GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Παλαιολόγοι και ο Οτο...

Aπό το http://koubanezos.blogs.sportnet.gr/ . Μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες όταν μιλάμε για πίστη είναι αυτή του Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου...

Aπό το http://koubanezos.blogs.sportnet.gr/
.
Μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες όταν μιλάμε για πίστη είναι αυτή του Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου, του ιδρυτή της παλαιολόγειας δυναστείας που έληξε με την άλωση της Πόλης το 1453.
Ο Μιχαήλ στέφθηκε αυτοκράτωρ το 1259, βασικά στέφθηκε συναυτοκράτωρ με τον ανήλικο γιο του Θεόδωρου Β’ Λάσκαρη, που πέθανε σχετικά μικρός αλλά φρόντισε να χρίσει διάδοχο τον υιό του, Ιωάννη.
Στο Βυζάντιο και γενικά στις αυτοκρατορίες δεν μπορούσες να λάβεις το ανώτατο χρίσμα αν είχες κάποια… ατέλεια: π.χ. καμένο χέρι, ακόμη καλύτερα κάποιο κομμένο άκρο, πιο ωραία αν σου είχαν κόψει τα χείλια, τη μύτη ή τα αφτιά. Και ιδανικό αν ήσουν τυφλός.
Ο Μιχαήλ τύφλωσε λοιπόν τον μικρό Ιωάννη και...

στο μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του έδωσε δείγματα ηγετικών και διπλωματικών ικανοτήτων, καταφέρνοντας μάλιστα το 1261 να μπει στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε αλωθεί από τους Σταυροφόρους το 1204.
Πλην όμως σταδιακά πιεζόταν, απ’ όλες τις πάντες (που λένε και στο χωριό μου). Αναγκαστικά έπρεπε ο Μιχαλάκης να τα τακιμιάσει με τον Πάπα. Μέχρι να πεθάνει, άλλαξαν οκτώ Πάπες αλλά ο Μιχαήλ επέμενε και ενέτεινε τις προσπάθειές του για την επανένωση των Εκκλησιών. «Ελα μωρέ τώρα, για δύο τρεις ατάκες στις προσευχές θα διαφωνήσουμε τώρα;». Εντέλει συνέλεξε δύο τρεις αφορισμούς.
Ο Μιχαήλ πέθανε αιφνιδίως στο Παχώμιο της ανατολικής Θράκης τον Δεκέμβριο του 1282. Και εξαιτίας των αφορισμών, δεν θάφτηκε ποτέ, κατ’ εντολήν του διαδόχου και γιού του, Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου. Τον έχωσαν σε μια κρύπτη μιας εκκλησίας, φήμες ήθελαν 100 χρόνια μετά να μην έχει λιώσει (ο Βησσαρίων της εποχής).
Ο αυτοκράτωρ λατρεύτηκε όσο ζούσε αλλά δέχθηκε έντονη κριτική για τη βία που άσκησε για να περάσει το δικό του, τον μίσησαν μετά τη τύφλωση του διαδόχου και ξεχάστηκε το όνομά του από τη στιγμή που ανάσανε για τελευταία φορά.
Αντιστοίχως, ο Οτο Ρεχάγκελ μάς τη σπάει με τις επιλογές του, μας δίνει αφορμές για γκρίνια και παίζει με τα νεύρα μας μέχρι που ευχόμαστε ο Χαριστέας να πάθει βαρύ κρύωμα και να μην κληθεί, μέχρι που μουντζώνουμε τον Σαμαρά με το ψώνιο και τον εγωισμό που βγάζει μέσα στο γήπεδο και κοροϊδεύουμε τον Πλιάτσικα για την πλατίνα. Και αναρωτιόμαστε πού στο διάολο ξέθαψε τον Τζιόλη.
Στην αρχή μίλησα για πίστη.
Sorry, χερ Οτο, αν την έχασα κάπου στον δρόμο, sorry που πόνταρα στην Ουκρανία απόψε και sorry που είχα εκφράσει την απαισιοδοξία μου («η Ουκρανία παραείναι καλή για εμάς. Εκτός κι αν η στήλη πέσει έξω, όσο και τα κοράκια που περιμένουν τον Γερμανό στη γωνία»), ασχέτως αν νωρίτερα έγραφα «κανείς δεν θυμάται πώς προκρίθηκες, αρκεί να είσαι εκεί, στο γλέντι των 32».
Τα κάτωθι δανεισμένα και εμπνευσμένα από status στο Facebook.
*** Γουρλήδες οι Παπανδρέου! Μουντιάλ το ’94 με Ανδρέα στην Πρωθυπουργία, Μουντιάλ και το ’10 με Γιώργο.
*** Πλάκα πλάκα, τον Λυμπερόπουλο τον λάτρεψα αλλά δεν είναι τυχαίο ότι με το που σταμάτησε από την Εθνική, όλα πήγαν καλώς! Αμάν τόσο γκαντεμιά!
*** Η τύχη (για να μην πω κάτι άλλο) επέστρεψε για τα καλά. Μήπως, για να ρεφάρω, να ποντάρω τελικό με Βραζιλία; Να δικαιωθεί και ο Αλκέτας, 16 χρόνια μετά;
*** Ο Οτο δεν έχει χάσει ποτέ επίσημο αγώνα που ξεκίνησε στις 20:00.Ιδού: 16/10/02 Ελλάδα - Αρμενία 2-0, 12/09/07 Νορβηγία - Ελλάδα 2-2, 28/03/09 Ισραήλ - Ελλάδα 1-1, 14/11/09 Ελλάδα - Ουκρανία 0-0 και 18/11/09 Ουκρανία - Ελλάδα 0-1.
*** Τελικά μόνο πουτάνες βγάζουν καλές…Φάνηκε και σήμερα!
*** Κι έτσι, αγαπητέ Ότο, μετά τους Ζιντάν, Νέτβεντ κ Κριστιάνο Ρονάλντο, έκανες ΚΑΙ τον Σεφτσένκο να κλάψει
*** Ρε Γερμανέ, ρε Γερμανέ τη μούρη τους έκανες πανέ!

6 σχόλια

  1. Ουτως ή αλλως αγαπητε φιλε, καποτε η ιστορια, μετα απο 50-60 χρονια, θα γραψει οτι με τον αειμνηστο Ρεχαγκελ, η Εθνικη πηγε σε 2 EURO εκ των οποιων κατεκτησε το ενα, και σε ενα Μουντιαλ. Και θα συμπληρωνει ο τοτε ιστοριογραφος: "Δυστυχως απο τοτε η Εθνικη μας δεν ξαναπηγε σε καμια διοργανωση, και να φανταστειτε οτι οι δημοσιογραφοι τοτε εκαναν και κριτικη στο Γερμανο οτι ειχε...κολληματα". Και οι τοτε αναγνωστες θα χαμογελανε πικρα, και θα συμπληρωνουν: "Αχ εμεις στην Ελλαδα παντα σταυρωνουμε τους ευεργετες μας!" Λοιπον κυριοι, ΑΥΤΗΝ την εποχη, που καποτε θα νοσταλγουμε ανεπανορθωτα, ΤΗΝ ΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ. Οπιος κανει κριτικη στον Ρεχαγκελ, ειναι εξ ορισμου ΑΝΟΗΤΟΣ και ΒΛΑΞ. Καποια πραγματα ειναι τοσο απλα, δεν χωρει αμφισβητηση. Που ξεθαψαμε λεει τον Τζιολη (το οτι επαιζε τελικο ΟΥΕΦΑ με την Βερντερ το ξεχασαμε), τον Πλιατσικα με την πλατινα (λες και ο Γκουτι της Ρεαλ ειναι φυσικος ξανθος και στην Σαλκε που τον πηρε, τους πιασαμε κοροιδα), γιατι να μην παθει κρυωμα ο Χαριστεας (ενας παικτης που εχει φαει με το κουταλι την ευρωπη). Γιατι να μην κανουμε ανανεωση λενε οι ειδημονες (μονο 3 απο τους 24 παικτες του 2004 παραμενουν). Γιατι λεει παιρνει παικτες μονο απο τον Παναθηναικο (ναι, να παρει τον Ντιογκο και τον Γκαλετι μηπως?) Ηδονή αποστευτη ενιωσα απο την προκριση, πιο πολυ που φαγανε στη μαπα οι διαφοροι την κριτικη τους, και τωρα ψαχνουν να κρυφτουν, σαν τον Γεωργίου που ελεγε το 2004 οτι δεν θα παρουμε ουτε ποντο. Πολυ καλα κανεις κυριε που εγραψες την αναρτηση και ζητας συγγνωμη, ελπιζω να ειναι ειλικρινης. Γιατι μερικοι αδιορθωτοι, βγαινουν τωρα και γραφουν σχολια "και τι εγινε που παμε μουντιαλ? θα ξεφτιλιστουμε", χωρις να αντιλαμβανονται το καραγκιοζιλικι τους. Προφανως εχουν καλυτερες ομαδες η Κορεα, η Ονδουρα, η Αλγερια, η Σλοβενια και τοσες αλλες που εχουν παει. Οχι λεβεντες. Δεν θα σας γινει η χαρη. Δεν θα ξεφτιλιστουμε. Αν και απο εσας περιμενω να κανετε κριτικη ακομη κι αν χασουμε 1-0 στον τελικο του μουντιαλ με κανενα ανυπαρκτο πεναλτυ, επειδη θα εχετε διαγνωσει οτι το συστημα του Ρεχαγκελ δεν ηταν το ενδεδειγμενο. Ειστε για γελια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ;

    Αν δεν ξέρετε, ορίστε η απάντηση:
    Η Τούρκικη σημαία, και το αντίστοιχο "εθνικό σύμβολο" των Τούρκων, προέρχεται από ένα σύμβολο του Βυζαντίου, αλλά της αρχαιοελληνικής πόλης Βυζάντιο, που υπήρχε στην θέση της Κωνσταντινούπολης.
    Αυτό το σήμα, που είναι πανάρχαιο και απαντάται ως λατρευτικό σύμβολο της θεάς Εκάβης, έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου όταν ο Φίλιππος, πατέρας του Μεγαλέξανδρου, προσπάθησε να καταλάβει αυτή την πόλη, και μια νύχτα με συννεφιά, έστειλε πολεμιστές (σαν καταδρομική επιχείρηση) να περάσουν τα τείχη, για να αλώσουν την πόλη.
    Ξαφνικά, εμφανίστηκε το φεγγάρι, οι εισβολείς έγιναν αντιληπτοί, και αποκρούστηκε η επίθεση. Από τότε, και επειδή θεωρήθηκε ως θεϊκή βοήθεια προς την πόλη, έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου.
    Από εκεί έμεινε ως σύμβολο παραδοσιακά και στην Κωνσταντινούπολη, το βρήκε και ο Μωχάμεντ ο πορθητής (και οι επόμενοί του), και όπως χρησιμοποίησε τα πάντα που βρήκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να δώσει αυτοκρατορική χροιά στην πλιατσικολογική Οθωμανική κατάκτηση, το έκανε ένα σύμβολο της Οθωμανικής κυριαρχίας, και έτσι έμεινε ως μουσουλμανικό σύμβολο.
    Το κέρμα γράφει: ΒΥΖΑΝΤΙΩΝ
    Αν ξέραμε την ιστορία μας, τουλάχιστον δεν θα ανεχόμασταν τα σημερινά ξεφτιλίκια.
    Θα είχαμε τις απαιτούμενες απαντήσεις για όλες αυτές τις μα..... ..που μας σερβίρουν καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαιλ χιτλερ λοιπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε 5:07 μμ, αυτά που γράφεις γιά την Τουρκική σημαία είναι ιστορικά ανακριβή. Κάνε πολύ καλύτερη έρευνα, και μην πιστεύεις και προωθείς ότι παραμύθι διαβάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εισε ανοητος των 05:10 και δεν σεβεσε τα βασικα!Ο Χιτλερ ειναι μεσα σου και δεν το καταλαβες,οπως δεν καταλαβες την χαρα που σου προσφερε,εστω και δυσκολα,αυτη η ομαδα,με τα λιγα μεσα που διεθετε.Ειναι χαρα και φερνει αισιοδοξια και αυτο ειναι η φιλοσοφια του ομαδικου αθληματος,
    και αυτο το πετυχαν παιχτες,παραγοντες και προπονητης!
    Αν το καταλαβες ,ζητα συγνωμη για το..χαιλ Χιτλερ, αλλοιως εισαι για τα μπαζα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ολοι εχουν δικαιωμα να κανουν καλόπιστη κριτική. Ο μονος που δεν εχει αυτο το δικαιωμα ειναι ο σπηκερ που μεταδίδει σε ζωντανη μετάδοση τον αγώνα την ωρα του αγώνα.

    Ο Σωτηρακόπουλος ειναι απαράδεκτος θα επρεπε να ντρεπεται. Αν δεν μπορεις να κρατησεις το στομα σου κλειστο οταν πρεπει, ασε κανεναν αλλο να σχολιασει το ματς.
    Καθε υποκειμενικη κριτική δεκτή, αλλά οχι την ωρα της ζωντανής μεταδοσης. ΕΛΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση