GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πόσο ακριβά πληρώνουμε κάθε χρόνο...

...τους τρεις οίκους που μας αξιολογούν; Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου , http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com Πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ...

...τους τρεις οίκους που μας αξιολογούν;

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ πληρώνει η Ελλάδα κάθε χρόνο τους τρεις πιο γνωστούς διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Standard & Poor΄s, Moody΄s και Fitch), για να χαρακτηρίζουν σκουπίδια (junk) τα κρατικά της ομόλογα και τίτλους; Το ότι είμαστε οι χειρότεροι μαθητές στην ευρωζώνη των 16 το ξέρει και ο γραφικός Χωνόκωλας του χωριού μου (στην ωραία Ακράτα), αλλά για το πώς δουλεύουν αυτοί οι οικονομικοί εκτιμητές, ο κοσμάκης έχει μαύρα μεσάνυχτα. Άσε τα παιχνίδια που παίζοντα! Κι από πάνω τους χρυσοπληρώνουμε. Για παράδειγμα, οι φίλοι μας οι Ισπανοί δίνουν κάθε...

χρόνο στους τρεις παραπάνω οίκους μεταξύ 365.000 και 530.000 ευρώ. Είπατε τίποτα; Εμείς, κύριοι του υπουργείου Οικονομικών, πόσα δίνουμε μέσα από το σύστημα Issuer Pays;
Ωραία, να μας υποβαθμίζουν στην τελευταία κατηγορία (ΒΒ+) μεταξύ αυτών όπου βασιλεύει το ευρώ (εκτός συναγωνισμού, είμαστε πιο κάτω κι από το Καζακστάν, παρά τον ορυκτό του πλούτο και τις ατέλειωτες οικονομικές του δυνατότητες), αλλά αυτοί οι οικονομικοί εγκέφαλοι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου όταν έσκασαν τα κανόνια της Lehman Brothers και της AIG, αφού μέχρι λίγες ώρες πριν το μπαμ τούς ευλογούσαν και σιωπούσαν. Με την χρεοκοπία της Ιρλανδίας, δεν έπαθαν το ίδιο χουνέρι; ΄Η μήπως μπορούν να μας πουν γιατί αδιαφορούν για το δημόσιο χρέος στο state της Καλιφόρνιας, το οποίο είναι μεγαλύτερο κι απ΄ αυτό της Ψωροκώσταινας;
Να μάθουμε, επί τέλους, το πώς δουλεύουν αυτοί οι οργανισμοί αξιολόγησης. Από τον περασμένο χρόνο η Ε.Ε. ετοιμάζει νομοθεσία για να τους βάλει τα δύο πόδια σ΄ ένα παπούτσι. Μη ξεχάσω να επισημάνω ότι, αυτοί που μας έβαλαν το ...junk, η Standard & Poor's, ανήκει στον γιγαντιαίο εκδοτικό και όχι μόνο οργανισμό McGraw-Hill που πέρσι είχε κέρδη πάνω από 1.400 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 74% προήλθαν από τον δικό τους οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, τραπεζών, εταιριών και ό,τι άλλο έχει σχέση με το χρήμα, ιδίως με χρέη στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Διαφάνεια; Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά αναρωτιέμαι πώς ένας οίκος μάς βάζει στην κατηγορία των...σκουπιδιών, και ένας άλλος με τα ίδια κριτήρια μας βάζει πολλά σκαλοπάτια παραπάνω! Η τωρινή κρίση άρχισε πριν περίπου δύο χρόνια με τα κανόνια των ξένων χρηματιστηριακών εταιριών και τραπεζών, για να μεταμορφωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο σε ένα ατέλειωτο σίριαλ με τα δημόσια χρέη των χωρών της Ε.Ε. Πρώτη και χειρότερη η Ελλαδάρα, που νόμιζε ότι πάντα θα καλοπερνάμε με δανεικά. Την λύση για καθαρούς λογαριασμούς αυτών των οίκων θα δώσει ένας αυστηρός έλεγχος ξεχωριστής υπηρεσίας της Ε.Ε., η οποία σύντομα θα τους αναγκάσει να δημοσιεύουν τις μεθόδους για τις εκτιμήσεις τους.

10 σχόλια

  1. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΟΤΙ:

    1. ΕΝΩ ΛΑΔΩΝΕΣΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΤΙ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ
    2. ΕΝΩ ΚΛΕΒΕΤΕ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΤΕ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ, ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
    3. ΕΝΩ ΖΗΤΑΤΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΛΑΤΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
    4. ΕΝΩ ΚΑΤΑΠΑΤΑΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ (ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΛ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ), ΜΕΤΑ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ
    5. ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΚΑΙ ΛΟΥΦΑΡΕΤΕ , ΜΕΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ΄ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΤΟ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΟΥ Ή ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗΝ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ! ΞΥΠΝΑΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΠΟΤΕ ΕΧΑΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    Και ότι και να κάνουν ΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΔΕΣ και τα ΜΜΕ των ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, όπως το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν και στο Βουκουρέστι το είπε ο Καραμανλής.
    Έτσι και το ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν και το ΔΝΤ (και γενικά το ξεπούλημα της κατακαημένης πατρίδας) το είπε ο Γιώργος Geoffrey Παπανδρέου.

    Ετσι θα τους καταγράψει και τους δύο η Ιστορία αγαπητέ.
    Τα άλλα είναι φληναφήματα για να νιώθουν καλά οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ……..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν τον Μαξ Κάιζερ, που έλεγε τι έπρεπε να κάνουμε , είχα αναρτήσει το εξής video, χωρίς να δείχνω τους οίκους αλλά οποιονδήποτε που πάει να πράξει κάτι ανάλογο, μέσα στην ίδια μου τη Χώρα (ποντάρουν εναντίον μου, αυτοί που με ελέγχουν;) !
    http://www.youtube.com/watch?v=-qR0Uke2XNI

    Καπετάν Μακρύς. Και ο Bob Chapman
    http://citypress-gr.blogspot.com/2010/04/bob-chapman-goldman-sachs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πασοκ

    Αντισταθειτε, εστω ψυχικα

    Νέα Γερμανική πρόκληση: Τουρκική σημαία στην Ακρόπολη!

    Υπαρχει απαντηση του Δρ Κουτσουκου
    σε λιγο...εδω στο Πρεσσ

    ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΥΨΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ!!!

    Η Πύλη του Βρανδεμβούργου ανήκει στην Ελλάδα, από τις αποζημιώσεις των Ναζί που δεν μας έδωσαν ποτέ
    ειπε πριν λιγο στη μηλιωνη ο δρ Κουτσουκος!!
    Καλη Πρωτομαγια!!

    ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΠΟΤΕ ΕΧΑΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    Και ότι και να κάνουν ΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΔΕΣ και τα ΜΜΕ των ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, όπως το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν και στο Βουκουρέστι το είπε ο Καραμανλής.
    Έτσι και το ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν και το ΔΝΤ (και γενικά το ξεπούλημα της κατακαημένης πατρίδας) το είπε ο Γιώργος Geoffrey Παπανδρέου.

    Ετσι θα τους καταγράψει και τους δύο η Ιστορία αγαπητέ.
    Τα άλλα είναι φληναφήματα για να νιώθουν καλά οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ……..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι κοινό έχει ο Γιωργάκης με τις γαλοπούλες;

    Και οι δύο, τη βγάζουν δε τη βγάζουν μέχρι τα Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. PLIROSTE MALAKES ELLINES.......PLIRONETE TO KKE KAI TOIS MALAKIES TOU SOSIALISMOU......PLIRONETE MALAKES KAI SKASTE OLOI.....TOU KKE TO KOLO GLYFATE.....PLOIROSTE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιστεύω πως οι τύποι χάσανε ένα σκασμό λεφτά όταν έσκασε η Lehman Brothers και κοιτάνε τώρα να ρεφάρουνε με τας Ευρώπας.

    Από πέρυσι ετοιμάζουνε οι δικοί μας κανονισμούς για τους κερδοσκόπους και ακόμη να τους φτιάξουνε; Τί άλλο περιμένουνε;

    Γιατί όμως βαθμολογήσανε αρνητικά τις ελληνικές τράπεζες; Είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια υπερκέρδη και δεν είχανε και τοξικά ομόλογα (εκτός των ελληνικών). πολύ ύποπτο μου φαίνεται αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εφτά μηνών μυαλό ο ΜΠΟΥΛΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ! Φτου σου να μην σε βασκάνω αντράκι μου! Ναι εφτά μηνών μυαλό το εφταμηνίτικο μας………. !!!!!
    Το είπε σήμερα στη Βουλή ο κανακάρης μας…. Τι είπε; Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου σήμερα Παρασκευή 30/4/2010 είπε το αμίμητο και μην προσπαθήσει κανείς άλλος να το πει εκτός και αν φοράει πάμπερς, -----Κύριε Παπανδρέου εδώ και εφτά μήνες η Ελλάδα υποφέρει εξ αιτίας σας!!! ------
    Προφανώς ο ΜΠΟΥΛΗΣ ή εφταμηνίτικος είναι ή μυαλό εφτά μηνών παιδιού έχει, γιατί ή στο μυαλουδάκι του φαίνετε ότι ο κόσμος είναι εφτά μηνών ή πριν από εφτά μήνες κάθε πρωί σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες στην Ελλάδα μας δηλαδή εν τέλει, κάθε πρωί ένας τεράστιος πελαργός φορτωμένος καλούδια ερχόταν και τα μοίραζε και λογαριασμό δεν έφερνε, πάρε κόσμε φώναζε δηλαδή, εγώ θα σας ταΐζω, εγώ θα σας φροντίζω, μην σας νοιάζει για το αύριο, εγώ είμαι εδώ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση