GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το δράμα της Ροδόπης‏...

Από τον Πέτρο Ανδρέου http://viosimimakedonia.blogspot.com/ Την δραματική οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του Νομού...

Από τον Πέτρο Ανδρέου
http://viosimimakedonia.blogspot.com/

Την δραματική οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του Νομού Ροδόπης περιέγραψε στους προσκεκλημένους της ετήσιας εκδήλωσης του τοπικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος του Κώστας Λιούρτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το 2007 έκλεισαν 276 καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις στον ακριτικό νομό, το 2008 579 επιχειρήσεις και το 2009 ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής ο οποίος...

έκανε λόγο για πολύ μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας και ανάπτυξης χαρακτηρίζοντας τα προβλήματα ως δυσεπίλυτα όχι όμως άλυτα.
Άλυτα προβλήματα δεν υπάρχουν αλλά η κατάσταση στην Ροδόπη είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βόρεια Ελλάδα. Πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις που έκλεισαν έχουν στην ουσία μεταφερθεί σε γειτονικά βαλκανικά κράτη? Τι κίνητρα μπορούν να δοθούν για να επιστρέψουν στην Ελλάδα;
Οι μεγάλες επιχειρήσεις μετακομίζουν στη Βουλγαρία και τη ΠΓΔΜ και οι μικρές εταιρίες βάζουν λουκέτα γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί μια χώρα όταν ένα μεγάλο της τμήμα αιμορραγεί οικονομικά. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν τόσο οι κυβερνώντες όσο και εμείς οι πολίτες.

7 σχόλια

  1. " 1 δισ. από τις τράπεζες στους αγρότες"

    Μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου
    Δέκα μέτρα για την άμεση ανακούφιση του αγροτικού κόσμου, που πλήττεται από την....

    κυβερνητική πολιτική, ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε λαϊκή συγκέντρωση στις Σέρρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.
    Στις Σέρρες. Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους αγρότες της περιοχής και άκουσε από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους
    ΣΕΡΡΕΣ.
    Παράλληλα, επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση Καραμανλή δηλώνοντας ότι ο πολιτικός της χρόνος έχει λήξει, ενώ σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό τόνισε ότι «ανασχηματισμός, χωρίς σοβαρό σχέδιο για τον τόπο, χωρίς σχέδιο πορείας για τη χώρα, είναι σαν να αλλάζεις κωπηλάτες, αλλά να συμβουλεύεσαι την ίδια χαλασμένη πυξίδα».
    Ο κ. Παπανδρέου που πραγματοποίησε ολοήμερη περιοδεία στον Νομό Σερρών και συνομίλησε με πολλούς αγρότες, μεταξύ των οποίων και τοπικά αγροτικά στελέχη της Ν.Δ.(!), υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται μια αναγέννηση του αγροτικού χώρου και της υπαίθρου και δεσμεύθηκε για μια «πράσινη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας».
    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα λάβει άμεσα τα ακόλουθα δέκα μέτρα:

    1Ένα δισ. ευρώ, από τα 28 δισ. που δίνονται για τις τράπεζες, να διοχετευτεί στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.

    2 Να υπάρξει άμεσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται με δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

    3Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.

    4 Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κ.λπ.

    5Επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

    6 Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

    7 Χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

    8Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς.

    9 Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ) για τους αγρότες.

    10Επιδότηση του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές.

    Ο κ. Παπανδρέου, κάλεσε τους αγρότες να κρίνουν τον ανασχηματισμό με βάση το τι έχει γίνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Άλλαξαν 4 υπουργούς σε 5 χρόνια. Και αγροτική ανάπτυξη δεν είδατε. Ούτε θα δείτε, όσο παραμένει στη θέση της η ίδια λογική διακυβέρνησης. Που κοιτάζει την επικοινωνία και όχι την κοινωνία. Που ασχολείται αποκλειστικά με τα δικά της προβλήματα και όχι τα προβλήματα του πολίτη».
    «Πράσινη ανάπτυξη»

    Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ νομάρχη Σερρών Στέφανο Φωτιάδη, ο οποίος του ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα της νομαρχίας είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια στροφής στη διατροφική γεωργία. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι Σέρρες έχουν μεγάλο δυναμικό, τόσο ανθρώπινο όσο και φυσικών πόρων και πηγών ενέργειας, που παραμένει αναξιοποίητο και πρόσθεσε πως ο Νομός Σερρών έχει κάθε δυνατότητα για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, ανάπτυξης δραστηριοτήτων για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, αγροτουρισμού και ιαματικού τουρισμού.

    ΑΛΗΤΕΣ / ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ - ΠΑΣΟΚΟΙ
    ΥΠΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.
    ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΖΩΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    ΦΤΟΥ ΚΛΕΦΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως ο κ. Πεταλωτής εισηγήθηκε να γίνει ηλεκτρονική διαβούλευση για να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα της Ροδόπης? Είδαμε σήμερα τον Βούλγαρο πρωθυπουργό να κάνει παζάρια με τους αγρότες μας να ανοίξουν τα σύνορα! Με την μπαρούφα του υπουργελιου Οικονομικών οτι θα πελιληφθούν οι καταθέσεις στη δήλωση εισοδήματος, τα λεφτά έκαναν φτερά και πήγαν στο εξωτερικό!!! Κάθε μέρα και πιό βαθειά στο λούκι!! Η Νέα Δημοκρατία ΔΕΝ έκανε έργο αλλά μιλούσε ΠΟΛΥ λιγώτερο απ' τους νέους φωστήρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αγρότες των Σερρών έχουν ισάξιο συμπαραστάστη τους το αρχιλαμόγιο, εκδότη Αραμπατζή, το γνωστό τρωκτικό του δημόσιου χρήματος, υμνητή της δικτατορίας, εκβιαστή. Αυτός έδειξε το δρόμο στους αγρότες με τις Βουλγάρες. Στον Προμαχώνα στήνεται το ολονύκτιο αγωνιστικό μέτωπο με αρκετό αλκοόλ για να ενισχύεται η επανασταστική θέρμη. Δίκαιο είναι ο τσαμπουκάς, το θράσσος, η απαιδευσιά, η λαμογιά του αγρότη. Καβάλα στο 4Χ4 ή στο τρακτέρ με τα μαχαίρια άρωσης να προεξέχουν και στ αρχίδια τους αν σκοτωθεί κανείς εξ αιτίας τους. Τα συστήματα άρδευσης να δουλεύουν ενατικά το καταμεσήμερο με 40o C κι αυτοί να αυνανίζονται στο σπίτι με τη δροσιά του κλιματιστικού εμρός στη θέα των βιζιτούδων των βοθροκάναλων, παρέα με τους υπόλοιπους συνέλληνες. Για τις δύσκολες δουλειές υπάρχουν οι αλλοδαποί. Αυτούς που οι περήφανοι και αγωνιστές αγρότες καταδίδουν στην Αστυνομία όταν δεν θέλουν να τους πληρώσουν, ή τους ξυλοφορτώνουν όταν σηκώσουν κεφάλι για να διεκδικήσουν ένα ψίχουλο παραπάνω. Σύνταξη ΟΓΑ σε κάθε πικραμένη ψυχή που δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ εισφορές σε όλη της τη ζωή και εσχάτως κοινωνικό τουρισμό αφού οι μαύροι βρίσκονται στις καλλιέργειες. Το προϊόν της εργασίας τους δεν αντέχει σε εργαστηριακές αναλύσεις από τα φυτοφάρμακα και τα χημικά λιπάσματα. Τα φρούτα και τα λαχανικά να πωλούνται έξω από το χωράφι σε τιμές υυψηλότερες από από του μανάβη της πόλης, χωρίς αναρτημένες πινακίδες για να τσιμπάνε τα κορόϊδα, χωρίς απόδειξη, χωρίς εφορία. Το χέρι απλωμένο για τις επιδοτήσεις και να εγκαλούμε ταυτόχρονα την Ε.Ε για την εισαγωγή ξένων προϊόντων. Κάποτε η ελληνική ύπαιθρος παρήγαγε, νοστιμιές και ποιότητα. Ο μόχθος του παλιού αγρότη πάει πια. Κάθε χωριό και καφετέρια, κάθε διασταύρωση και κολάδικο για να χαλαρώνει ο αγρότης - εργοδότης. Ακολουθεί μια ολόκληρη κοινωνία, αντιπαραγωγική και νωχελική, εθισμένη στην παρανομία που παρασιτεί κι αυτή απ το δημόσιο. Για τα μπάζα είμαστε όλοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΤΑΣΗ.

    Πρώτον, ο Υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου να καλέσει εκπροσώπους – οικονομολόγους, των κομμάτων της Αριστεράς για ενημέρωση, σε βάθος επί της οικονομικής κατάστασης της χώρας, και δεύτερον αυτοί οι οικονομολόγοι ή άλλοι της επιλογής αυτών των κομμάτων να τον συνοδεύουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση δανεικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ. ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΙΑ. ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΩΣ ΕΊΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗς=Σ Η ΦΤΩΧΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΛΟΥΣΑΝ
    ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΕΝΤΟΥΣΑΝ
    ΟΙ ΞΕΥΤΥΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    Ευχαριστούμε τον Προεδρο της Βουλγαρίας.
    Δεν το είπε ο ΓΑΠ, το είπαν οι Ελληνες και οι Βουλγαροι επιχειρηματίες.
    Το τι φάσκελο και γελιο έφαγε ο δικός μας δεν λέγεται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος
    23 Ιαν 2010 9:49:00 π.μ.

    Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ. ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΙΑ. ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΩΣ ΕΊΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗς=Σ Η ΦΤΩΧΙΑ.

    Μα τι λες τωρα ;
    Οταν ο καφές έκανε στην Κομοτηνή 2,5 Ε και στην Ξάνθη και Αλεξ/λη έκανε 3 Ε για ποια ακρίβεια μιλάς;
    Άμα οι φοιτητές δεν περνούσαν καλά δε θα μέναν κ τα τμήματα του ΔΠΘ θα άδειαζαν.
    'Ωστε τα νοίκια είναι ακριβά;
    Για τραβα Θεσσαλονικη να δεις και μετα πες μου για ακρίβεια.
    Όσο για τα χωριά,άμα λες τα τουρκοχώρια όλοι οι Tούρκοι με τις Μπεμβέδες κυκλοφορούν.Εγώ δεν βλέπω τόσους Έλληνες με Μπεμβέδες στην πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση