GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θέλουν να πλημμυρίσουν το Σφεντύλι...

...αλλά οι κάτοικοι δεν φεύγουν!‏ . Από το http://sofoscrete.blogspot.com/ . Μεγάλη ιστορία ενδέχεται να γίνει τις επόμενες μέρες με τους κα...

...αλλά οι κάτοικοι δεν φεύγουν!‏
.
.
Μεγάλη ιστορία ενδέχεται να γίνει τις επόμενες μέρες με τους κατοίκους του χωριού «Σφεντύλι». Η ιστορία έχει ως εξής. Έχει δημοπρατηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα έργο από το ΥΠ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το φράγμα Αποσελέμη, πρόκειται για ένα τεράστιο φράγμα στο οποίο θα μαζευτούν όλα τα νερά από τις γύρω περιοχές και το οροπέδιο Λασιθίου. Για αυτό το φράγμα έχουν ακουστεί πάρα πολλές καταγγελίες και έχει πολλές αντιδράσεις. ( Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το Φράγμα του Αποσελέμη και τις επιπτώσεις του)
Το χωριό Σφεντύλι βρίσκεται μέσα στο φράγμα αυτό και όπως αναμενόταν θα πρέπει να απαλλοτριωθεί. Οι κάτοικοι όμως καταγγέλλουν ότι τα λεφτά που πήρανε ως αποζημίωση για τα σπίτια τους αφενός μεν είναι λίγα σε σχέση με την αξία του σπιτιού τους αφετέρου δε οι δικηγόροι που ανέλαβαν τις υποθέσεις τους πήραν μεγάλες προμήθειες και μετά τους παράτησαν.
Να σημειώσω εδώ ότι...

το χωριό Σφεντύλι είναι ένα μεσαιωνικό χωριό με πλούσια ιστορία και περίπου 80 κατοίκους( οι 20 εξ αυτών, κυρίως μεγάλης ηλικίας,λένε ότι δεν πρόκειται να φύγουν και αν θέλουν ας τους πνίξουν) ενώ μέσα στο μέρος που πρόκειται να πλημμυρίσουν βρίσκετε και μια βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα με τοιχογραφίες των αδερφών Φωκά( άξιο λόγου ότι ενώ η αρχαιολογία ενώ παρεμβαίνει για ψήλου πήδημα.. αυτή την εκκλησία φαίνεται ότι την έχει ξεχάσει..).Δόθηκε 10 μέρες προθεσμία στους κατοίκους που αντιδράνε να αφήσουν τα σπίτια τους γιατί πρέπει να κατακλίσουν το μέρος.
Άραγε αν δεν φύγουν τι θα κάνουν; θα βάλουν τα ΜΑΤ να διώξουν μερικούς ηλικιωμένους ανθρώπους με το ζόρι;Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι πολλές καθώς εκτός από τα έργα που θα αλλάξουν το φυσική ομορφιά με ένα τεράστιο και άσχημο φράγμα ενδέχεται να «στεγνώσει» ένα τεράστιο μέρος που περιλαμβάνει τα Λασιθιώτικα βουνά και τις γύρω περιφέρειες.
Όπως είναι λογικό το φράγμα θα ρουφήξει σχεδόν όλους τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα στερηθούν το νερό γεωτρήσεις και πηγές στις περιοχές αυτές.Τέλος δεν ξέρω πως θα καταφέρουν να ζήσουν στους πρόποδες ενός τέτοιου φράγματος (το χωμάτινο πέλμα του οποίου έχει πλάτος 300 μ., μήκος 600 μ., και ύψος 56 μέτρα) πάνω από 500 κάτοικοι του χωριού Ποταμιές. Υπό το φόβο μια ξαφνικής θραύσης του φράγματος θα κινδυνεύει πραγματικά η ζωής τους αναπάσα στιγμή ( μιας και κανένας δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις μελέτες υπουργείων).
Εκτός από αυτό επειδή πρόκειται για φράγμα με στάσιμα νερά το νερό που θα βρίσκεται μέσα θα βαλτώνει και φαντάζομαι πως η δυσωδία κτλ θα είναι έντονη.Για να δούμε πως θα καταλήξει η ιστορία με το κατά πολλούς προβληματικό αυτό φράγμα..

9 σχόλια

  1. Έτσι γίνεται πάντα με τις απαλλοτριώσεις... πρόκειται για ληστεία. Εσύ αγοράζει το σπίτι σου με τιμές αγοράς και το κράτος στο απαλλοτριώνει με "αντικειμενική αξία", δηλαδή το ένα τρίτο! Βγάλε και τα έξοδα των (συνήθως) άχρηστων δικηγόρων, είσαι τυχερός αν πάρεις κάτι στο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειδικός επί των υδατικών πόρων1 Νοε 2009, 6:30:00 μ.μ.

    Πρόκειται για ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα όπως η εκτροπή του Αχελώου.
    Το φράγμα Αποσελέμη είναι επίτηδες υπερδιαστασιολογημένο στα 28.000.000 κυβικά συνολική χωρητικότητα ως τη στάθμη στέψης υπερχειλιστή με βάση ανύπαρκτες σήμερα αλλά και τότε που έγινε η μελέτη το 1998, απορροές.
    11.000.000 το χρόνο στις Ποταμιές που είναι πιο κάτω από το φράγμα(!!) και 16.700.000 στις καταβόθρες, νερά που ήθελαν να εκτρέψουν όλα μιας και αυτά ανήκουν στο οροπέδιο και θα στέρευαν τις πηγές. Από αυτά 4 εκατομμύρια περίπου έχουν ήδη δεσμευθεί για έργα ταμίευσης στο οροπέδιο, αλλά 2.5 εκατομμύρια τροφοδοτούν ήδη με φυσικό τρόπο την κοιλάδα του Αποσελέμη ως υπόγεια νερά και μετρώνται στις Ποταμιές. Και γιατί να γίνει εκτροπή; Η Ε.Ε. δεν το εγκρίνει (οδηγία πλαίσιο 2000/60/ΕΕ), χώρια η περιοχή οροπεδίου που ανήκει στο δίκτυο Natura! Είναι για κρέμασμα όσοι σχεδίασαν αυτό το έκτρωμα!
    Ούτε 10.000.000 ειροές το χρόνο τελικά δεν θα έχει ο ταμιευτήρας Αποσελέμη. ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ, ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ!
    ΑΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΚΑΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑ. ΠΧ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΟΤΑ ΚΛΠ.

    Ο ΤΖΕΦΡΥ ΕΛΕΓΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΧΙ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

    ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΚΟ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ.

    ΡΕ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΕΣ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΑΣΟΚΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΦΗΡΕΣΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ.

    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν με τον ΕΤΑΚ ένας μεγαλοιδιοκτήτης επί ΝΔ πλήρωνε 1000 ευρώ και 200 ο μικροιδιοκτήτης, με το ΠΑΣΟΚ ο μεγαλοιδιοκτήτης θα πληρώνει με τον ΦΜΑΠ 10.000 ευρώ και ο μικροιδιοκτήτης καθόλου. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη άθλιοι δεξιοί, γι' αυτό βουλώστε επιτέλους τα απύλωτα στόματά σας.
    Την ισχυρή Ελλάδα του 2004 την καταντήσατε μπανανία σε μόλις 5 χρόνια που μείνατε και μη σώσετε να ξανάρθετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανωνυμε γιατι δεν λες οτι ειχαν παρει τα λεφτα των απαλλοτριωσεων και συνεχισαν να καλλιεργουν τα χωραφια τους για χρονια?
    Μονο οσα σας συμφερουν?
    Αυτο το συμφερον εχει αφησει εδω και χρονια το Ηρακλειο χωρις νερο.
    Για θυμησου λιγο τις δηλωσεις της Βασω Παπανδρεου επι κυβερνησησς Σημιτη σε παρακαλω για το φραγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To Ηράκλειο μπορεί να πάρει νερό από τον Αλμυρό μετά κατάλληλη επεξεργασία. Δεν χρειαζόταν το φράγμα Αποσελέμη ή ένα αρκετά μικρότερο ίσως, μιας και δεν υπάρχουν νερά να τροφοδοτήσουν το γιγάντιο που έφτιαξαν. Εκτροπή από Οροπέδιο ξεχάστε τη γιατί οι κάτοικοι εκεί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Οι Ενετοί προ αιώνων άφτιαξαν κανάλια να οδηγούν τα πλημμυρικά νερά από τα εποχικά τέλματα στις καταβόθρες του Χώνου. Οι νεοέλληνες θέλουν να γκρεμίσουν ό,τι με κόπο έφτιαξε η Φύση. Νισάφι πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Κρήτη έχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα με το νερό και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι ΖΟΥΝ εκεί. Δεν γνωρίζω πού, πως και γιατί, αλλά ΚΑΤΙ (φράγμα;, αφαλάτωση θαλασινού νερού για χρήση σε πισίνες κτλ., κλείσιμο παράνομων γεωτρήσεων;), ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει. Υπάρχουν χωριά που παίρνουν νερό 1 φορά ανά 3 μέρες! Νομίζω επιβάλλεται η άμεση παύση λειτουργίας (εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων) παράνομων γεωτρήσεων, ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων και τέλος - αν χρειάζεται - γιατί όχι ένα φράγμα ή δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης. Λύσεις υπάρχουν, αλλά η θέληση απουσιάζει και κατά τη σύνηθη ελληνική πρακτική, πάνω απ΄ολα το δικό ΜΟΥ συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΑΛΑΚΑ 10,06 ΤΟ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 1,40. ΚΑΙ ΠΑΝΩ. ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ 0,22-0,60 ΚΑΙ ΓΚΑΡΙΖΕΤΕ.ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΣΚΑΣΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ ΣΦΕΝΤΥΛΙ ΕΙΧΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ. ΜΟΛΙΣ ΑΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΕΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ . ΕΚΑΝΕ ΕΝΑΣ ΧΩΡΑΦΙ 5000ε ΚΑΙ ΕΠΕΡΝΑΝ 20000ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση