GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το κείμενο των συντακτών της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”...

Από το http://www.mediablog.gr/ , Χθες, με όλες τις εξελίξεις, σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της χώρας, δυστυχώς έγινε λόγος για ...

Από το http://www.mediablog.gr/
,
Χθες, με όλες τις εξελίξεις, σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της χώρας, δυστυχώς έγινε λόγος για “ρημαγμένες” συναδελφικές σχέσεις.
Σήμερα, λάβαμε την εξής επιστολή από συντάκτες της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”. Τα σημεία που θίγουν δεν αφορούν μόνο το συνδικαλιστικό κομμάτι, αλλά κυρίως τον τρόπο λειτουργίας του φύλλου. Ίσως αν διαβαστεί σωστά, στο μέλλον να αποφευχθούν χειρότερα, απ’ όσα περιγράφονται.
“Κάποιοι επικεντρώνουν την συζήτηση στο χάσμα μεταξύ ιδιοκτησίας και διεύθυνσης. Εμείς θέλουμε να θέσουμε το πρόβλημα του χάσματος που υφίσταται μεταξύ των συντακτών και των διευθύνσεων/αρχισυντακτών. Το χάσμα αυτό, φυσικά, αντανακλάται και...

στο περιεχόμενο της εφημερίδας και συνεπώς συμβάλλει στην απώλεια της μαχητικότητας και της αξιοπιστίας της. Κι εφόσον όπως μας μετέφερε ο εκπρόσωπός μας, Πάνος Σώκος, επιθυμία της ιδιοκτησίας είναι η εφημερίδα να ελέγχει την εξουσία, οφείλουμε για έναν ακόμα λόγο να απαντήσουμε γιατί αυτό δεν συμβαίνει επαρκώς.Τα προβλήματα που εντοπίζουμε είναι τα εξής:
1. Πολλά ρεπορτάζ που ενοχλούν την εξουσία (πολιτική και οικονομική) είτε απορρίπτονται εκ των προτέρων όταν προτείνονται, είτε απαξιώνονται, είτε μπαίνουν στο συρτάρι, είτε ψαλιδίζονται και γίνονται άνευρα.
2. Το τελικό κείμενο που δημοσιεύεται με την υπογραφή μας δεν μας εκφράζει πάντα 100% . Επιπλέον, δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τις παρεμβάσεις που γίνονται, παρά μόνο μετά τη δημοσίευση.
3. Δεν αξιοποιούνται όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν συντάκτες πολλών ταχυτήτων. Δεν υπάρχουν καθαροί και κοινοί κανόνες για όλους.
4. Κατά περιόδους ορισμένοι διαπιστώνουν ότι έχουν μπει “στο ψυγείο” και συμπεραίνουν ότι αυτό σχετίζεται με διαμαρτυρίες ή κριτική που έχουν ασκήσει επί των θεμάτων. Και όπως γνωρίζουμε όλοι, το “πάγωμα” ενός συντάκτη συνεπάγεται απαξίωσή του στις δημοσιογραφικές πηγές και ουσιαστικά την επαγγελματική ακύρωσή του.
5. Υπάρχουv άλλοι που νιώθουν έντονα πως επί χρόνια και συστηματικά καταπατάται η επαγγελματική και προσωπική τους αξιοπρέπεια. Ακόμη και όσοι από εμάς δεν το έχουν ζήσει τόσο έντονα οι ίδιοι, το έχουν δει να συμβαίνει σε συναδέλφους τους.
6. Συχνά η πίστη του συντάκτη για το ρεπορτάζ του και η υποστήριξη της αξίας αυτού του ρεπορτάζ χαρακτηρίζεται εμμονική, ενώ ο ίδιος προσβάλλεται.
7. Πολλοί έχουν υποστεί ψυχολογική βία. Την ίδια που υπέστησαν και συνάδελφοι μας που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τα τελευταία χρόνια χωρίς να μιλήσουν γι’ αυτό. Κι αυτό γιατί όσοι προσπάθησαν να πουν κάποια κουβέντα είδαν την πόρτα της εξόδου.
8. Οι συντάκτες δεν συμμετέχουμε στις επιλογές επί του δημοσιογραφικού περιεχομένου που θα μπορούσαν να είναι συμμετοχικές και γόνιμες για την εφημερίδα.Η κοινή διαπίστωση ότι τα παραπάνω προβλήματα δεν παρατηρούνται σε ένα μόνο τμήμα της εφημερίδας, καταδεικνύει μια παθογένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειλικρίνεια και αίσθηση ευθύνης από όλους μας, σε όλα τα επίπεδα.
Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι το φράγμα του φόβου έχει σπάσει, να λέμε με θάρρος τη γνώμη μας και να αγωνιστούμε όλοι για να ξαναγίνει η εφημερίδα μας αυτό που της αξίζει να είναι. .Τα αιτήματά μας είναι τα εξής:
1. Να ξαναγίνουμε εφημερίδα των συντακτών που θα ελέγχει την εξουσία.
2. Να υπάρξει πραγματική ελευθεροτυπία και στην κυριακάτικη έκδοση.
3. Να αξιοποιηθούν όλοι οι συντάκτες χωρίς αποκλεισμούς και τακτικές “αυλής”.
4. Να γίνεται σεβαστή η προσωπικότητα κάθε συντάκτη.
5. Να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ συμπληρωματικών τμημάτων της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», αλλά και συνολικά της εφημερίδας.
Η παρέμβαση μας δεν σχετίζεται με προσωπικές φιλοδοξίες, παρά μόνο με την ανάγκη να μπορούμε όλοι οι συντάκτες να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε ένα εργασιακό πλαίσιο, που θα λειτουργεί και θα εξελίσσεται με θετικό τρόπο.
Τέλος, ζητάμε από αυτή τη συνέλευση να παραμείνει ανοιχτή, διασφαλίζοντας ότι πρακτικές, όπως αυτές που περιγράψαμε, πλέον ανήκουν οριστικά στο παρελθόν”.

13 σχόλια

  1. ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΠΛΟΓΚ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΤΗ, ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕΙ:
    "ΜΕΓΑΣ ΜΥΘΟΣ - ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ! ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ. ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ". ΔΗΛΑΔΗ, ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΧΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ Π.Χ. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ, ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ, ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΝΟΗΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΝΑ ΕΝΝΟΥΣΑΝ "ΠΑΙΔΕΙΑΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ"; ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ; ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ "ΣΥΝΕΙΔΗΔΗ". ΜΠΛΟΓΚΕΡ, ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΟΜΟ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ..."
    ΛΟΙΠΟΝ; ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ;
    ΙΩΚΑΣΤΗ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΕΜΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hey I'd love to thank you for such a terrific made site!
    thought this would be a perfect way to introduce myself!

    Sincerely,
    Hilary Driscoll
    if you're ever bored check out my site!
    [url=http://www.partyopedia.com/articles/finding-nemo-party-supplies.html]finding nemo Party Supplies[/url].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να κλεισει η χαφιεδοτυπια.

    Να κλεισει ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

    Αντε να χαρουμε και λιγακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τοπαμε! Δεν τοπαμε??

    Σημερα τα μπουρδελοκαναλα και τα τζογλανια που δουλευουν εκει,το γυρισαν !

    "οι αποδειξεις" γινανε για να εμπεδωθει η .."φορολογικη συνειδηση" των πολιτων!
    Χα!

    Ενας μαλιστα προτεινε να "εισαχθει" και μαθημα στο δημοτικο σχολειο,"φορολογικη συνειδηση"!!!!
    Ημαρτον!
    Ημαρτον ρε γαμωτο!!!

    Ασε δηλαδη που μια κλωσσα που δηλωσε υπουργος γεωργιας μαλιστα,δηλωσε το εξης καταπληκτικο::!!!

    "Εγω πριν εβγαινα για ψωνια μαζευα καμμια χουφτα αποδειξεις αλλα τις πεταγα .
    Τωρα ομως θα τις κραταω!!!!

    Α! ρε γκιοσσα!!
    Τσεκουρι γαμωτο!!!

    Καλα μωρη γκιοσσα ,αφου τα μαγαζια οπως λεει το χιτλερικο κακεκτυπο παπακωσνταντινου της πασοκοσκυλιας,δεν ΔΙΝΟΥΝ (η δεν εδιναν) αποδειξεις,
    εσυ μωρη ανωμαλη,
    ΠΟΥ Τις εβρισκες???

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κομμένη στα δύο είναι η Ελλάδα μετά τη φονική κατολίσθηση που προκαλεί γεωλογικό φαινόμενο στα Τέμπη, το οποίο επέτειναν οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών με τη διάβρωση σε μεγάλο τμήμα του Κισσάβου.

    Όλα δείχνουν ότι οι κατολισθήσεις δεν έχουν σχέση με τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή για τη διάνοιξη της οδικής σήραγγας των Τεμπών, τα οποία και θα συνεχιστούν κανονικά.



    Έτσι βλέπει το διαδικτυακό Έθνος την κατολίσθηση των Τεμπών, με τη φύση να φταίει για όλα και τις κατασκευαστικές εταιρείες να μην ευθύνονται για τίποτα!

    Την ίδια γραμμή ακολουθεί, όπως είναι επόμενο, και το Πρώτο Θέμα, το οποίο σφυρίζει αδιάφορα…

    Δύσκολο πράγμα οι εκδόσεις και το συμφέρον της ενημέρωσης, να συμβαδίζουν με τα Δημόσια Έργα.

    Δυσκολότερο να κάνουν ρεπορτάζ οι δημοσιογράφοι, εγκλωβισμένοι κι εκείνοι στη διαπλεκόμενη σιωπή και ακόμα πιο δύσκολο να συνδέσουν οι αναγνώστες το έντυπο ή το site, με τα κατασκευαστικά συμφέροντα του κ. Μπόμπολα.

    Ούτε ένα παραθυράκι για το ενδεχόμενο οι εκρήξεις να έχουν επιφέρει τις κατολισθήσεις. Τηρουμένων των αποστάσεων και των τύπων…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aχ τι κρίμα... Φανταστείτε να κλείσει η "ελευθεροτυπία" .. που θα δημοσιεύουν τις προκηρύξεις τους οι κάθε είδου εγκληματίες;

    Οι "συντάκτες" στην διακήρυξή τους μας λένε πως κακώς οι αρχισυντάκτες ελέγχουν τα κείμενα των συντακτών - έπρεπε να δημοσιεύονται αυτούσια - καθώς εξ ορισμού "δημοσιογράφος" = "ευφυής ανθρωπος". Ολοι μας έχουμε διαβάσει κατα καιρούς δημοσιογραφικές βλακείες. ΑΝ κάποιοι με λίγο νιονιό παραπάνω δεν έκαναν ένα ποιοτικό έλεγχο η παπαριά θα μας έπνιγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. άντε κατουρήστε ρε συντάκτες τής δημοκρατίας.Δικιά σας είναι η εφημερίδα;Ό,τι γουστάρει η γραμμή τής ιδιοκτησίας θα περνάει.Θα την αφήσουν στον διεστραμμένο εγκέφαλο καθενός που δηλώνει "δημοκράτης"; Αμα γουστάρετε ανοίχτε δική σας εφημερίδα αν έχετα τα άμπαλα! Ανάθεμα την ψευτοδημοκρατικότητά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "... ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ". ΔΗΛΑΔΗ, ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ,..."
    Ο Ιος τι άποψη έχι πάνω σε αυτό το σχόλιο της φοιτήτριας; Θα απαντήσει ή θα το κάνει γαργάρα;
    Πολύ καλά τα λές κοπέλλα μου.
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΝΝΟΥΣΑΝ. ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΣ; ΤΙ ΝΑ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ; ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ; ΗΛΗΘΙΟΙ ΗΤΑΝ;
    ΚΙΜΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΟΨΟΧΕΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλοι οι συνδικαλιστές να εργάζονται κανονικά!
    Και αν τους αρέσει από εκεί και πέρα να είναι και συνδικαλιστές!
    Όλοι οι συνδικαλιστές να εργάζονται κανονικά!
    Και αν τους αρέσει από εκεί και πέρα να είναι και συνδικαλιστές!
    Όλοι οι συνδικαλιστές να εργάζονται κανονικά!
    Και αν τους αρέσει από εκεί και πέρα να είναι και συνδικαλιστές!
    Όλοι οι συνδικαλιστές να εργάζονται κανονικά!
    Και αν τους αρέσει από εκεί και πέρα να είναι και συνδικαλιστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μπράβο ρε μάγκα!καλά τα λες γιά τα καθάρματα τούς συνδικαλιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. plirwnei h paliofyllada oti einai anti-aektzides mia zwi. kala na pathoun na kleisoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΕΤΑ ΛΟΓΟΥ ΓΝΩΣΗΣ:

    Καλά θα κάνει η γνωστή τύπισα του ΑΛΤΕΡ που τα γράφει αυτά, να κάτσει στα αυγά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση