GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί ...ανοιγοκλείνουν ορισμένα blogs

Οι bloggers, η Google και τα περίεργα λουκέτα Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ από την http://www.enet.gr/ «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Υποτίθ...

Οι bloggers, η Google και τα περίεργα λουκέτα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
από την http://www.enet.gr/

«Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Υποτίθεται. Το είπε κάποτε ο Ουμπέρτο Εκο και από τότε το σύμπαν κινητοποιήθηκε για να τον διαψεύσει. Και σαν να γίνεται επίτηδες, κάθε Αύγουστο, όσο περνάει ο καιρός, οι ειδήσεις, αντί να βαίνουν μειούμενες, αυξάνονται και πάνε.
Κάπως έτσι έσκασε και η υπόθεση με τα λουκέτα στα blogs. Από το πουθενά και μέσα στη θερινή ραστώνη διάφορα blogs (που λειτουργούσαν στην πλατφόρμα blogger της Google - είχαν δηλαδή την επέκταση .blospot.com) άρχισαν να κλείνουν. Και οι bloggers, που xωρίς κάποια προειδοποίηση επιχειρούσαν να μπουν στις σελίδες τους, διαπίστωναν έκπληκτοι ότι «αυτό το ιστολόγιο πιθανώς να παραβιάζει τους Ορους Υπηρεσίας Blogger». Που σημαίνει ότι...

κάποιος (ή κάποιοι), για δικούς του λόγους, θιγμένος από το περιεχόμενο του blog έστειλε ειδοποίηση (flag) στην Google που με τη σειρά της έκλεισε προσωρινά το blog για να τσεκάρει τυχόν παρατυπίες. Ομως, το «πιθανώς», λίγες μέρες μετά το πρώτο αιφνιδιαστικό λουκέτο εξαφανίστηκε από τα περισσότερα κλειστά blogs, περνώντας σαφώς το μήνυμα ότι κάποιοι από τους δεκάδες όρους και κανονισμούς παραβιάστηκαν.

Τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου, λοιπόν, έκλεισαν τα (αναφέρω ενδεικτικά) www.show-bitch.blogspot.com (που ξανάνοιξε αμέσως ως www.show-bitchvip.blogspot.com ), http://asimonis.blogspot.com (που παραμένει κλειστός χωρίς να ξέρει ακόμα γιατί), http://aletri.blogspot.com (που τελικά άνοιξε σε λίγες ώρες) και ένα σωρό ακόμα blogs ανοιγόκλειναν χωρίς προφανή αιτιολογία.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο χάκερ που έπληξε το twitter ήταν η αιτία που την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν προβλήματα και σε αρκετά blogs. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τα λουκέτα που μπήκαν στις αρχές του μήνα και ακόμα δεν έχουν βγει.

Απορίες
Η «Ε» επικοινώνησε με τον Κώστα Ασημώνη, (http://asimonis.blogspot.com) του οποίου το blog παραμένει ακόμα κλειστό. Ο blogger έχει απευθυνθεί στην Google, η οποία όμως ακόμη δεν του έχει απαντήσει στο ερώτημα «τι ακριβώς παραβιάζει».
«Στις 3 Αυγούστου» λέει ο ίδιος «και χωρίς καμία προειδοποίηση το μπλογκ μου κλειδώθηκε. Την επόμενη κιόλας μέρα υπέβαλα αίτηση για να μάθω ποιοι είναι οι όροι που παραβιάζω. Σήμερα, 9 Αυγούστου, ακόμη δεν έχω πάρει καμία απάντηση. [...] Δεν θέλω να πιστέψω πως το κλείδωμα του μπλογκ έχει να κάνει με το περιεχόμενό του, το οποίο είναι κυρίως η πολιτική σάτιρα! Και σαφώς στη σάτιρα το μεγαλύτερο μερίδιο το έχει αυτός που κυβερνά. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, όλοι οι γελοιογράφοι των εφημερίδων θα έπρεπε να διώκονται. Ούτε και με τον νόμο περί κατάργησης της ανωνυμίας των μπλογκ, αφού είμαι από τους πολύ λίγους που μιλάω επώνυμα. Οπως και να 'χει, τον τελευταίο καιρό στην Google όλο και πληθαίνουν παρόμοια περιστατικά κλειδωμάτων χωρίς εμφανή λόγο και αιτία, με αποτέλεσμα πολλοί μπλόγκερ, ανάμεσά τους και εγώ, να στρέφονται ήδη στην πλατφόρμα της Wordpress. Ετσι, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα εδώ και δυο χρόνια από αυτήν εδώ τη διεύθυνση: www.asimonis.wordpress.com».

Η Google
Από την άλλη πλευρά η Google με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η υπηρεσία Blogger, που προσφέρει η Google Inc., πιστεύει ακράδαντα στην ελευθερία του λόγου. Ωστόσο επιθυμούμε κάθε χρήστης να μπορεί εύκολα να μας αναφέρει αν το περιεχόμενο από τα blogs τον προσβάλλει. Λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά κάθε καταγγελία και όσο ερευνούμε το περιεχόμενο του υπό κρίση blog, απαγορεύουμε την πρόσβαση σε αυτό. Αν κρίνουμε τελικά ότι το blog όντως παραβιάζει τους όρους χρήσης, τότε το απαλείφουμε ολοσχερώς».
Σύμφωνα με τους όρους παροχής υπηρεσιών του blogger, κάθε χρήστης του Διαδικτύου που θεωρεί ότι πλήττεται από οποιοδήποτε blog μπορεί να στείλει άμεσα online ειδοποίηση στους υπεύθυνους της πλατφόρμας ώστε εκείνοι να τσεκάρουν αν όντως το blog προσβάλλει με οιονδήποτε τρόπο (κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο) μερίδα των χρηστών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν για κάποιο λόγο μια μικρή ομάδα ατόμων αντιπαθεί έναν blogger, μπορεί να επισημάνει το blog του για να εξεταστεί από την ομάδα της Google. Και μέχρι να εξεταστεί, να παραμένει «κλειστός». Ενα σύστημα που ίσως να μπορεί να λειτουργεί με τα αμερικανικά πρότυπα, αλλά στην ελληνική πραγματικότητα είναι ικανό να παροπλίσει bloggers για ...ψύλλου πήδημα.
Και φυσικά, η όλη κατάσταση έχει πυροδοτήσει αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίας. Γιατί κάποια blogs κλείνουν μόνο για λίγο, ενώ άλλα έχουν λουκέτο εδώ και μέρες; Ποιος διαπλέκεται με ποιον; Ποιοι διαδίδουν ότι έκλεισαν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και για να κερδίσουν σε επισκεψιμότητα; Και άλλες πολλές υποθέσεις συζητούνται αέναα στα blogs που είναι ακόμα στον αέρα.

Οι απαγορεύσεις
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το λουκέτο είναι λουκέτο. Και ναι, υπάρχουν πάντα οι όροι και οι προϋποθέσεις που οφείλουν οι bloggers να σέβονται, αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο κατεβατό που εμπεριέχει περισσότερες από όλες τις πιθανές και απίθανες περιπτώσεις προκειμένου να είναι εντελώς κατοχυρωμένη νομικά η υπηρεσία και να μην επωμίζεται τυχόν μηνύσεις που κανονικά έπρεπε να βαρύνουν κάποιον blogger.
Από την άλλη, η φίμωση του οποιουδήποτε, ειδικά όταν γράφει επώνυμα, δεν συνάδει με την ελευθερία του λόγου. Οταν ο Βολτέρος διατύπωνε αιώνες πριν την πασίγνωστη θεωρία του περί ανεκτικότητας «δεν συμφωνώ σε λέξη με όσα λες, αλλά θα υπερασπίζομαι, και με τίμημα τη ζωή μου ακόμα, το δικαίωμά σου να λες ελεύθερα όσα πρεσβεύεις», σίγουρα δεν είχε κατά νου οποιαδήποτε απαγόρευση του λόγου ως τιμωρία. Αλλωστε για τις περιπτώσεις ασυδοσίας του λόγου, μπορεί πάντα να επέμβει η Δικαιοσύνη.
(mystamar@enet.gr)

4 σχόλια

  1. ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΖΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΜΑΛΑΚΙΑ
    ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΛΛΙΡΟΙΑ...
    ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΕΣΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    ΕΙΝΑΙ ΒΟΘΡΟΣ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑΣΙΜΑ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΞΕΧΥΛΙΖΕΙ ΤΟ ΣΚΑΤΟ
    ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ.
    ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
    ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙ ΜΠΟΜΠΟΛΟΙ.
    ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ
    ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ.
    ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΘΑΛΛΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ.
    ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΑΝ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ,ΤΟ PRESS-GR ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΜΙΑΣ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση