχούρια, γιατί οι αστυνομικοι πυροβολούν 15άχρονα παιδια και ποτέ ποτε εμπόρους του θανάτου, παιδεραστές, δουλέμπορους, φοροφυγάδες και άλλους κακούργους;

    Δεν είμαστε η "πλουσιότερη χώρα στο κόσμο", απλά εδώ κατοικούν και κρύβονται μερικοι απο τους πλουσιότερους απατεώνες του κόσμου.

    Αυτοί επιλέγουν,χρηματοδοτούν και συντηρούν την πολιτική νομενκλατούρα που απο το 45 κυβερνά, εις το όνομα του θεού και της Δημοκρατίας.

    Χώρα παράσιτο στους κόλπους της Ευρώπης που δεν παράγει τίποτα και με δανεικά όνειρα συντηρεί κοινωνικά παράσιτα,

    όλους αυτούς με τα αυτοκίνητα, κομπιούτερ, ρολόγια Ρόλεξ, σινιέ ρούχα, reality show, κινητά, χαζοτηλεόραση, χαζούς ανθρώπους, πολιτικούς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πέτρουλας και γρηγορόπουλος στο ίδιο κεφάλαιο της ιστορίας; δε ντρέπεσαι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΓΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΛΟΓΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ !

    21 Δεκέμβριος 2008 3:32 μμ

    ---

    Σήμερα και τις επόμενες ημέρες, το δέντρο του Νικήτα σας, μπορεί να υψώνεται άφοβα στο Σύνταγμα. Καιρός να ξεκουραστούν και τα παιδάκια των ΜΑΤ. Κρίμα είναι τέτοιες μέρες να φυλάνε το δέντρο με στολή, εξαρτήσεις και όπλα.

    Και επειδή ΔΕΝ θα έχεις χιούμορ για να μπορέσεις να καταλάβεις το παραπάνω, θα σου πω απλά: ΚΑΛΗ χρονιά, ξεκουράσου και συ, και ... του χρόνου ξημερώνει μια καινούργια ΕΠΟΧΗ!!!
    Κάνε όρεξη και ΞΑΝΑΡΧΟΜΑΣΤΕ γουρούνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 21 Δεκέμβριος 2008 3:31 μμ

    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΡΟΦΗΤΑΚΟ ΜΟΥ ΟΤΙ ΓΙ'ΑΥΤΗ ΣΟΥ ΤΗΝ "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ" ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΛΛΛΛΛΛ!!!!!
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καταργηση του ασυλου τωρα/........
    Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη. Το ίδιο και το κτίριο της Νομικής, της ΑΣΟΕΕ, του ΑΠΘ που έχουν λεηλατηθεί και πυρποληθεί. Δεν μπορεί όλοι οι αγώνες εναντίον της χούντας να δόθηκαν γι’ αυτό το άσυλο, γι’ αυτού του είδους την κάλυψη σε όσους χρησιμοποιούν τα ιδρύματα της γνώσης για εργαστήρια και αποθήκες μολότοφ. Η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία ωρίμασε αρκετά και πλήρωσε πολλές φορές την παράλογη βία ενός συνονθυλεύματος ακραίων στοιχείων. Ηλθε η ώρα να μπει τέλος σε αυτό το άρρωστο φαινόμενο που προστατεύει απροκάλυπτα μια νησίδα ανομίας στην ελληνική επικράτεια.

    Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει την σχετική πρωτοβουλία με βάση τον νόμο και το σύνταγμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει ο ίδιος να το προτείνει, υπενθυμίζοντας πως δύο προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν επιβάλει τον νόμο σε λεηλατημένα πανεπιστήμια. Αν η δημοκρατία μας δεν αντιδράσει, έστω και τώρα, με ωριμότητα αλλά και αποφασιστικότητα, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "μια κοπέλα φορούσε μια μάσκα φαρμακείου"

    Επειδή το μονο στοιχείο που σε οδήγησε να γράψεις όλο το κατεβατό, είναι η μάσκα που φορούσε η κοπέλα και σε συνδυασμό με το σταθμό των Αμπελοκήπων, σου πέρασε μήπως από το μυαλό ότι η κοπέλα ερχόταν από το νοσοκομείο Άγιος Σάβας που είναι εκεί δίπλα και είχε πάει για χημειοθεραπεία; Άμα κάνεις τον κόπο και μπεις μια φορά μέσα στους διαδρόμους του νοσοκομείου, θα εκπλαγείς πόσοι άνθρωποι σαν εσένα και μένα κυκλοφορούν εκεί με μάσκες, μερικοί/ές χωρίς μαλλιά κτλ.

    Για δες το θέμα κι από αυτή τη σκοπιά και μη νομίζεις ότι όλοι οι άνθρωποι ζουν και ασχολούνται με τα επεισόδια στους δρόμους. Κάποιοι αγωνίζονται να επιβιώσουν από ασθένειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. μου φαίνεται πως και εσύ όπως και πολλοί άλλοι έχετε μπερδέψει τα μπούτια σας
    από που κι ως που ήρωας ο Αλέξης Γρηγορόπουλος;
    έχει χαθεί το νόημα το λέξεων δυστυχώς σε αυτή τη χώρα
    ήρωας λέγεται αυτός που κάνει μια γενναία πράξη μέχρι αυτοθυσίας και κατόπιν αποτελεί και παράδειγμα για τους άλλους
    για ποια γενναία πράξη ομιλούμε σε αυτή την περίπτωση;
    τι έκανε ο μικρός Αλέξης, ποιά γενναία πράξη έκανε ώστε να τον συμπεριλάβουμε στους ήρωες;
    θα τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας λέγοντας τον αλέξη ήρωα
    για μένα είναι ένας άτυχος νέος που απλά δεν περίμενε ότι η βλακώδης πρακτική του ίδιου και των ομοίων του να πετούν πέτρες, μολότοφ, και γενικώς να εμφανίζουν αντικοινωνική συμπεριφορά (παραδόξως με λυμένα όλα τα βιοποριστικά του προβλήματα και χωρίς να έχει καμία σχέση με την υποτίθεται εξαγριωμένη γεννιά των 700 ευρώ, που μάλλον εκείνη την ώρα που αυτός διαπληκτιζόταν και πετούσε πέτρες στους αστυνομικούς η νεολαία αυτή θα προσπαθούσε να κάνει κάποιο μεροκάματο για να περάσει τον μήνα της και δεν θα είχε χρόνο για τέτοιες χαζομάρες)
    δεν θα είχε την συνήθη κατάληξη δηλαδή να μην τους ενοχλήσει και να μην τους τιμωρήσει κανείς και κατόπιν να καθόντουσαν στα γνωστά καφέ περιξ της πλατείας συζητώντας τα "κατορθώματα" τους
    δυστυχώς για αυτούς αυτή τη φορά ο "εχθρός" τους τσαντίστηκε και αυτοί βρέθηκαν απροσδόκητα μπροστά στην μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής τους
    για μένα δεν είναι ήρωας αλλά ένας βλάκας με περικεφαλαία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ... κοπελιά δωρεάν εισητήριο για Σιβηρία να στανιάρεις ... σου χρειάζεται ένας καλός ψυχαναλυτής ... καρα-κομπλέξω .... μου στο απέραντο σύμπαν ο μικρόκοσμός σου περιστρέφεται γύρω από τον "εμποράκο" ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Προσπέρασες ότι πιο βρωμερό γλοιώδες και αποκρουστικό έχει γεννήσει ετούτη η χώρα το ΨΥΡΙΖΑ... έτσι λοιπόν αμε και στο διάολο και εσύ και οι άλλοι βρωμιαραίοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. O SYRIZA EINAI TO PROSWPO TOU NAZISMOU STHN ELLADA!

    OI KOUKOULOFOROI TA TAGMATA EFODOU THS NAZISTO-FASISTIKHS LELAPAS POU SARWNEI THN XWRA MAS!

    DHMOKRATES!

    H WRA THS E3EGERSHS PLISIAZEI!

    H WRA NA TOUS STEILOUME STA TARTARA EINAI KONTA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. συνασπιστιρια, η ελιτ του κωλου, ψευτοηθικολογοι του κερατα. μααστριχτ, δεν ξεχνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 2:44,σφάζεις μέ....σαπουνομάχερο.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Στο σταθμό του μετρό Αμπελοκήπων, σήμερα 10 Δεκεμβρίου, τέταρτη μέρα της εξέγερσης των νέων στη χώρα μας, είδα μια παρέα νεαρών να γελάει και να μιλάει ζωηρά μεταξύ της, όπως συνήθως κάνουν οι νέοι. Μέσα στην παρέα, μια κοπέλα φορούσε μια μάσκα φαρμακείου ( το νέο in ντύσιμό της). Επιδεικτικά. «Ήμουν κι εγώ εκεί, στην πορεία, στα επεισόδια, στα δακρυγόνα», έλεγε η μάσκα. Το μετρό έρχεται και η παρέα μπαίνει μέσα. Οι ταραγμένοι εμποράκοι που «είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται» την κοιτάζουν με απαξίωση, ανάμεικτη με τρόμο (μπορεί και με την αίσθηση της ματαιότητας να τους πλημυρίζει). Το κορίτσι γελάει υποδηλώνοντας την περιφρόνηση που νιώθει για όλους αυτούς,(και που υπαγορεύεται από τις ορμόνες της που είναι σε πλήρη παραγωγή) που τόσα χρόνια ταΐζουν αυτήν και τους συνομηλίκους της, τους συμμαθητές της, με αυτοκίνητα, κομπιούτερ, ρολόγια Ρόλεξ, σινιέ ρούχα (τα οποία η ιδια απαιτεί απο τους γονείς της), reality show, κινητά, χαζοτηλεόραση, χαζούς ανθρώπους, πολιτικούς και άλλους, διάφορους, να λένε ανοησίες μέσα από τα παράθυρα χωρίς πατζούρια, με χλιδάτες βιτρίνες στην Ερμού. Να την ταΐζουν με μια καλοπέραση (που η ίδια την επιβάλει) που ήταν φενάκη, και η μαμά κι ο μπαμπάς να είναι συνεχώς αλλού-στη δουλειά (για να είναι εντάξυ με τα πρότυπα της κοινωνίας που ζούν. Πρότυπα που η μή ιοθέτησή τους επιβάλει άμεση αποβολή),, στην τηλεόραση, στους καυγάδες τους (γιατί η ζωή τους δεν εξελίθηκε όπως την είχαν ονειρευτεί όταν ήταν και αυτοί παιδιά).
    Γνωρίζει το κορίτσι ότι δεν έχει και μάλλον δεν θα έχει ποτέ λεφτά για να πάρει τα κάμπριο ή 4χ4 ( που ονειρεύεται) που έχει πάρει ο μπαμπάς με δάνειο-με αποτέλεσμα να κάνει τώρα δυο δουλειές για να το ξεχρεώσει, το ίδιο και η μαμά. Ζουν σε ένα πολυτελές διαμέρισμα των βορείων προαστίων(που συμετείχε και αυτή οπωσδήποτε στην επιλογή του) , που κι αυτό με δάνειο το αγόρασαν. Κι είναι μέσα στο νέφος τα τελευταία χρόνια, ούτε ένα δέντρο δεν έχει μείνει (που δεν την νοιάζει και ιδιαίτερα γιατί οταν έχει ελεύθερο χρόνο μόνο με τη φύση δεν ασχολείται). Όλοι τρέχουν όλη μέρα στο κέντρο, η μαμά κι ο μπαμπάς στη δουλειά, το κορίτσι στη σχολή ή με φίλους όταν το σχολείο είναι υπό κατάληψη, ή μπορεί να βρίσκεται κι αυτή μέσα σ΄ αυτό το σχολείο. Ο αδερφός της έβγαλε τη σχολή εδώ και δύο χρόνια αλλά είναι άνεργος (γιατι η σχολή που τελείωσε δεν ηταν αυτή που θα του άρεσε και το επάγγελμα που του προσφέραι το απεχθάνεται, επιπλέον δεν μπήκε στη σχολή που του άρεσε γιατί θα έπρεπε να στρωθεί στο διάβασμα και αυτός προτιμούσε τους φραπέδες). Αυτός είναι συνέχεια πάνω από το κομπιούτερ και σερφάρει. Ιδιαίτερα στα μπλόγκς των οικολογικών οργανώσεων. Τι άλλο να κάνει (που να του αποδώσει γρήγορα λεφτά με ουρά); Βγαίνουν με φίλους(και σπαταλάνε το χρόνο τους με ανούσιες συζητήσεις και βόλτες), αλλά τώρα τελευταία κι αυτό τόκοψαν γιατί δε φτάνει το χαρτζηλίκι των γονιών. Και ξαφνικά, μέσα από ένα μοιραίο γεγονός, της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, το κορίτσι και ο αδελφός της καταλαβαίνουν ότι τα ακριβά κοσμήματα, τα 4χ4, τα δάνεια για το σπίτι που μοίρασαν αφειδώς με το αζημίωτο οι τράπεζες στο μπαμπά-νυν νεόπτωχο- δεν είναι τίποτε άλλο από σκουπίδια (αν το κατάλαβαν αυτό είναι και μόνο το μεγάλο κέρδος που έχουν). Κι έπειτα, δεν τρώγονται. Ούτε τα ευρώ που βγάζει ο μπαμπάς τρέχοντας σε δυο δουλειές, τρώγονται. Και τότε βγαίνουν από το σπίτι τους το κορίτσι και το αγόρι και καίνε τα αυτοκίνητα, τα κάνουν παλιοσίδερα, τα τζάμια και τις βιτρίνες τις κάνουν σκόνη, και παραδίδουν στο πυρ όλον αυτό τον κόσμο (γιατί την άλλη την δική τους εσωτερική αλλαγή είναι πιά πολύ αργά για να την πραγματώσουν). Το σύγχρονο πολιτισμό μας. Το δυτικό, εκφυλισμένο και ευρισκόμενο στη δύση του πολιτισμό (στον οποίο θα υποκύψουν με μαθηματική ακρίβεια σε χρόνια που μετριώνται στα δάχτυλα του ενός χεριου). Και βλέποντας αυτά, αναρωτιέμαι. Καλά, αυτή η κυβέρνηση δεν βλέπει, δεν καταλαβαίνει; Ή μήπως βρίσκεται ταμπουρωμένη μέσα στα δικά της χλιδάτα Εξάρχεια, λειτουργώντας στο δικό της σύμπαν, σχεδόν αυτιστική;
    Χαϊδεύει ο Καραμανλής τα αυτιά των εμποράκηδων. Προσπαθεί να τους εξαγοράσει με λεφτά, όπως το προπερασμένο πύρινο καλοκαίρι εξαγόρασε την επανεκλογή του με 1000 ευρώ το κεφάλι.
    Ο Γιωργάκης, από την πλευρά του, ανάβει κεριά στο Περιστέρι προσευχόμενος να πατήσει πάνω στο πτώμα της αυτιστικής κυβέρνησης για να γίνει πρωθυπουργός.
    Η Παπαρήγα με τη γνωστή της κασέτα, περί κουκουλοφόρων και προβοκατόρων.
    Καθένας κάνει ότι μπορεί για να (επιβιώσει σε ένα κόσμο ανθρώπων ζώων που ξεχνάνε τη ζωική τους φύση) επιβεβαιώσει, με το δικό του τρόπο, ότι αυτός ο πολιτισμός, το πολιτικό μας σύστημα, έχει τελειώσει.
    Γιατί αν ο πολιτικός μας κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που βιώνουμε αυτές τις μέρες είναι μια εξέγερση, τότε σημαίνει ότι δεν έχει διδαχτεί τίποτα από την ιστορία που επαναλαμβάνεται. Κι έχει όνομα. Πέτρουλας, Λαμπράκης, Πολυτεχνείο, Καλτεζάς , Αλέξης Γρηγορόπουλος. Το κακό είναι πως οι ήρωες είναι συνήθως αθώοι και αφελείς. Το καλό είναι πως οι ήρωες δεν είναι παρά σύμβολα της συλλογικής μας καρδιάς. Αυτής που θέλει έναν καλύτερο κόσμο, έστω και λίγο πιο αθώο από τον σημερινό.
    Απαραίτητα ξεσπάσματα που σπρώχνουν μπροστά την ανθρώπινη ιστορία που γράφεται με αίμα και ισχυρούς κλονισμούς αξιών και κατεστημένων. Είμαστε όλοι θύματα της οδυνηρής ανηφορικής μας εξέλιξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η κάθε ελλεεινίδα χαζογκόμενα το παίζει επαναστάτρια και μετά ψάχνει το καλό σπόνσορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δηλαδή η κοπελίτσα δίκαια ειερωνευόταν τους νοικοκυραίους, διότι τα αγαθά που απέκτησε ο μπαμπάς με δάνεια και με τις δύο δουλειές ενδεχόμενα δεν θα μπορεί να αποκτήσει η ίδια!! Κι έτσι βγαίνει στους δρόμους και τα σπάει και τα καίει. Γιατί δεν ζητά καλύτερα από τον μπαμπα να πουλήσει το 4χ4 και το σπίτι στα βόρεια προάστια ώσρε να πάει σε καλύτερο σχολείο και να μάθει πράγματα χρήσιμα για την ζωή της. Καλά σας τα γράφει μου φαίνεται ο Ανδριανόπουλος. Χαιδεμένοι επαναστάτες του φραπέ είνα;ι όλοι τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. eisai poly malakw sinaspismeni , oust apo dw aristeroi twn voreiwn proastiwn!thes kai na postareis kai na to paixeis epanastatria...tha ti fas apo dexio kai tha iremiseis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ;

    21 Δεκέμβριος 2008 4:38 μμ
    =======
    Σε έτσουξε ο κώλος σου από το επικείμενο γαμίσι;;;
    Ή από τις συνεχείς ...παρενοχλήσεις;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. 21 Δεκέμβριος 2008 5:20 μμ
    ----

    Καλά, εσύ έχεις μεγάλη φαντασία! Γράψε κάνα μυθιστόρημα, θα πετύχει!

    Μα είναι δυνατόν, να πάει η νοσοκόμα με τη μάσκα από το νοσοκομείο στον ...σταθμό του μετρό;;;;

    Σε ρωτώ σαν 15χρονος (που δεν είμαι): "Πας καλά;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ήρωες ήταν ο Ηλιάκης, ο Σιαλμάς, ο Βλαχάκος... Ήρωας ήταν ο Χανδρινός (ψάξε στο GOOGLE να βρεις ποιός ήταν αν δεν τον ξέρεις). Ήρωας ήταν ο Κατσημήτρος, ο Δαβάκης, ο Πλαστήρας, ο Κουντουριώτης. Θές κι άλλους; Να παω κι άλλο πίσω; Ήρωες ήταν όλοι αυτοί που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και ελεύθερη. Τόσο ελεύθερη ώστε εσύ να μπορείς να την καις και να καυχιέσαι κιόλας εδώ μέσα.

    Γι' αυτό κοπέλα μου άστα δεν συγκινούμεθα. Ούτε θα σε λυπηθούμε επειδή δεν μπορείς να ξεπληρώσεις το 4Χ4. Κοίτα να μεγαλώσεις και να ωριμάσεις. Κοίτα να μελετήσεις καλά την ιστορία αυτου του έρμου τόπου πριν μιλήσεις για ήρωες. Πάνω απ' όλα μάθε να δουλεύεις για να προσφέρεις στον τόπο και στον εαυτό απο το να περιμένεις όλα έτοιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εχετε μαθει ολοι στην τεμπελια και τον χαβαλε των σκυλαδικων και πρωιναδικων.Ρωτησε την γιαγια σου αν εχεις,να σου πει για δουλει,για συνθηκες και κατατρεγμους.Κι ομως η γενια αυτη εξυψωσε την Ελλαδα.Η νεα γενια δεν βλεπω εκτος απο μαλακισμενα και χασικληδες να βγαζει ΕΛΥΤΗΔΕΣ,ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΔΕΣ,θΕΟΔΩΡΑΚΗΔΕΣ,ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΩΝΑΣΗΔΕΣ.Θα ειναι μια γενια της μαγκιας και της κλανιας,γιατι αν δεν αφησουν τις μαλακιες να εκπαιδευτουν και να δουλεψουν,θα δουλευουν για τους Αφγανους και τους Σομαλους.Αλλα μαθανε ολοι στο ευκολο κερδος.Χωρις να δουλευουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ο μικρός Αλέξης δεν σκοτώθηκε για τους κοινωνικούς του αγώνες αλλα σύμφωνα με αυτά που ακούγονται στην πιάτσα ηταν στο γήπεδο αυτός και η παρέα του έκαναν επεισοδια στην συνέχεια πήγαν στα Εξάρχεια είδαν το περιπολικό νόμιζαν οτι τους κυνηγάνε του πέταξαν μπουκάλια έβρισαν τους αστυνομικούς,σαν γνήσιοι χουλιγκανς και στην συνέχεια έγινε αυτό που έγινε.Άλλωστε το πρώτο αντικείμενο που μπήκε στο σημείο που σκοτώθηκε ήταν ένα κασκόλ του Παναθηναικου.Είσαι ανιστόρητη ο Λαμπράκης δεν σκοτώθηκε γιατί ηταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή αλλα γιατί ηταν αγωνιστής,τα παιδια του Πολυτεχνείου δεν έκαιγαν ελληνικές σημαίες ουτε κατέστρεψαν το κτηριο.Άλλοι αγώνες με ήθος για ένα καλύτερο αυρίο για να έχεις τώρα έσυ κουκουλοφόρε ένα άσυλο να πετάς μολότωφ σε αθώους αλλα τι να μας πείτε και εσείς απο την ζωή σας ίδια θα γίνεις και εσύ με την μαμά σου θα ανοιξεις τα πόδια σε κάποιο πλούσιο για να περάσεις καλά και θα τον κεράτωνεις όποτε σου την σπάει,θα μένεις στα βόρεια προάστεια,δεν θα δουλεξεις ποτέ στην ζωή σου γιτί πάντα κάποιος μαλάκας θα σου τραβάει τα έξοδα και θα στείλεις τα παιδία σου στις σχολές Μωραιτη γιατι στο δημόσιο δεν μαθαίνουν τίποτα.Μην ξεχάσεις όταν το παιδί σου κάνει και αυτό την επανασταση του να του θυμίσεις τους κοινωνικούς αγώνες που έκανες στις καφετεριες της Κηφισίας.Ξευτοεπαναστάτες του Φραπέ η μάλον του καπουτσίνο γιατι Φραπέ πίνει το φτωχοπαιδο στην Νίκαια και το Κορυδαλλό και μην ρωτήσεις που είναι ψαξτο στο navigator της μερσεντές της μαμά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αυτό το κείμενο φανερώνει την κενότητα, την επικινδυνότητα και το πραγματικό πρόσωπο των Συνασπιστών. Πήρες όμως πληρωμένες απαντήσεις απ' όλους, για να καταλάβεις ότι ο ιδεολογικός, ψευτο-αριστερός, νεοφασισμός που πάτε να επιβάλετε δεν θα περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αλκμήνη Ψιλοπούλου ετών 56
    Της αρέσει πολύ το γράψιμο. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει εκδόσει δύο μυθιστορήματα στις Εκδ. Λιβάνη και ένα τρίτο είναι υπό έκδοση. Αναζητάει φίλους και ανθρώπους. Λατρεύει τη φύση και τα ζώα, ζει μέσα στη φύση και πιστεύει στον εθελοντισμό. Ανήκει σε ομάδα εθελοντών πυρασφάλειας Λάυρίου και φυλάνε όλοι μαζί το υπέροχο δάσος του Εθνικού Δρυμού Σουνίου.
    -----------------------------------
    Συμπέρασμα: Πρώην Πασοκατζού διορισμένη με ρουσφέτι στο ΑΝΑ. Γοητεύεται από το συμπληρωματικό δίδυμο Αλαβάνου-Τσίπρα. Στον ελεύθερο χρόνο της το παίζει πουρο-μπλόγκερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. 21/12 4:44μμ
    Θα σου συνιστούσα μαρξιστική κουράδα, να μην απειλείς, διότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν "εξοστρακισμοί", αλλά κανονικό άνοιγμα κεφαλιών. Ανυπομονούμε άλλωστε να δούμε πως λειτουργούν οι δενδρώνες και οι συνάψεις των νεύρων στον εγκέφαλό σας, μήπως και καταλάβουμε γιατί ασπάζεστε αυτή τη διεστραμμένη ιδεολογία. Και μην θεωρήσεις ότι θα λυπηθούμε την ηλικία σας. Διότι αν εσείς οι βοθρόψυχοι είστε το "μέλλον" μας, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να ΜΗΝ έχουμε μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Τόσο βλακώδεις αριστερές παπαρδέλες συγκεντρωμένες, καιρό είχα να διαβάσω. Τάχα μου επανάσταση και τάχα μου αντικαταναλωτισμός και αντι-μικροαστικά σύνδρομα από την κα Αλκμήνη. Τρομάρα σου... Κάποια μέρα θα στο κάψουν το σπιτάκι. Αλλά είσαι ικανή μέσα στην αριστερή φανατίλα σου να τούς πεις και "μπράβο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση