GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πλοίο διαρκείας η χώρα μου...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης Πλοίο διαρκείας η χώρα μου (Ο. Ελύτης) Οι στίχοι του Ελύτη δεν θα μπορούσαν να είναι πιο προφητικοί. Η χώρα ...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Πλοίο διαρκείας η χώρα μου
(Ο. Ελύτης)
Οι στίχοι του Ελύτη δεν θα μπορούσαν να είναι πιο προφητικοί. Η χώρα μας μοιάζει με πλοίο σε καταιγίδα στη μέση του πουθενά, δίχως συγκεκριμένο προορισμό. Για ποια Ιθάκη μας μίλησε άραγε ο πρώτος καπετάνιος μας; Μακάρι να ήμασταν στο σκάφος του Οδυσσέα, αφού θα ξέραμε ότι κάποτε θα φτάναμε στην Ιθάκη. Με ποιους αξιωματικούς θα κάνουμε το ριψοκίνδυνο ταξίδι; Oι ίδιοι άνθρωποι, που πάνω από τριάντα χρόνια δεν ήξεραν που οδηγούν το σκάφος της πατρίδας μας, οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι, με περισσό θράσος βγαίνουν καθημερινά στα κανάλια και μας δείχνουν το δρόμο. Οι ίδιοι άνθρωποι που οδήγησαν το σκάφος στα βράχια, βγαίνουν καθημερινά στα κανάλια και μας λένε πως ξέρουν την πιο ασφαλή διαδρομή, ενώ εμείς διαπιστώνουμε καθημερινά πως αυτοί δεν ξέρουν ούτε καν τον προορισμό!!!.
Αντί να ζητήσουν συγνώμη και να μας αδειάσουν τον τόπο μια και καλή, αντί να αυτοεξοριστούν μια για πάντα, βγαίνουν καθημερινά στα κανάλια και μας...

προκαλούν με το απύθμενο θράσος τους. Οι άνθρωποι αυτοί, όχι απλώς έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους, αλλά δεν πρέπει να είναι πλέον καλά και στα μυαλά, ή μήπως δεν έχουμε εμείς που τους επιλέξαμε «σώας τας φρένας»;
Αν συμβαίνει το δεύτερο, αυτό είναι ακόμη πιο συνταρακτικό. Πολύ φοβάμαι πως συμβαίνουν και τα δύο και αυτό είναι ακόμη πιο συνταρακτικότερο και ακόμη πιο απελπιστικότερο. Είναι η έσχατη και η απόλυτη απόγνωση. Μήπως πρέπει να δώσουμε το τιμόνι του πλοίου σε παιδιά κάτω των 18; Χειρότερα από εμάς τους ξοφλημένους και διεφθαρμένους δεν πρόκειται να τα πάνε. Αν δεν αναγνωρίσουμε όλοι σαν λαός την ήττα μας, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα, απολύτως τίποτα. Ακόμη και όσοι από εμάς δεν συμμετείχαν ενεργά στο βρώμικο παιχνίδι, δεν είμαστε εντελώς αθώοι. Οποιος γνωρίζει τι συμβαίνει, και όλοι γνωρίζαμε, και όχι μόνο δεν επαναστατεί αλλά ψηφίζει ξανά και ξανά τους ίδιους ανθρώπους, τα ίδια λαμόγια, είναι συνένοχος στην νεοελληνική τραγωδία. Της οποιας δεν είδαμε ακόμη την τελευταία πράξη.

8 σχόλια

  1. ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΜΑΛΑΚΟΧΟΝΤΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.
    ΟΤΑΝ ΜΑΛΑΚΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΗΣΟΥΝ ΥΠΟΡΓΟΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ.
    ΟΤΑΝ ΠΟΥΛΑΓΕΣ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ.
    ΟΤΑΝ ΕΣΠΕΡΝΕΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΤΩΡΑ ΜΑΛΑΚΑ ΘΕΡΙΖΕΙΣ ΘΥΕΛΕΣ.
    ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΕΙΣ ΕΣΥ ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΑΠΙΑ ΤΩΡΑ ΜΑΛΑΚΑ ΣΑΠΙΟΚΟΙΛΙΑ.
    ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΥΠΗΡΕΤΗ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ειχε στο μυαλο του το γνωστο ποιημα οταν αναφεροταν στην Ιθακη μαλλον εκανε λαθος επιλογη. Πιο ταιριαστο ειναι το "'Οποιος απέτυχε". Θυμιζω καποιους στιχους:

    Όποιος απέτυχε, όποιος ξεπέσει
    τι δύσκολο να μάθη της πενίας
    την νέα γλώσσα και τους νέους τρόπους.

    Αυτο ειναι μαλλον πιο ταιριαστο στην περιπτωση μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μας τρελλάνουν τελείως οι τύποι (δεν εννοώ μόνο τους πολιτικούς). Έχει δίκιο ο αρθρογράφος. Οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ που από κοινού κυβερνούν και λεηλατούν τον τόπο για χρόνια, ξαφνικά ανέβλεψαν ως νέοι Σαούλ και κόπτονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις κρατικές σπατάλες που συνήθως αιτία έχουν την διαφθορά και γενικά για τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών που θα φέρει το ΔΝΤ και προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το σωστό και οι ίδιοι το υποστηρίζουν σθεναρά. Καλός ο σουρρεαλισμός, αλλά γιατί δεν πείθομαι ότι όλοι αυτοί επιθυμούν διακαώς την αυτοκατάργησή τους; Διότι η μίζα και η διαφθορά δεν είναι αθένεια του συστήματος, αλλά δομικό του στοιχείο. Αν αύριο εξαφανιζόταν η διαφθορά, όλοι αυτοί θα έκαναν δηλώσεις από τις φυλακές.
    Φαίνεται όμως ότι δείχνουμε αφελείς γι'αυτό και η κοροϊδία δεν έχει όριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΟΧΤΑΩΡΟ, ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΟΝ 14 ΜΙΣΘΟ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΘΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΕΒΑΛΕ Ο "ΦΑΣΙΣΤΑΣ" ΜΕΤΑΞΑΣ...ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ "ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ" ΠΑΣΟΚΟΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ..ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ 300 ΔΝΜΤ (ΔΥΝΑΜΙΤΗ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Πιστοφίδης ξαναχτύπησε! Τα κενόλογα και τα αντιφατικά του χωρίς νόημα και χωρίς ντορό γράφει για να γράψει. Γράψε και με τα λόγια σου μας φώτισες! Κάνεις και τη χαζοπρόταση: βάλτε 18ρηδες να μας κυβερνήσουν! Έχεις πράγματι πολύ μυαλό, φίλε.Σοφία σχέτη οι συμβουλές σου!


    ιμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 26 Απρ. 2010 3.39

    Αφιερωμένο στους BLOOPERS.
    Καλό θάταν να διαβάζαμε και λίγο ΙΣΤΟΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ιιμ. ι μουνι της μιμης

    αντε ρε σίχαμα γαμήσου αλλού,
    σκατόγρια πασοκ απο τον 1945 !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΣΟΚ.
    ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ...ΣΤΟ ΔοΝηΤή.

    Και ξέρετε ΠΙΑ.
    εκει....ναι εκεί....
    Τα λεφτά υπάρχουν !
    - θα διοριστείτε στο Δημόσιο.
    - θα σας χαριστούν τα χρέη.
    - Θα φάτε καλά, όπως παλαιότερα.
    Εξάλλου, έχουμε όραμα και σχέδιο !!!
    το ΔΝΤ είναι εδώ, ενωμένο ΔυΝαΤό.

    ΘΑ βγει ενας Γιαννος και θα πει παλι την γνωστη ατακα και κανεις δε θ αντιδρασει.
    ΘΑ κανει διαγκελμα ο Σημιτης.
    ΘΑ αναλυσει ο Καστανιδης,
    θα προσθεσει ο Παναγιωτακοπουλος και ο Ακης,
    θα αναφερθει η Βασουλα και θα κλεισει η Μιλενα με την αλλη τη φρυδου.

    ΠΑΣΟΚ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ...ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση