GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ρόδος, οι εκλογές και η ...γιαλατζί πολιτική

Από το http://www.dimokratiki.gr/ «Κεραυνούς» εναντίον εκείνων που υπονομεύουν την υποψηφιότητά του για τον ενιαίο δήμο της Ρόδου εξαπολύε...

Από το http://www.dimokratiki.gr/
«Κεραυνούς» εναντίον εκείνων που υπονομεύουν την υποψηφιότητά του για τον ενιαίο δήμο της Ρόδου εξαπολύει ο Γιάννης Παρασκευάς, με μια χειμαρρώδη συνέντευξη του προς τη «δ».
«Είναι αλήθεια ότι κάποιοι με συγκεκριμένη νοοτροπία και απύθμενη ιδιοτέλεια δε με θέλουν στα πόδια τους. Κατά το κοινώς λεγόμενο «χαλάω τη σούπα» της «γιαλατζί πολιτικής» που μοναδικό στόχο έχει τη διατήρηση της καρέκλας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων».
Και εξηγεί: «Είναι αυτοί που ξέρουν ότι με την παρουσία μου στο Δήμο κλείνουν οι πόρτες ή για την εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων ή στην «παρεΐστικη κατανομή ρόλων» ανεξαρτήτως προσόντων και ικανοτήτων. Παράλληλη ομαδούλα είναι και αυτοί οι...
 οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να χειραγωγούν τις πολιτικές - οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις του τόπου κατά το δοκούν και προς το συμφέρον τους και πιστεύουν ότι έτσι διαιωνίζουν και ισχυροποιούν την κατά φαντασία πολιτική τους επικυριαρχία στον τόπο».
Ο κ. Παρασκευάς για μια ακόμη φορά κάνει σαφές ότι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το Δήμο και διαψεύδει όσους διαδίδουν φήμες περί του αντιθέτου: «Πολλοί και πολλές φορές είπαν "γλυτώσαμε από αυτόν", αλλά είμαι και δηλώνω παρών με θέσεις και απόψεις» αναφέρει και αποκαλύπτει όσα είπε στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη στη συνάντηση τους πριν από μια εβδομάδα: «Επανέλαβα αυτό που είναι είδη γνωστό, ότι θα διεκδικήσω το Δήμο της Ρόδου, ότι ζητώ τη στήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι επιθυμώ την ενιαία έκφραση του πολιτικού φορέα και χώρου».
Η προειδοποίση του κ. Ξυνίδη για διαγραφή των «ανταρτών» από το ΠΑΣΟΚ, δεν διαφοροποιεί τις ειλημμένες αποφάσεις του κ. Παρασκευά: «Έχω δηλώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι εάν η αξιολόγηση της επιτροπής έχει άλλο αποτέλεσμα θα το θεωρήσω όχι σαν αξιολογική κρίση αλλά σαν διαγραφή μου από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Άρα δεν υπάρχει λόγος έκδοσης άλλης απόφασης».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Το τελευταίο διάστημα φήμες επιμένουν ότι υποχωρείτε στην απόφασή σας να διεκδικήσετε το Δήμο Ρόδου ανεξαρτήτως της απόφασης του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα αναζητάτε το άλλοθι της υπαναχώρησής σας. Έχετε όντως αλλάξει γνώμη;
Θεωρώ τουλάχιστον «ανήθικη» τη χρήση δήθεν οικογενειακών προβλημάτων ή ότι άλλο που δεν έχει σχέση με την πολιτική λειτουργία για την αιτιολόγηση άνομων επιθυμιών κάποιων. Οι κύκλοι αυτοί θα πρέπει να καταλάβουν έστω και τη τελευταία στιγμή ότι «όλοι δεν είμαστε ίδιοι».
Η άποψη μου να ζητήσω την ψήφο του Ροδιακού λαού για τον ενοποιημένο Δήμο του νησιού έχει άλλα κίνητρα που δυστυχώς κάποιοι δεν τα κατανοούν γιατί είναι έξω και πέρα από αυτούς. Δε με έλκουν και δε δίνω και τόση σημασία στις καρέκλες και τα αξιώματα. Πιστεύω στις δυνατότητες του νέου Δήμου, πιστεύω ότι με τη βοήθεια όσων θέλουν μπορούμε να φτιάξουμε ένα νησί που να το ζηλεύουν όλοι οι άλλοι. Το νησί μπορεί, κάποιοι επιλέγουν τη μιζέρια, ας ζήσουν μέσα στη «ραστώνη» του μυαλού τους.
• Από ποιους πιστεύετε ότι εκπορεύονται αυτές οι φήμες και ποιος είναι ο στόχος τους;
Έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι αυτοί που ξέρουν ότι με την παρουσία μου στο Δήμο κλείνουν οι πόρτες ή για την εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων ή στην «παρεΐστικη κατανομή ρόλων» ανεξαρτήτως προσόντων και ικανοτήτων.
Παράλληλη ομαδούλα είναι και αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να χειραγωγούν τις πολιτικές - οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις του τόπου κατά το δοκούν και προς το συμφέρον τους.Επιμένουν και πιστεύουν ότι έτσι διαιωνίζουν και ισχυροποιούν την κατά φαντασία πολιτική τους επικυριαρχία στον τόπο.
Η παρουσία μου δεν τους βολεύει. Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το καταλαβαίνει.
• Ο Σ. Ξυνίδης δήλωσε προ ημερών ότι όσοι δεν πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του κόμματος θα διαγραφούν. Θα διακινδυνεύσετε τη διαγραφή σας;
Προσωπικά δε με φοβίζουν οι «υπηρεσιακές διαγραφές». Με διέγραψαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ το 1975 για λόγους πολιτικής διαφωνίας, ακύρωσε εκ των υστέρων ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ τη διαγραφή μου με προσωπική του απόφαση, άρα συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.
Έχω δηλώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι εάν η αξιολόγηση της επιτροπής έχει άλλο αποτέλεσμα θα το θεωρήσω όχι σαν αξιολογική κρίση αλλά σαν διαγραφή μου από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Άρα δεν υπάρχει λόγος έκδοσης άλλης απόφασης.
• Ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που ερωτάται για την δική σας κάθοδο, θέτει θέμα σεβασμού στην προσωπική σας ιστορία και στην ιστορία ου ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το δικό σας αντεπιχείρημα;
Η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία από τους ομηρικούς χρόνους ταύτιζε το «λόγο» με την «πράξη». Σεβαστοί οι λόγοι του σ. Γραμματέα, θα έπρεπε όμως να συμβαδίζουν με τις πράξεις. Ώρες - ώρες σκέπτομαι ότι η συμμετοχή μου σε αυτές τις διαδικασίες επιλογής αποτελεί «τρόπον τινά» προσβολή στην ιστορία μου και στην πορεία μου σε αυτό το πολιτικό χώρο. Σέβομαι όλους τους συντρόφους που συμμετέχουν στις διαδικασίες.
Θα έπρεπε να αξιολογηθώ «κατά μόνας» και εάν υπήρχαν σοβαροί λόγοι αποκλεισμού μου να προχωρήσουν σε άλλες διερευνήσεις και αξιολογήσεις. Σε παλαιότερες εποχές για ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέλος της τότε Κ.Ε. δεν μπήκε στη διαδικασία προκριματικών εκλογών. Σήμερα εγώ είμαι εκλεγμένο μέλος του Ε.Σ.
• Για ποιό λόγο ορισμένοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στην υποψηφιότητά σας; Σας φοβούνται; Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί σε σας;
Δε ξέρω αν ισχύει αυτό που ισχυρίζεστε ή όχι, είναι όμως αλήθεια ότι κάποιοι με συγκεκριμένη νοοτροπία και απύθμενη ιδιοτέλεια δε με θέλουν στα πόδια τους. Κατά το κοινώς λεγόμενο «χαλάω τη σούπα» της «γιαλατζί πολιτικής» που μοναδικό στόχο έχει τη διατήρηση της καρέκλας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι και χρειάζεται να σπάσουμε ΑΥΓΑ. Με φιλιά, τραγούδια, χορούς και χαιρετούρες δεν κάνεις πολιτική, γίνεσαι «σύντεκνος».
• Πιστεύετε ότι μπορεί να σας στοιχίσει η Αριστερή Πρωτοβουλία; Μέσα στο ΠΑΣΟΚ πολλοί επιμένουν να σας εμφανίζουν σε διάσταση με τις πολιτικές επιλογές του Γ. Παπανδρέου. Πρόσφατα ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Αρ. Ηρακλείδης δήλωσε ότι ο υποψήφιος θα είναι «εκσυγχρονιστής».
Η Αριστερή πρωτοβουλία λειτουργεί δέκα χρόνια τώρα. Η ελευθερία άποψης είναι καταστατικά καταχωρημένη στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όπου λείψει ο διάλογος και η αντιπαράθεση δημιουργείται «τέλμα και βάλτος». Σίγουρα δεν αρέσει σε όλους, κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι διαφωνούν σιωπηλά όμως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με τις απόψεις που εκφράζουμε. Δε μου ταιριάζει να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλο μου. Βέβαια και διαφωνώ με κάποιες κυβερνητικές επιλογές. «Την αγελάδα όταν την αρμέγεις συνέχεια χωρίς να την ταΐζεις θα ψοφήσει». Και βέβαια ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να είναι «εκσυγχρονιστής» δεν φαντάζομαι ο κ. Ηρακλείδης να εννοούσε την «κόπια Σημίτη».
• Ένα αντεπιχείρημα που κάποιοι προωθούν ως προς την υποψηφιότητά σας είναι το ... εκρηκτικό του χαρακτήρα σας. Το ότι δεν είστε διαχειρίσιμος. Τι τους απαντάτε;
Κάτι που δε ξέρουν οι πολίτες του Νησιού και έχουν μια εσκεμμένη παραπληροφόρηση από διάφορα κέντρα και παράκεντρα είναι ότι έχω τεράστια υπομονή και ξέρω να ακούω. Είναι γεγονός ότι δεν αντέχω όπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι «την αχαριστία και τη βλακεία» όταν μάλιστα επενδύονται με χαζο-εξυπνάδα.
Οι πολίτες θα πρέπει κάποτε να αποφασίσουν τι θέλουν «πολιτικούς υπαλλήλους των κομματικών συστημάτων και των συμφερόντων ή πολιτικούς με θέση και άποψη». Στην πολιτική μου πορεία έχω αποδείξει ότι δε δίστασα να διαφωνήσω με υπουργούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι για προσωπικό όφελος αλλά για το συμφέρον του τόπου. Αυτό θα κάνω και ΑΥΡΙΟ σα Δήμαρχος του νησιού αν αυτό ο λαός αποφασίσει με τη ψήφο του.
• Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγείστε στις δημοσκοπήσεις, στο ΠΑΣΟΚ όμως , τουλάχιστον τοπικά, μιλάνε για «πολιτική αξιολόγηση» που θα δώσει τελικά τον υποψήφιο δήμαρχο. Μήπως είναι ένας έμμεσος τρόπος για να σας ... προσπεράσουν;
Την «πολιτική αξιολόγηση» και την αξιολογική κρίση τη ζητάω προ της έναρξης των διαδικασιών επιλογής. Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Δείχνουν κάτι για αυτούς που ξέρουν να διαβάζουν. Είμαι αθεράπευτα εραστής της πολιτικής και όχι της «οιωνοσκοπείας». Και ο κ. Καραμανλής κυβερνούσε με τις δημοσκοπήσεις και «φούνταρε» τον τόπο. Πολλοί και πολλές φορές είπαν «γλυτώσαμε από αυτόν», αλλά είμαι και δηλώνω παρών με θέσεις και απόψεις.
• Οι πιο «τολμηρές» απόψεις για τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν διστάζουν να ισχυριστούν ότι εσκεμμένα ακολουθείται στρατηγική ήττας στο Δήμο της Ρόδου, με μια αδύνατη εκλογικά υποψηφιότητα, που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες προσωπικές πολιτικές σκοπιμότητες. Τι λέτε επ ʽ αυτού;
Αν στο μυαλό κάποιων, πράγμα που δεν το αποκλείω απόλυτα, υπάρχουν τέτοιου είδους δεύτερες σκέψεις τότε έχουμε αναβίωση του «Μακιαβελισμού» σ΄ όλο του το μεγαλείο. Ακούγονται διάφορα που δεν θέλω να τα πιστεύω, ότι δήθεν αξιωματούχοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προωθούν για ιδιοτελείς λόγους και συμφέροντα άλλον υποψήφιο και μάλιστα εκτός ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αν πράγματι γίνονται τέτοιου είδους κινήσεις, τότε υπάρχει πρόβλημα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ας το αντιμετωπίσουν αυτοί που σήμερα έχουν την ευθύνη.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιστεύει στην Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή αποκέντρωση και σε αυτό θα πρέπει να παραμείνουν οι πολίτες και αυτό να στηρίξουν. Οι διάφορες ανένταχτες και ανεξάρτητες υποψηφιότητες είναι «συρμός και μόδα των καιρών». Οι λεγόμενοι ανένταχτοι και ανεξάρτητοι δεν ψήφισαν ποτέ τους, δε στήριξαν κάποιο κόμμα και κάποιο υποψήφιο Βουλευτή. Δεν αναφέρομαι τοπικά είναι γενική Πανελλαδική ρητορική ερώτηση.
• Έχετε μιλήσει και με τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη. Τι τους είπατε και τι σας απάντησαν;
Ναι, μίλησα μαζί τους σαν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που με βάση την εγκύκλιο για την αξιολόγηση των υποψηφίων συμμετέχω στην επιτροπή αξιολόγησης.
Επανέλαβα αυτό που είναι είδη γνωστό, ότι θα διεκδικήσω το Δήμο της Ρόδου, ότι ζητώ τη στήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι επιθυμώ την ενιαία έκφραση του πολιτικού φορέα και χώρου και ότι η απόφαση της επιτροπής θα πρέπει να στηρίζεται σε πολιτικά κριτήρια αξιοπιστίας, δυνατοτήτων, ικανοτήτων και προοπτικής θετικής εξυπηρέτησης του νέου θεσμού και όχι σε κριτήρια αποκλεισμών.
• Αν τελικά «επιστρατευθεί» με εντολή Παπανδρέου ο Στάθης Κουσουρνάς - τουλάχιστον αυτό συζητείται - τι θα κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση;
Με τον κ. Κουσουρνά βρεθήκαμε πάρα πολλά χρόνια μαζί και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στη Νομαρχία. Εκτιμώ την εργατικότητα του και τη συνεπή και συνεχή παρουσία του στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.Είναι πρόβλημα δικό του, το τι θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση. Σε κάποιες στιγμές της ζωής μας καλούμεθα να πούμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ με κάποιες συνέπειες.
• Τελικά, μετά από όλα αυτά, τα κόμματα πρέπει να έχουν λόγο στα της αυτοδιοίκησης είτε με χρίσματα είτε με στηρίξεις;
Σαφώς και τα κόμματα έχουν λόγο στα θέματα της αυτοδιοίκησης, αυτά καθορίζουν τις πολιτικές και αυτά βάζουν τους στόχους. Οι θεσμοί υπάρχουν για να υπηρετούν τον πολίτη.
Είναι βέβαιο ότι γίνεται παρανόηση αυτής της βασικής αρχής και στο τέλος σε κάθε προεκλογική περίοδο αναλώνονται σε προσωπικές επιλογές και αξιολογήσεις χωρίς πολιτικό υπόβαθρο και στη λογική εξυπηρέτησης συσχετισμών. Στις μικρές κοινωνίες η παρέμβαση των κομμάτων σε αυτό το επίπεδο λειτουργεί παραμορφωτικά. Οι διεκδικούντες κάποιο αξίωμα είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να προσδιορίζονται πολιτικά και με σαφήνεια. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν αν αυτός που ζητά τη ψήφο τους έχει πολιτικό υπόβαθρο, ποιο είναι αυτό και σε τι ακριβώς πιστεύει. Άλλη η άποψη του ΚΚΕ για την αυτοδιοίκηση, άλλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., άλλη της Ν.Δ. και πάει λέγοντας.
Κανένας δε δικαιούται να ψαρεύει σε θολά νερά.
Υπάρχει στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι ο πρώτο δήμαρχος του Καλλικράτειου δήμου της Ρόδου θα καεί σ' αυτήν την πρώτη τετραετία, λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών και άλλων προβλημάτων που θα κληθεί εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει. Είστε έτοιμος γι αυτό το ρίσκο;
Το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Το μέγεθος των προβλημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί είναι τιτάνια. Δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου, αλλά αυτός που θα έχει την τελική ευθύνη θα πρέπει να ξέρει και να μπορεί.
Για το Νησί μας είναι ιδιαίτερη η πρόκληση. Τα πρώτα χρόνια θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για μια ορθολογική λειτουργία των Δημοτικών υπηρεσιών και θέσπισης θεσμών για την αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων που έχει ο τόπος.
Πειραματισμοί και εκπαίδευση «μαθητευόμενων μάγων» αυτή τη χρονική συγκυρία θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.Αν δεν ήμουν έτοιμος και δεν πίστευα ότι μπορώ να ανταποκριθώ στην πρόκληση δε θα τολμούσα να ζητήσω τη ψήφο του Ροδιακού λαού, σέβομαι και αγαπώ τον τόπο μου, σέβομαι τους πολίτες και τέλος σέβομαι τον εαυτό μου.

2 σχόλια

  1. Οσο υπάρχουν στη Βουλή άνθρωποι σαν τον Νικητιάδη ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΒΡΟΜΙΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....δεν πήγε διακοπούλες αυτο το Σ/Β
    το απαιδί με το κανο.
    ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ
    ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ.

    ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
    ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

    ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ.
    ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ
    ΣΤΟΝ ΑΝΕΕΓΚΕΦΑΛΟΝ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση