GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια τολμηρή «απολογία» του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως...

Από τον Χρυσόγελο Μανώλη Σταθερά, ύπουλα, σιωπηλά, μεθοδικά, η ελληνική κοινωνία αποχριστιανοποιείται κι εμείς μένουμε στους ναούς με γέρους...

Από τον Χρυσόγελο Μανώλη

Σταθερά, ύπουλα, σιωπηλά, μεθοδικά, η ελληνική κοινωνία αποχριστιανοποιείται κι εμείς μένουμε στους ναούς με γέρους και γριές...
Πρέπει να νιώσει ο λαός μας γιατί είναι χρήσιμη η Εκκλησία του, τονίζει ο Άνθιμος
Δεν με ενδιαφέρει να αποστομώσω όσους με κατηγόρησαν για λαϊκισμό, κρίνοντας έτσι την απόφασή μου να αποποιηθώ τον μισθό μου, αλλά οφείλω να εξηγηθώ στους αδερφούς μου που φαντάστηκαν ότι διάλεξα τον τρόπο αυτό προκειμένου να διακριθώ από εκείνους με την αλαζονεία της πτωχείας.
Η πράξη αποτελεί κραυγή αγωνίας μου, σε μια κοινωνία που μας έριξε πλέον στον βούρκο της απαξίωσης. Εννοώ την ορθόδοξη ελληνική κοινωνία που δεν μας εκτιμά πια. Συγκεκριμένα, δεν εκτιμά τους επισκόπους, όχι τον «απλό παπά», όπως λέγεται και ξαναλέγεται.
Δεν το καταλαβαίνουμε ότι...

το ειδικό μας βάρος έχασε την πυκνότητά του; Δεν αισθανόμαστε ότι το πέρασμά μας αφήνει πίσω μας ένα συγκαταβατικό μειδίαμα; Θα τολμούσαμε να ρωτήσουμε τι σημαίνει για τον Έλληνα του σήμερα ο επίσκοπος ως πνευματικός θεσμός; Είμαστε, όπως έλεγε ο Κλεμανσό, σαν τον προστάτη ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν είναι ήσυχοι, κανείς δεν ασχολείται μ' αυτούς, όταν αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, επιβάλλεται η αφαίρεσή τους.
Δεν βιώνουμε ότι οι χριστιανοί μας έρχονται στα γραφεία μας μόνο για διορισμούς ή μεταθέσεις; Συγγνώμη, έρχονται και για οικονομικά βοηθήματα, αφού είμαστε κάτοχοι αμύθητης περιουσίας! Κι όταν φύγουν από μας, επισκέπτονται χαρισματικούς φορείς για τα πνευματικά τους θέματα.
Δεν αφουγκραζόμαστε ότι μας βλέπουν σαν αναπόσπαστο μέρος του διεφθαρμένου κράτους καθώς συναγελαζόμαστε με άρχοντες και μεγιστάνες και κατά συνέπεια θεωρούμαστε συμμέτοχοι των πράξεών τους; Δεν βαρεθήκαμε να «το παίζουμε» προϊστάμενοι ΝΠΔΔ και να προεδρεύουμε σε ΔΣ, εκτιθέμενοι σε διενέργεια πλειοδοτικών - μειοδοτικών διαγωνισμών κ.λπ. και χωρίς να διαθέτουμε καμία απολύτως εξειδίκευση πάνω σ' αυτά;
Δεν διαπιστώνουμε στα μάτια των επίσημων συνομιλητών μας την ανοχή και στα μάτια των απλών ανθρώπων την υποψία; Δεν εισπράττουμε από πολλούς ότι θα προτιμούσαν να απουσιάζαμε από τη ζωή τους, μα αν αυτό είναι αδύνατο, ας περιοριζόμαστε στον διακριτό μας ρόλο;
Δεν νιώθουμε ότι είμαστε αναγκαίοι μεν, αλλά λιγότερο ενδιαφέροντες απ' όσο νομίζουμε; Δίπλα μας υπάρχει ένας κόσμος ολόκληρος νέων επιστημόνων, τεχνοκρατών, ανερχόμενων επιχειρηματιών, που δεν έχουν και δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με μας.
Δεν ζούμε το θεολογικό και κοινωνικό επίπεδο του κλήρου μας; Δεν αντιληφθήκαμε τον σκεπτικισμό που διακατέχει τους νέους γονείς όταν αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να μας πλησιάσουν τα παιδιά τους, στο ιερό βήμα, στα κατηχητικά, στις κατασκηνώσεις; Δεν μας προβληματίζει η εικόνα των μουχλιασμένων ενοριακών κέντρων αλλά και των θλιμμένων κατηχητικών μας σχολείων;
Δεν οσφραινόμαστε ότι η συμβολή μας στις τοπικές κοινωνίες είναι μόνο πολιτιστική και κοινωνική; Το πρώτο ερμηνεύεται σαν συντήρηση της σκουριασμένης παράδοσης? εξαντλήθηκε όμως η θεματολογία μας, συγκινεί μόνο όσους αναπολούν τα νιάτα τους, μα αφήνει παγερά αδιάφορες τις νέες γενιές. Το δεύτερο, η πολυδιαφημισμένη κοινωνική μας παρέμβαση, που μας καθιστούσε, μέχρι τώρα αναγκαίο δεκανίκι του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, αρχίζει πλέον να εκτοπίζεται από την εισβολή στον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που κοστίζει μεν αλλά έχει επαγγελματισμό.
Δεν μας ενοχλεί που στη χώρα του 95% των ορθοδόξων δεν ζητείται ποτέ η γνώμη μας, για κανένα πνευματικό ζήτημα; Κι όταν η γνώμη μας αυθαίρετα εκφωνείται, τότε δεν θυμόμαστε ότι την πληρώνουμε ακριβά με δημοσιοποίηση σκανδάλων μας;
Δεν παρακολουθούμε ότι στον μεγάλο παιδαγωγό του λαού μας, εννοώ τη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση, ως πνευματικοί άνθρωποι εμφανίζονται οι καλλιτέχνες; Κληρικοί προσκαλούνται για να ανεβάσουν το θερμόμετρο σε τηλεοπτικά παράθυρα κι όχι σε σοβαρούς ολιγομελείς διαλόγους.
Δεν μας θίγει η παρωδία του συνεορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας και των συμβουλών που μας παρέχουν οι πολιτικοί μας στο πλατύσκαλο του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών; Και όταν έρθει η ώρα της φορολογίας, μας αντιμετωπίζουν σαν εταιρεία. Δηλαδή, πέρασαν 2.000 χρόνια και δεν τους δώσαμε ακόμα να καταλάβουν τι είναι η Εκκλησία!
Δεν διαβλέπουμε ότι η ελληνική κοινωνία, αργά αλλά σταθερά, ύπουλα, σιωπηλά αλλά μεθοδικά, αποχριστιανοποιείται; Κι εμείς μένουμε στους ναούς με γέρους και γριές, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι επηρεάζουμε το εκλογικό σώμα; Δεν πάει ο νους μας στο ότι με τις σημερινές στατιστικές σταθερές, με τα κομπιούτερ αλλά και τις μισάνθρωπες ανώνυμες πληροφορίες μας, οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν για μας περισσότερα οικονομικά και εσωτερικά μας απ' όσα φανταζόμαστε; Δεν πληροφορηθήκαμε ότι τα δημοσιογραφικά συρτάρια είναι γεμάτα από λιβελογραφήματα και φωτογραφίες, έτοιμα να συγκροτήσουν εκπομπές για να μας φιμώσουν όταν ο λόγος μας βλάπτει ή να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από ακανθώδη προβλήματά της; Ποιος από μας δεν άκουσε τη φράση «τα εκκλησιαστικά πουλάνε»; Μέχρι πότε θα είμαστε το μαξιλαράκι που θα απορροφά τους κραδασμούς των κυβερνητικών αδιεξόδων;
Δεν διακριβώνουμε την ειδοποιό διαφορά: μέχρι πρόσφατα απειλούμασταν με χωρισμό από την Πολιτεία, ενώ τώρα το ζήτημα τίθεται ως «επαναπροσδιορισμός» των σχέσεών μας. Εξοβελίστηκε η παρέμβασή μας στη δημόσια εκπαίδευση, καταστρέψαμε την εκκλησιαστική μας εκπαίδευση, χάσαμε το Νοσοκομείο των Κληρικών που διαθέταμε, διαβλήθηκε η ηθική μας υπόσταση, αμφισβητήθηκε η διαχειριστική μας εντιμότητα, περιπαίχθηκε ο προβληματισμός μας για τα εθνικά ζητήματα, πολεμείται η κοινωνική μας δραστηριότητα, σκανδαλίζουν τα άμφιά μας, συζητιούνται τα αυτοκίνητά μας, διατρανώθηκε ο δεσποτισμός μας έναντι των «απλών και αδύναμων παπάδων» μας.

21 σχόλια

  1. ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΝΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΣΥΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ, ΤΑΠΕΙΝΟΣ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΘΡΗΣΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΥΣ-ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ-ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΕ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ,
    ΟΙ ΔΩΣΊΛΟΓΟΙ,
    ΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ???

    ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΜΑΣ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ MORGAN-STANLEY.
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .....
    ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΜΕ 7, ΕΩΣ ΚΑΙ 8% !!!!

    ΡΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΑΛΙΟΕΒΡΑΙΕ,
    ΒΡΕ ΑΙΣΧΡΟΙ ΡΑΒΙΝΟΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΩΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΣΑΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ ?????

    ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΧΟΖΟΠΡΟΒΑΤΙΝΑ, ΘΑ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΚΟΥΠΙ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΩΠΗΛΑΤΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ! Δεσπότη μου. Οταν οι τσανακογλύφτες για τα ψηφαλάκια τους γλύφουν κι εσάς-μας νομίζουμε πως θα το παίξουμε εξουσία!!! Και είναι για τους ανερμάτιστους γλυκιά. Απλά έτσι είναι το επικοινωνιακό τους παιγνίδι.

    (Ένας απλός καθημερινός παπάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ! Δεσπότη μου.

    Φιλούμεν την πρωτοκλεισίαν εν τοις δείπνοις και την πρωτοκαθεδρίαν εν ταις συναγωγαίς.

    (Ένας απλός καθημερινός παπάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχα την τύχη το χωριό μου να είναι στην ενορία , του μακαρίτη (πάτερ) Ιάκωβου Τσαλίκη , όταν ήμουνα παιδάκι .
    Τέτοιο άνθρωπο πνευματικό , δεν έχω συναντήσει μέχρι σήμερα .
    Δυστυχώς στη πόλη που κατοικώ εδώ και πολλά χρόνια , τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά . Είναι δυνατόν να υπάρχει κοστολόγιο για κάθε μυστήριο και εκδήλωση ; (Γάμοι , βαφτίσεις , κηδείες , τρισάγια ) .
    Με πιό σκεπτικό να πρέπει να πληρώσω τον παπά ,όταν θέλω να κάνω έναν αγιασμό ή ευχέλαιο στο σπίτι μου ; Αυτοί που είναι φτωχοί , δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα μυστήρια ; Μέχρι πριν λίγα χρόνια , ο παπάς της ενορίας μου περνούσε αρκετές ημέρες μετά τα Θεοφάνεια , για να μας αγιάσει και να πάρει το φιλοδώρημά του , μέχρι που τους το απαγόρευσε ο δεσπότης.
    Στη πόλη που μένω , οι επιτάφιοι όλων των ενοριών μαζεύονται σε ένα μέρος , όπου ψάλεται δέηση και συγχρόνως γίνεται άτυπη πασαρέλα , για το πιός είναι ο καλύτερος . (Ο προηγούμενος παπάς της ενορίας μας , έλεγε ότι ο δικός μας , ήταν ο καλύτερος).
    Κανένας επιτάφιος δεν έχει πλέον ούτε ένα κεράκι και όλοι είναι στολισμένοι με λαμπάκια .
    Το πιο άσχημο είναι , ότι όλα τα μαγαζιά της παραλίας είναι γεμάτα κόσμο που πίνει το φραπεδάκι του ή το ουζάκι του και παρακολουθεί το θείο δράμα , σαν να πρόκειται για θεατρική παράσταση. Και ο δεσπότης δεν έχει κάνει τίποτα τόσα χρόνια . (Ισως και να μη μπορεί) .
    Το ότι ο χριστιανισμός είχε ανέκαθεν πολέμιους είναι δεδομένο . Το ότι σήμερα υπάρχουν τόσοι ξένοι μετανάστες με άλλο θρήσκευμα , είναι ένα πρόσθετο βάρος στην αποστολή της εκκλησίας μας . Στο θέμα θρησκεία πολλά πράγματα είναι δογματικά και δεν μπορείς να πεις ότι η μια θρησκεία είναι καλύτερη της άλλης.
    Είναι δεδομένο ότι η εκκλησία επιτελεί κοινωνικό έργο , το οποίο όμως κινδυνεύει ή επιχειρείται να μηδενιστεί από τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
    Θα πρότεινα να επιστρέψουμε στις παραδόσεις της εκκλησίας μας.
    Μην είμαστε και τόσο απαισιόδοξοι . Βλέπω αρκετούς νέους και παιδιά να πάνε στην εκκλησία και να συμμετέχουν.

    Θα πρέπει να γίνει κάτι από την εκκλησία ώστε οι νέοι να παντρεύονται με θρησκευτικό γάμο όπως οι ίδιοι θέλουν , αλλά αναγκάζονται να καταφύγουν στον πολιτικό για οικονομικούς λόγους.
    Να καταργηθεί η ταρίφα στα μυστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O νέος από ότι φαίνεται ιεράρχης δεν έκανε τίποτα περισσότερο από αυτό που δίδασκαν οι πρωτοχριστιανοί, δηλαδή απαρνιόντουσαν τα υλικά αγαθά. Συμφωνώ ότι κάτι πρέπει να κάνει η οργανωμένη εκκλησία προκειμένου να ξεπεράσει την ορατή πλέον απαξίωση της. Έχει ακόμη ρόλο αρκεί να τον αναζητήσει πέρα από δόγματα και αγκυλώσεις ,είναι ώριμες οι συνθήκες ? ο χρόνος θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλήθεια πάντα λέγεται από λίγους.
    Μπράβο στον Μητροπολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΣΟΚ

    ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΝΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΑΡΣΕΝΗ? ΞΕΧΑΣΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ?

    ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΟΛΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ?

    ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ??


    SYGXARHTHRIA STON DR KOYTSOYKO GIA TH NEA SEISAX8EIA!


    SYFXARHTHRIA STON KAPSAMPELH POY TO EIPE STO APOKALYPTIKO DELTIO...

    O NOMOS GIA TOUS DANEIOLHPTES KAIEI...

    ΠΑΣΟΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένας ρεαλιστής ιερέας! Εντυπωσιακό καθότι σπάνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!

    Καλά τα λέει!
    Έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τωρα που αρνηθηκαν οι της εκκλησιας να φορολογηθουν οπως οι απλοι πολιτες να δεις ποσοι θα φυγουν απο κοντα σας μαλακα.

    δειτε τα χαλια σας πρωτα σκατοτραγοι βρωμοπαπαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο λύκος κι' αν εγέρασε κι' άσπρισε το μαλί του, ούτε την γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του. Και ποιός φταίει παπά που είσαστε σάπιοι και βρωμεροί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το περιστεράκι φταίει Ελένη μ ου. Την ώρα της χειροτονίας τσιλημπούρδιζε με τ' αγγελάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατί μπράβο του κύριοι, μέσα σ' όλο αυτό το σκυλολόι δεν συναγελάζετε κι' αυτός. Και τι πάει να πει δεν είναι όλοι ίδιοι; Κανένας δεν θάπρεπε να είναι απ' αυτούς κάθαρμα. Όλοι δεν χειροτονήθηκαν παρουσία του θεού; Τι μας έλεγαν τόσα μαύρα χρόνια στα σχολεία και τα κατηχητικά βάζοντάς μας χέρι κι από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αααχχχ καημενούλη μου παπα, έχε υπ΄όψη σου ότι οσο πιο διαβασμένος γίνεται ο άνθρωπος τόσο λιγότερο καταφεύγει στο σκότος της άγνοιας που εσείς πρεσβεύετε.

    Δεν έχετε μέλλον κυρ παπα μου, ο κόσμος μα σε 100 μα σε 1000 χρόνια θα σας έχει στείλει εκεί που σας αξίζει (αν προλάβει ο μαλάκας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιατί μπράβο του κύριοι, μέσα σ' όλο αυτό το σκυλολόι δεν συναγελάζεται κι' αυτός. Και τι πάει να πει δεν είναι όλοι ίδιοι; Κανένας δεν θάπρεπε να είναι απ' αυτούς κάθαρμα. Όλοι δεν χειροτονήθηκαν παρουσία του θεού; Τι μας έλεγαν τόσα μαύρα χρόνια στα σχολεία και τα κατηχητικά βάζοντάς μας χέρι κι από πάνω.
    Υ.Γ. Διόρθωσα ένα μικρό ορθογραφικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παρτε το χαμπαρι...
    Δεν χαυτουν οι ανθρωποι πια το γελοιο παραμυθακι της παρθενας που την γαμησε το αγγελακι και εκανε το γιο του θεουλη ρε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ ... ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το πιστεύουν το πιστεύουν..
    Εδώ πιστεύουν πως οι άγιοι πατέρες δεν πηδιούνται και πως αυτά τα διαδίδουν οι εχθροί της εκκλησίας. Αχ αν ξυπνούσε, έστω όχι μονομιάς, αλλά με κάπως καλύτερους ρυθμούς, τι καλά που θα είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν περιμένεις βοήθεια από το χριστό φίλε την έχεις βάψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση