GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

To κατηγορούν για μεθοδεύσεις...

Από τον Πάνο Χαρίτο http://www.panosharitos.com . Για καταπάτηση των κανονισμών του διεθνούς δικαίου αλλά και των βασικών αρχών της ελευθερί...

Από τον Πάνο Χαρίτο
http://www.panosharitos.com
.
Για καταπάτηση των κανονισμών του διεθνούς δικαίου αλλά και των βασικών αρχών της ελευθερίας του τύπου, του δικαιώματος της δημόσιας έκφρασης θέσεων και απόψεων, καθώς και για προσπάθεια απομάκρυνσης ξένων παρατηρητών, κατηγορούν το Ισραήλ ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοπούνται στην περιοχή καθώς....

...και η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών και το παρατήριο για τα δικαιώματα των πολιτών.Ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ένας άλλος πόλεμος, διαφορετικός, που αφορά την πληροφόρηση, την επικοινωνία και την παρατήρηση των όσων λαμβάνουν χώρα στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ξεκινήσει σύμφωνα με καταγγελίες των παραπάνω οργανώσεων να εφαρμόζει στην πράξη μια τακτική που ως στόχο, φέρεται να έχει :
1) Τον περιορισμό του αριθμού των ξένων υπηκόων που εργάζονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), οι οποίες δραστηριοποποιούνται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
2) Το ξεκαθάρισμα στις τάξεις των ξένων δημοσιογράφων που καλύπτουν τα τεκταινόμενα διαμένοντας στα παλαιστινιακά εδάφη.
3) Τον έλεγχο και περιορισμό του φαινομένου των εκδηλώσεων υποστήριξης των αιτημάτων των παλαιστινίων από, ξένους και ισραηλινούς υπηκόους.
Οι ΜΚΟ στο Ισραήλ
Ήδη από τον Ιούλιο του 2009 το Ισραήλ έβαλε τα πρώτα εμπόδια. Οι ξένοι υπήκοοι που στελέχωναν τις ΜΚΟ αντιμετώπισαν νέα γραφειοκρατικά δεδομένα.
Όταν επισκέφθηκαν την αρμόδια αρχή - διεθνής σχέσεις του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων για να προμηθευτούν τη συστατική επιστολή και κατόπιν να μεταβούν στο υπουργείο των Εσωτερικών - από όπου θα έπαιρναν τη Θεώρηση Εργασίας, έμαθαν ότι τα πράγματα άλλαξαν. Θα πέρναγαν από μια ειδική επιτροπή η οποία που θα αποφάσιζε για το εάν και κατά πόσο τη δικαιούνται τη working Visa.
Επίσης γνωστοποιήθηκε στις Μ.Κ. Οργανώσεις ότι επειδή δραστηριοποιούνται στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη θα έπρεπε να έρθουν σε επαφή και με το υπουργείο ʼμυνας του Ισραήλ, αφού είναι η αρμόδια αρχή για τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι οργανώσεις κάνουν λόγο για καταστρατήγηση των κανονισμών στους οποίους υπάγονται οι ΜΚΟ και ισχύουν από το 1967 και για μεθόδευση από το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ που σταμάτησε τη χορήγηση Θεώρησης Εργασίας στους εν λόγο οργανισμούς.
Ήδη από το καθεστώς αυτό έχουν πληγεί οι οργανώσεις Oxfam, Save the Children, Doctors Without Borders, Terre Des Hommes, Handicap International and Religious Society of Friends (a Quaker Organization).
Συνολικά 140-150 οργανώσεις δραστηριοπποιούνται στα παλαιστινιακά και σύμφωνα με το Ισραήλ, οι μόνες που δεν υπάγονται στο νέο καθεστώς είναι όσες είχαν παρουσία στην περιοχή πριν από το 1967 - οπότε και ίσχυε ο Ιορδανικός νόμος που το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει στα κατεχόμενα εδάφη.
Όσοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται λαμβάνουν προσωρινά - και μέχρι να καταλήξουν οι αρμόδιες επιτροπές για το καθεστώς τους - τρίμηνη τουριστική Θεώρηση Εισόδου στη χώρα με μια χειρόγραφη επισήμανση πως μπορούν εργάζονται στα παλαιστινιακά εδάφη.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ισραηλινής εφημερίδας Χάαρετζ Αμίρα Χάας αλλά και στελεχών διαφορετικών ΜΚΟ, το Ισραήλ επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα αναφορικά με το καθεστώς των Ανατολικών Ιεροσολύμων.
Τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα εντάσσονται από τους διεθνείς οργανισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Εάν το Ισραήλ επιμείνει στην άρνηση θεώρησης εργασίας σε όσες οργανώσεις επιχειρούν εκεί, τότε θα υποχρεωθούν να μετακομίσουν τα γραφεία τους σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης αφήνοντας έτσι το πεδίο καθαρό για τα όποια μελλοντικά σχέδια του Ισραήλ στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Εκτιμάται πως, ένας επιπλέον στόχος είναι ο έλεγχος του κινήματος έμεσης ή άμεσης υποστήριξης των παλαιστινίων από ένα άτυπο κίνημα ξένων υπηκόων που σπέυδουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα μέλος ΜΚΟ δήλωσε στη Χάαρετζ ότι, αντίστοιχες απαγορεύσεις και μεθοδεύσεις απέναντι σε ΜΚΟ επιχειρήθηκαν - σε παγκόσμιο επίπεδο - μόνο από τις αρχές της Βιρμανίας.
Χαρακτήρισαν επίσης. Απαράδεκτες τις νέες μεθοδεύσεις από το Ισραήλ αφού, οι ΜΚΟ υπάγονται στον κώδικα δεοντολογίας και τους ηθικούς κανόνες που διέπουν τον Ερυθρό Σταυρό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει αρνηθεί επανελημένως Θεώρηση Εργασίας ή ακόμα και την είσοδο στη χώρα ευρωπαίων και αμερικανών υπηκόων, οι οποίοι δήλωσαν στις αρχές ότι θα εργαστούν στα παλαιστινιακά εδάφη. Καμία αντίστοιχη άρνηση ή απαγόρευση δεν υπήρξε για όσους από τις ίδιες χώρες δήλωσαν ότι θα εργαστούν στο Ισραήλ ή στους οικισμούς εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη.
Παρόμοιες με τις παραπάνω συνθήκες αντιμετωπίζουν και οι ξένοι ανταποκριτές τα τελευταία τρια χρόνια.
Το υπουργείο των εσωτερικών εφαρμόζει ένα νόμο για τους ξένους εργαζόμενους στη χώρα, ο οποίος ορίζει ως μέγιστο όριο παραμονής τα πέντε έτη.
Ο νόμος αυτός αρχικά εφαρμόστηκε για τις κατηγορίες των ξένων εργατών και οικιακών βοηθών που έρχονταν από χώρες όπως η Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, Ταυλάνδη κ.α.
Στην πορεία όμως περιέλαβε και τους ξένους ανταποκριτές και εφόσον, κάποια εταιρεία ξένων Μ.Μ.Ε επιθυμεί να διατηρήσει τους δημοσιογράφους της ή εικονολήπτες ή φωτογράφους στην περιοχή για μεγαλύτερο διάστημα τότε, η υπόθεση παραπέμπεται σε μια αντίστοιχη επιτροπή.
Από τη στιγμή της αίτησης για ανανέωση της Θεώρησης Εργασίας μέχρι και την όποια απάντηση μπορεί να περάσουν μέχρι και έξι μήνες.
Απέλαση Ξένου Δημοσιογράφου
Στις 20 Ιανουαρίου ένας αμερικανός υπήκοος, δημοσιογράφος για το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Μααν, απελάθηκε από το Ισραήλ.
Κρατήθηκε για οχτώ ημέρες στο αεροδρόμιο Μπέν Γκουριόν και του αρνήθηκαν της είσοδο στη χώρα διότι όπως τον ενημέρωσαν οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου θα έπρεπε να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις.
Όταν ολοκληρώθηκε η ανάκριση ενημέρωσαν τον ίδιο και το δικηγόρο του ότι, η είσοδός του απαγορεύεται επειδή απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις σε θέματα ασφάλειας.
Ο Τζάρετ Μάλσιν, εργαζόταν αρκετό καιρό στο πρακτορείο ειδήσεων Μααν ως αρχισυντάκτης του αγγλόφωνου δελτίου.
Το αρμόδιο γραφείο του υπουργείου των εσωτερικών του Ισραήλ στο αεροδρόμιο Μπέν Γκουριόν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι, η άρνηση εισόδου δεν σχετίζεται με το μέσο για το οποίο εργαζόταν.
Ωστόσο μετά από οχτώ ημέρες παραμονής του στο αεροδρόμιο υπό κράτηση, κι ενώ ο ίδιος επικοινώνησε με δικηγόρο από τον οποίο ζήτησε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ξαφνικά όλα άλλαξαν.
Ως ημερομηνία διαξαγωγής του δικαστηρίου είχε οριστεί η 20η Ιανουαρίου. Όταν ο δικηγόρος του ζήτησε από τις αρχές του αεροδρομίου να τον μεταφέρουν στο δικαστήριο, εκείνοι ενημέρωσαν ότι έφυγε οικειοθελώς από τη χώρα.
Παρουσίασαν μάλιστα κι ένα χαρτί που υπέγραφε ο κ.Μάλσιν παραιτούμενος από το δικαίωμά του για προσφυγή στο δικαστήριο.
Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν ξεκάθαρο τι μεσολάβησε κι άλλαξε γνώμη και στάση ο αμερικανός συνάδελφος.
Η επικοινωνία μαζί του δεν ήταν εφικτή αφού πετούσε προς Νέα Υόρκη.
Μια σειρά από λεπτομέρειες όμως εγείρουν πολλά ερωτήματα.
Το χαρτί παραίτησής του από τη δικαστική προσφυγή, υπεγράφη απουσία του δικηγόρου του.
Ο δικηγόρος κάνει λόγο για άσκηση ψυχολογικής πίεσης από τους ανακριτές του Μάλσιν από τον οποίο και φέρεται να απέσπασαν την υπογραφή του.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο Ισραήλ εκφράζοντας την ανησυχία της για το συμβάν το οποίο χαρακτήρισε σαφή παραβίαση της ελευθερίας του τύπου.
Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα σχολιάζοντας το θέμα επέκριναν τις αρχές ασφαλείας του Ισραήλ και χαρακτήρισαν "ύποπτες τις συνθήκες απέλασης του αμερικανού αρχισυντάκτη του παρκτορείου Μάαν", ενώ γνωστοποίησε πως το υπουργείο εσωτερικών αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για την υπόθεση στο δικηγόρο της οργάνωσης που τηλεφώνησε από το Παρίσι.
Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών τους τελευταίους μήνες
Στο μέτωπο των διαδηλώσεων σε περιοχές όπως η Ανατολική Ιερουσαλήμ ή τα χωριά Μπιλίν και Νιλίν – όπου έχει χτιστεί το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ, οι κατηγορίες προέρχονται από ντόπιες οργανώσεις.
Το δίκτυο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ, κατηγορεί τις αρχές ασφαλείας για "καμπάνια συλλήψεων" που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.
Στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε Παρασκεύη από το 2005 στο διαχωριστικό τείχος που διασχίζει τα κατεχόμενα εδάφη στη Δυτική Όχθη, οι αρχές ασφαλείας χρησιμοποιούν μέχρι και πραγματικά πυρά εναντίον των συμμετεχόντων.
Σε αυτές λαμβάνουν μέρος παλαιστίνιοι, ισραηλινοί και ξένοι πολίτες από κοινού.
Η οργάνωση τονίζει πως μέσα στους τελευταίους μήνες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί χωρίς δίκη - μέχρι και τέσσερις μήνες - σχεδόν στο σύνολο τους οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων αυτών.
Όταν δικάστηκαν, το δικαστήριο τους αθώωσε σχεδόν στην πλειοψηφία τους.
Την προηγούμενη Παρασκεύη, μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πολιτική κατασχέσεων των περιουσιών παλαιστίνιων στα Ανατολικά Ιεροσόλυμα από το Ισραήλ κατέληξε στη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών ανάμεσά τους και του Χαγκάι Ελάντ, επικεφαλής της Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα.
Απελευθερώθηκαν 36 ώρες αργότερα με απόφαση δικαστηρίου που έκρινε παράνομη τη συγκέντρωση και υπερβολικές τις συλλήψεις.
Εξερχόμενος του δικαστηρίου ο κ.Ελάντ τόνισε πως "οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο της δραματικής προσπάθειας που καταβάλλουν οι αρχές για να αποσιωπήσουν τις διαφωνίες με τις πολιτικές που εφαρμόζονται".
Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας του Ισραήλ Μίκι Ρόζενφελντ, απαντώντας σημείωσε πως "δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια αποσιώπησης σε εξέλιξη. Απλά οι διαδηλωτές θα πρέπει να συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές".
Στο Νιλίν και το Μπιλίν όπου οι διαδηλώσεις εξακολουθούν, έξι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από πραγματικά πυρά και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.
Ο δάσκαλος του χωριού Μπιλίν Αμντάλα Αμπού Ραχμί - του οποίου το σπίτι, στέκει 100 μέτρα από το τείχος και δέχεται κάθε Παρασκεύη εκατοντάδες δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και σφαίρες κάθε τύπου, κρατούσε τα απομεινάρια στην αυλή του για να τα επιδεικνύει στους επισκέπτες του.
Δυο εξ αυτών ήταν - ένα χρόνο πριν - οι βραβευμένοι με το Νόμπελ Ειρήνης, Τζίμι Κάρτερ και Ντέσμοντ Τούτου.
Ένα μήνα πριν, ισραηλινοί στρατιώτες συνέλλαβαν το δάσκαλο κι αφού τον κράτησαν για εβδομάδες ανακρινόμενο, τον οδήγησαν στο δικαστήριο.
Η κατηγορία ήταν υποκίνηση διαδηλώσεων και κατοχή πυρομαχικών. Σαν πυρομαχικά παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο τα απομεινάρια των πυρομαχικών (κάλυκες, κάνιστρα κ.α.) που είχε χρησιμοποιήσει ο ισραηλινός στρατός εναντίον της οικίας του.
Μέχρι στιγμής δεν εκδοθεί απόφαση. Ωστόσο ο δικηγόρος του παλαιστίνιου δασκάλου, εξέφρασε στο δικαστήριο τον προβληματισμό του γιατί όπως ανέφερε "ίσως στο μέλλον ο στρατός, να ζητήσει από τον κατηγορούμενο πελάτη του, να πληρώνει για τα πυρομαχικά με τα οποία τον πυροβολούν κι εφόσον δεν το πράξει να βρεθεί και πάλι κατηγορούμενος".

5 σχόλια

  1. Οι ΜΚΟ δεν ισχυρίζονται κάτι καινούριο. Σε σύγκριση με τα δημοκρατικά, προοδευτικά καθεστώτα στα μουσουλμανικά κράτη το Ισραήλ έχει πράγματι ένα έλλειμμα δημοκρατίας. Αυτό επιβεβαιώνουν συνεχώς και ΜΚΟ από Συρία, Ιραν, Λιβύη, Σαουδική Αραβία κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΙΡΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
    ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ.
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑΡΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΗ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΕΡΙ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙ ΣΑΠΟΥΝΙΩΝ ΠΕΡΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΣ.
    ΤΗ ΤΡΙΧΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΡΙΧΙΑ.
    ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΛΑ ΟΤΑΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ.
    Ε ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΚΑΘΑΡΟ ΑΠΗΛΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΕΣ.
    ΘΑΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΟΥΝ Η ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΝ ΑΚΟΜΗ.
    ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ.
    ΠΕΡΙΣΤΟΙΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΧΘΡΟΥΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ), ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ , ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ ΜΕ ΕΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 23 Ιαν 2010 12:02:00 π.μ.




    XA XA XA XA XA XA XA XA .

    ΕΙΧΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΕΤΟΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντιγράφω :
    "Το υπουργείο των εσωτερικών (του Ισραήλ) εφαρμόζει ένα νόμο για τους ξένους εργαζόμενους στη χώρα, ο οποίος ορίζει ως μέγιστο όριο παραμονής τα πέντε έτη.
    Ο νόμος αυτός αρχικά εφαρμόστηκε για τις κατηγορίες των ξένων εργατών και οικιακών βοηθών που έρχονταν από χώρες όπως η Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, Ταυλάνδη κ.α.

    Είδατε οι Εβραίοι όχι σαν και εμάς που θέλουμε να τους δώσουμε και ιθαγένεια.
    Αυτοί σε πέντε χρόνια τους διώχνουν για να μην ριζώνουν και αποκτούν δικαιώματα. Μήπως διαβάζουν οι "αντιρατσιστές" να απαντήσουν κάτι ? Αλλά τι να απαντήσουν αφού είναι όργανα της σιωνιστικής παγκοσμιοποίησης. Παγκοσμιοποίηση για τους άλλους λαούς όμως και όχι για το Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση