GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποδόσφαιρο....

Η ..."αψυχολόγητη" ενέργεια Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ...

Η ..."αψυχολόγητη" ενέργεια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Θύμωσε – και είχε δίκαιο - ο Κονσεϊσάο στο Χαριλάου και επέστρεψε στην κερκίδα του ΑΡΗ ένα από τα αμέτρητα «λουλούδια» αγάπης και φιλοξενίας που του είχε στείλει και την πήρε την κόκκινη!...ΔΕΝ ήταν τόσο προσεκτικός και αυτοελεγχόμενος συναισθηματικά όσο ο συμπαίκτης του Χαλκιάς που θύμισε στον διαιτητή (πόσες φορές χρειαζόταν να σας δείξει τις κροτίδες κ Διαιτητά του ντέρμπυ;;;;) τις υποχρεώσεις του ως ΑΠΟΛΥΤΟΥ ‘αρχοντα κάθε ποδοσφαιρικής αναμέτρησης…
Ο “Θυμός” από επαγγελματίες παίκτες κοστίζει κόκκινες κάρτες καθώς η γνωστή σκηνή επαναλαμβάνεται μυριάδες φορές στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος..Οι Λατίνοι έλεγαν...εκφραστικότατα "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν..." Στην περίπτωσή μας, ισχύει η παράφραση : "τα λόγια πετούν, οι πράξεις μένουν.." και φυσικά, τιμωρούνται! Πρόκειται για τις περιπτώσεις που ο θυμός - όσο "δικαιολογημένος" και αν είναι, μετατρέπεται σε εκνευρισμό και αυτός με τη σειρά του στερεί τον παίκτη από τον απαραίτητο ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ.... Τα αποτελέσματα είναι επίσης γνωστά καθώς έχουμε μιά “αψυχολόγητη “ ενέργεια....
Πέρα, όμως, από τις γνωστές διαστάσεις των συνηθισμένων αυτών γεγονότων - επιπλήξεις, προειδοποιήσεις, επιβολή ποινής - υπάρχει και η συγκεκριμένη ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ διάσταση που πρέπει να μας απασχολήσει καθώς υπάρχουν άτομα τα οποία, όταν προκαλούνται ανταποκρίνονται στην πρόκληση με αντεπίθεση με αποτέλεσμα την συμπλοκή.
Στο γήπεδο, μεταξύ "επαγγελματιών" παικτών η έμφαση τίθεται στον ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ και η σωστή, όχι μόνο "τυπικά" αλλά και ψυχολογικά, συμπεριφορά ταυτίζεται με την αποσόβηση του θυμού και την αποφυγή του εκνευρισμού. Ο έμπειρος παίκτης έχει διδαχθεί από την προγενέστερη πείρα του, ότι όταν επιτρέπει στον εαυτό του να θυμώσει και να εκνευρισθεί όχι μόνο διατρέχει τον κίνδυνο της λανθασμένης ενέργειας που επιφέρει την επιβολή ποινής, αλλά μειώνεται σε εκπληκτικό βαθμό ολάκερη η αντίληψή του για τον αγώνα, η κατανόηση της εξελίξεως των διαφόρων φάσεων, η ικανότητά του για τον αγώνα, η κατανόηση της εξελίξεως των διαφόρων φάσεων, η ικανότητά του για ορθή κρίση, σωστή μεταβίβαση της μπάλλας, έγκαιρο μαρκάρισμα του αντιπάλου.
Το συναίσθημα του θυμού - με την συνεπακόλουθη νευρικότητα - σχετίζεται με την έκκριση ικανής ποσότητας αδρεναλίνης στο αίμα. Η αύξηση της αδρεναλίνης - η πανάρχαια αυτή αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού - συνεπάγεται και συγκεκριμένες ψυχο-σωματικές αλλαγές. Το αίμα κυκλοφορεί πιό γρήγορα, συστέλλονται τα αγγεία της επιδερμίδας καθώς για την προσφορά πρόσθετης ενέργειας στους μυς το αίμα συγκεντρώνεται σ'αυτά, οι κόρες των ματιών μας αλλάζουν μέγεθος και ολάκερη η προσοχή μας εστιάζεται στον ερεθισμό που μας προκαλεί! Το άτομο για κάποιο χρονικό διάστημα χάνει την αίσθηση χώρου και χρόνου και - φυσικά - την απαραίτητη αντίληψή του για το ευρύτερο οπτικό πεδίο που ταυτίζεται με το γήπεδο. Ουσιαστικά, ένας "πικαρισμένος" ένας θυμωμένος και εκνευρισμένος παίκτης που έχει χάσει τον ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ του - άσχετα με τις πραγματικές του ικανότητες - είναι ένας "άχρηστος" παίκτης!...
Θυμός και εκνευρισμός, οποιαδήποτε κι αν είναι η προέλευσή τους, ο αντίπαλος παίκτης, η ότι η διαιτησία "μεροληπτεί", κάποια παρεξήγηση που προηγήθηκε του αγώνα, οι φίλαθλοι με τις αποδοκιμασίες τους ή η ενδόμυχη αναμόχλευση προγενέστερων προβλημάτων, απολήγουν στο να στερήσουν τον παίκτη, ακόμη και τον πλέον έμπειρο επαγγελματία από την ψυχο-διανοητική ηρεμία...
Αναμφίβολα, τόσο οι πιό "έμπειροι" παίκτες - όσο και οι έμπειροι φίλαθλοι - επιδιώκουν να "εκνευρίσουν" τον αντίπαλο, να διασπάσουν την συνοχή και την προσοχή του, να μειώσουν την απόδοσή του στο γήπεδο. Η ατομική προσπάθεια των μεμονωμένων παικτών και η συλλογική ικανότητα της ενδεκάδας για σωστό χειρισμό των συναισθημάτων του θυμού και του εκνευρισμού, αποτελούν την απαραίτητη ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ διάσταση για την "καλή εμφάνιση", την "σωστή απόδοση", την επίτευξη του "στόχου"..
Θυμός και εκνευρισμός χρειάζεται να περιβάλλονται από γερές δόσεις ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ γιατί αλλοιώς οι ποινές είναι δυσβάστακτες και για τον μεμονωμένο παίκτη αλλά και για τους άλλους δέκα – ή τους πέντε στο μπάσκετ -συναδέλφους του και την ομάδα που χρειάζεται να λειτουργεί ως αρμονικό σύνολο

15 σχόλια

  1. Εδω καραβια χάνονται και ο πιπεροπουλος αρμενιζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΔΑΣΚΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ.
    ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΘΥΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΘΑ ΛΗΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΟΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ.
    ΟΛΟΙ ΚΑΠΩΣ ΨΙΛΟΒΟΛΕΜΕΝΟΙ , ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΠΙΘΗΚΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΕΞΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ.
    Ε ΓΡΑΨΑΤΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΛΟΓΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ Ε ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΟΛΩΝ ΛΟΓΩ ΙΔΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΣΑΣ.
    ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΤΥΧΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ.
    ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΦΟΒΑΤΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙΤΕ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ.
    ΑΠΟ ΑΞΙΕΣ ΠΑΣΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΠΙΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΥΠΕΜΠΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ.
    ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΣΑΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΟΓΕΝΗ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
    Ο ΘΥΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΥΤΟΣ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΘΥΜΟ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ

    26-01-2009

    Όταν η απερχόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν στην αντιπολίτευση, ο «καταλληλότερος» ( sik) και τα τσιράκια του στις αγροτικές περιφέρειες, (Ζώης, Τσιτουρίδης, Χαρακόπουλος, Κοκκινούλης, Σιδηρόπουλος, κ.λ.π.), περιφερόντουσαν στα μπλόκα των αγροτών και σαν τελάληδες διαλαλούσαν το περίφημο «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά».

    Ενίοτε επεδείκνυαν και τις ικανότητές τους στην οδήγηση των τρακτέρ, όπως ο «κύριος» Χατζηγάκης.

    Παρεμπίπτοντος ο «καταλληλότερος» ( sik), τον «κύριο» Χατζηγάκη τον όρισε Υπουργό Γεωργίας.

    Προφανώς για να τον «ανταμείψει» για τις υπηρεσίες που προσέφερε, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, στην Νέα Δημοκρατία και στην απερχόμενη Κυβέρνηση του άτυπου Πρωθυπουργού Σουφλιά., αφού όλοι ήμαστε μάρτυρες του κουκουλώματος στις υποθέσεις (Κουμπάροι, Δομημένα Ομόλογα, Πακιστανοί, Υποκλοπές, Βατοπαίδι κ.λ.π.).

    Ο «καταλληλότερος» ( sik) και τα τσιράκια έπρεπε να γνωρίζουν, ότι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

    Δυστυχώς για τον «καταλληλότερο» ( sik) και τα τσιράκια, τώρα είναι η ώρα που τους ξεβρακώνουν οι προγενέστερες πράξεις τους. Ας πρόσεχαν!!!!!!

    Δυστυχώς για τη χώρα και τους πολίτες το τίμημα που πληρώνουμε και θα πληρώσουμε, εξ αιτίας των ανίκανων που μας κυβερνούν, είναι δυσβάσταχτο

    Ευτυχώς για μας μπορούμε να κρίνουμε πόσο παραμυθατζήδες είναι και να τους «επιβραβεύσουμε» στις επικείμενες εκλογές.

    Ευτυχώς, η ώρα που θα απαλλαγούμε από τον «καταλληλότερο» ( sik) και τα τσιράκια πλησιάζει.


    Ο ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. o dr koutsoukos erxetai os
    apeley8erotis tis a8inas me ta trakter ton agroton kai me ekatodades xiliades diadilotes foitites ergates agrotes anergous yprdanismenous,,,, etoimastoite...o o kairos ir8e!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α ΠΑΡΑΤΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΕ ΠΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΨΗ.ΑΜΑ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΦΑΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΠΙΝΚ-ΠΟΝΚ.ΒΛΗΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω πιστευω οτι ολοι αυτοι που πεταν αντικειμενα ειναι ανεγκεφαλοι γιατι κανουν κακο στην ομαδα τους και νομιζουν οτι μαυτο τον τροπο την βοηθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΜΕ ΜΑΛΑΚΕΣ Γ Ε Ν Ι Κ Ω Σ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άντε βούλωσε το ρε Πιπερόπουλε, μαϊντανέ του κώλου, αερολόγε, φανφαρολόγε, παπαρολόγε, μηδενικό...
    Είσαι η ζωντανή προσωποποίηση της κατάντιας του 3βάθμιου εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας. Ένα απόλυτα κενό υποκείμενο, χωρίς καμία επιστημονικότητα, δημαγωγός και γλύφτης, που απευθύνεται σε αμόρφωτους που ζαλίζονται από τις μαλακίες με περιτύλιγμα και τις σάλτσες που σερβίρεις ακατάπαυστα με τη συχνότητα που χέζεις και με την ίδια ποιότητα...
    Άντε παράτα μας ρε πιπερόπουλε, το μεγαλύτερο καλό που μπορείς να κάνεις είναι να μας λυτρώσεις από τις μαλακίες σου...

    ΥΓ. Αυτοί οι ίδιοι που σοκαρίστηκαν με τα αντικείμενα στον κονσεϊσάο, θεωρούν φυσικό τα πάσης φύσης ντου των γυφτοτζαμπατζήδων του όχλου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάτι τέτοιοι πανεπιστημιακοί αμαυρώνουν τον κλάδο μας με την άνευ ορίων παράθεση κοινότοπων επισημάνσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ερώτηση κρίσεως:
    Πιπερόπουλε, ΠΟΣΟ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΣ ΕΙΣΑΙ;
    Μα καλά άνθρωπέ μου, διδάσκεις εσύ στο πανεπιστήμιο; Τι ακατάσχετη μπουρδολογία για να μας πεις το προφανές και να βγάλεις συμπέρασμα (ένας θεός να το κάνει συμπέρασμα) που θα έβγαζε κι ένα παιδί του δημοτικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 11:30,
    εγώ συνυπογράφω τό κείμενο σου.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δηλαδη- λεμε τώρα - ο παπαροπουλος
    ειναι συναδελφος του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πιπερόπουλε δε συνεχίζεις να ασχολείσαι μ'αυτά καλύτερα και να παρατήσεις τα κοινωνικοπολιτικά για κάποιον λιγότερο φασίστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς press-gr: Λυπηθείτε μας μ' αυτόν τον χουντικό καραγκιόζη παπαρόπουλο. Δεν το καταλαβαίνετε ότι κατεβάζετε χαμηλότατα το επίπεδο σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κε Πιπερόπουλε να εύχεστε η αδρεναλίνη της κοινωνίας να βρίσκει διέξοδο σε κόκκινες κάρτες
    γιατί αλλιώς θα σας πάρει ο διάολος,
    όλα τα λαμόγια σαν και του λόγου σου,καθηγητά του κώλου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση