GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σημαντικά μνημεία αφημένα στη λήθη στην Αρχαία Ιερά Οδό .‏..

Από τη Διαρκή Κίνηση Χαϊδαρίου http://xaidari.blogspot.com/ Από τα είκοσι δύο (22) χιλιόμετρα της αρχαίας Ιεράς Οδού, που οδηγούσε από τ...

Από τη Διαρκή Κίνηση Χαϊδαρίου
http://xaidari.blogspot.com/

Από τα είκοσι δύο (22) χιλιόμετρα της αρχαίας Ιεράς Οδού, που οδηγούσε από την περιοχή του Διπύλου στον Κεραμεικό της Αθήνας μέχρι το ιερό της Δήμητρας και Κόρης στην Ελευσίνα, ελάχιστα τμήματά της είναι σήμερα ορατά και επισκέψιμα.
Ωστόσο, ένα σημαντικό κομμάτι της διαδρομής τεσσάρων (4) χιλιομέτρων του πανάρχαιου δρόμου, που διέρχεται από τα σημερινά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου, βρίσκεται μέσα στα όρια του Βοτανικού Κήπου Διομήδους, πριν και μετά τη Μονή Δαφνίου και...
 στην περιοχή της Αφαίας Σκαραμαγκά, προς τη λίμνη των Ρειτών (σημ. λίμνη Κουμουνδούρου).
 Επιπλέον, κατάλοιπα των παρόδιων μνημείων που υπήρχαν στα κράσπεδά της, ταφικού κυρίως χαρακτήρα, είναι ορατά μέσα στον Βοτανικό Κήπο, έτσι όπως τα αποκάλυψε ο πρώτος ανασκαφέας Δημήτριος Καμπούρογλου κατά τη δεκαετία του 1890. Η αρχαία οδός και τα μνημεία αυτά -ευτυχώς- διατηρούνται εν μέρει ακόμα μέσα στο σχεδόν αναλλοίωτο φυσικό τοπίο.
Η αποκάλυψη, η ανάδειξη και η ενοποίηση των χώρων αυτών μαζί με τα ιερά που υπήρχαν στην πορεία του δρόμου (Ιερό Απόλλωνα στη θέση της Μονής Δαφνίου και ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία) αποτελούν για όλους εμάς επιτακτική ανάγκη για τη διάσωση και προβολή της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Η φιλοδοξία και -ταυτόχρονα- απαίτησή μας αυτή, όπως φαίνεται και από το σχετικό απόσπασμα που σας παραθέτουμε από περιοδικό της εποχής, αποτελούσε όνειρο και για τον πρώτο ερευνητή Δημ. Καμπούρογλου, ήδη από τη δεκαετία του 1890. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αξίζει πραγματικά μία τέτοια διεκδίκηση να πάρει σάρκα και οστά.

4 σχόλια

  1. ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ Ο ΛΑΗΤΗΣ.
    Tα ιδιωτικά κανάλια υπερβαίνουν κάθε όριο υποκρισίας και κιτρινισμού.
    Με σικέ διαλόγους μεταξύ τους οι στημένοι δημοσιογράφοι, ψευτο-αναλυτές, μας εξηγούν πως η κυβέρνηση δίνει τον υπερ πάντων αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα του ΔΝΤ και για τις κόκκινες γραμμές που βάζει ο πρωθυπουργός!!!
    Πλήρης αιτιολόγηση των κυβερνητικών ερασιτεχνισμών, κάλυψη της ανικανότητας και εμετικό γλύψιμο του πρωθυπουργού.
    Μισθοφόροι "εθνικών" προμηθευτών, υποτακτικοί διεφθαρμένων ψυχών έχουν πουλήσει την ψυχή τους στον διάβολο, εδώ και καιρό, αντί πινακίου φακής!
    ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΘΑ ΒΡΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ Ο ΠΑΠΑΔΡΕΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΥΛΑΞΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
    ΑΝ ΤΗ ΠΑΡΟΥΝ ΕΙΔΗΣΗ ΟΙ ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΙ ΤΗ ΒΑΨΑΤΕ.
    ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.
    ΓΙ ΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΕΙΔΑΛΩΣ ΓΙΝΑΜΕ ΑΛΒΑΝΟΙ.
    ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ Η ΕΝΑ BMW ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΙΣΤΑ Η ΕΣΤΩ ΑΚΟΜΗ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ Η ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΕΧΟΥΜΕ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ Η ΑΞΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΛΙΟΛΙΘΑΡΙΩΝ.
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΓΑΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχουμε μια μοναδική πολιτισμική κληρονομιά. Υπάρχουν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια φανατικοί λάτρεις της Αρχαίας Ελλάδος σε όλο τον κόσμο και δεν είμαστεσε σε θέση να αξιοποιήσουμε αυτήν την κληρονομιά με πολιτιστικές διαδρομές και αναβίωση κάποιων δρώμενων από αρχαιοελληνικές τελετές κ.λ.π.κ.λ.π. Είμαστε τόσο ανίκανοι;

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στη Διαρκή Κίνηση που αναδεικνύει το θέμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση