GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επανάληψη της "Δίκης των Εξι" του 1922...

Aπό το http://tolimeri.blogspot.com/ Φωτογραφία: Η δίκη των έξι, που άρχισε στις 31 Οκτωβρίου 1922 Υπέρ της επανάληψης της Δίκης των Εξι το...

Aπό το http://tolimeri.blogspot.com/


Φωτογραφία: Η δίκη των έξι, που άρχισε στις 31 Οκτωβρίου 1922

Υπέρ της επανάληψης της Δίκης των Εξι του 1922, που αποτελεί την κορύφωση του εθνικού διχασμού των ετών 1915-1922, τάχθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας κ. Αθ. Κονταξής. Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια καθώς οι αρεοπαγίτες του Ποινικού Τμήματος εξέφρασαν αντίθετες απόψεις (3-2). Επειτα από 86 χρόνια ο εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη που ήταν ένας από τους έξι που εκτελέστηκαν, ο κ. Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, υπέβαλε αίτηση επανάληψης της δίκης.
Η πλειοψηφία (τρία μέλη) του Ποινικού Τμήματος τάχθηκε υπέρ της επανάληψης της Δίκης των Εξι υποστηρίζοντας ότι
...

έχουν αποκαλυφθεί νέα άγνωστα γεγονότα και αποδείξεις, από τα οποία προκύπτει ότι οι Εξι ήταν αθώοι. Αντίθετα, η μειοψηφία (δύο μέλη) πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση του εγγονού. Ετσι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου. Χθες ο κ. Κονταξής επισήμανε ότι οι υποθέσεις παραπέμπονται στην Ολομέλεια λόγω διαφοράς μιας ψήφου (2-3) μόνο στις περιπτώσεις των αναιρέσεων και όχι στις αιτήσεις επανάληψης δίκης. «Κακώς» λοιπόν παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, τόνισε ο κ. Κονταξής, προσθέτοντας ότι ισχύει η απόφαση του Τμήματος που έχει ταχθεί υπέρ της επανάληψης της δίκης. Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί ως το τέλος του χρόνου. ("το βήμα")

Το αίτημα για επανάληψη της δίκης, αν και δεν υπάρχουν μάρτυρες και τα πρακτικά της έχουν χαθεί, στοχεύει στην ιστορική αποκατάσταση των θυμάτων, να αναγνωριστεί δηλαδή ότι δεν ήταν προδότες, δεν είχαν δόλο και ότι αδίκως εκτελέστηκαν. Τόσο ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Ζορμπάς όσο και ο Μανώλης Γλέζος έχουν ταχθεί υπέρ της αποκατάστασης της τιμής και της αθωότητας του Π. Πρωτοπαπαδάκη και των συναδέλφων του.

ΣΧΟΛΙΟ ΛΗΜΕΡΙ: Θα το δούμε και αυτό! Χωρίς τα πρακτικά της δίκης των 6 του 1922 θα αναψηλαφηστεί η υπόθεση. Δεχόμαστε τα ηθικά κίνητρα και την επιθυμία για την αποκατάσταση του "ονόματος" ... εάν και εφόσον η αναψηλάφηση της δίκης φέρει για αυτούς τα προσδοκώμενο αποτέλεσμα.....των απογόνων των πρωταγωνιστών της δίκης .
Εάν όμως μια τυχόν "αθωωτική" απόφαση από τον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ οδηγήσει τους "αποκατεστημένους στο όνομα" απογόνους να ΖΗΤΗΣΟΥΝ και ΗΘΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ (χρηματικά πάντα) μέσω των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων .....Ε!....Ε!!!! Ε!!!! τότε θα είμαστε σίγουροι ότι ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΤΕΚΝΑ ..... αυτών που ανέβηκαν στην εξουσία με ΣΥΝΘΗΜΑ...
"ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ... ΑΡΚΕΤΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ" με τα ολέθρια γνωστά αποτελέσματα!
ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ... ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ...
Α Α Α Α!!!! ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ;
ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΗΜΗΣΕΙ ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΝ ... ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ... ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ... ΑΠΟ "ΕΦΙΑΛΤΗΣ" ...... ΣΕ ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

14 σχόλια

  1. ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΘΑΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δουλειά δεν είχε ο διάβολος γαμούσε τους γονείς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. POU EINE OI AFANOIS HROES TIS ETHNIKIS ANTISTASEOS TOU 1916 POU EKANAN TIN ELLADA MEGALI OLOI OI AKSIOMATIKOI POU PIGAN ME TON BENIZELO KAI TON KOUNTOURGITI PALIO KATHIKIA MONO KSERETE NA GLIFETE TOUS MITSOTAKIDES TOUS PAPANDREOUS KAI TOUS KARAMANLIDES. KALA KANOUN KAI SAS PIDANE GIATI TA THELEI O POPOS SAS. MIPOS TA KSECHASATE TA ELIA ELIA KAI KOTSO BASILIA. o patisotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΛΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.............
    ΟΥΣΤ......
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΠΑΛΙ ΣΕ ΔΙΧΑΣΜΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ.
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΨΑΧΝΕΤΕ ΙΣΩΣ ΝΑΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΓΥΡΤΕΣ ΚΑΙΟΧΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΔΙΧΑΣΜΟ.
    ΤΗΣ ΣΤΡΑΒΗΣ ΨΩΛΗΣ ΤΗΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΤΡΙΧΕΣ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ.
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΛΗΛΟΤΡΩΓΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ .
    ΑΙΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το πιοι σαμποταρισαν την εκστρατεια λιγο πριν απο το τελος ακουει στην συμπραξη εβραιοι, κκε, και γερμανοφιλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντάξει ήτανε αθώοι! Δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν αποφασίζανε να φτάσουνε στην "κόκκινη μηλιά"; Ξεβράκωτοι στο δρόμο για την Άγκυρα!! Πού πάτε βρε δολοφόνοι; Ποιος θα πληρώσει την καταστροφή; Κανένας, αφού δεν έχει τα μέσα για να αποζημειώσει τα θύματα που προκάλεσε η πολιτική του. Ακόμα και σήμερα πληρώνουμε τις αμαρτίες τους! Και ζητάνε και ρέστα τώρα; Όχι έξι αλλά χίλιους έξι. Τον Κωνσταντίνο όμως ποιος τον σκότωσε; Έπρεπε ο Πλαστήρας να τον συλλάβει και να τον κρεμάσει στο Σύνταγμα! Το μεγάλο στρατηλάτη τρομάρα του! Αλλά η δεξιά δεν έφερε μόνο αυτή την καταστροφή. Έφερε μια άλλη εξίσου μεγάλη: τον Εμφύλιο του 45-49 με την θερμή υποστήριξη των μεγάλων ιδεολόγων του ΚΚΕ!, που ακόμα νοσταλγούν τα όμορφα χρόνια! Όμορφα όσο διαρκούσε ο υπέροχος αγώνας του ΕΑΜ , του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ στα οποία έπαιξε αποφαστιστικό ρόλο, που όμως κατέστρεψε με το δογματιμό του σαν τη γελάδα που κλωτσά τη γεμάτη από το γάλα της τσανάκα! Όσον αφορά στη Δεξιά έπαιξε το δολοφονικό της παιγνίδι από το δοσιλογισμό ως τον εμφύλιο και βγήκε από φταίχτης θραμβευτής για να διαλύσει το κοινωνικό και άκρως δημοκρατικό κράτος που είχε με κόπο σχεδιάσει και αρκετά υλοποιήσει η πατριωτική οργάνωση του ΕΑΜ, από τα χρόνια της κατοχής!
    Αιώνια η μνήμη σε όλους τους αγωνιστές, μερικοί από τους οποίους έιχαν δεξιό προσανατολισμό και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έσωσαν την παράταξή τους από ολοκληρωτική ηθική καταδίκη!

    ΙΜΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι ΥΠΕΡ της επαναληψης της δίκης.
    Πως όμως θα βγουν ασφαλή συμπεράσματα αφού δεν υπάρχουν τα πρακτικά της δίκης?
    Όσοι έχουν γράψει βιβλία βασίζονται στις δικές τους εκτιμήσεις, οι οποίες είναι σίγουρα υποκειμενικές.
    Στην 10/ετία του 60, θυμάμαι δύο υπέργηρους σε ένα καφενείο καθημερινά να συζητούν για την δίκη αυτή έχοντας αντίθετες απόψεις, ο ένας ήταν Βενιζελικός και ο άλλος Αντιβενιζελικός.
    Εγώ δεν κατάλαβα αν καλώς ή κακώς καταδικάσθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικα και οι Κρητικοι,μας ταλαιπωρατε!Αφορμη περνω απο τα τρανταχτα ονοματα κρητικων στην ιστορια και τι να κανω,κολλαω σαυτο του κ. Μητσοτακη!
    Ετεροχρονισμενα δε και ο κ.Πρωτοπαπαδακης!
    Δεν θα λησμονησω ποτε ,τον πρωτο μου δασκαλο που μου μαθε τα πρωτα ελληνικα!Ηταν απο την Κρητη,ο Κων/νος Παπαδακης,ας ειναι καλα οπου κιαν ειναι! Ηταν σωστος και γνωστης της ιστοριας.Κατι σαν Ε. Βενιζελος!
    Ακουσα παρα πολλους μεχρι σημερα να προσπαθουν με ψευτοεπιχειρημα-
    τα,να αμαυρωσουν την προσωπικοτητα του!Ματαια ομως,δεν τα καταφεραν!Εγω ειμαι Βενιζελικος γιατι ετσι τον ζυγησα !
    Ειμαι απογονος ποντιων και δη εκ Τραπεζουντος-Αμισσου!Οι προγονοι μου τραβηξαν πολλα δεινα που δεν ξεχνιουνται!Τα δεινα ειναι και η αιτια ισως που βρισκομαι ακομη στα ξενα !
    Η ιστορια δεν με διδαξε οτι για τα δεινα αυτα,αιτια ηταν ο κυβερνητης
    Βενιζελος!
    Καποιοι εχουν την ταση να αναμοχλευουν μιση και παθη για να φερουν διχονια!Εναι ξακαθαρο και φαινεται απο τις πρακτικες που χρησιμοποιουν κατα συγκυριες!Δεν διδαχτηκαν απο τα λαθη
    που οδηγησαν την γεωγραφικη συρρυκνωση της πατριδας μας, τοτε.Σημερα,επαναλαμβανουν τα ιδια ,φτανοντας ακομη μια φορα στην εσχατη προδωσια !
    "Αχ πατριδα μου καημενη, ποια καταρα σε βαραινει".
    Πελλοπονησιοι και Κρητικοι,βαλλε-
    σθαι τωρα τελευταια σε εναν αδελφοφαγο αγωνα!Κατακρεουργειτε το κορμι της Ελλαδας,αδιστακτα!Αποκλειεται να ειστε γνησιοι γονοι εσεις που αναμοχλευετε μιση και παθη και οδηγειτε το Εθνος σε νεες,οπως τοτε περιπετειες!
    Στον Κ.Πρωτοπαπαδακη εχω να πω ενα:
    Εαν ο προπαπος σου Πρωθυπουργος, εφαρμωζε εμπρακτα την ειλημενη τοτε αποφαση,να δημιουργηθουν στον Ποντο και την Μαυρη Θαλασσα,Στρατιωτικα σωματα ,για την δικαιη αντισταση των προγονων μου και βοηθουνταν με εφοδιασμο,αποτην μητερα πατριδα,κατι που ο προγονος σου οχι μονο δεν εκτελεσε οπως θα επρεπε,αλλα μαζι με ολο το ξενο βασιλικο συμφερτο ,εμποδισε, για τον αδικοχαμενο αυτο λαο,αυτοι που εκτελεστηκαν,εκτελεστηκαν γιατι ηταν προδοτες !
    Αν στην ιστορια μας σε ολες τους πολεμους ξεκαθαριζαμε μια για παντα με τους εφιαλτες,δεν θα ζουσαμε την παρακμη μας σημερα!
    Οι αλλοι λαοι το κανανε πριν απο μας!
    Πλαστογραφηση της Ιστοριας σημαινει,θανατος !
    Λεωνιδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στη βιβλιοθήκη μου έχω τα στενογραφημένα πρακτικά της δίκης των 6, ΕΚΔΟΣΙΣ ΤΗΣ "ΠΡΩΪΑΣ 1931, ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΤΎΠΩΣΗ ΕΠΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΎ ΧΆΡΤΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΧΕΤΙΚΉΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ
    ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά οι σημερινοί Έλληνες έχουν ξεφύγει τελείως. Δε φτάνει που οι πολιτικοί τους αλληλοαθωώνονται για όλα, πάνε να αθωώσουν και τους πολιτικούς του 1922.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το οτι δεν υπήρχε δολος ειναι αναμφισβήτητο. Αλλά επρεπε να εκτελεστουν για να ηρεμήσει η οργη του κοσμου. Δε μπορει να παίζεις με τις ζωες εκατομμυρίων μικρασιατών χωρίς συνέπειες.
    Ουτε μπορεί σημερα καποιο δικαστηριο να νιωσει τις συνθηκες που επικρατούσαν τότε. Ειναι γελοίο να επαναληφθεί αυτη η δίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο στον 11,19/23-11-09, έχεις στα χέρια σου ένα σηματικό βιβλίο.Ελπίζω να υπάρχει στους αρμοδίους εάν όχι να το ζητήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πρέπει και να καταδικαστεί ο Πλαστήρας διότι αν και πρωθυπουργός πέθανε πάμφτωχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν ειναι ετσι τοτε να επαναληφθει η δικη της Νυρεμβεργης..
    Αλοιμονο αν αρχισουν ετσι . Οι αποφασεις των δικαστηριων δεν θα εχουν αξια. Να σταματησει αυτος ο τσαρλατανισμος που ως σκοπο εχει να αρχισει ο εγ Πρωτοπαπαδακης να κατηγορει τον Ελ Βενιζελο. Αλλος εθνικος διχασμος. Και ας καταλαβουμε τελικα ποιος αρχισε τον πρωτο. Ατιμοι δεξιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση