GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων...

Του  Νίκου Τσούκαλη* βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς    Εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Αριστερά, είμαι υποχρεωμένος να τοποθετηθώ επί τη...

Του Νίκου Τσούκαλη*
βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς  
Εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Αριστερά, είμαι υποχρεωμένος να τοποθετηθώ επί της πρότασης αντισυνταγματικότητας. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι απλώς υπερβαίνει τα όρια της συνταγματικότητας, είναι από τις κλασσικές περιπτώσεις αντισυνταγματικής διαδικασίας και περιεχομένου. Η συγκεκριμένη μέρα και διαδικασία θα μείνει ως στίγμα σε μια σειρά αντιδημοκρατικών, αντισυνταγματικών διαδικασιών που δυστυχώς ακολουθεί η κυβέρνηση την τελευταία περίοδο. Αυθόρμητα βγαίνει η ερώτηση και η απορία προς το κυβερνητικό κόμμα. Επιτέλους υπάρχει Σύνταγμα σε αυτή τη χώρα. Αυτή η συζήτηση έρχεται μία μέρα μετά την τροπολογία του κ. Λοβέρδου όσον αφορά την ανατροπή των μεσολαβητικών αποφάσεων, οι οποίες περιεβλήθησαν την μορφή συλλογικών συμβάσεων. Το νομοσχέδιο αυτό είναι η ad hoc περίπτωση του άρθρου 29 του Συντάγματος, δηλαδή επεκτείνονται οι ρυθμίσεις για τους βουλευτές και για τα κόμματα στις...
αυτοδιοικητικές εκλογές, σε άλλες αιρετές θέσεις στους αυτοδιοικητικούς.
Άκουσα με έκπληξη τον κ. Υπουργό να λέει ότι :¨αύριο επί των άρθρων θα αφαιρέσουμε τα άρθρα εκείνα που αναφέρονται στις δαπάνες των υποψηφίων κλπ. «. Όλο το νομοσχέδιο. Περίμενα από τον κ. Υπουργό να κάνει κάτι πάρα πολύ απλό. Να έχει τη γενναιότητα και να πει δε συζητείται τοπ νομοσχέδιο σήμερα. Η γενναιότητα δυστυχώς δεν περισσεύει σ’ αυτή την περίπτωση την τόσο κραυγαλέα. Θα έπρεπε τουλάχιστον να τολμήσει και να πει « ναι, δεν συζητείται το νομοσχέδιο, να έρθει στις αρχές Οκτωβρίου στην ολομέλεια να το συζητήσουμε και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα». Το λέμε ευθέως σαν Δημοκρατική Αριστερά, είναι προτιμότερο να πηγαίναμε στις εκλογές με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, παρά να παραβιάσουμε το Σύνταγμα. Είναι απλό και δηλώνουμε αυτή τη στιγμή ότι ναι είμαστε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη, ακούγοντας τον τελευταίο συνάδελφο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ναι, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πούμε ότι είμαστε θετικοί επί της αρχής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όμως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παραβλέψουμε την κραυγαλέα αντισυνταγματικότητα, όσον αφορά τη διαδικασία ψήφισής του.
Και θα αναφερθώ πολύ σύντομα σε ένα θέμα. Πρόκειται για μια ερώτηση την οποία καταθέσαμε και οι τέσσερεις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, πριν ακόμα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, σε σχέση με την πρόσφατη έκθεση της ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς, του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά την κατάσταση της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και ιδιαίτερα σε σχέση με το ν. 3202/2003.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Ελλάδα παραβιάζει 23 αρχές της χρηστής διαφάνειας όσον αφορά το πολιτικό χρήμα. Και σύμφωνα με τη σύσταση 4 του 2003 αυτές τις συγκεκριμένες συστάσεις, τις καταθέσαμε ως πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς και ζητήσαμε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο, τόσο όσον αφορά τη διαδικασία, τη διαχείριση των οικονομικών και τη διαφάνεια κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και σε σχέση με το πολιτικό χρήμα για τα κόμματα και για τις βουλευτικές εκλογές.
Δηλώνουμε ότι είμαστε επί της αρχής του νομοσχεδίου. Υπάρχουν αυστηρές διατάξεις στο νομοσχέδιο; Βεβαίως υπάρχουν και υπερβολικές θα λέγαμε. Όμως στην κατάσταση που βρισκόμαστε, όσον αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όσον αφορά την εικόνα που έχει το πολιτικό σύστημα απέναντι στους πολίτες, την απαξίωσή του, προτιμούμε να αποδεχθούμε τις αυστηρές αυτές προδιαγραφές και διατάξεις, παρά να είμαστε κατά, επί της αρχής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
*(Ομιλία στο σχέδιο νόμου στη Βουλή)

4 σχόλια

 1. http://www.stonpoutsomas.blogspot.com
  Τα δικαστήρια έκλεισαν για τον μήνα Αύγουστο .
  Ανοίγουν , πάλι τα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο .
  Ετοιμαστείτε λοιπόν , διαβάσατε την
  ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (άρθρο 41 Συντ.).
  ΜΗΝΥΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ.
  . . . . . . . . . . Κ . Λ . Π . . . . . . . . . . . .Κ . Λ .Π .. . . . . . . . . . . . . . ,
  να την αντιγράψετε από την ιστοσελίδα μας και επειδή είναι μεγάλη να μας ζητήσετε από το mail : stonpoutsomas@gmail.com ,την υπόλοιπη μήνυση και μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια να πάτε να την καταθέσετε , με την βοήθεια κάποιου δικηγόρου σας .
  Όλοι οι Έλληνες να πάνε να καταθέσουν μηνύσεις σύμφωνα νε το υπόδειγμα .
  Τα πάντα απέτυχαν , το βλέπετε καθαρά τώρα και μόνοι σας.
  Η επιτυχημένη λύσης με επιτυχία 100 % είναι αυτή που σας
  αναφέραμε , δηλαδή η μήνυσης .
  Όλοι οι έλληνες , όλη η Ελλάδα , πρέπει να κάνουν μηνύσεις ,
  οι όποιες θα προσφύγουν στα διεθνή και ελληνικά δικαστήρια .
  Διεκδικήστε τους μισθούς σας τις συντάξεις σας .
  Διεκδικήστε τα δικαιώματα σας , διεκδικήστε την ποιότητα της ζωής σας .
  http://www.stonpoutsomas.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πρασινορουφιαάνε , τσιράκι πράσινο σκουλήκι , Γιώργο Τζωρτζάτο , το περίμενα ότι θα πούλησης και θα αναστείλεις την απεργία , για τα …….τριάκοντα αργύρια .
  Είσαι άριστος ηθοποιός και παίζεις καλά τον ρόλο που σου ανέθεσε ο σκηνοθέτη σου.
  Κρίμα για τα χαϊβάνια που σε πιστεύουν και σε ακλουθούνε και σε ψηφίζουν .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Oso o Ellhnas 8a "trexei" se politika grafeia gia na 'xwsei' sto dhmosio to "flwraki" ton gio toy kai thn "mpempeka" thn koroyla toy, toso aytoi oi megaloi ua pairnoyn lefta gia ta kommatika toys e3oda. Prepei na 3ypnhseis "ntoyvari" Ellhna. To mono poy se "kaiei" einai na "poylhseis moyrh". Antidrash...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το 28 δεν τους πείραξε, το 29 όμως πόνεσε...

  Εν ολίγοις δηλαδή, το ΔηΆρι δεν κόπτεται για την βίαιη κατάλυση του πολιτεύματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ανησυχεί για την... χρηματοδότηση και το "ζμπρώξιμο" των ΜΜΕ.

  Σε ένα ΔηΑρι χωράνε όλοι... Μαζί και η Ντόρα που τους προμοτάρει.

  Πάτε στο διάολο και οι τέσσερις, να μη σας πάρουμε με τις πέτρες;

  Καθίκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση