GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με τα μέσα που την προκάλεσαν...

...θα αντιμετωπισθεί η κρίση; . Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου . Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί σχετικά με την οικονομική...

...θα αντιμετωπισθεί η κρίση;
.
Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
.
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί σχετικά με την οικονομική κρίση που, πραγματικά η φανταστικά σε ορισμένες περιπτώσεις -σαν προιόν βασικά του φόβου που καλλιεργούν τα ΜΜΕ - , κυριαρχεί στις ημέρες μας. Το ένα είναι η περίπου παγιωμένη βλακώδης συναίνεση πως ήσαν οι «ασύδοτες» αγορές και ο «άπληστοι» τραπεζίτες που την προκάλεσαν. Και το άλλο αφορά στην πεποίθηση πως μοναχά με το ξόδεμα δισεκ. από τα κρατικά ταμεία σε παροχές, δημόσιες επενδύσεις και εύκολα δάνεια μπορεί η κρίση αυτή να αναχαιτισθεί.
Είμαι απόλυτα σίγουρος πως και οι δύο αντιλήψεις είναι βαθύτατα λαθεμένες. Η δεύτερη, διότι από πουθενά δεν αποδεικνύεται πως οι βαριές εκταμιεύσεις δημόσιων πόρων στα μαύρα ταμεία της κρίσης φέρνουν το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα. Κι επειδή είναι ολοφάνερο πως η μεθοδολογία που οδήγησε στην κρίση χρησιμοποιείται για κάποια πιθανή έξοδο από αυτή.
Από την άλλη μεριά, η κατεστημένη πιά αντίληψη για μια κρίση που προκλήθηκε από...
την ασύδοτη δήθεν λειτουργία ενός αρπαχτικού καπιταλισμού γυρίζει ουσιαστικά την οικονομία ανάποδα – με το κεφάλι δηλ. κάτω και τα πόδια επάνω. Επανειλημμένα έχω εξηγήσει γιατί την κρίση την προκάλεσαν οι μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Αντί απάντησης εισέπραξα αφορισμούς, από άσχετους ουσιαστικά με το θέμα, πως είμαι δογματικός σαν Σταλινικός κομμουνιστής!!
Παρακάτω λοιπόν είναι η γνώμη ενός πασίγνωστου και βραβευμένου αμερικανού οικονομολόγου, του Thomas Sowell (Upside Down Economics, Hoover Institute, 2009). Ελπίζω να μην κατηγορηθεί κι’ αυτός για δογματικό σταλινισμό από ντόπιους «ειδικούς». Με βάση τον ειδικό νόμο Community Reinvestment Act του 1977 , ισχυρίζεται ο Sowell, η λιγότερο ριψοκίνδυνη και περισσότερο σίγουρα επικερδής τραπεζική επιχείρηση στην Αμερική, τα στεγαστικά δάνεια, έγινε σάκος με φασόλια. Το ουσιαστικό σκεπτικό του νόμου υπήρξε πως οι γραφειοκράτες και οι πολιτικοί γνώριζαν καλύτερα από τους τραπεζίτες και τους ειδικούς στη στεγαστική πολιτική σε ποιούς και πως έπρεπε να εκδίδονται δάνεια τέτοιας μορφής.
Η ουσία του νόμου ήταν η υποχρέωση των τραπεζών να δίνουν δάνεια ανεξάρτητα από εγγυήσεις και την οικονομική επιφάνεια των ενδιαφερομένων δανειοληπτών. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 το H.U.D., Department of Housing and Urban Development, επέβαλε στους δανειστές (Τράπεζες και Στεγαστικές Εταιρίες) την υποχρέωση να αποδεικνύουν με σκληρά στοιχεία πως ήσαν απόλυτα συνεπείς στις παραπάνω διατάξεις του νόμου. Αυτό που απαιτούσε το Υπουργείο Οικισμού (H.U.D) ήταν αποδείξεις πως δάνεια χορηγούνταν σε χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων δικαιούχους στο ύψος που το κράτος απαιτούσε ακόμη κι αν αυτό επέβαλε την εφαρμογή κριτηρίων «καινοτομικών κι’ αρκετά ελαστικών». Μάλιστα οι αρχές (της υποτιθέμενα ανεξέλεγκτης κι’ ασύδοτης αγοράς) άρχισαν να ασκούν αγωγές κατά των ιδρυμάτων που ενέκριναν δάνεια σε λευκούς υψηλών εισοδημάτων αντί για την δανειοδότηση μαύρων χαμηλών εισοδημάτων και άνευ ακόμη εγγυήσεων.
Η πορεία από εκεί και κάτω προς την οικονομική καταστροφή δεν ήταν δύσκολη. Τα δάνεια αυτά είχαν έμμεσα την εγγύηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (Federal Agency for Housing Enterprise Oversight). Oι επενδυτικές τράπεζες τα ενέταξαν στα χρηματοπιστωτικά τους προιόντα κι’ άρχισαν να τα πωλούν σε ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο σαν εγγυημένου περίπου εισοδήματος... Όταν έσκασε η στεγαστική φούσκα ήρθαν τα πάνω κάτω…
Κι όμως υπάρχουν φωνές σήμερα που επιμένουν πως η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί παρά να είναι ίδια με την πολιτική με την οποία μπήκαμε σ’ αυτή. Να κρατικοποιήσουμε δηλ. τράπεζες μοιράζοντας δάνεια, μέσω κρατικών ουσιαστικά γραφειοκρατών, που κανένας λογικός τραπεζίτης δεν θα ενέκρινε λόγω αφερεγγυότητας του σχετικού δανειολήπτη. Καινούργια χρέη δηλ., νέες φούσκες κι άλλες χρεοκοπίες.
Πως βλέπουν ορισμένο μέσα από τέτοιες πολιτικές την έξοδο από την κρίση μου είναι αδύνατον να το καταλάβω. Αλλά η κοινή γνώμη είναι σχεδόν ήδη διαμορφωμένη. Και η καταστροφή περιμένει στη γωνία. Να κατασπαράξει πρώτους αυτούς με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Που την φοβούνται και περισσότερο…

22 σχόλια

  1. Που ήσουν κρυμμένος εσύ

    που πρέσβευες απελευθέρωσης των τιμών της βενζίνης ?
    και έλεγες ότι ο ανταγωνισμός θα έρριχνε τίς τιμές ?

    Να σε χαίρεται το ΠΑΣΟΚ,
    που προτίμησε εσένα για το ψηφοδέλτιο επικρατείας

    και αφησε τον Κακλαμάνη
    (επι σειρά τετραετιών, πρόεδρο της Βουλής)

    να τρέχει στίς γειτονιές να μαζεύει ψήφους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άγνωστοι διέρρηξαν τα ξημερώματα το σπίτι του Αλέκου Αλαβάνου στην Παλαιά Πεντέλη που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 49.

    Ααααα, δεν μένει Βοτανικό, Κυψέλη ή Περιστέρι το Αλαβάνο, μένει Παλαιά Πεντέλη, ψηλά στο βουνό κι από εκεί φροντίζει για τους φτωχούς και ανήμπορους. Κάτι σαν τους μητροπολίτες που μαθαίνουν από τους βοηθούς για τη φτώχεια και δυστυχία και μοιράζουν την ευλογία τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντρέα, με τη διαπλοκή θα ξεπεραστεί η κρίση! Ο Παπανδρέου άρχισε τα «μυστικά δείπνα» στην Εκάλη, στο σπίτι του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εurobank κ. Ν.Καραμούζη. Τους έπεισε να ρίξουν τις τιμές, μόλις ανέβει αυτός στην κυβέρνηση κι αυτοί συμφώνησαν, μπροστά στον όγκο των επιχειρημάτων του σοφού.

    Τώρα θα καλέσει και τους αγρότες για φαγητό και θα τους πει πώς να καλλιεργούν χωρίς εντομοκτόνα και ορμόνες, για να πρασινίσει κυριολεκτικά και μεταφορικά η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανδρεα πρεπει λογικα να εχεις πεισθει οτι το οικονομικο μοντελο που τοσα χρονια και με τοσο παθος υποστηριζες εχει καταρεευσει!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΩ ΠΟΛΛΩΝ !!!Τωρα τι προσπαθεις να μας πεις??Εσυ δρν υποστηριζες την ελευθερια- ασυδοσια - των αγορων??Γιατι τωρα πρεπει να πληρωσουν αυτοι που δεν φταινε γι αυτο το καταντημα???JL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ
    ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΜΑΣ
    ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΛΥΦΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
    ΠΕΣ ΜΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΟΠΟΥ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ!
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΜΙΑ ΦΑΡΑ ΕΙΣΤΕ
    ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΑΖΕΙ Ο ΤΣΑΒΕΣ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΡΙΟΛΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΝΑΝΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙ.ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΓΕ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ THINK TANK ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝΕ ΠΟΤΕ ΛΑΘΗ.ΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Ανδριανόπουλε,

    Προφανώς βρίσκεσθε σε σύγχιση...

    Ομολογείτε πάντως ότι ενώ το κράτος των ΗΠΑ θέσπιζε αυστηρά κριτήρια στη χορήγηση των δανείων..

    οι τράπεζες αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου ποιά θα χορηγούσε τα περισσότερα δάνεια..

    Άρα συμφωνοάμε έως εδώ.

    Βάλτε όμως το φιλελεύθερο μυαλουδάκι σας να σκεφθεί παρακάτω...

    Γιατί οι τράπεζες από τη μία χορηγούσαν αφειδώς δάνεια και από την άλλη με τα παπαγαλάκια τους φούσκωναν τις τιμές των ακινήτων, του πετρελαίου, των σιτηρών :::

    Μα για τον απλούστατο λόγο να αρπάξουν μετά τα σπίτια των φτωχών που δεν θα μπορούσαν να τα ξεπληρώσουν. Μάλιστα μεθόδευσαν και υποδαύλισαν μία μικρή κρίση (αποκαλύπτοντας δήθεν χρηματιστηριακές απάτες) για να πετύχουν ανεργίες, τρόμο και πανικό.

    Έτσι άρχισαν να αρπάζουν τα σπίτια των φτωχών σε τιμές χαμηλές, ζητώντας παράλληλα τα ρέστα από αυτούς που τους κατείσχαν τα σπίτια. Δηλαδή δεν αρκέσθηκαν στις κατασχέσεις, αλλά ζητάνε και τη φούσκα-αέρα από πάνω. Και φυσικά τσέπωσαν όλα τα χρήματα που είχε δόσει ο κάθε δανειστής.

    Όπως γίνεται και στο ελλαδίστα μας, καλή ώρα.

    Φυσικά τα δήθεν φέσια των δανειοληπτών προσπάθησαν να τα φορτώσουν στους μικρομετόχους και εν τάλει στο κράτος.

    Διότι πως αλλοιώς να εξηγηθεί ότι "δεινοπαθούσες" τράπεζες αλληλοδανείζονται, ενώ υποτίθεται δεν έχουν μία.

    Τα λεφτά κύριε Ανδριανόπουλε δεν χάνονται. Κάποιος τα ΑΡΠΑΞΕ. και αυτό αποφεύγετε να το θίξετε. Το αποτέλεσμα πάντα εξηγεί όλες τις μεθοδεύσεις των δήθεν οικονομολόγων.

    Συμπτωματικά βέβαια κανείς σας δεν ομιλεί για το ποιός τα άρπαξε. Κανένας δεν ομιλεί για τιμωρία των αρπαχτικών.
    Και φυσικά ούτε κκαι ΣΕΙΣ.

    Μέσα στο παγκόσμιο κόλπο όλοι οι παπαγάλοι, "διαφωτιστές" κ.λπ., Φυσικά, δεν θα μπορούσατε να απέχετε.
    Τί σόϊ μπιλντεμπερ-λακιας είσθε, του κερατά..

    Και κύριε Ανδρέα μας, τόσους τόνους φαιάς ουσίας έχετε ξοδέψει. Για τα αμείλικτα ερωτήματα δεν έχετε βγάλει ΠΟΤΕ ΑΧΝΑ.

    Και αν θυμάμαι καλά έναν καιρό εκθειάζατε τις αναλύσεις των διεθνών οίκων για τις οικονομίες του κόσμου. Ως μεγάλος αναλυτής που είσθε..

    Τώρα τι έχετε να πείτε για όλα τα μαυρο-κοράκια-παπαγαλάκια που όλα μαζί εξαπατησαν συντονισμένα την υφήλιο ::

    ΑΧΝΑ έ ::

    Θα θεωρήσω εξαπάτηση, συνειδητή εκ μέρους σας, το να αποφύγετε να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματά μου.

    ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ τις μ...σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΡΙΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ.

    ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΑ ΑΡΠΑΞΕ.

    ΜΕΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΗΘΕΝ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ:

    ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΣΤΙΣΜΟΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ , ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ, ΦΑΣΙΣΜΟΣ..

    ΚΥΡΙΕ ΑΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΛΝΕΜΠΕΡΓΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Ανδριανόπουλε,

    Προφανώς βρίσκεσθε σε σύγχιση...

    Ομολογείτε πάντως ότι ενώ το κράτος των ΗΠΑ θέσπιζε αυστηρά κριτήρια στη χορήγηση των δανείων..

    οι τράπεζες αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου ποιά θα χορηγούσε τα περισσότερα δάνεια..

    Άρα συμφωνοάμε έως εδώ.

    Βάλτε όμως το φιλελεύθερο μυαλουδάκι σας να σκεφθεί παρακάτω...

    Γιατί οι τράπεζες από τη μία χορηγούσαν αφειδώς δάνεια και από την άλλη με τα παπαγαλάκια τους φούσκωναν τις τιμές των ακινήτων, του πετρελαίου, των σιτηρών :::

    Μα για τον απλούστατο λόγο να αρπάξουν μετά τα σπίτια των φτωχών που δεν θα μπορούσαν να τα ξεπληρώσουν. Μάλιστα μεθόδευσαν και υποδαύλισαν μία μικρή κρίση (αποκαλύπτοντας δήθεν χρηματιστηριακές απάτες) για να πετύχουν ανεργίες, τρόμο και πανικό.

    Έτσι άρχισαν να αρπάζουν τα σπίτια των φτωχών σε τιμές χαμηλές, ζητώντας παράλληλα τα ρέστα από αυτούς που τους κατείσχαν τα σπίτια. Δηλαδή δεν αρκέσθηκαν στις κατασχέσεις, αλλά ζητάνε και τη φούσκα-αέρα από πάνω. Και φυσικά τσέπωσαν όλα τα χρήματα που είχε δόσει ο κάθε δανειστής.

    Όπως γίνεται και στο ελλαδίστα μας, καλή ώρα.

    Φυσικά τα δήθεν φέσια των δανειοληπτών προσπάθησαν να τα φορτώσουν στους μικρομετόχους και εν τάλει στο κράτος.

    Διότι πως αλλοιώς να εξηγηθεί ότι "δεινοπαθούσες" τράπεζες αλληλοδανείζονται, ενώ υποτίθεται δεν έχουν μία.

    Τα λεφτά κύριε Ανδριανόπουλε δεν χάνονται. Κάποιος τα ΑΡΠΑΞΕ. και αυτό αποφεύγετε να το θίξετε. Το αποτέλεσμα πάντα εξηγεί όλες τις μεθοδεύσεις των δήθεν οικονομολόγων.

    Συμπτωματικά βέβαια κανείς σας δεν ομιλεί για το ποιός τα άρπαξε. Κανένας δεν ομιλεί για τιμωρία των αρπαχτικών.
    Και φυσικά ούτε κκαι ΣΕΙΣ.

    Μέσα στο παγκόσμιο κόλπο όλοι οι παπαγάλοι, "διαφωτιστές" κ.λπ., Φυσικά, δεν θα μπορούσατε να απέχετε.
    Τί σόϊ μπιλντεμπερ-λακιας είσθε, του κερατά..

    Και κύριε Ανδρέα μας, τόσους τόνους φαιάς ουσίας έχετε ξοδέψει. Για τα αμείλικτα ερωτήματα δεν έχετε βγάλει ΠΟΤΕ ΑΧΝΑ.

    Και αν θυμάμαι καλά έναν καιρό εκθειάζατε τις αναλύσεις των διεθνών οίκων για τις οικονομίες του κόσμου. Ως μεγάλος αναλυτής που είσθε..

    Τώρα τι έχετε να πείτε για όλα τα μαυρο-κοράκια-παπαγαλάκια που όλα μαζί εξαπατησαν συντονισμένα την υφήλιο ::

    ΑΧΝΑ έ ::

    Θα θεωρήσω εξαπάτηση, συνειδητή εκ μέρους σας, το να αποφύγετε να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματά μου.

    ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ τις μ...σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οπως λέμε "θανάτω θάνατον πατήσας". "Τον θάνατο τον καταπολεμάς με τον θάνατο" του μικροεμπόρου, του μεσαίου ελεύθερου επαγγελματία, του εργάτη και του συνταξιούχου. Στο τέλος θα μείνουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες σαν τον Ανδριανόπουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΑΙΤΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραία, λοιπόν, Κε Ανδρέα, όμως μήν αυτοφουσκώνεσαι ώς θύμα !
    Αλλά, παρακαλώ, προσπάθησε νά μήν κουκουλώνεις τά χάσματα στά όσα ισχυρίζεσαι, εσύ καί οι "βραβευμένοι" σου, μήν εμέσω...

    "... Η πορεία από εκεί και κάτω προς την οικονομική καταστροφή δεν ήταν δύσκολη..."
    Κλασσική αττάκα εισαγωγής λογικού χάσματος.
    Όταν οι δύο "πυλώνες" τής φούσκας Αμερικανικής Δημοκρατίας, δηλ. (α).τό Federal Agency for Housing Enterprise Oversight. αφ΄ενός, καί
    (β). Oι επενδυτικές τράπεζες (οι οποίες) τα ενέταξαν.....

    αγνοούσαν γραφή, ανάγνωση καί αριθμητική, όταν τά "ενέτασσαν" ?

    Άσε, Κυρ' Αντρέα, μάς κρύβεις (δέν γνωρίζω μέ ποιά σκοπιμότητα), τόν Δράκο απ' τό παραμύθι : Αμφότεροι οι ανωτέρω δύο "πυλώνες", γνώριζαν απολύτως τά επισφαλή αθροίσματα, καί τί ακριβώς θά γινόταν σέ λιγάκι.
    Αλλά, "από κοινού συμφέροντος ορμώμενοι", πούγραφε κι' ο μακαρίτης ο Τσιφόρος, εχώρησαν στήν υλοποίηση τής απάτης,
    - οι μέν "εντάξασες" γιά νά βουτήξουν τά μαύρα κι' εύκολα τών απανταχού ανά τήν Υφήλιον, Χοντρο-Λαρισαίων (Βρίθουν τέτοιοι στίς σύγχρονες "Δημοκρατίες Μας",
    -οι δέ Federal-ομπούρδες, απλώς λαδωθέντες, γιά νά κάνουν τά στραβά μάτια, μέ τό αζημίωτο.

    Τό εάν, αλλά κυρίως τό πότε, θά επακολουθούσε διεθνής αναταραχή, (η οποία σίγουρα θά επέφερε τά όσα λές στήν ακροτελεύτιά σου,),
    ευρίσκεται γραμμένο μέ ανεξίτηλα γράμματα στούς αδένες αμφοτέρων τών ανωτέρω "πυλώνων" τής "Δημοκρατίας μας".
    Δός ημίν σήμερον, αύριον γάρ, μακάριοι οι υπερκατέχοντες.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Τίνος είναι τό ΚΡΑΤΟΣ, Ανδρέα ?
    Στίς "Δημοκρατίες Μας, μέ τόν Νομικό Μας πολιτισμό", όσο οι κώλοι χοντραίνουν μέ λίπος καί τά μυαλά γεμίζουν μέ ευδαίμονα βεβαιότητα, Τό ΚΡΑΤΟΣ ανήκει στούς μάγκες, ιδιοκτήτες τών πού "ενέταξαν", τούς οποίους εσύ πάς νά αγιοποιήσης, γιατί Ανδρέα ?
    Ανδρέα, είσαι απ' τά λίγα στόματα, πού τολμάνε κάτι νά ψελλίσουν.
    ΤΟΛΜΑ, νά πής γιά τόν Δράκο τής "Δημοκρατίας Μας καί τού Νομικού Μας πολιτισμού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κυριε Αδριανοπουλε

    Ειναι πραγματικα αξιο αποριας η εμμονη σας στις αρχες του καπιταλισμου, της ελευθερης αγορας και της ασυδοσιας των επιχειρηματιων οταν ολα γυρω μας καταρρεουν σαν χαρτινοι πυργοι απο τις ¨στιβαρες¨ οικονομιες με τα γυαλινα ποδια της ελευθερης αγορας.

    Πιστευα οτι στην ζωη μας ειναι καλο καποια πραγματα να μπορουμε να τα αναθεωρουμε οταν αυτα στην πραξη αποδεικνυονται λανθασμενα η εν πασει περιπτωσει μη εφαρμοσιμα.

    Τι μας λετε στο σχολιο σας ; οτι για ολη αυτη την καταντια και την οικονομικη καταρρευση ευθυνονται τα κρατη και ο παρεμβατισμος τους;
    Ειλικρινα κατεβαλα συγκινητικη προσπαθεια να σας καταλαβω εσας και τον μεγα οικονομολογο που επικαλεισθε.
    Σιγουρα δεν εχετε το προνομιο να εχετε σπουδασει μονο εσεις οικονομικα και να πιστευετε οτι οι αποψεις που εχετε ειναι πανακεια για την οικονομια και εν γενει την οικονομικη αναπτυξη μιας χωρας.
    Η οικονομικη ιστορια της ανθρωποτητος μας εχει διδαξει πολλα σχετικα με τα εφαρμοσθεντα οικονομικα συστηματα που χρησιμοποιησε η κοινωνια για κοινωνικη αναπτυξη και ευημερια.
    Απο την αρχαια Ελλαδα το τμημα των ιδιωτων ηταν αυτοι που πιστευαν οτι μπορουν να απαγκιστρωθουν απο το κρατος και να αναπτυχθουν μονοι τους και αυτοδυναμα .Το αποτελεσμα ηταν καταστροφικο με αποτελεσμα να απευθυνονται στην τοτε κρατικη εξουσια και να ζητουν την ενταξη τους στους 100-500 μεδιμνους.
    Αλλωστε δεν ειναι τυχαιο οτι η λεξη IDIOT στην αγγλικη σημαινει ηλιθιος και βλαξ.
    Σιγουρα δεν μπορουμε να ισοπεδωσουμε την προσφορα της ιδιωτικης πρωτοβουλιας μεσω της επιχειρηματικοτητος αλλα αυτο σε ενα οικονομικο περιβαλλον που επιτρεπει και διεπεται απο κανονες και νομους στην αγορα που επιτρεπουν το θεμιτο κερδος και την αναπτυξη της επιχειρησης και οχι την αισχροκερδεια και την ανομια.
    Ειναι δυνατον να πιστευετε οτι το κρατος ειναι υπαιτιος της οικονομικης φουσκας των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ανα τον κοσμο με τα τοξικα ,αποβλητα καλυτερα, προιοντα τους που διοχετευαν στην αγορα με την ανοχη των κυβερνωντων και ομοιδεατων σας μεσω των χρηματαγορων;
    Τα τελευταια 10 χρονια ζησαμε την ακρατη μορφη του καπιταλισμου με την πιο αισχρη μορφη κερδους και συναλλαγης σε ολα τα επιπεδα.
    Ηταν και ειναι λογικο οτι ολο αυτο το σκηνικο που στηθηκε για τα υπερκερδη με τις εικονικες αναπτυξεις των χωρων ,καποια στιγμη θα εσκαγε με παταγο οπως και εγινε.
    Πιστευετε πραγματικα οτι υπαρχει κρατικος παρεμβατισμος στην wall street? και στα χρηματιστηρια ανα τον κοσμο οπου καθημερινα αλλαζουν χερια περιουσιες απο καιροσκοπους και αισχροκερδεις χρηματιστες εντεταλμενα οργανα καποιων οι οποιοι διακινουν κεφαλαια αγνωστης προελευσης και πολλες φορες απο παρανομες συνδιαλλαγες που ξεπλενονται μεσω των χρηματαγορων απο τα νησια KAYMAN και παλαιοτερα απο την ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ και αλλους φορολογικους παραδεισους;
    Ειπατε οτι το οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης στην Αμερικης γνωριζε εκ προοιμιου το παιχνιδι που παιζονταν με την στεγαστικη πιστη και αφηνε τα πραγματα να εξελιχθουν μεχρι του σημειου που φθασανε σημερα .
    Μηπως ξερετε ποιοι κυβερνουσαν την περιοδο αυτη την Αμερικη και ποιας ιδεολογιας ήταν σχετικα με την αγορά;
    Ασφαλως και γνωριζετε και πολυ καλα μαλιστα θα υπερθεματιζα.
    Μην ψαχνετε να βρειτε δρακους εκει που δεν υπαρχουν.
    Οι αγορες πρεπει να κινουνται σε ρυθμους αναπτυξης με βαση τις επενδυσεις και την παραγωγικοτητα και με κανονες αλλα και την συμπραξη του κρατους αλλα και των ιδιωτικων φορεων σε περιβαλλον που αναπτυσσεται ανταγωνισμος και απονεμεται κοινωνικη οικονομικη δικαιοσυνη απο το κρατος.
    Σιγουρα το κρατος δεν ειναι επιχειρηματιας αλλα μπορει να διαχειρισθει τομεις με κοινοφελη χαρακτηρα με κοινωνικα κριτηρια οχι οπως γινεται σημερα με τις ΔΕΚΟ που αισχροκερδουν εναντι του Ελληνικου λαου για να καλυψουν ελλειματα κακοδιαχειρισης και ρουσφετολογιας σε ενα κρατος που βασιλευει η αναξιοκρατια και το βολεμα της εκαστοτε πολιτικης ηγεσιας.
    Επειδη αυτες οι εταιρειες του δημοσιου λειτουργουν σε μονοπωλιακο καθεστως ειναι και πολος ελξης για τους εκαστοτε μεγαλους επιχειρηματιες που θελουν εκ του ασφαλους να κερδιζουν εις βαρος των πολλων με κριτηρια κερδους και οχι κοινωνικης πολιτικης.
    Αυτες λοιπον τις επιχειρησεις θελουν να ιδιωτικοποιησουν οι κυβερνωντες ομοιδεατες σας στους ημετερους μεχρι το οριστικο ξεπουλημα τους.
    Οχι κ Αδριανοπουλε το εργο που μας προτεινεται ειναι θριλερ και αλοιμονο σε αυτον που θα το δει.
    Γιαυτο να μην ειστε απολυτος στις αποψεις σας γιατι το μονο απολυτο στο συμπαν ειναι οι αριθμοι και οχι τα συστηματα που επινοουμε αφου και αυτα με το περασμα του χρονου φθειρονται και εγκαταλειπονται απο τις κοινωνιες ενω οι αριθμοι παραμενουν αναλοιωτοι.
    Περα των δυο βασικων παραγοντων πηγων εισοδηματος της οικονομιας του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και της ΕΡΓΑΤΟΩΡΑΣ που κατα την αποψη μου πρεπει να ειναι ευθεως αναλογα μεσω της παραγωγικοτητας και του κερδους , επινοηθηκε και ο εικονικος δανεισμος ως μεσο και πηγη εισοδηματος απο τους καπιταλιστικους εγκεφαλους για την αυξηση των κερδων τους.
    Η εισροη κεφαλαιων ακομα και απο τον διαβολο ενος ισχυρου νομισματος στην αγορα ηταν αυτο που ζητουσε η κεφαλαιοκρατια και τα καρτελ για να αυξησουν τα κερδη τους δεν τους εφθανε η επιμερους αναπτυξη των χωρων που ειχε συγκεκριμενη καταναλωτικη δυναμικη.
    Στησανε το σκηνικο και μας περιμενανε με το δανεισμενο χρημα και οχι το παραγωγικο.
    Επενδυσεις εκατομμυριων πραγματοποιησαν οι πολυεθνικες εταιρειες που εξαφανισαν τις μικρομεσαιες επιχειρησεις απο την αγορα και στραγγαλισαν τους κατα τοπους προμηθευτες με απαραδεκτους ορους συμφωνιας στις πιστωσεις αναγκαζοντας τους και αυτους να προστρεξουν στον δανεισμο για να επιβιωσουν και ασφαλως να αναθεωρησουν τα κοστολογια τους με συνεπεια παντα να την πληρωνουν την νυφη οι εργαζομενοι που ειναι ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ στις επιχειρησεις με συνεπεια την εκρηξη της ανεργιας.
    Αυτοι οι μεγαλοεπιχειρηματιες καταστρατηγησαν εργατικα δικαιωματα και αλλαξαν νομοθεσιες για να εχουμε σημερα νεους που υποαπασχολουνται ανασφαλιστοι με αβεβαιο μελλον και καμια προσδοκια.
    Αυτοι ειναι που μετετρεψαν δρομους σε τουριστικες περιοχες με την ανοχη και συμπραξη των κυβερνωντων ετσι ωστε να καταστρατηγηθει και το ωραριο που κατακτηθηκε με αιμα και υπαλληλους μερικης αποσχολησης χωρις δικαιωματα.
    Οι συνεπειες θα ειναι τραγικες γιατι αυτα δεν εχουν μονο οικονομικα ασχημα αποτελεσματα αλλα προσβαλουν και αμεσα τον κοινωνικο ιστο της κοινωνιας.
    Ναι στην ιδιωτικη πρωτοβουλια και την επιχειρηματικοτητα σε ενα υγιες χρηματοικονομικοπιστωτικο συστημα που προαγει την ιδιωτικη πρωτοβουλια και την αναπτυξη και δεν την ληστευει.
    Το κρατος εχει τομεις που δεν θα κανει τον επιχειρηματια αλλα σιγουρα μπορει να επιτελεσει κονωνικο και ελεγκτικο ρολο θεσπιζοντας νομους και κανονες.
    Αυτο λοιπον καλειται να κανει και σημερα κατω απο τις δυσμενεις οικονομικες συνθηκες που ζουμε και που μας οδηγησε ο ακρατος καπιταλισμος.
    Κωνσταντινος Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΦΟΥΣΚΑ του συστηματος ειναι και τωρα που εσκασε τρεχουμε και δεν προλαβαινουμε.Τι θα μεινει ορθιο και ποιος φταιει θα το ερευνισει ο ιστορικος του μελλοντος.Δεν ειναι παντως τυχαιο που οι πολιτικοι γινονται τραπεζιτες και το αντιστροφο,ειναι συγκινονουντα δοχεια.Και κατι αλλο το μαυρο δεν γινεται ποτε ασπρο,οσες προσπαθειες και να βαλετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με τον Giorgakis τα οικονομικά μας θα ήταν πολύ καλύτερα.

    Οι νέοι θα είχαν όλοι καλοπληρωμένες δουλειές στο αντικείμενο που είχαν σπουδάσει,
    οι συνταξιούχοι θα έπαιρναν σύνταξη 1200 ευρώ τουλάχιστον,
    τα πανεπιστήμιά μας θα έκαναν τόση έρευνα που δεν θα είχαν χρόνο για πορείες και καφετέριες,
    οι έμποροι θα τα κονομούσαν από το άφθονο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών,
    οι εταιρίες δεν θα φοροδιέφευγαν διότι δεν θα ήταν διεφθαρμένοι οι εφοριακοί,
    οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπαιρναν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό (λόγω υψηλής παραγωγικότητας),
    οι τιμές στο supermarket θα ήταν χαμηλές, λόγω του υγειούς ανταγωνισμού και
    οι Λαμπρακο-Μπομπολο-Κοντομηνέοι θα ζητούσαν ακόμη καλύτερες μέρες, διότι, ως γνωστόν, είναι πάντα με
    το λαό.
    Καλό έ;
    Όπως ΑΚΡΙΒΩΣ και τα προηγούμενα 20 πράσινα χρόνια.
    Dear Giorgakis,, δυστυχώς για σένα και τους χρηματοδότες σου, θυμόμαστε.
    Εάν κάνοντας παρθενοραφή νομίζεις ότι θα ξεχάσουμε ότι δούλευες σε οίκο ανοχής, κάνεις λάθος χαζούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εγω ρε τι φταιω ειμουν μετοχος στα κερδη και τωρα πρεπει να συμπληρωσω τη ζημια. Καλα να σας κανουν και να σας εχουν στο στοχαστρο τους οι σεχτες και καθε ειδους αναρχικοι γιατι εσυ και οι ομοιοι σου δινουν ιδεολογικα ερισματα σ τους καθε ειδους τρομοκρατες.
    αισχος ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλά, να γίνεται διάλογος. Στο σημερινό εξαίρετος και επιπέδου. Ο 6:44 της 27/2/09 τι ήθελε μέσα, αφού δεν ξαίρει τι του γίνεται; Ή μπήκε ακριβώς εξαιτίας αυτού; Μάλλον.
    Για τον Αντρέα: Είναι ανάγκη τώρα να προσπαθούμε να καλύψουμε τις αδυναμίες του συστήματος που υποστηρίζουμε; Και με τι επιχειρήματα; Τα εφευρίσκουμε επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν! Δέξου φίλε πως δεν έχετε ανακαλύψει την πηξίδα! Πήρατε το δρόμο γιατί πιστεύατε πως οι άλλοι δρόμοι που είχαν δοκιμαστεί είχαν αποτύχει. Εντάξει, δεκτό! Δεν το λές όμως πως κάναμε λάθος. Δεν είναι αυτός ο δρόμος! Τους αγγέλους δεν μπόρεσε να προσαιτεριστεί η Σοσιαλιστική Λογική, θα τους προσαιτερισθείτε εσείς με χωρίς τα μέτρα, που λέγανε στη γλώσσα τους οι πατεράδες μας;

    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πράγματι επί Κλίντον γιά να βοηθηθούν οι “αδύναμες μειονότητες” ψήφισαν νόμο που καταργούσε ή στρέβλωνε τα ιδιωτικά κριτήρια των τραπεζών περί φερεγγυότητας των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων (εγγυούνταν έμμεσα το δημόσιο μέσω των ημικρατικών Fannie & Freddie γιά να δοθούν δάνεια σε μη φερέγγυους). Έτσι γινόταν μία έμμεση “κρατικοποίηση” των στεγαστικών δανείων (και άρα και των κινδύνων τους). Έτσι άρχισε τα “πανηγύρι” της “φούσκας” των ακινήτων. Παράλληλα ο τότε κεντρικός τραπεζίτης (Άλαν Γκρίσπαν) κρατούσε υπερβολικά χαμηλά τα επιτόκια μετά το 2001 (τυπώνοντας χρήμα) και το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι ανά τον κόσμο κεντρικοί τραπεζίτες. Τα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια επί πολλά χρόνια δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες γιά τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν τεράστια και αδικαιολόγητα ρίσκα (”υπερμόχλευση”). Συμπερασματικά οι δύο συντριπτικά βασικώτερες αιτίες της παγκόσμιας κρίσης ήταν:
    -Κρατική παρέμβαση και εγγυήσεις στην αγορά στέγης και
    -Υπερβολική εκτύπωση χρήματος (αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια) από τις κεντρικές τράπεζες.

    Σήμερα γιά να θεραπευθούμε από την κρίση χρησιμοποιούνται παγκόσμια και πάλι τα ίδια δύο πράγματα που την προκάλεσαν και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό:
    -Περισσότερη κρατική παρέμβαση και εγγυήσεις και
    -Περισσότερη εκτύπωση χρήματος!!

    Μέχρι τώρα όλοι μας λίγο πολύ ξέραμε πως οι κυβερνήσεις αρέσκονται στις παρεμβάσεις (πάντα γιά να μας σώσουν από κάτι) και στην ταχυδακτυλουργία ή απάτη (εκτύπωση χρήματος που δεν αντιστοιχεί σε παραχθείσα αξία). Σήμερα βλέπουμε ότι οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις έχουν σπουδάσει και “ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ” (μας δίνουν γιά θεραπεία την ίδια την αιτία του αρχικού “κακού”). Μάλλον όμως δεν κατέχουν ούτε από ομοιοπαθητική διότι στην ομοιοπαθητική δίδονται απειροελάχιστες ποσότητες του “κακού” ενώ εδώ μας δίνουν εκατονταπλάσσιες!!

    liberal

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανοιχτή επιστολή στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο..
    http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=758&ac_id=1


    Επίσης, αξίζει πολύ να δείτε το "zeitgeist"!

    http://www.google.gr/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=2&url=http%3A%2F%2Fvideo.google.com%2Fvideoplay%3Fdocid%3D-7671298400447638082&ei=Jk6pSZT5HMTC-AbI7KSzAg&usg=AFQjCNFwBes_KsHHRQk2zqySW5x4GnJ83g&sig2=Og7tyknPwbp45jHRfcgerw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. κρίμα για την κατάντια αυτή του κ ανδριανόπουλου.Δηλαδή ο ρήγκαν που επί εποχής του άρχισαν αυτά τα εγκλήματα να δίνονται στεγαστικά δάνεια στους μη έχοντες τη δυνατότητα να τα ξεπληρώσουν συν τα παράγωγα και τα συνθετα τραπεζικά προιόντα στα οποία κανείς δεν ξέρει τι περιλάμβαναν και βγήκαν τοξικά τλικά ,όλα αυτά που άρχισαν να γίνονται επί ρήγκαν ,ποιος φταιει το κομμουνιστικό αμερικανικό κράτος και ο κρυφοκομμουνιστής ρήγκαν?ΤΡΕΛΑ ΠΟΥΛΑΤΕ ΡΕ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ?ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΛΗΓΜΕΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ?
    Αντίθετα η απληστεία των τραπεζιτών που κανουν κουμαντο στην αμερική και στην ελλάδα γαι να αυξήσουνε την περιουσία τους και τα μπόνους και τα στοκ όπσιονσ και τη μία βίλα τους να τις κάνουνε 15 έσκαψαν το λάκο μας δίνοντας τα στεγαστικά δάνεια στους άνεργους δημιουργώντας τα προιόντα τα τοξικά και φέρανε την καταστροφή έχοντας γνώση του πράγματος και τοθ τι κάνανε.ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΡΑΒΔΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ρε Αντρέα, ή για ηλίθιους μας περνάς ή είσαι από τους 999 στους 1000 μεγαλοπαράγoντες της δημόσιας ζωής που εξακολουθούν να μην έχουν ιδέα τι συμβαίνει!

    Να σε ρωτήσω κάτι ρε φίλε;...
    -Δεν ξέρεις ότι το χρέος της αμερικάνικης κυβέρνησης και των νοικοκυριών της έχει ξεπεράσει τα 55 τρισεκατομμύρια δολλάρια και είναι τεχνικά αδύνατον, όχι να αποπληρωθεί, αλλά ούτε καν να μειωθεί;
    -Δεν ξέρεις ότι η κατάσταση είναι ή ίδια στις περισσότερες χώρες του κόσμου;
    -Δεν ξέρεις ότι η συνεχής ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος δεν είναι βιώσιμη γιατί η υπερ-εκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχει εξαντλήσει τα όρια του πλανήτη;
    -Δεν ξέρεις ότι ανάπτυξη της Κίνας - της βιομηχανίας του πλανήτη - με 7% ετησίως σημαίνει σε 10 χρόνια διπλασιασμό της παραγωγής της; με ποιους φυσικούς πόρους;...
    -Δεν ξέρεις ότι το πετρέλαιο τελειώνει σε λίγα χρόνια;
    -Γνωρίζεις να εφαρμόσεις την γεωμετρική πρόοδο στους υπολογισμούς των αναγκών του πλανήτη για φυσικούς πόρους όπως, πετρέλαιο, ενέργεια, τροφή και άλλα, για τα επόμενα 3-5 χρόνια;...
    -Δεν ξέρεις ότι οι μηχανές έχουν πάρει την θέση των ανθρώπων στη γεωργία και την βιομηχανία;
    -Δεν ξέρεις ότι το 83% των ανθρώπων που κατέληξαν στις Υπηρεσίες (από την γεωργία και την βιομηχανία), χάνουν ταχύτατα τις δουλειές τους γιατί αντικαθίστανται από τις μηχανές;
    -Δεν ξέρεις ότι η ανεργία που ρεπορτάρεται γύρω στο 7% κατά Μ.Ο. σε ΗΠΑ και Ευρώπη στην πραγματικότητα πλησιάζει το 20% και θα το ξεπεράσει τους επόμενους μήνες;..
    -Δεν ξέρεις, οικονομολόγος πράμα, ότι το καπιταλιστικό σύστημα χωρίς εργαζόμενους πολίτες, δηλ. χωρίς καταναλωτές, καταρρέει γιατί δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης;
    -Δεν ξέρεις ότι ο χορός των bailout plans με τα "τρισεκατομμύρια" που φυτρώνουν δεξιά και αριστερά από το πουθενά είναι ένα ανέκδοτο; ή καλύτερα μια μπαρούφα που έχει καταντήσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να μην είναι σοβαρότερο από ένα επιτραπέζιο παιχνιδάκι για μικρά παιδιά;..
    -Δεν ξέρεις ότι το καπιταλιστικό σύστημα που δημιουργεί τεχνητή "σπανιότητα" είναι υπεύθυνο για την εκτίναξη των τιμών και την αποστράγγιση του εισοδήματος των πολιτών.
    -Δεν ξέρεις ότι η μοντέρνα αναβίωση του θεσμού της δουλείας επιτυχγάνεται με την υπερχρέωση των πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον συλλογικά να εξυπηρετήσουν τα αστρονομικά (και πλαστά) χρέη;
    -Δεν ξέρεις ότι η παγκόσμια υπερπαραγωγή (global GΙP), αποτελεί κατά 90% άχρηστη κατανάλωση, η οποία βιάζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον;
    -Δεν ξέρεις ότι το δημόσιο χρέος όλων των χωρών είναι ούτως ή άλλως αδύνατον να αποπληρωθεί, γιατί το χρέος (κεφάλαιο+τόκος) είναι πολλαπλάσιο του διαθέσιμου κεφαλαίου που κυκλοφορεί στον πλανήτη (κεφάλαιο);.. Δηλ. από που θα πληρωθούν οι τόκοι για το παγκόσμιο χρήμα που κυκλοφορεί;...
    -Δεν ξέρεις ότι ο καπιταλισμός που χρησιμοποιεί τον φόβο για επιβίωση στους ανθρώπους και επίσης τον φόβο απώλειας του κέρδους στους επιχειρηματίες, είναι το διαβατήριο για την κόλαση και είναι ο δρόμος για την μεταμόρφωση του ανθρώπου σε ζώο;
    -Δεν ξέρεις ότι για κάθε 1% αύξηση της ανεργίας, αυξάνονται κατά 6,7% οι δολοφονίες;!!!
    -Δεν ξέρεις ότι τα πραγματικά αφεντικά της ανθρωπότητας είναι οι μέτοχοι των κεντρικών τραπεζών, και ότι εσείς είστε στην πραγματικότητα υπάλληλοι τους;
    -Δεν ξέρεις ότι οι κεντρικές τράπεζες (FED, ΕΚΤ, κλπ) δεν είναι κρατικές, αλλά είναι ιδιωτικές εταιρίες με αγνώστους μετόχους και αδιαφανή λειτουργία, οι οποίες ουσιαστικά κυβερνούν τον κόσμο, διορίζοντας τις περισσότερες από τις υφιστάμενες κυβερνήσεις;
    -Δεν γνωρίζεις ότι οι πόλεμοι γίνονται για τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων χωρών και το "κλέψιμο" των τοπικών φυσικών πόρων;
    -Νομίζεις ότι στην εποχή του διαδικτύου και της συλλογικής ευφυΐας, που όλος ο κόσμος μπορεί να διαβάσει ελεύθερα αυτό το άρθρο, να το ερευνήσει, να βρει τις πηγές του και να το αναμεταδώσει με viral διαδικασίες, μπορείς εσύ και οι απανταχού καραγκιόζηδες της οικονομίας να συνεχίζετε να παραμυθιάζετε τον κόσμο;

    Αντρέα μου... νύχτα θα φύγετε όλα τα παλικάρια της βουλής, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο καθώς και οι τραπεζίτες που δημιουργούν "τρισεκατομμύρια" από αέρα κοπανιστό! Σύντομα θα μαζέψουν και αυτοί τις επιτραπέζιες Monopoly τους και "θα πάνε σε άλλη παραλία!...", ή για την ακρίβεια στα αζήτητα.

    Η ανθρωπότητα αυτή την περίοδο βγαίνει από τον καπιταλιστικό μεσαίωνα και με την αχρήστευση του τρίτου κοινωνικού συστήματος μετά τον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό θα μπορέσουμε επιτέλους ως ανθρωπότητα να ξαναγίνουμε... άνθρωποι.

    -Δεν ξέρεις με ποιο καινούργιο κοινωνικό σύστημα θα γίνει αυτό;... ε, μάλλον μας δουλεύεις, ξέρεις και πολύ καλά!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση