GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χωρίς το πείσμα και τη λάμψη της Μελίνας...

Aπό το http://piazzadelpopolo.blogspot.com/ . H πρώτη που έκανε όνειρο ζωής και πίστεψε με πάθος τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπο...

Aπό το http://piazzadelpopolo.blogspot.com/
.

H πρώτη που έκανε όνειρο ζωής και πίστεψε με πάθος τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, υπηρετώντας με πείσμα και αφοσίωση αυτό το σκοπό, που ήταν στενά συνδεδεμένος με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ήταν η αλησμόνητη Μελίνα Μερκούρη.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός και βαθιά ριζωμένο σε όλες τις συνειδήσεις, πως χωρίς την Μελίνα δεν...
θα φτάναμε σήμερα στα εγκαίνια του Μουσείου, όσο κι αν μερικοί τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία και να διαγράψουν την προσφορά της. Χάρη στο πείσμα και την επιμονή της Μελίνας, το όνειρο της αγκαλιάστηκε απ’ όλους τους Έλληνες και με το διεθνές κύρος και την λάμψη της, κατόρθωσε να κάνει το θέμα των γλυπτών και του Μουσείου, παγκόσμιο!
Το 1988 άρχισε τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή και ένα χρόνο αργότερα προκήρυξε τον πρώτο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Μουσείο της Ακρόπολης. Το 1993, όταν επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση και η Μελίνα στο υπουργείο Πολιτισμού, το θέμα του Μουσείου ήταν στις προτεραιότητες της. Μετά από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις και την ανασκαφή που προηγήθηκε στον χώρο, ο θεμέλιος λίθος του Μουσείου τέθηκε το 2003.
Το βίντεο είναι ένα μικρό αφιέρωμα στην προσφορά της Μελίνας Μερκούρη στους αγώνες της για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα!...

10 σχόλια

  1. Τό μόνο πού προσέφερε,ή εθνική μας πόρνη (Μελίνα),στόν πολιτισμό,
    είναι ότι είχε διαφημίσει στό
    εξωτερικό τά μπουρδέλα τής όδού Φίλωνος τού Πειραιά.
    Άλλωστε,στήν Γαλλία τήν περίοδο 1967-1974,δέν είχε αφήσει ούτε έναν στρατιωτικό ακόλουθο,τής Πρεσβείας μας στό Παρίσι καί δή έναν Αντιπλ/ρχο τού Π.Ν.,πού νά μήν τόν έχει ""πάρει βίζιτα"".
    Άντε γαμηθήτε μέ τήν εθνική μας πόρνη-Μελίνα,ρέ μαλάκες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. gamietai i akropolis.zito ta skata ton afganon.

    i ellada stous alvanous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αξίζει να απαντάει κανείς σε αμόρφωτους και αγράμματους αλλά το κάνω για τους επισκέπτες του Press.gr που ,ευτυχώς, είναι ολων των επιπεδων.
    Η Ιστορια του Μουσιου της Ακροπολης υπαρχει και κανεις αγραμματος δεν μπορει να την παραχαραξει
    Όντως το σημερινό ‘’κατασκεύασμα’’ και η επιλογή του χώρου είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Μερκούρη και του συρφετού γύρο από αυτήν.
    Η Ιστορία κρίνει και είναι πάντα αμείλικτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είχαν μεγάλο όραμα ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝ AΛΗΔΕΣ για τον Πολιτισμό, τα αρχαία μας και τα μουσεία...

    Αφού ...ανακάλυψαν... τον αρχαιολογικό χώρο ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ στο τέλος τον καταπάτησαν και τον περιέφραξαν σαν να ήταν αμπέλι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας έχετε πηδήξει με τη Μελίνα. Αφότου πέθανε, οι μισες αίθουσες και τα μισά θέατρα ανά την Ελλάδα πήραν το όνομά της. Τέτοια αγιοποίηση (όπως και με τον Γεννηματά) ούεε επί Στάλιν δεν είχε γίνει. Και τι ήταν η Μελίνα; Φανατική Παπανδρεϊκή (το μεγάλο προσόν της) και μια μέτρια προς καλή ηθοποιός που έκανε αντσταση από το Παρίσι. Λες και δεν υπήρξαν άλλοι πνευματικοί άνθρωποι άξιοι΄λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάρμαρα και γενικά ελληνικές αρχαιότητες δεν υπάρχουν μονο στο Βρετανικό Μουσείο.

    Υπάρχουν και σε μουσεία άλλων χωρών, όπως Γαλλία-Λουβρο και των ΗΠΑ.


    Ερωτάται η κυβέρνηση,

    θα διεκδικήσει ποτέ και αυτούς τους θυσαυρούς;

    Διοτι,

    Οσα πιο πολλά εκθέτεις σε ενα μουσείο, τόσο πιο υψηλό το αντίτιμο του εισητηρείου.

    Αντιγράφω απο το βιβλίο του Κυριακου Σιμοπουλου, "Ξενοι ταξειδιωτες στην Ελλάδα" τόμος Α' σελ 136

    "Ο αγγλογαλικός πολιτικός θρησκευτικος οικονομικος ανταγωνισμος επεκτείνεται και στο προσοδοφόρο κυνηγι των αρχαιων θυσαυρών. Η διπλωματία συμπλέκεται με την αρχαιοκαπηλία. Το 1785 ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Πόλη Choiseul Gouffier απέσπασε απο τον σουλτάνο φιρμανι με αδεια συλλογής αρχιτεκτονικών τμηματων και αλλων αρχαιοτητων. Με τη βοηθεια του προξενου στην Αθήνα Fauvel ο Goyffier φορτωσε ολοκληρα καραβια με γλυπτα απο τους αρχαιολογικους χωρους της Αττικής."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφήνετε εμάς τους συνταξιούχους να πεινάμε, και φτιάχνετε μουσεία καραγκιόζηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το 1785 ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Πόλη Choiseul Gouffier απέσπασε απο τον σουλτάνο φιρμανι με αδεια συλλογής αρχιτεκτονικών τμηματων και αλλων αρχαιοτητων. Με τη βοηθεια του προξενου στην Αθήνα Fauvel ο Goyffier φορτωσε ολοκληρα καραβια με γλυπτα απο τους αρχαιολογικους χωρους της Αττικής."

    20 Ιουν 2009 11:38:00 πμ

    Ο πρόγονος Καρατζαφέρη έδρασε, και κονομάνε σήμερα οι «Γάλλοι» από τα εκατομμύρια τουριστών προς Παρίσι και Λούβρο, όπου έχουν στεγάσει τα κλεμμένα από Αθήνα και Αίγυπτο.

    Σ' αυτό προστέθηκε και η εξαπάτηση των Ελλήνων που νόμισαν ότι οι πασόκοι - απόγονοι κι αυτοί αυτών των αλητών - μέσω κάποιας ξανθειάς ονόματι Mercuri, θα επιχειρούσαν πράγματι να φέρουν πίσω τα κλεμμένα αριστουργήματα.

    Ούτε οι πασόκοι ληστές ούτε και οι ΝΔ συγγενείς τους θα τους περνούσε ποτέ απ' το μυαλό να κινηθούν εναντίον των «γάλλων» συγγενών τους για να επιστραφούν τα κλεμμένα στην Ελλάδα. Ούτε βέβαια και ο ίδιος ο απόγονος Καρατζαφέρης!

    Αυτά τα «αξιότιμα» κλεφτρόνια τρέμουν μέσα τους μην φαν κλωτσιές από την Ελλάδα και αναγκαστούν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

    Αλλά αυτό θα γίνει κάποια στιγμή ούτως ή άλλως.

    Πάντως τα πασοκικά κλεφτρόνια είναι τα χειρότερα από όσα πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΤΩΧΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ!!

    ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!!

    ΤΕΘΛΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

    ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΝΤΥΣΙΜΑΤΑ
    ΚΑΡΑΚΙΤΣΑΡΙΟ!!!

    ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ???

    ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!!

    ΑΥΤΟ ΕΞΟΡΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΗΜΕΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΟΣΟΥΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΓΑΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ!!

    ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΩΝ!!

    ΠΟΙΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ???

    ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ???

    ΚΡΙΜΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!!

    ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ!!

    ΦΑΝΗΚΑΝ ΛΙΓΟΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ!!


    O KOΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΝΟΜΠΑΡΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ....ΤΟΝ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ!!

    ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΤΩΧΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ!!

    ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση