GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σήμερα 2 Νοεμβρίου...‏

Aπό τον Δρ. Νίκο Κρεμμύδα Στην καλλιτεχνική ιστορία της πατρίδας μας, σαν σήμερα 2 Νοεμβρίου, διασταυρώθηκαν δύο γενιές, - 2 Νοεμβρίου του 1...

Aπό τον Δρ. Νίκο Κρεμμύδα

Στην καλλιτεχνική ιστορία της πατρίδας μας, σαν σήμερα 2 Νοεμβρίου, διασταυρώθηκαν δύο γενιές, - 2 Νοεμβρίου του 1911 γεννιέται ο μεγάλος ποιητής, νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης, και 2 Νοεμβρίου 1960 πεθαίνει ο μεγάλος Μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος. Τα κείμενα, είτε λογοτεχνικά είτε επιστολές προς αγαπημένα πρόσωπα σε ανύποπτο χρόνο, δίνουν το στίγμα του καλλιτέχνη, και πολύ περισσότερο μια γνήσια φωνή της προσωπικής του πορείας, πολλές φορές δυσβάστακτη και μοναχική, τραγικά δυσανάλογη προς την λαμπρή καριέρα και την αποδοχή του κόσμου….
Ο Οδυσσέας Ελύτης , το ονομά του ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 2 Νοεμβρίου του 1911 από εύπορη οικογένεια, και με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 ο Ελύτης επιστρατεύτηκε και πολέμησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Το 1979, τιμήθηκε με την ανώτερη τιμητική διάκριση στο χώρο της λογοτεχνίας, το βραβείο Νόμπελ. Πέθανε στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου του 1996. Στα ποιήματά του διακρίνει κανείς μια βαθιά αίσθηση της ζωής, υγεία και...

σφρίγος που εξωτερικεύονται με την παράθεση συνεχών απροσδιόριστων εικόνων, συνειρμικά δεμένως μεταξύ τους. Ο λόγος του είναι συναισθηματικά φορτισμένος, ακραία ερωτικός, «Επίγραμμα: Πριν απ'τα μάτια μου ήσουν φως / Πριν απ΄τόν Έρωτα έρωτας / Κι όταν σε πήρε το φιλί/ Γυναίκα», ήταν συνάμα ένας κατεξοχήν Έλληνας ποιητής, αγιάτρευτα χτυπημένος από τη γοητεία που ασκεί το άρωμα του Ελληνισμού και της υπόθεσης που λέγεται Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού κόσμου, μέχρι των πνευματικών επιτευγμάτων, και προπάντων της ποίησης. Πολέμησε στην Αλβανία αν και βαρεια άρρωστος,- όχι, δεν έφερε πλαστά πιστοποιητικά για να μην παέι φαντάρος : «Στο μέτωπο, αρρώστησα από βαρύτατο τύφο. Τα νερά που πίναμε, όπου βρίσκαμε, ανάμεσα στα πτώματα των μουλαριών, ήτανε μολυσμένα. Χωρίς να γνωρίζω τι έχω, χρειάστηκε να κάνω τρία μερόνυχτα με τα πόδια κα με ζώο σε βατόδρομο και να διακομισθώ στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Αλλά είδα στο πρόσωπο των συνστρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός ν' αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του. Και γνώρισα από πολύ κοντά την αψηφισιά του θανάτου, την ακατάβλητη θέληση της ζωής που έγινε τελικά και δική μου… »
Διδάκτική κι επίκαιρη στις μέρες μας η γνωστή του φράση : «"Δεν λυπάμαι για τους ποιητές που έμειναν χωρίς κοινόν, λυπάμαι το κοινόν που έμεινε χωρίς ποιητές"!
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, Αρκαδικής καταγωγής, γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1896 στην Αθήνα. Ανήκει στους μεγαλύτερους μαέστρους της ιστορίας. Από πολύ νέος, αρχικά ως συνθέτης και στη συνέχεια κυρίως ως διευθυντής της Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, υπήρξε πρωτεργάτης της ελληνικής μουσικής. Από το 1930 ξεκίνησε τη μεγάλη διεθνή του σταδιοδρομία που τον οδήγησε τελικά στις ΗΠΑ ως μουσικό διευθυντή της Συμφωνικής της Μιννεάπολης και στη συνέχεια διευθυντή της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Παράλληλα διηύθυνε πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Η διευθυντική του τεχνική, κυρίως χωρίς χρήση μπαγκέτας, υπήρξε απόλυτα προσωπική και παραστατική, με εκφραστική χειρονομία. Ήταν φημισμένος για τη μοναδική του μνήμη- διηύθυνε πάντοτε, ακόμη και στις δοκιμές, χωρίς παρτιτούρα το ευρύτατο ρεπερτόριό του.
Ήταν δεξιοτέχνης πιανίστας και επίσης από τους λίγους που έχουν την ικανότητα να παίζουν στο πιάνο κοντσέρτα διευθύνοντας ταυτόχρονα την ορχήστρα. Φαίνεται ότι ο Μητρόπουλος υπήρξε ο μόνος μουσικός στην ιστορία που μπόρεσε να παίξει και ταυτόχρονα να διευθύνει τόσο δύσκολα και περίπλοκα κοντσέρτα, όπως το 2ο του Μπραμς, σύγχρονα κοντσέρτα των Ρεσπίγκι, Μαλιπιέρο, Ρουσέλ, Κρένεκ κ.ά. και ιδιαίτερα το 3ο Κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ
Ήταν απόλυτα δοσμένος στη μουσική και εργαζόταν εξαντλητικά, με ακούραστο πάθος, ζώντας συχνά μοναχική και λιτή ζωή. Αποσπάσματα από την αλληλογραφία του προς μία φίλη του, δείχνουν την προσωπική του μοναχική πορεία, αλλά και την αφοσίωση του στην τέχνη.. ««Kαμμιά φορά λέω, δεν θα μπορούσα να πάω λίγο να χαρώ σε ένα κινηματογράφο;… Όχι, το καθήκον πρώτα απέναντι στην τέχνη μου, απέναντι στον εαυτό μου. Κι έτσι περνάνε οι ημέρες και οι νύχτες μου ανάμεσα στις παρτιτούρες μου και στην σκέψη μου. Βρίσκω πως είναι μια πολύ καλή εξάσκηση της σκέψης και του κεφαλιού. Αρχίζω λίγο-λίγο όχι μόνο να μην φοβάμαι τη μοναξιά μου, αλλά και να την αποζητώ ως υψίστη απόλαυση.»
(Μιννεάπολις, 15.2.1937) » Κι αλλού γράφει ««... Ένα είναι βέβαιο, ότι είτε εδώ, είτε στον τό­πο μας. θα είμαι πάντα δυστυχισμένος. Αλλά εδώ τουλάχιστον θα είμαι λιγότερο δυστυχισμένος. Εδώ, παρ' όλο που υποφέρω ηθικά, είμαι ηθικά αγνός. Δεν θα ήταν, αλίμονο, το ίδιο στην Αθήνα. Το γνωρίζω πολύ καλά. Στην Αθήνα χτυπιέμαι ηθικά από δύο μεριές, εδώ επί τέλους υποφέρω από τα δικά μου βάσανα που θα υπάρχουν για μέ­να σε όλες τις γωνιές της γης…»
(Μιννεάπολις, 24.12.1938) Στις 2 του Νοέμβρη του 1960, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή στο πόντιουμ της Σκάλας του Mιλάνου κατά τη διάρκεια μιας πρόβας της 3ης Συμφωνίας του Gu. Mahler. Υπάρχει αίθουσα με το ονομά του στο Μέγαρο Μουσικής. Την προσεχή μάλιστα Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής», θα γίνει η απονομή βραβείων σύνθεσης του Διεθνούς Διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος» πού έχει στόχο την παρακίνηση των νέων συνθετών να εμπνευστούν από την ανιδιοτελή αφοσίωση του Δημήτρη Μητρόπουλου στη μουσική πού πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αθήνα, εναλλάξ για διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση, και φέτος η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, - υποβλήθηκαν 75 υποψηφιότητες από 27 χώρες…

11 σχόλια

  1. Βρήκε φαίνεται τον τρόπο ο Παπακαλιάτης να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Μετά το περίφημο φιλί μεταξύ ανδρών σε προηγούμενο σήριαλ , αυτή την φορά ο γνωστός σκηνοθέτης/σεναριογράφος/ηθοποιός κτλ. προβάλλει την σκηνή ενός άνδρα που …αυνανίζεται στο νέο σήριαλ του Mega με τίτλο «4».

    Έτσι δημοσιεύματα θέλουν πως θα επέμβει το Ε.Σ.Ρ. για να οδηγήσει το κανάλι απολογούμενο στο πρώτο μόλις επεισόδιο της σειράς. Αξίζει να αναφερθεί πως συμπρωταγωνιστής του Παπακαλιάτη είναι και ο… Πάνος Μουζουράκης (γνωστός πια από το υβριστικό βίντεο για την 28η Οκτωβρίου που παρουσίασε η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Mega…).

    Εκτός του ότι τέτοιου είδους σκηνές προσβάλλουν την αισθητική μας, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τί έχουν να προσφέρουν στην ψυχαγωγία των τηλεθεατών.

    «Δυστυχώς» δεν ανήκουμε στο «προοδευτικό» σκυλολόι που θα σπεύσει να υπερασπιστεί το… δικαίωμα της «τέχνης» στον αυνανισμό!

    Ο κ. Παπακαλιάτης και οι υπεύθυνοι του σταθμού Mega θα έχουν τους λόγους τους να επιμένουν σε παρόμοια θεάματα αλλά θα πρέπει μάλλον να τα τοποθετήσουν σε άλλη ζώνη προβολής να τα βλεπουν και οι ιδιοι μαζι με τα παδια τους για διδαγματα και όχι στις 10 παρά το βράδυ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ……
    Σαν σήμερα... 1.11.2009… αφιερώνεται στον χουντογιατρό ΤΟΥ ΣΑΝ ΑΥΡΙΟ 2.11.2009

    Αυτούσια ανάρτηση από το
    PRESS ... 41 χρόνια από τον θάνατο του ''Γέρου της Δημοκρατίας'' Γεωργίου Παπανδρέου. Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1944, 1963, 1964-65) ιδρυτής της Ενώσεως Κέντρου .


    ..
    Ο Γεώργιος Παπανδρέου γεννήθηκε στο Καλέντζι της Αχαΐας και ήταν το τρίτο παιδί του ιερέα Ανδρέα Σταυρόπουλου και της συζύγου του Παγώνας.
    Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τετρατάξιο σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στο Σχολαρχείο της γειτονικής Χαλανδρίτσας. Δύο χρόνια αργότερα και αφού ο πατέρας του μετατέθηκε στην Πάτρα γράφτηκε στο Γυμνάσιο της αχαϊκής πρωτεύουσας όπου ήδη φοιτούσε ο μεγαλύτερος αδερφός του, Νίκος. Την ίδια χρονιά αποφάσισε μαζί με τον αδερφό του να επισημοποιήσουν το επίθετο με το οποίο ήταν άλλωστε γνωστοί: Από Γεώργιος Σταυρόπουλος έγινε Γεώργιος Παπανδρέου. Η πορεία του έχει καταγραφεί πολλαπλά από ειδικευμένα sites και έτσι κάθε αναφορά θα είναι περιττή.
    Ο Γ. Παπανδρέου πέθανε σε κατ'οικον περιορισμό, από την χούντα, στο σπίτι του στο Καστρί στις 1 Νοεμβρίου 1968.
    Στις 3 Νοεμβρίου του 1968, έγινε η κηδεία του από τη Μητρόπολη της Αθήνας και αποτέλεσε ορόσημο στον αντιχουντικό αγώνα, καθώς συγκέντρωσε πολύ κόσμο και έγινε αφορμή για την πρώτη μαζική λαϊκή διαμαρτυρία κατά της δικτατορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν το εξωτερικό χρέος από δανεισμό είναι, όπως λένε, τριακόσια δισ. ευρώ και αν οι Ελλαδίτες είμαστε δέκα εκατομμύρια, τότε τον καθένα μας τον έχουν φορτώσει τα κόμματα με οφειλή τριάντα χιλιάδων ευρώ: ένα ετήσιο εισόδημα που λίγοι απολαμβάνουν. Χρωστάνε αυτό το ποσό και τα βρέφη και οι υπερήλικες, υγιείς και ανάπηροι, όλοι.

    Ετσι ίσως εξηγείται γιατί προωθήθηκε μεθοδικά να γίνει πρωθυπουργός ο πολιτικός που, ως προπαγανδιστής του Σχεδίου Ανάν, είχε δώσει έμπρακτο δείγμα για το πώς αντιλαμβάνεται την ευθύνη διαχείρισης ελληνικών κοιτίδων πολιτισμού. Και γιατί τώρα ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών με αναπληρωτή τον συγκεκριμένο εκλεκτό του. Δεν γίνεται να χρωστάει η χώρα τριακόσια δισ. και όμως να απολαμβάνει ανεξαρτησία, πολιτικές ελευθερίες, εδαφική ακεραιότητα. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο.

    Ομως, το κυρίως σκάνδαλο είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κοινή (όλων μας) συνείδηση ποδηγετούμενη από τα κόμματα: Φρίττουμε όλοι και καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο ένας «λοχίας» να μας στερήσει τις ελευθερίες μας, αλλά βρίσκουμε φυσικό να μας υποδουλώνουν σε δανειστές και στα αφεντικά των δανειστών οι κομματικοί μας φεουδάρχες. Κανείς μας δεν τολμάει να διερωτηθεί, σε τι διαφέρει η ασυδοσία του «λοχία», από την ασυδοσία των κομματανθρώπων, αφού και στις δύο περιπτώσεις ξεπουλιώνται η κρατική μας ανεξαρτησία, οι πολιτικές μας ελευθερίες, η εδαφική μας ακεραιότητα, η συλλογική μας αξιοπρέπεια.

    Ο «λοχίας» ενδέχεται να παραπεμφθεί σε «ειδικό δικαστήριο», οι κομματάνθρωποι ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτοι ηταν Μεγαλοι Ελληνες.Τετοιους θελει ο τοπος.Ταγμενοι σε αυτο που ειχαν γεννηθει να κανουν.Να καθοδηγουν τους ανθρωπους με το εργο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΑΥΤΗ Η ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΚΤΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ BLOGPRESS ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ..
    ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΑΤΕ ΣΤΙΣ 1.11.2009 ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ 2.11.2009. ΠΙΑ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ , ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΟΚΤΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ BLOG.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΜΗΝ ΕΚΤΙΘΕΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ
    ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ 2.23
    ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΕΙΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟ !
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

    ΥΓ : ΑΥΤΟ ΤΟ ¨ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ¨ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ; ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΠΛΑΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ, Α ΡΕ ΝΤΟΚΤΟΡΑ ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΞΑΝΑΧΤΗΠΗΣΕΣ ΜΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΙΛΕ 10:51:00 μμ,
    ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΣΕ ΔΙΩΞΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙ0 ΠΑΙΔΕΙΑΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
    Ε΄ΟΧΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ Ο ΕΛΥΤΗΣ
    ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΝΤΟΚΤΟΡΑ, Η ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΟΚΤΟΡΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΦΙΛΕ 10:12:00 πμ, ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ; ΣΕ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΜΑΛΑΚΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ..... ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ; ΤΙ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΔΩ ; ΦΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ... Ε, ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ !!
    ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ... ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΠΛΑΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ, Α ΡΕ ΝΤΟΚΤΟΡΑ ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΞΑΝΑΧΤΗΠΗΣΕΣ ΜΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση