GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η δημοσιογραφία των bloggers...

...και το μέλλον των εφημερίδων. *Με τη σκέψη στα πρώτα βήματα πριν μισό αιώνα Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου http://ellinas-xoris-ellada.blog...

...και το μέλλον των εφημερίδων.
*Με τη σκέψη στα πρώτα βήματα πριν μισό αιώνα


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com/
.
Πόσοι είδαν προ 15νθημέρου την αγγελία στη γνωστή αγγλική εφημερίδα “The Guardian”, που ζητούσε bloggers να καλύπτουν τα τοπικά νέα στις πόλεις Εδιμβούργο,Κάρντιφ και Ληντς; Διευκρίνιζε ότι είναι επιθυμητή η δημοσιογραφική σταδιοδρομία αλλά όχι αναγκαία, σε μια περίοδο που ο εκδοτικός οργανισμός της εφημερίδας είχε απολύσει προσωπικό για να αντιμετωπίσει την απώλεια διαφημιστικών εσόδων και ο Τύπος σε παγκόσμια κλίμακα αναζητούσε νέες μορφές διαχείρισης, λίγο πριν βρεθεί στο χείλος της κατάρρευσης. Η προσφορά ήταν για 12 μήνες από το σπίτι ή όπου αλλού προτιμούσε ο ενδιαφερόμενος, αρκεί να είχε βέβαια ιnternet για να στέλνει κείμενα, φωτογραφίες, οπτικό και ακουστικό υλικόν στην εφημερίδα. Με προϋπόθεση το ταλέντο και πάθος για το τι συμβαίνει στη γύρο περιοχή του.
Την είδα στο συμπόσιο που οργάνωσε στη Μαδρίτη ένας από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο, ο ισπανικός VOCENTO, με τη συμμετοχή 1.500 στελεχών του. Εκεί γνώρισα από κοντά και...

ένα δημοσιογράφο, τις επιτυχίες του οποίου και ποιός δεν θα ζήλευε στο επάγγελμά μας! Με έξη βραβεία Πούλιτζερ στην Washington Post, αν δεν κάνω λάθος για την περίλαμπρη δουλειά του, ο Αμερικανός συνάδελφος Φίλιπ Μπένετ διαβεβαίωνε το ακροατήριο ότι “η έντυπη δημοσιογραφία δεν θα εξαφανιστεί ποτέ”. Είπε κι άλλα, όπως:
-Ο Τύπος στις Η.Π.Α. αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση, επειδή έχουν μειωθεί κατά 40% οι αγγελίες και διαφημίσεις, με συνέπεια απολύσεις δημοσιογράφων και κατ΄ επέκταση ψαλίδισμα των γεγονότων.
-Η αποκαλυπτική (investigative) δημοσιογραφία θα είναι το πρώτο θύμα αυτής της κρίσης και η διαφθορά κάθε είδους, ιδίως η πολιτική, δεν θα έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ.
-Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει πρώτο μέλημα, κάθε 24ωρο, να κρύβει την πληροφορία και να βγάζει προς τα έξω ό,τι την συμφέρει. Την τελευταία 10ετία οι μηχανισμοί διοίκησης στην Αμερική έχουν πολλαπλασιάσει τα κοντρόλ και είναι αδιαπέραστη η προσέγγιση στις πηγές πληροφόρησης. Η Ουάσινγκτον είναι το κέντρο των μυστικών. Το ιnternet άλλαξε τα δεδομένα ταν τελευταία χρόνια και θα συζήσει με τις άλλες μορφές επικοινωνίας.
Υ.Γ. Η σκέψη μου γύρισε μισό αιώνα πίσω. Τότε που στο υπόγειο του σπιτιού, με τον συμμαθητή μου στο γυμνάσιο Νάσο Τσαγκανέλη, βλέπαμε την αγγελία σε αθλητική εφημερίδα να ζητά συνεργάτες και ...αρχίζαμε την πηλάλα. Για να κάνουμε λίγο αργότερα τα πρώτα βήματα στο αξέχαστο σχολείο “Το Βήμα”, εκεί στη Χρήστου Λαδά, παρέα με τους Νίκο Κακαουνάκη, Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο, Γιώργο Κοντογιάννη, Παντελή Αθανασιάδη και βέβαια την Μιμή Τουφεξή, με την καθοδήγηση του μεγάλου δάσκαλου Νίκου Καμπάνη και του αξέχαστου διευθυντή μας Ανδρέα Δημάκου. Μόνο κοινό στοιχείο; ΄Οπως τότε έτσι και τώρα, δεν έπαιρνα φράγκο (ευρώ επί των ημερών μας).

7 σχόλια

  1. ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΓΟΠΟΤΙΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ.ΟΠΟΤΕ ΟΙΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ. ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΗΤΑΝ ΦΤΩΧΟΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΛΟΚΕΡ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΩΝ ΑΝΑΡΤΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti tha ginei me to ektroma tis ert kai tis spatales tis?

    na epemvei o giorgakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To μέλλον των εφημερίδων και όχι μόνο, το έχουν προδιαγράψει ΚΑΠΟΙΟΙ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ" ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΥΤΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μια διόρθωση σε μιά λεξούλα: το να εξυπηρετείς τα συμφέροντα των εργολάβων, δεν βαφτίζεται σαν "αποκαλυπτικό" γραψιμο, αλλά: επαγγελματική γλώσσα με μέσο το γλύψιμο
    [και όλα αυτά να τα περρνάς για μάς, χωρίς να παίρνεις και φράγκο -έλα μεγάλε! ;-) ]

    [σε λίγο θα μας πείτε απο τα μμε, πως το που καταπίνεις τα που σε κερνά ο εργολάβος, ονομάζεται αλτρουϊσμός !!! ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα πράγματα αλλάξανε τα 50 τελευταία χρόνια και όχι μόνο βέβαια στην πληροφόρηση και την δημοσιογραφία.Η κοινωνία και οι θεσμοί της προχωράνε μπροστά.Ισως να μην υπάρχει πλέον η ανάγκη επαγγελματιών σωτήρων της πληροφορίας που εξελίχθηκαν σε νέα αυτόκλητη εξουσία και μηχανές παραπληροφόρησης.
    Ο παγκόσμιος ιστός "αναλαμβάνει" τώρα το καθήκον της γνώσης και της διανομής της πληροφορίας. Αναγκαστικά είναι και τα βήματα της ενηλικίωσης και της εμπειρίας που πρέπει να περάσει.
    Η συλλογική συμμετοχή και συνείδηση είναι η μόνη οδός για μια τίμια πληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑ. ΠΧ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΟΤΑ ΚΛΠ.

    Ο ΤΖΕΦΡΥ ΕΛΕΓΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΧΙ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

    ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΚΟ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ.

    ΡΕ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΕΣ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΑΣΟΚΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΦΗΡΕΣΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ.

    ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρήκε φαίνεται τον τρόπο ο Παπακαλιάτης να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Μετά το περίφημο φιλί μεταξύ ανδρών σε προηγούμενο σήριαλ , αυτή την φορά ο γνωστός σκηνοθέτης/σεναριογράφος/ηθοποιός κτλ. προβάλλει την σκηνή ενός άνδρα που …αυνανίζεται στο νέο σήριαλ του Mega με τίτλο «4».

    Έτσι δημοσιεύματα θέλουν πως θα επέμβει το Ε.Σ.Ρ. για να οδηγήσει το κανάλι απολογούμενο στο πρώτο μόλις επεισόδιο της σειράς. Αξίζει να αναφερθεί πως συμπρωταγωνιστής του Παπακαλιάτη είναι και ο… Πάνος Μουζουράκης (γνωστός πια από το υβριστικό βίντεο για την 28η Οκτωβρίου που παρουσίασε η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Mega…).

    Εκτός του ότι τέτοιου είδους σκηνές προσβάλλουν την αισθητική μας, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τί έχουν να προσφέρουν στην ψυχαγωγία των τηλεθεατών.

    «Δυστυχώς» δεν ανήκουμε στο «προοδευτικό» σκυλολόι που θα σπεύσει να υπερασπιστεί το… δικαίωμα της «τέχνης» στον αυνανισμό!

    Ο κ. Παπακαλιάτης και οι υπεύθυνοι του σταθμού Mega θα έχουν τους λόγους τους να επιμένουν σε παρόμοια θεάματα αλλά θα πρέπει μάλλον να τα τοποθετήσουν σε άλλη ζώνη προβολής να τα βλεπουν και οι ιδιοι μαζι με τα παδια τους για διδαγματα και όχι στις 10 παρά το βράδυ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση