GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Σπάνιες γαίες»...

Της Όλγας Σαράφη Οι « σπάνιες γαίες », δηλ. μια σειρά από δυσεύρετα χημικά στοιχεία όπως το ευρώπιο, το δυσπρόσιο, το τέρβιο κτλ, διαδραμα...

Της Όλγας Σαράφη
Οι «σπάνιες γαίες», δηλ. μια σειρά από δυσεύρετα χημικά στοιχεία όπως το ευρώπιο, το δυσπρόσιο, το τέρβιο κτλ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάδυση της πράσινης τεχνολογίας, καθώς είναι απαραίτητες για την κατασκευή ανεμογεννητριών, ηλεκτροκίνητων υβριδικών αυτοκινήτων, γεννητριών με μόνιμους μαγνήτες και λαμπτήρων φθορισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Η Κίνα κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο, σε ποσοστό...
 57%, και ελέγχει περίπου το 97% της αγοράς αυτών των γαιών. Η κινεζική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πλεονεκτική της θέση, έχει μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, αναγκάζοντας τις ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τα εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας και τα ερευνητικά τους κέντρα στην Κίνα.
Ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Έτινγκερ ανέφερε ότι οι περιορισμοί της Κίνας δε συμβιβάζονται με τους κανόνες της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) και με το πρωτόκολλο προσχώρησης της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο κ. Έτινγκερ ανέφερε ότι το ζήτημα τίθεται τακτικά κατά τις διμερείς συναντήσεις ΕΕ-Κίνας σε όλα τα επίπεδα. Τόνισε ακόμη ότι με την αναμενόμενη σημαντική αύξηση του μεριδίου της αιολικής ενέργειας στο ευρωπαικό ενεργειακό μίγμα και την εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η εξασφάλιση δίκαιης και άνευ στρεβλώσεων πρόσβασης της ΕΕ στην αγορά των πρώτων υλών αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Συμπληρωματικά, για τις ερευνητικές πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λαμβάνονται στην ΕΕ για να διασφαλιστούν εναλλακτικές μέθοδοι απόκτησης και εξόρυξης σπάνιων γαιών, ο κ. Έτινγκερ αναφέρθηκε στην ανάγκη εξασφάλισης διατηρήσιμης προμήθειας σπάνιων γαιών από ευρωπαϊκές πηγές και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν η έρευνα και η ανάπτυξη στην προσπάθεια αυτή. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του πεδίου «Ενέργεια και νέα υλικά» του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Ερευνας προβλέπεται η ενεργοποίηση πρωτοποριακών καινοτόμων έργων και η προώθηση της έρευνας για καινοτόμα υλικά, τα οποία ενδεχομένως θα αντικαταστήσουν τις σπάνιες γαίες. Ενδεικτικά, το έργο ProMine αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων προϊόντων από ευρωπαϊκούς ορυκτούς πόρους, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγωγές πρώτων υλών. Ο Επίτροπος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ανακύκλωσης σπάνιων γαιών από παλαιό εξοπλισμό.

3 σχόλια

  1. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΚΥΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ Α ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ .ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΣΑΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΗΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Κ Τ Λ.ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΛΩΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΗΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ..ΧΩΡΙΣ ΕΣΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΧΑΡΤΟΣΙΑ.Ο ΛΑΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕΤΑΙ ΑΝΗΛΕΩΣ.ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ .ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΟΠΑΔΙΑ ... ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΝΔΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Δρ Πουστούκος κάνει διακοπούλες στην Πάρο και σταρχίδια του το ΠΑΣΟΚ...

    Μόνο κοιτά πως θα υπονομεύσει άλλους για να πάρει κάνα πόστο με παχυλό μισθό. Πόσο να φάει πια το παιδοβούβαλο; Έχουν ξεχειλώσει τα παντελόνια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΗΣΕ ΓΑΠ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΔΑΤΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΓΟΝΟΣ ΑΡΧΙΜΑΓΚΑ ΠΑΤΕΡΑ, ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ!
    ΚΑΤΙ ΙΣΩΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση