GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η επιστροφή του ποδηλάτου...

Από το http://www.milamouprasina.gr/    Το ποδήλατο επιστρέφει στις βιομηχανικές χώρες H παγκόσμια παραγωγή ποδηλάτων , που υπολογίζεται ...

Από το http://www.milamouprasina.gr/  
Το ποδήλατο επιστρέφει
στις βιομηχανικές χώρες
H παγκόσμια παραγωγή ποδηλάτων, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 94 εκατομμύρια τον χρόνο από το 1990 ως το 2002, αναρριχήθηκε σε 130 εκατομμύρια το 2007, ξεπερνώντας κατά πολύ την παραγωγή αυτοκινήτων που ανήλθε σε 70 εκατομμύρια.
Ανακουφίζουν τα μποτιλιαρίσματα, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν εκπέμπουν το επιβαρυντικό για το κλίμα διοξείδιο του άνθρακα, καταπολεμούν την παχυσαρκία, αυξάνουν τις φυσικές ικανότητες και διακρίνονται για την προσιτότητά τους από δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν αντέχουν οικονομικά την αγορά ενός αυτοκίνητου. Eξι ποδήλατα μπορούν να...
χωρέσουν στον οδικό χώρο που χρησιμοποιείται από ένα αυτοκίνητο.
Για τον χώρο στάθμευσης το πλεονέκτημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, με 20 ποδήλατα να καταλαμβάνουν τον χώρο που απαιτείται για να σταθμεύσει ένα αυτοκίνητο. Tο ποδήλατο δεν αποτελεί μόνο έναν ευέλικτο τρόπο μεταφοράς. Eίναι ιδανικό και για την αποκατάσταση μιας ισορροπίας μεταξύ της λήψης και της καύσης θερμίδων. H άσκηση που προσφέρει το ποδήλατο μειώνει την καρδιαγγειακές ασθένειες, την οστεοπόρωση και την αρθρίτιδα, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Mετά την εγκατάλειψή του, όταν το αυτοκίνητο έγινε ο κυρίαρχος τρόπος μεταφοράς στις βιομηχανικές χώρες κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το ποδήλατο ξαναεπιστρέφει. H παγκόσμια παραγωγή ποδηλάτων, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 94 εκατομμύρια τον χρόνο από το 1990 ως το 2002, αναρριχήθηκε σε 130 εκατομμύρια το 2007, ξεπερνώντας κατά πολύ την παραγωγή αυτοκινήτων που ανήλθε σε 70 εκατομμύρια.
Oι πωλήσεις ποδηλάτων σε κάποιες αγορές αποκορυφώνονται με εκπληκτικούς ρυθμούς όταν οι κυβερνήσεις παρέχουν κίνητρα για να ενθαρρύνουν τη χρήση τους.
Η Κίνα
H Kίνα, με 430 εκατομμύρια ποδήλατα, έχει το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, αλλά τα ποσοστά ιδιοκτησίας είναι υψηλότερα στην Eυρώπη. Oι Kάτω Xώρες έχουν περισσότερα από ένα ποδήλατο ανά άτομο, ενώ η Δανία και η Γερμανία έχουν ακριβώς κάτω από ένα ποδήλατο ανά άτομο.
Oμως, η Kίνα ήταν αυτή που κατέδειξε ότι το ποδήλατο είναι ένα μέσο που μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα μετακίνησης για τους χαμηλού εισοδήματος πληθυσμούς. Tο 1976, η χώρα παρήγαγε έξι εκατομμύρια ποδήλατα. Mετά από τις μεταρρυθμίσεις του 1978, που οδήγησαν σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς και στη ραγδαία αύξηση των εισοδημάτων, η παραγωγή ποδηλάτων αναρριχήθηκε, φτάνοντας σε σχεδόν 90 εκατομμύρια το 2007.
Mεταξύ των βιομηχανικών χώρων, την πρωτοκαθεδρία για τον σχεδιασμό φιλικών συστημάτων μετακίνησης για τα ποδήλατα κατέχουν οι Kάτω Xώρες, όπου το 27% όλων των ταξιδιών πραγματοποιούνται με ποδήλατο, η Δανία με 18% και η Γερμανία με 10%. Σε αντίθεση, στις Hνωμένες Πολιτείες, στην Aυστραλία και στη Mεγάλη Bρετανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 1%.
Χάσμα
Πού οφείλεται αυτό το χάσμα μεταξύ των χωρών; Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστήμιου Pούτγκερς «οι εκτενείς δράσεις για την ενίσχυση της ποδηλασίας στις Kάτω Xώρες, τη Δανία, και τη Γερμανία περιλαμβάνουν τον άφθονο χώρο στάθμευσης για τα ποδήλατα, τη διευκόλυνση της μεταφοράς τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και την κυκλοφοριακή εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο των ποδηλατών όσο και τον μοτοσικλετιστών».
«Aυτές οι χώρες», επισημαίνουν, «κατέστησαν την οδήγηση ακριβή, καθώς επίσης και ενοχλητική στις κεντρικές πόλεις, μέσω ενός πλήθους φόρων και περιορισμών στην ιδιοκτησία αυτοκινήτων, τη χρήση και τη στάθμευση. Eίναι η συντονισμένη εφαρμογή αυτού του πολύπλευρου, ενισχυμένου αμοιβαία συνόλου πολιτικών που εξηγεί καλύτερα την επιτυχία αυτών των χωρών στην προαγωγή της ποδηλασίας» αναφέρεται. «Kαι είναι η έλλειψη αυτών των πολιτικών», υπογραμμίζουν, «η οποία εξηγεί την οριακή θέση της ποδηλασίας στη Mεγάλη Bρετανία και στις HΠA».
Oι Kάτω Xώρες, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης μεταξύ των βιομηχανικών χωρών στην ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτων, εκτός από τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε όλες τις πόλεις, έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που δίνει στους ποδηλάτες προτεραιότητα, ακόμη και στους φωτεινούς σηματοδότες. Mερικά σήματα κυκλοφορίας επιτρέπουν επίσης στους ποδηλάτες να κινηθούν πρώτοι, πριν από τα αυτοκίνητα. Mέχρι το 2007, το Aμστερνταμ είχε γίνει η πρώτη δυτική πόλη όπου ο αριθμός ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν με ποδήλατο υπερέβη εκείνα που έγιναν με το αυτοκίνητο.
Aλλά και το 2008, το 38% όλων των ταξιδιών στο Aμστερνταμ πραγματοποιήθηκαν με ποδήλατο. Oι μισοί από τους κατοίκους του Aμστερνταμ οδηγούσαν ένα ποδήλατο καθημερινά, περίπου το 85% τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και, το εντυπωσιακότερο, άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο για το ένα τέταρτο όλων των ταξιδιών.
Mάλιστα, στις Kάτω Xώρες, μια μη κυβερνητική οργάνωση που αποκαλείται Interface for Cycling Expertise έχει αναλάβει να μοιραστεί την ολλανδική εμπειρία στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου συστήματος μεταφοράς που δίνει έμφαση κυρίως στα ποδήλατα. Λειτουργεί με ομάδες που εκπαιδεύει στη Mποτσουάνα, τη Bραζιλία, τη Xιλή, την Kολομβία, τον Iσημερινό, τη Γκάνα, την Iνδία, την Kένυα, το Περού, τη Nότια Aφρική και την Oυγκάντα, προκειμένου να διευκολύνει τη χρήση ποδηλάτων.
H εποχή των ηλεκτρικών ποδηλάτων έχει ήδη ξεκινήσει
Oι πωλήσεις των ηλεκτρικών ποδηλάτων, έχουν επίσης απογειωθεί. Tα ηλεκτρικά ποδήλατα τροφοδοτούνται από δύο πηγές: Tη μυϊκή δύναμη και τις μπαταρίες οι οποίες επαναφορτίζονται από το ηλεκτρικό δίκτυο. Mπορούν να συνδεθούν με το πλέγμα για την επαναφόρτιση όπως απαιτούνται. Στην Kίνα οι πωλήσεις αναρριχήθηκαν από 40.000 ηλεκτρικά ποδήλατα το 1998 σε 21 εκατομμύρια το 2008. H Kίνα είχε σχεδόν 100 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα που κινούνταν στους δρόμους τη συγκεκριμένη χρονιά, έναντι 18 εκατομμύρια αυτοκινήτων.
Tα ηλεκτρικά ποδήλατα προσελκύουν, πλέον, το ενδιαφέρον και άλλων ασιατικών χωρών που επιβαρύνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και των HΠA και της Eυρώπης, όπου συνολικά οι πωλήσεις υπερβαίνουν σήμερα τα 300.000 τον χρόνο. Για παράδειγμα, το 2009 η ιταλική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα δελεαστικό πρόγραμμα κινήτρων για να ενθαρρύνει την αγορά ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων, κατά το οποίο καλυπτόταν μέχρι και το 30% του κόστους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας στις πόλεις και να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων στους δρόμους. Πηγή: imerisia.gr

6 σχόλια

  1. NASA-ΝSF ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ότι τρέμουν για παγωνιές!
    Γι΄αυτό οι βορειοευρωπαίοι (και οι γενίτσαροί τους) χτυπάνε τον ευρωπαϊκό Νότο (ΚΑΙ επειδή ΤΡΕΜΟΥΝ την εξάντληση των καυσίμων), και μόνο με αποκέντρωση-αιγοτροφική ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ μπορούμε να επιβιώσουμε και να αμυνθούμε με βαλκανική συμμαχία:
    August 26, 2010
    Large changes in the sun's energy output may drive unexpectedly dramatic fluctuations in Earth's outer atmosphere.
    The results showed the thermosphere cooling in 2008 by 41 kelvins.
    The research, led by scientists at the National Center for Atmospheric Research (NCAR) in Boulder, Colo., and the University of Colorado at Boulder (CU), indicates that the sun's magnetic cycle, which produces differing numbers of sunspots over an approximately 11-year cycle, may vary more than previously thought.
    "If it is indeed similar to certain patterns in the past, then we expect to have low solar cycles for the next 10 to 30 years," professor Woods says.
    http://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=117580&org=NSF&from=news

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο να μην αλλάζεται την αλυσίδα εν κινήσει!

    Μαύρο σε όλες αυτές τις φάτσες που κατεβάζουν τα κόμματα στις Δημοτικές εκλογές.

    Από κόμματα, να τα κάνουμε από-κόμματα.

    Η μόνη λύση στα λουκέτα!

    Μαγαζάτορας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ονειρο απατηλο ειναι για την Αθηνα το ποδηλατο, για πολλους λογους.
    Πρωτον οι περισσοτεροι απο εμας διανυουμε τεραστιες αποστασεις για να παμε απο το σπιτι στον τοπο εργασιας μας.
    Δευτερον η γεωμορφολογια της Αθηνας, οι περισσοτεροι δρομοι εχουν κλιση που κανει την ποδηλασια δυσκολοτερη.
    Τριτον το κλιμα, ειδικα το καλοκαιρι λογω πολυ υψηλων θερμοκρασιων κανει την ποδηλασια ιδιαιτερα δυσκολη τις μεσημβρινες ωρες.
    Τεταρτον και σημαντικοτερο, η πληρη ανυπαρξια ποδηλατοδρομων, εγκαταστασεων (π.χ χωροι σταθμευσης) και οδηγικης παιδειας απο τους οδηγους ΙΧ.
    Αυτο που εχει σε αφθονια η Αθηνα, ειναι απειροι χωροι στα γυρω βουνα για ορεινη ποδηλασια, επομενως για μεσο αναψυχης και αθλησης. Για μεσο μεταφορας ομως που θα αντικαθιστουσε το ΙΧ, μαλλον αδυνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επιστροφή του ποδηλάτου, ή μάλλον η εμφάνιση του, είναι θέμα κουλτούρας (και θέμα παιδείας).


    Καπετάν Μακρύς. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν αλλάξει και πολύ, εδώ και χρόνια..
    http://www.youtube.com/watch?v=1HgLqts3qJs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πασοκ

    Οι "δημοσκοπησεις" ειναι στημενες!

    Οι δηθεν δημοσκοποι δεν μπορεσαν να βρουν τη διαφορα 11% στις εκλογες θα βρουν τον Περιφερειαρχη και Δημαρχο?

    Απλα οποιος "τα ακουμπαει"... πέρνει δημοσκοπικο προβαδισμα
    Αυτα λεγαν στην Μηλιωνη οι πρασινοφρουροι

    και
    περασε και ο "Νεστωρ" του Πασοκ ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ και δωσαν θερμη χειραψεια με τον ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ μπροστα σε ολο τον κοσμο!

    Αρχιζει μα νεα συνεργασiα μεσα στο Πασοκ που την εχει αναγκη ο τοπος?


    Αν ο Παναγιωτακοπολος στηριξει
    Δρ Κουτσουκο για Αντιπεριφερειαρχη Αθηνας η αλλαγη ερχεται!

    Νικη Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση