GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απέτυχε η ελεύθερη οικονομία

Το φάντασμα της αγοράς... Aπό τον Τηλέμαχο Μπούντζουκα Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης υφηλίου επιστρατεύουν τα πιο ευφάνταστα τεχνάσματα, τ...

Το φάντασμα της αγοράς...

Aπό τον Τηλέμαχο Μπούντζουκα

Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης υφηλίου επιστρατεύουν τα πιο ευφάνταστα τεχνάσματα, τις πιο επιθετικές στρατηγικές, για να το εξοντώσουν. Αστοί και προλετάριοι. Βιομήχανοι και έμποροι. Πωλητές και αγοραστές. Παραγωγοί και καταναλωτές. Φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες. Κράτιστες και αγορολάγνοι. Συκοφαντούν, λοιδορούν, εξουθενώνουν, υπονομεύουν, αποδομούν το πιο λαμπερό επίτευγμα του οικονομικού πολιτισμού αιώνων. Εκεί που έλειχον πτύουσιν. Και τούμπαλιν. Οι σιχαμένοι.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να αρχίζει το μανιφέστο του παρεμβατισμού (που μπορεί να διαβαστεί και ως δραματικός επικήδειος της αγοράς, αλλά και ως μανιφέστο του αξιοπρεπούς καπιταλισμού, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω). Αποτελεί κατά τα φαινόμενα την έσχατη εκδοχή της σύγχυσης που διατρέχει τους τεχνοκράτες της πολιτικής οικονομίας. Ας κάνουμε μια ανασκόπηση όλων των τελευταίων επεισοδίων του έπους:
Ο Γερμανός πρόεδρος Χορστ Κέλερ , πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εκ των αρχιτεκτόνων της πειθαναγκαστικής φιλελευθεροποίησης της διεθνούς οικονομίας (ακόμα και στις χώρες που αγνοούσαν τι εστί αγορά), αποκαλεί...την αγορά της τραπεζικής πίστης «τέρας». Δεκατέσσερις συνταξιούχοι «σοφοί» της Ευρώπης, ο Ντελόρ, ο Σαντέρ, ο Πέρσον, ο Σμιτ, ο Ντ’ Αλέμα κ.α.. (ήτοι, οι εισηγητές και εκτελεστές των πολιτικών απελευθέρωσης των αγορών της τελευταίας εικοσαετίας, στη σοσιαλδημοκρατική κυρίως εκδοχή της), ομολογούν μέσα από το μανιφέστο που συνυπογράφουν ότι συνέβαλαν στην κατασκευή ενός Φρανκενστάιν. Και εισηγούνται ούτε λίγο ούτε πολύ την αποσυναρμολόγησή του και την ανακατασκευή του, με γερές δόσεις κρατικού παρεμβατισμού και ρύθμισης. Και τελευταίος και καταϊδρωμένος ο πιο νεοφώτιστος νεοσυντηρητικός της υφηλίου Νικολά Σαρκοζί. Στην εγχώρια αγορά, όπου φυσικά τα πράγματα είναι πιο γραφικά και φολκλορικά, εμπορικοί σύλλογοι και επιμελητήρια προτείνουν τήρηση «συμβολαίου τιμής» για αποφυγή νέων αυξήσεων «μέχρι να ηρεμήσει η αγορά» (τι έχει αυτή η αγορά; Ας της δώσουμε αντικαταθλιπτικά. Ή λίθιο). Ο τότε αρμόδιος υπουργός επέβαλε μία ακόμα διατίμηση, στο λάδι αυτήν τη φορά, για να μας διασώσει από τις απρόβλεπτες παρενέργειες της υπόθεσης ηλιέλαιο (ήτοι: φάε λάδι κι έλα βράδυ, φάε ηλιέλαιο κι άντε για ευχέλαιο). Ο κ. Φώλιας, λοιπόν, εξήγγειλε τοτες άλλα 10 μέτρα (συν 41 του Απριλίου, σύνολο 51. Να τα κατοστίσουμε, βοήθειά μας). Ανασύρονται από τις αράχνες και οι χαροξεχασμένες συμφωνίες κυρίων -οι ίδιες που σχεδόν ποινικοποίηθηκαν ως καμουφλαρισμένα καρτέλ-, αλλά οι «κύριοι» τελικώς φτύνουν τον υπουργό, δεν θέλουν συμφωνίες. Όλος ο νεοφιλελεύθερος οίστρος της φαιογάλαζης διακυβέρνησης εξατμίστηκε σε λίγους μήνες και εκτρέπεται σε μια μανία υπερ-ρύθμισης. Η αόρατος χειρ της αγοράς έμεινε μετέωρη, αγκυλωμένη, και η μακρά χειρ του κράτους αναλαμβάνει να σώσει την κατάσταση.

Υπάρχουν τέσσερις άκρως ενδιαφέρουσες ομολογίες σ’ όλη αυτή την πανικόβλητη φιλολογία για το τέρας που ξέφυγε από τον έλεγχο του θηριοδαμαστή.

Ομολογία πρώτη. Όλοι οι τεχνοκράτες της απορύθμισης- αυτορρύθμισης ομολογούν τώρα ότι το «σχέδιο αγορά» απέτυχε παταγωδώς. «Η αγορά αποδείχθηκε ανίκανη να αυτορρυθμιστεί», γράφουν -χωρίς να ερυθριούν- οι 14 «σοφοί» στο μανιφέστο τους. Ο ανταγωνισμός, στον οποίο εθίστηκαν μαζικά δισεκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη, από τους κουστουμάτους νεογιάπηδες της Νέας Υόρκης μέχρι τους πάμπτωχους αγρότες της Γκάνας, δεν έφερε ούτε χαμηλές τιμές, ούτε υψηλότερα εισοδήματα, ούτε δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Το αντίθετο. Η πρώτη κρίση τιμών της απελευθερωμένης και παγκοσμιοποιημένης οικονομίας φέρνει χώρες, τάξεις και στρώματα στο κατώφλι της πτώχευσης.

Ομολογία δεύτερη. Ο πληθωρισμός εκρήγνυται και πάλι, 4,6% αυτό τον μήνα, ποιος ξέρει πού θα πάει τον Ιούνιο και τα χειρότερα έπονται (όσο κι αν προσπαθείσε ο κ. Αλογοσκούφης να τον αποκαλείση «διεθνή πληθωρισμό», δεν παύει να τροφοδοτείται από «εθνικά» κέρδη και να πληρώνεται με «εθνικό» εισόδημα). Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όλα όσα λέγονται από τα επισημότερα χείλη για τσουνάμι αισχροκέρδειας, τότε έχουμε την πρώτη μετά πολλές δεκαετίες ομολογία πως έχουμε πληθωρισμό κερδών και ουχί μισθών, όπως για χρόνια μας πείθουν εν χορώ υπουργοί Οικονομίας, επιχειρηματικές ενώσεις και κεντρικοί τραπεζίτες. Τα επιχειρηματικά κέρδη, λοιπόν, τρέφουν την κρισει, το λένε, το εννοούν, το υπονοούν και ακόμη δεν έχουν σκίσει τα πτυχία τους, δεν έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, δεν έχουν ζητήσει μια συγγνώμη για το γεγονός ότι εδώ και χρόνια, χάρη σ’ αυτή τη λαθροχειρία, η εργασία είναι το μοναδικό εμπόρευμα που υποβάλλεται σε διατίμηση.

Η τρίτη ομολογία αφορά την ηθική του οικονομικού μας πολιτισμού. Σχεδόν κοντεύω να πιστέψω την γκρίνια της επιχειρηματικής ηγεσίας περί δαιμονοποίησης του κέρδους. Παραμένει, βεβαίως, αναπάντητο το ερώτημα που διατύπωσα, ο βλαξ, το περασμένο Σάββατο, ποιο μέρος του κέρδους είναι αισχρό και ποιο ιερό από το συνολικό μέγεθος «αισχροκέρδεια». Αλλά, μέχρι οι αμήχανοι τεχνοκράτες της οικονομίας να καθορίσουν τα όρια μεταξύ επιτρεπτού και ανεπίτρεπτου κέρδους, ας μας περιγράψουν επίσης ποιος είναι ο ηθικός κώδικας της επιχειρηματικότητας. Διότι, ακούγονται τουλάχιστον αφελείς, αν όχι και γελοίες, οι θρηνωδίες των 14 «σοφών» της Ευρώπης για την «απώλεια κάθε ηθικής στον κόσμο των επιχειρήσεων». Ο μωσαϊκός νόμος της αγοράς, αν έχω καταλάβει καλά, θεωρεί την παραίτηση από το κέρδος -ή από μέρος του- θανάσιμο αμάρτημα. Αν μια επιχείρηση που μπορούσε να εμφανίσει στους ισολογισμούς της αύξηση κερδών 50% καταληφθεί αίφνης από τύψεις συνείδησης και περιορίσει τα κέρδη της στο 30% ή το 20%, θα δει τη μετοχή της να καταβαραθρώνεται και να χάνει σε ώρες ή μέρες τη μισή χρηματιστηριακή της αξία. Η αγορά τιμωρεί σκληρά τις ηθικές αναστολές. Και, εν πάση περιπτώσει, κάποιος πρέπει να θυμίσει σε όσους θρηνούν τη χαμένη ηθική του καπιταλισμού ότι καμιά ομαδική ή ατομική ψυχοθεραπεία δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να απαλλάξει την επιχειρηματικότητα από την τυραννία του ποσοστού κέρδους.

Η τέταρτη ενδιαφέρουσα ομολογία είναι πως η ανάπτυξη, η μανιέρα του οικονομικού μας πολιτισμού που υποτίθεται ότι θα επέφερε ομοιόμορφα οφέλη και κέρδη σε χώρες, περιφέρειες, τάξεις και στρώματα, λειτουργεί τελικά ακριβώς αντίθετα. Η αδιάλειπτη οικονομική μεγέθυνση όχι μόνο εξελίχθηκε σε μηχανισμό διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά οδηγεί στην εξαθλίωση ολόκληρους πληθυσμούς και στρώματα. Η πιο νοσηρή ένδειξη αυτής της μεγέθυνσης είναι η χρηματοπιστωτική φούσκα που αποτιμάται ήδη στο δεκαπενταπλάσιο του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος και αποτελεί τον πιο βάναυσο μηχανισμό ανακατανομής του πλούτου εις βάρος των δισεκατομμυρίων.
Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιο πώς ακριβώς φαντάζονται οι 14 Ευρωπαίοι «σοφοί» (ανάμεσα στους οποίους δύο πρώην Πρόεδροι της Κομισιόν, επτά πρώην πρωθυπουργοί και δύο πρώην υπουργοί Οικονομίας) τον «αξιοπρεπή καπιταλισμό με αποτελεσματική δημόσια παρέμβαση», τον οποίο επικαλούνται. Έναν καπιταλισμό με ολίγη από κέρδη, διπλή μερίδα ηθικής και μπόλικο κόκκινο πιπέρι; Ωραία. Έναν με διπλή πίτα, παρακαλώ.
Συμπέρασμα όπως γράφει και ο Βασίλης Ραφαηλίδης η μεγάλη παγκόσμια κρίση του 1929 ξεκίνησε τότες όπως και τώρα από της Ηνωμένες πολιτείες εξαπλώνοντας ταχύτατα και σε όλων τον κόσμο (πλην τότες της σοβιετικής ενώσεως) που όμως αργότερα θα την οδηγήσουνε με την κόμματο κρατοφαγία τους σε άλλες μορφές κρίσεις. Και εξηγεί παρακάτω την μέθοδο του άγγλου οικονομολόγου (Τόμας- Ρόμπερτ Μάλθους 1766-1834) πονάει κεφάλι από την πείνα κόβεις κεφάλι και ξεκινούνε από ράτσες ,ανθρώπινες ράτσες,(γιατί είναι οι πιο πολλοί από αυτούς είναι και ζωόφιλοι) και μετά πάνε σε γενοκτονίες ώστε να προστατέψουνε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ δεν καταλαβαίνουν οι ηλίθιοι ότι αν σταματήσει ο παραγωγός να παράγει επέρχεται οικονομική κρίση σε ΟΛΟΥΣ ποιος θα πάρει τα αυτοκίνητα τους; Ποιος θα πάρει τα σκάφοι τους αεροπλάνα και τα μπαμπόρια τους; Ποιος θα γεμίσει από τουριστικούς παραδείσους τους; Ποιος θα φτιάξει σπίτι; Ποιος κ.τ.λ κ.τ.λ .

Απέτυχε η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ (είναι σαν να παίζουμε ένα παιγνίδι ποδοσφαίρου χωρίς ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ) ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ; Οι ορδές των πεινασμένων έρχονται από την ανατολή σε όλη την Ευρώπη αν δεν το έχουνε πάρει χαμπάρι οι ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ,και η ανεργία φέρνει πείνα και η πείνα ΦΑΣΙΣΜΟ .

ΑΣ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝΕ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΘΑ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ,Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΜΕ ΕΜΕΙΣ ΘΝΗΤΟΙ.

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΗΠΑ ΙΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΙΣΟΙ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΜΕ.

ΠΗΓΕΣ ΚΙΜΠΙ.. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΑΣ. Μπούζουκας Τηλέμαχος

10 σχόλια

  1. ΠΟΛΥ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ.

    ΤΑ ΠΙΑΝΕΤΕ???????

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. TRIANTAFILIA GAMIESE

    MORH PORNH TI PSEUTIES ANEVAZEIS STO PORTAL SOY

    ALLA TI PERIMENEIS APO ENA ARXIDI POY EXEI ANASFALISTOYS YPALHLOYS
    KE TORA TO PEZEI AGROTHS DIOTI TERIAZOUNE STHN ANASFALISTH ERGASIA KE STO NTAVATZILIKI

    RE XAFIE RE E8NIKE PRODOTH
    GIA PIA 2.000.000 AGROTES MILAS RE PETAMENE MHPOS SALEPSES APO TIPOTA AKRIVA GOYSTA.

    3.000.000 EINAI OLH H ERGATIKH DYNAMH THS XORAS MAZI ME TOUS ALODAPOYS KE
    ME HLIKIES APO 15 EOS KE 85 ETON


    MONO E8NKOI PRODOTES TA KANOYN AYTA
    PROPAGANDISTH MPINE

    A NA XA8EIS POYLHMENH POYTANA
    GAMO TON ZAXOPOYLO SOY VROMOPOYSTA



    *EXETE KANEI OREO TRIO
    (mhpos ke sto krevati?)

    (TROKTIKO, REAL, ZOUGLA,)
    MAS XAFIEDIZETE AGRIA

    MOLIS STILEIS KATI sovaro ke vari GIA TON XATZHNIKO H TON ZOUGLA TO PNHGOYN TO KOUNELH STO TROKTIKO
    tis (s-kyp)
    KALA O KAVLIARHS arxhgopoulo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ο πληθωρισμός εκρήγνυται και πάλι, 4,6% αυτό τον μήνα..."
    Ειναι σιγουρο οτι τιποτα δεν εχεις καταλαβει. Πολλες φωνες με περιεχομενο μονο μερικα "κολληματα" σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Του πήρε τέσσερεις μήνες να καταλάβει ότι κάτι το μεμπτό υπήρχε στην υπόθεση Βατοπεδίου. Δήλωσε παραπλανηθείς. Αλλά για προανακριτική ούτε κουβέντα. Του πήρε τρία χρόνια (έτσι είχε δηλώσει) να καταλάβει ότι κάτι τρέχει με τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αλλά για Εξεταστική για την υπόθεση των γαλάζιων δομημένων ομολόγων, ούτε λόγος. Και για να μην αποκαλύφθεί το πόρισμα Ζορμπά οδήγησε τη χώρα σε εκλογές μέσα στην πύρινη κόλαση.
    2. Τώρα, συμπεριφέρεται σαν να λέει ότι του πήρε πέντε ολόκληρα χρόνια για να καταλάβει πόσο καταστροφική για τον τόπο ήταν Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ οικονομική πολιτική.
    • Δεν το κατάλαβε το 2004, όταν οδηγούσε την Ελλάδα στον παραλογισμό και το διασυρμό της απογραφής και έβαζε τη χώρα στην επιτήρηση.
    • Δεν το κατάλαβε το 2005, όταν το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά του κ. Αλογοσκούφη. Τι έκανε τότε ο κ. Καραμανλής; Τι είπε στη Βουλή στις 9 Ιουνίου του 2005; «Ζητώ να μετατραπεί η συζήτηση αυτή σε συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η οικονομία και ο προϋπολογισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ. Είναι γενικότερη, συλλογικότερη πολιτική της κυβέρνησης». Έχει απόλυτο δίκιο.
    • Δεν το κατάλαβε ούτε το 2006, ούτε το 2007, ούτε το 2008 όταν εξαπέλυε φοροεπιδρομές κατά των μεσαίων και των ασθενέστερων στρωμάτων. Όταν διέσυρε και πάλι τη χώρα με το κόλπο της αναθεώρησης του ΑΕΠ. Ή όταν ο Υπουργός Οικονομικών του δήλωνε «πιάσαμε πάτο στα έσοδα» (Ιούνιος 2008).
    • Δεν το κατάλαβε ούτε πρόσφατα, πριν πέντε μήνες, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν είχαν εξεγερθεί οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι με την κατάργηση του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ. Τι είχε πει τότε ο κ. Καραμανλής; Τι είπε στη συνέντευξη τύπου στην Δ.Ε.Θ., στις 7 Σεπτεμβρίου 2008; «Όταν έρχεται η ώρα να πάρεις δύσκολες αποφάσεις και, μεσούσης μιας διεθνούς κρίσης η οποία πλήττει και τη χώρα…. καλείσαι να επιλέξεις- εκλήθην αν θέλετε ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ, ποιος είναι ο προσφορότερος τρόπος να αντιμετωπιστεί. Τόσο πολιτικά, όσο και κοινωνικά και ηθικά, το συμπέρασμα για μένα είναι απλό: Εστιάζεις εκεί που υπάρχουν κέρδη, ή υπεραξίες και εκεί όπου, εν πάση περιπτώσει, εντοπίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό, μεγαλύτερο ζήτημα απόκρυψης φορολογητέας ύλης». Αυτός επέλεξε δηλαδή. Το χαράτσι στα μπλοκάκια και στα εισοδήματα κοντά στα όρια της φτώχιας, ήταν ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ.
    3. Τώρα εξετάζουν, λένε, την κατάργηση της …κατάργησης του αφορολογήτου! Τώρα, λένε, ετοιμάζουν «φιλολαϊκή» στροφή. Ποιον κοροϊδεύουν; Αυτοί δεν ψήφισαν, μόλις πριν είκοσι μέρες, τον προϋπολογισμό των 7,1 δις ευρώ επιπλέον φόρων στους πολίτες; Αυτοί δεν ήταν που απέρριψαν την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης, το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στους ασθενέστερους και την αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες από το 7% στο 11%; Αυτοί δεν ήταν που καταψήφισαν τον προηγούμενο Ιούλιο την πρότασή μας για την προστασία των δανειοληπτών; Αυτοί δεν ήταν που λοιδόρησαν τις ολοκληρωμένες 5 δέσμες προτάσεων μας για έξοδο από την κρίση, με αντιμετώπιση της ανεργίας και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας;
    4. Αυτή η κυβέρνηση πουλάει κουτόχορτο και μας θεωρεί λωτοφάγους. Αλλά οι πολίτες βιώνουν στην καθημερινότητα τους, τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που ακόμη και τώρα δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των πολιτών αλλά για τα νούμερα των δημοσκοπήσεων. Το δυστύχημα για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση του είναι ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Και το δυστύχημα για τον κ. Καραμανλή είναι ότι οι πολίτες πια ξέρουν. Δεν περιμένουν τίποτα από αυτήν την κυβέρνηση. Ζητούν πραγματική αλλαγή πολιτικής. Ζητούν μία κυβέρνηση που κοιτάζει την κοινωνία και όχι την επικοινωνία. Μία Πολιτεία που επενδύει στον άνθρωπο, στην ελπίδα και τη σιγουριά, και όχι στον φόβο και την ανασφάλεια του. Μία Πολιτεία που το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί. Αυτή είναι η ευθύνη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ

    26-01-2009

    Όταν η απερχόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν στην αντιπολίτευση, ο «καταλληλότερος» ( sik) και τα τσιράκια του στις αγροτικές περιφέρειες, (Ζώης, Τσιτουρίδης, Χαρακόπουλος, Κοκκινούλης, Σιδηρόπουλος, κ.λ.π.), περιφερόντουσαν στα μπλόκα των αγροτών και σαν τελάληδες διαλαλούσαν το περίφημο «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά».

    Ενίοτε επεδείκνυαν και τις ικανότητές τους στην οδήγηση των τρακτέρ, όπως ο «κύριος» Χατζηγάκης.

    Παρεμπίπτοντος ο «καταλληλότερος» ( sik), τον «κύριο» Χατζηγάκη τον όρισε Υπουργό Γεωργίας.

    Προφανώς για να τον «ανταμείψει» για τις υπηρεσίες που προσέφερε, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, στην Νέα Δημοκρατία και στην απερχόμενη Κυβέρνηση του άτυπου Πρωθυπουργού Σουφλιά., αφού όλοι ήμαστε μάρτυρες του κουκουλώματος στις υποθέσεις (Κουμπάροι, Δομημένα Ομόλογα, Πακιστανοί, Υποκλοπές, Βατοπαίδι κ.λ.π.).

    Ο «καταλληλότερος» ( sik) και τα τσιράκια έπρεπε να γνωρίζουν, ότι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

    Δυστυχώς για τον «καταλληλότερο» ( sik) και τα τσιράκια, τώρα είναι η ώρα που τους ξεβρακώνουν οι προγενέστερες πράξεις τους. Ας πρόσεχαν!!!!!!

    Δυστυχώς για τη χώρα και τους πολίτες το τίμημα που πληρώνουμε και θα πληρώσουμε, εξ αιτίας των ανίκανων που μας κυβερνούν, είναι δυσβάσταχτο

    Ευτυχώς για μας μπορούμε να κρίνουμε πόσο παραμυθατζήδες είναι και να τους «επιβραβεύσουμε» στις επικείμενες εκλογές.

    Ευτυχώς, η ώρα που θα απαλλαγούμε από τον «καταλληλότερο» ( sik) και τα τσιράκια πλησιάζει.


    Ο ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαντάσου να είχαμε τα επιπόλαια πρασινοφρουράκια να κυβερνάνε τη χώρα.
    Μπερδεμένα μυαλά επιπόλαιων ανθρώπων.
    Το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός ή ο κρατισμός;
    Εάν έξερες σε λίγο περισσότερο βάθος τα πράγματα θα καταλάβαινες ότι η διεθνής οικονομική κρίση οφείλεται στο κράτος πάλι.
    Ο ανεύθυνος ο Πόλσον (δηλαδή ο Μπούς)εγγυάτο τα δάνεια των ημικρατικών Fannie Mae και Freddie Mac (7 τρισ. δολάρια εκταμιεύσεις), που έδιναν αφειδώς δάνεια για να δίνει την ψευδαίσθηση ότι ακόμη και ένα υπαλληλάκι μπορεί να αγοράσει βίλα, προφανώς για περνάει το μήνυμα όλα πάνε καλά, γιαυτό ξαναψηφίστε μας.
    Εάν σε αυτή την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ προσθέσεις τη δίψα για προμήθειες των στελεχών των τραπεζών φτάσαμε στην κατάρρευση όλου του συστήματος.
    Εάν λειτουργούσαν οι κρατικοί έλλεγχοι ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΔΩ.
    Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο καπιταλισμός ή ο κρατισμός;
    Εάν οι δύο ανωτέρω εταιρίες ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑ θα τα σκόρπαγαν αφειδώς όπως έκαναν;
    Ο καπιταλισμός φίλε μου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ αλλά είναι το καλύτερο σύστημα που έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην βιάζεσαι να ξεγράψεις τον καπιταλισμό φίλε μου, εκτός εάν δεν έχεις καταλάβει το ίδιο το πρόβλημα.
    Αντίθετα από όσα λές, ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ χαρακτήρας των επιχειρήσεων είναι που τις καταστρέφει.
    Ότι είναι δημόσιο ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.
    Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ όλων των εμπλεκόμενων στο τελικό αποτέλεσμα.
    Σκέψου την υγεία (τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, το διοικητικό προσωπικό, το ΕΚΑΒ και την διοίκηση των νοσοκομείων), σκέψου την παιδεία (τους δασκάλους, τους συγγραφείς των βιβλίων και της ύλης, το υπουργείο), σκέψου την αστυνομία (τους αστυνομικούς, τους συνδικαλιστές, τους στρατηγούς), σκέψου την εφορία (ελεγκτές, πολυνομία, επικαλύψεις νομοθεσίας και αρμοδιοτήτων, υπουργείο), σκέψου ότι θέλεις.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.
    Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (όλων των βαθμίδων) ταμπουρώνονται πίσω από μία γενική περιγραφή καθηκόντων του καθενός και συνθέτουν μία γραφειοκρατία, στην οποία οι προιστάμενοι κατηγορούν τους υφιστάμενους και οι υφιστάμενοι τους προιστάμενους και όλοι μαζί τους πολιτικούς.
    Έτσι όλοι είναι βολεμένοι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να πληρώνονται και οι πολιτικοί πουλάνε ελπίδες ότι όταν εκλεγούν θα βελτιώσουν τη λειτουργία του δημοσίου με καλύτερη γραφειοκρατία.
    Και όλοι βέβαια ζητούν ΣΥΝΕΧΩΣ όσο περισσότερα λεφτά γίνεται, για να βελτιωθούν, εδώ γελάνε.
    Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά.
    ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΟΥΤΕ ΤΟ 2.100, όσα λεφτά και να ξοδεύει το κράτος.
    Εάν το αποτελεσματικό μάνατζμεντ προυποθέτει καρότο και μαστίγιο, τί από αυτά έχει ένας δημόσιος υπάλληλος;
    1.Καρότο δεν έχει διότι οι αποδοχές του είναι σταθερές και ανεξάρτητες από την επίδοσή του.
    2.Μαστίγιο δεν έχει διότι κανείς δεν μπορεί να τον απολύσει.
    Άρα πώς θα γίνει αποτελεσματικός, από προσωπικό φιλότιμο; Και φιλότιμος να είναι εκ φύσεως δεν θα αργήσει να γίνει ζαμανφουτίστας γιατί θα δεί ότι δεν έχει καμμία αναγνώριση η προσπάθειά του.
    Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΕΑΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
    Το 2.100 πάλι τα ίδια θα συζητάμε, αν υπάρχει Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΚΟΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ???
    ===================================
    ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΚΟΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ???
    ===================================
    ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΚΟΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ???
    ===================================

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
    Ερχεται η απελευθερωση των Αθηνων!!

    Ο Δρ Κουτσουκος, ως νεος απελευθερωτης, ο αρχηγος των εντιμων πρασινοφρουρων θα μπει στην κατοχικη Αθηνα που μαστιζεται απο την πεινα και την κρυπτοδικτατορικη κυβερνηση της δεξιας, μαζι με χιλιαδες τρακτερ αγροτων και με εκατονταδες χιλιαδες διαδηλωτες εργατες αγροτες φοιτητες ανεργους υπερδανεισμενους αστεγους προσφυγες...
    Η συγκρουση με το καταστημενο ερχεται...μη λειψει κανεις...
    Λαε παρε στα χερια σου την τυχη σου και την τυχη των παιδιων σου!!!
    Λαε γκρεμισε μονος σου την ολιγαρχια
    Η Ισλανδοι εξεργερμενοι νικησαν ήδη και πανε σε προωρες εκλογες!!

    Δρ Κουτσουκο, νεε Αρη Βελουχιωτη, Τσε των Βαλκανιων, τσακισε τη δεξια Τωρα!!
    Ο Καιρό Ηρθε!!
    Νικη ΠΑΣΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση