GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η δημιουργική καταστροφή της Ελλάδας...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου Μετά το λιβανιστήρι προς τους τρεις, διάσημους πλέον στην Ελλάδα, τύπους της τρόικας, είπα να διαβάσω και την σ...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Μετά το λιβανιστήρι προς τους τρεις, διάσημους πλέον στην Ελλάδα, τύπους της τρόικας, είπα να διαβάσω και την συνέντευξη ενός από αυτούς στο «Βήμα», για να αντιληφθώ την οικονομική σκέψη τους. Το έχω επιχειρήσει άλλες δύο φορές, διαπιστώνοντας ότι …δεν υπήρχε οικονομική σκέψη, παρά μόνον κάποιες οικονομετρικές συνταγές για την νεοφιλελεύθερη μετεξέλιξη του οικονομικού μοντέλου της χώρας.
Σήμερα, όμως, επιτέλους βρήκα την πηγή της σοφίας που μεταλαμπαδεύει το ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση! Και αυτό χάρη στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν και στη συνέντευξη του στην εφημερίδα του ΔΝΤ (Το Βήμα). [Δεν θα ήθελα να στεναχωρήσω την «Καθημερινή», αλλά τον τίτλο μάλλον τον κερδίζει επαξίως «Το Βήμα»]. Θα κάνω λοιπόν, ότι...
 δεν κατάλαβα τον σκοπό και το μήνυμα της συνέντευξης, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι: το ΔΝΤ ήρθε για να εγκατασταθεί για πολύ καιρό στην Ελλάδα και θα εστιάσω στο οικονομικό, ας πούμε, σκέλος, το οποίο άλλωστε προβάλει και η εφημερίδα. «Δεν θα με ακούσετε να λέω ότι θα επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα με ακούσετε όμως να λέω, και αυτό είναι κατά μια έννοια μια θετική απάντηση στο ερώτημά σας, ότι τα εισοδήματα, οι συντάξεις και οι μισθοί εξαρτώνται από τη συνολική “πίτα” της οικονομίας. Με την ανάπτυξη της οικονομίας, όταν αρχίσει να μεγαλώνει η “πίτα” και να αυξάνονται τα έσοδα από τους φόρους, θα υπάρξουν περισσότεροι πόροι για να διανεμηθούν. Χρειάζεστε ανάπτυξη για να δώσετε αυξήσεις και υπό αυτή την έννοια ασφαλώς και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», λέει ο κ. Τόμσεν, σαν πρωτοετής φοιτητής οικονομικών.
Πώς μεγαλώνει μια «πίτα» που πρώτα την καις, δεν είπε. Ούτε προσδιόρισε το επίπεδο φτωχοποίησης των δύο τρίτων της ελληνικής κοινωνίας, από το οποίο, όπως εκτιμά, θα αλλάξει φορά η καμπύλη για να περάσουμε στην ανάπτυξη. Ούτε βέβαια τι είδους συνταγή είναι αυτή που φέρνει στασιμοπληθωρισμό στην μοναδική χώρα της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι της τάξης που ήταν το 1997, όταν μάλιστα ακόμη είχαμε ένα σχετικά ελαστικό νόμισμα που συνοδευόταν από ανάπτυξη και όχι ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ, το οποίο συνδυάζεται με ύφεση. Επιπροσθέτως, ο κύριος αυτός βλέπει περισσότερους πόρους προς … διανομή, μετά από τρία χρόνια. Τότε, δηλαδή, που, όπως εκτιμά, τα αυξημένα έσοδα από τους φόρους θα πηγαίνουν για να εξυπηρετήσουν το δραματικό χρέος που θα ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ!
Όχι, αυτή δεν είναι οικονομική σκέψη την εποχή της τρίτης χιλιετηρίδας μΧ. Είναι απολίθωμα της οικονομικής προσέγγισης του Joseph Schumpeter, ο οποίος στις αρχές του σαράντα στις ΗΠΑ, διατύπωσε την θεωρία περί δημιουργικής καταστροφής «the process of creative destruction» (1942). Με δύο λόγια, ο άνθρωπος αυτός πρότεινε την στιγμιαία (σύντομη) αποδόμηση ενός κοινωνικού κράτους και την δημιουργία ενός άλλου, «του κράτους της αγοράς», με απόλυτη φιλελευθεροποίηση των οικονομικών σχέσεων, ως αναγκαίο συστατικό της εξέλιξης του καπιταλισμού.
Δηλαδή, το ΔΝΤ προτείνει και η σοσιαλιστική ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται και μάλιστα με ικανοποίηση, εντός μιας τριετίας να καταστραφεί η ελληνική κοινωνία για να κτιστεί εξ υπαρχής σε μια ορθολογική, νεοφιλελεύθερη βάση! Έχοντας μάλιστα στην πλάτη ένα δυσβάσταχτο χρέος, το οποίο για να εξυπηρετηθεί θα πρέπει να …στραγγισθούν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, μέχρι αφανισμού!!
Εάν δεν γνώριζα ότι υπάρχει σχέδιο άλλης μορφής και πολύ ευρύτερο – επί του οποίου έχω αναφερθεί σε πολλά διαδικτυακά μου σημειώματα - θα πίστευα ότι τρελάθηκαν. Νομίζω ότι στο ίδιο συμπέρασμα θα κατέληγε και οποιοσδήποτε οικονομολόγος ή πολιτικός επιστήμονας διάβαζε την συνέντευξη του αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Όχι, αυτό δεν είναι κανενός είδους πολιτική οικονομία, είναι σκέτη πολιτική αθλιότητα. Ας βγει και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, με εντιμότητα, να το κρίνει από την πλέον ακραιφνή νεοφιλελεύθερη σκοπιά! Δεν δουλεύει αυτή η προσέγγιση με καμία θεωρία. Αποτελεί τερατούργημα με απολύτως αυθαίρετες υποθέσεις. Το σίγουρο είναι η καταστροφή και το ζητούμενο η…δημιουργία. Άρα, ούτε περί «δημιουργικής καταστροφής» πρόκειται με οικονομικούς όρους. Από την θεωρία του Joseph Schumpeter, δανείστηκαν την ιδέα, αλλά αγνόησαν τις οικονομικές προϋποθέσεις στην συγκεκριμένη χώρα και την συγκεκριμένη εποχή. Ακόμη και «νεοφιλελεύθερα» να το δει κανείς, οι άνθρωποι εμφανίζονται εκτός τόπου και χρόνου. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς έχουν ευρύτερο σχέδιο και δεν ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο τόπο.
Αυτοί στο ΠΑΣΟΚ, που αύριο θα κλαίγονται και θα εμφανίζουν τους εαυτούς τους ως θύματα, τσίπα δεν διαθέτουν; Τόσο λιγούρηδες είναι για την διατήρηση των όποιων προνομίων τους, των βουλευτικών εδράνων τους και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο; Αύριο θα λένε ότι τους ξεγέλασαν και δεν ήξεραν τίποτε, όπως δεν γνώριζαν τίποτε για την Siemens, τον πλουτισμό συντρόφων τους και περί διαπλοκής και διαφθοράς τόσα χρόνια. Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, έχουμε πλέον εισέλθει σε μια φάση όπου ο ένας κοροϊδεύει τον άλλον κι όλοι μαζί τους εαυτούς μας. Να σκεφθείτε, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μου έλεγε τις προάλλες ότι κάνουν υπομονή λίγους μήνες ακόμη για να διορθώσει ο Γιώργος τα λάθη που έχει κάνει μέχρι τώρα! Εδώ κι αν πρόκειται για τρέλα! Τι να διορθώσει ο άνθρωπος; Αφού τώρα βρισκόμαστε στην φάση της απορύθμισης, που λέει και ο Πόουλ Τόμσεν, δηλαδή στην φάση της καταστροφής, που έλεγε κι ο Joseph Schumpeter και η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2013. Άρα προβλέπω, οι φίλοι στο ΠΑΣΟΚ να ανανεώνουν ανά εξάμηνο την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο του κινήματος μέχρι … όσο πάει.
Αναρωτιέται και ο σεβαστός μου Τάκης Φωτόπουλος, μήπως τελικά οι Έλληνες δεν αντιδρούν στην καταστροφή της κοινωνίας τους επειδή πείστηκαν από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Από κανένα απολύτως επιχείρημα δεν πείστηκαν, καθώς τα επιχειρήματα δεν αντέχουν στην κριτική από την πλευρά της οικονομικής επιστήμης. Μάλλον πείστηκαν ότι καλό θα είναι να ακολουθήσουν την παλιά γνωστή συνταγή «λούφα και παραλλαγή» για να ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους, για άλλη μια φορά. Να δείξουμε, δηλαδή, ότι είμαστε καλά παιδιά, ότι ακούμε τι μας λέει η αγορά κι ότι συμμορφωνόμαστε και μετά … ξέρουμε εμείς! Αν σκεφτείς έτσι, τότε πρέπει να δεχθείς ότι η Ελλάδα αναπτύχθηκε όσο αναπτύχθηκε, κλέβοντας και κοροϊδεύοντας τον κόσμο. Αυτό ασφαλώς έγινε, αλλά κάπως αλλιώς: έκλεψαν και κορόιδεψαν τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως, κάμποσες χιλιάδες Έλληνες, καλά δικτυωμένοι στον δικομματισμό και την διαπλοκή και την διαφθορά που συνδέθηκε οργανικά μαζί του. Όταν, εδώ και τόσα χρόνια, κάποιοι συνδέαμε την κοινωνική και πολιτική παθογένεια με τον δικομματισμό, κάποιοι άλλοι αντέτειναν το επιχείρημα των σταθερών κυβερνήσεων. Οι σταθερές κυβερνήσεις οδήγησαν στην σημερινή διάσταση της «δημιουργικής καταστροφής». Τώρα υπάρχει ένα σταθερό Μνημόνιο, που οδηγεί σταθερά στην φτωχοποίηση και τον εξευτελισμό. Και μετά από αυτά, τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζουν σταθερά να αλληλοβρίζονται. Τον ελεύθερο μάλιστα χρόνο τους, τα βάζουν με όσους αγωνίστηκαν εναντίον του δικομματισμού, διότι και αυτοί, δεν μπορεί, απατεώνες θα υπήρξαν σαν και τους ίδιους. Μιλάμε για τρελά πράγματα, τα προϊόντα του πελατειακού κράτους και της διαπλοκής ανακάλυψαν ότι το ΔΝΤ θα τους σώσει από τα αποτελέσματα του δικομματισμού τον οποίο υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν.
«Ευτυχώς που υπάρχει και το ΔΝΤ», ευτυχώς που δημιουργικά καταστρεφόμαστε, λέει, τουλάχιστον μία μερίδα του καθεστώτος του δικομματισμού. Μάλιστα, σαν να μην φτάνει το ΠΑΣΟΚ, ο Καρατζαφέρης, η Ντόρα και μερικοί άλλοι που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του ΔΝΤ, κάποιοι έφτασαν να θεωρούν το ΔΝΤ το ιδανικότερο «κόμμα» για την χώρα. Είναι, βλέπετε, όπως νομίζουν, ένας καλός τρόπος για να μην απαντήσει η κοινωνία με τον τρόπο που αξίζει στο καθεστώς και στους φορείς του. Αντί να στείλουμε το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, τους νταβάδες τους και τα παπαγαλάκια τους στον … αγύριστο και να αναλάβουν την ηγεσία της χώρας όσοι δεν έφαγαν, δεν έκλεψαν και δεν κορόιδεψαν κανέναν, θα πρέπει να παραδοθούμε στην ηγεσία του ΔΝΤ για να ξεπλύνει τον δικομματισμό και την πολιτεία του. Και αυτό επειδή τα στελέχη του δικομματισμού δεν μπορούν να φανταστούν ότι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δεν συμμετείχαν στο πάρτι της διαφθοράς. Ε, αν δεν απαντήσουμε σε αυτούς που μας υβρίζουν κι από πάνω, προχωρώντας άμεσα στην συγκρότηση ενός μπλοκ που θα τους σαρώσει, τότε όλοι αυτοί, πιστεύω ότι εκ των πραγμάτων θα δικαιωθούν και θα ξεπλυθούν στο πλυντήριο του ΔΝΤ.
Έτσι που τα κατάφεραν κι έτσι όπως αναπτύσσεται η προπαγάνδα του καθεστώτος, η διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία δημιουργείται με την απάντηση στο ερώτημα: Θεωρείς ότι είσαι συνένοχος για την κατάντια την δική σου και της χώρας; Αν ναι, μπορείς να συνεχίζεις να στηρίζεις τον δικομματισμό και το ΔΝΤ. Αν όχι, μπορείς να συμβάλεις στην ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας, που θα απαλλάξει την χώρα και από τα άπλυτα της μεταπολίτευσης και από το πλυντήριό τους.

11 σχόλια

  1. τα όσα γραφεις για τον J Schumpeter είναι μπούρδες, μάλλον τον γνωρίζεις από δεύτερο χέρι, σίγουρα δεν έχεις καταλάβει περί τίνος πρόκειται στην creative destruction

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!! ενα αρθρο που δεν εξυμνει τις πρασινες κουραδες με γαλαζια μπουρδολογια-παπαρολογια.
    κ. Γιαννακοπουλε επι μηνες σχολιαζω αρθρα βασισμενα στην επιχειρηματολογια και εννοιολογια του αρθρου σας.
    Ημουν και εγω ενας απο ολους αυτους τους ανωνυνους που στηριξαν το δικομματικο συστημα αλλα μεχρι εκεινο το σημειο που τα αποτελεσματα των αθλιων πολιτικων καιροσκοπων εφεραν την χωρα εδω που ειναι σημερα.
    Σιγουρα οι τρεις της τροικα δεν δρεπουν δαφνες μεγαλων επιστημονων-οικονομολογων, απλα ειναι εντεταλμενα οργανα ενος οργανισμου οπου στεγαζονται οικονομικοι εγκληματιες κατω απο το προσωπειο διασωσης των κρατων.
    Το δυστυχημα για μας ειναι οτι στην χωρα μας βρηκανε πολιτικους εγκληματιες που συναινεσαν στην διαλυση της κοινωνιας και του κοινωνικου ιστου προς μακροπροθεσμο οφελος των μεγαλοκαρχαριων και του ασυδωτου κεφαλαιου. Ειναι υπαλληλοι εντολοδοτων που διασφαλιζουν τα τοκογλυφικα χρηματα του οργανισμου που προερχονται απο το πουθενα και διατιθενται σε σκοπους με στοχο ο τον ελεγχο κρατων απο κεντρα που δημιουργησαν και στηριζουν αυτη την γιαφκα του ΔΝΤ. Κατα μια εννοια θα τους χαρακτηριζα εισπρακτορες ελεγκτες ενος σχεδιου καταστροφης μιας ολοκληρης κοινωνιας.
    Ο λαος πρεπει να δωσει μια απαντηση στον καθυστηρημενο προθυπουργο που θα μεινει στην ιστορια αυτος και ο αλλος ο πανηλιθιος που θεωρει τον εαυτο του μεγα οικονομολογο στο υπουργειο οικονομιας ως οι προταιτιοι δοσιλογοι της οικονομικης καταστροφης της Ελλαδας.
    Ειναι παραλογο να ακους να ζητωκραυγαζει ο υπουργος οικονομικων για την σταδιακη καταβολη των δοσεων του ΔΝΤ θεωρωντας το μεγαλη επιτυχια!!! ποσα που αντιστοιχουν στις ηδη υπαρχουσες οφειλες μας και τιποτε περαιτερω ενω το χρεος διογκωνεται και η κοινωνια εξαθλιωνεται.
    Ειναι τοσο ηλιθιοι; η κανουν τους ανηξερους και αυριο θα μυξοκλαινε ως θυματα οπως επιτυχως επισημαινετε στο αρθρο σας.
    Αυτη την φορα ομως να ειναι σιγουροι οτι ο λαος θα παρει την κατασταση στα χερια του και θα αποδωσει αυτος δικαιοσυνη με τον τροπο που γνωριζει και σιγουρα τα ιστορικα διδαγματα απο τετοιου ειδους ενεργειες δεν ειναι απλα ... πονανε!!!! οπως με ευκολια αναφερεται ο βλακας και ηλιθιος στα μετρα.
    Φοβαμαι τα χειροτερα αλλα αν ειναι να τα ζησουμε θα τα ζησουμε αλλα καποιοι πολιτικοι θα πληρωσουν πολυ ακριβα το μαρμαρο σε αυτο τον τοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν θα τελειώσει το πακέτο της τροϊκας και θα έχουμε ένα χρέος 450 δις ευρώ , η ανεργία θα έχει φθάσει στα ύψη ισως να είναι και περισσότερο από ένα εκατομύριο οι ανεργοι , τα περισσότερα μαγαζιά θα έχουν κλείσει και πολλές από τις μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες , να πάνε σε άλλα κράτη λόγω μικρότερης φορολόγησης .
    Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι οι μόνοι που θα γνωρίζουν ότι θα πάρουν τον μισθό τους , έστω και μειωμένο . Οι λαθρομετανάστες , που σε μερικούς μήνες θα πάρουν και Ιθαγένεια , θα ζητούν και θα απαιτούν όλο και περισσότερα . Η εγκληματικότητα αυξάνεται .
    Γίνονται εξεταστικές στη βουλή , χωρίς κανένα αποτέλεσμα , δεν έχει τιμωρηθεί κανένας μέχρι τώρα , αλλά αυξάνονται τα εισοδήματα των βουλευτών που συμμετέχουν σε αυτές .
    Η σπατάλη του δημοσίου χρήματος συνεχίζεται , παρά τις προσπάθειες για μείωσή του .
    Η ασυδοσία και η ατιμωρησία σε όλο της το μεγαλείο . Κανείς από αυτούς που λέγεται ότι έκλεψαν , είναι αμφίβολο αν θα τιμωρηθεί και θα επιστρέψει τα κλεμμένα.
    Η απονομή δικαιοσύνης , πιθανόν λόγω φόρτου , αργεί πάρα πολύ και κανένας δεν πήρε μέτρα , π.χ να αυξήσει τον αριθμό των δικαστών , με αποτέλεσμα τα πράγματα να χειροτερεύουν .
    Μέσα σε όλη αυτή τη τραγική κατάσταση , το ΠΑΣΟΚ , η ΝΔ , το ΚΚΕ , ο ΣΥΡΙΖΑ , ο ΛΑΟΣ δεν νομίζω ότι μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα .
    Το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει , είναι εύκολο να το λέμε , αλλά τι γίνεται για να βρεθεί μια λύση εφικτή.
    Το 1974 έφεραν τον Καραμανλή για να βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση .
    Σήμερα δεν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος .
    Από ποιους ή ποιος θα δημιουργήσει το πολιτικό φορέα , που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα μας από την σημερινή κατάντια ; Από ιδεολογίες και πολιτικάντηδες , έχουμε χορτάσει .
    Δεν θέλω να σκέφτομαι , ούτε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας , να φτάσουμε στο σημείο ο λαός να μην έχει ούτε να φάει και να οδηγηθούμε σε καταστάσεις , όπως έγινε με τον Τσαουσέσκου,
    Τα πράγματα είναι δύσκολα . Ας είμαστε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν θα τελειώσει το πακέτο της τροϊκας και θα έχουμε ένα χρέος 450 δις ευρώ , η ανεργία θα έχει φθάσει στα ύψη ισως να είναι και περισσότερο από ένα εκατομύριο οι ανεργοι , τα περισσότερα μαγαζιά θα έχουν κλείσει και πολλές από τις μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες , να πάνε σε άλλα κράτη λόγω μικρότερης φορολόγησης .
    Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι οι μόνοι που θα γνωρίζουν ότι θα πάρουν τον μισθό τους , έστω και μειωμένο . Οι λαθρομετανάστες , που σε μερικούς μήνες θα πάρουν και Ιθαγένεια , θα ζητούν και θα απαιτούν όλο και περισσότερα . Η εγκληματικότητα αυξάνεται .
    Γίνονται εξεταστικές στη βουλή , χωρίς κανένα αποτέλεσμα , δεν έχει τιμωρηθεί κανένας μέχρι τώρα , αλλά αυξάνονται τα εισοδήματα των βουλευτών που συμμετέχουν σε αυτές .
    Η σπατάλη του δημοσίου χρήματος συνεχίζεται , παρά τις προσπάθειες για μείωσή του .
    Η ασυδοσία και η ατιμωρησία σε όλο της το μεγαλείο . Κανείς από αυτούς που λέγεται ότι έκλεψαν , είναι αμφίβολο αν θα τιμωρηθεί και θα επιστρέψει τα κλεμμένα.
    Η απονομή δικαιοσύνης , πιθανόν λόγω φόρτου , αργεί πάρα πολύ και κανένας δεν πήρε μέτρα , π.χ να αυξήσει τον αριθμό των δικαστών , με αποτέλεσμα τα πράγματα να χειροτερεύουν .
    Μέσα σε όλη αυτή τη τραγική κατάσταση , το ΠΑΣΟΚ , η ΝΔ , το ΚΚΕ , ο ΣΥΡΙΖΑ , ο ΛΑΟΣ δεν νομίζω ότι μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα .
    Το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει , είναι εύκολο να το λέμε , αλλά τι γίνεται για να βρεθεί μια λύση εφικτή.
    Το 1974 έφεραν τον Καραμανλή για να βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση .
    Σήμερα δεν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος .
    Από ποιους ή ποιος θα δημιουργήσει το πολιτικό φορέα , που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα μας από την σημερινή κατάντια ; Από ιδεολογίες και πολιτικάντηδες , έχουμε χορτάσει .
    Δεν θέλω να σκέφτομαι , ούτε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας , να φτάσουμε στο σημείο ο λαός να μην έχει ούτε να φάει και να οδηγηθούμε σε καταστάσεις , όπως έγινε με τον Τσαουσέσκου,
    Τα πράγματα είναι δύσκολα . Ας είμαστε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΙΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
    ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΒΟΥΛΟΜΕΝΟ ΟΛΟΙ ΠΕΡΗΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΗ ΤΣΑΜΠΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΙΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ .
    ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλιστα, είμαστε στα χάλια μας,και ο αρθρογράφος κάνει και πάλι πολιτική και μάλιστα την ίδια επί χρόνια!!
    Ο κύριος,εναντίων του δικομματισμού,το καταλάβατε;
    Αυτό τον καίει!!
    Και γιατί κύριε,εσείς που βλέπατε τον τόπο να ριμάζει,τα δανεικά να περισσεύουν,εσείς γιατί ζητούσατε όλο και πιό πολλά;Ποιός και από πού τα παίρνατε τόσα χρόνια;Δεν είστε μόνο ανεύθυνοι,αλλά και επικύνδινοι.Τι μας πιπιλίζετε τόσα χρόνια;΄΄ έρχονται σκληρά μέτρα΄΄
    Και τί κάνατε εσείς για να τα αποφύγουμε;΄΄ζητούσατε όλο και περισσότερα΄΄
    Γιατί εσείς που σαν τον πόντιο πιλάτο τώρα, δεν βγήκατε μία φορά στους δρόμους και να πήτε στον λαό,δηλ.και σε μάς τους πράσινους και τους γαλάζιους,πώς δεν μας κλέβουν μόνο αυτοί,αλλά και οι συνδιοικούντες στη ΔΕΗ,ΟΤΕ,Ολυμπιακή,ΟΣΕ,λιμενεργάτες κλπ.
    Να σας πώ εγώ πώς έζησα από κοντά την διάλυση και την ξεχαρβάλωση της ολυμπιακής,και ότι δεν μπόρεσε να παραμείνει στο κράτος,έχετε την μεγαλήτερη ευθήνη εσείς!!
    Ο J Schumpeter δεν λέει,΄΄αγωνιστήτε για συντάξεις στα 50,δεν λέει΄΄κάντε συμφωνία να έχουν δωρεάν ταξίδια,εσείς οι εγαζόμενοι,οι κουμπάροι,οι γονείς σας,τα πεθερικά σας,τα παιδιά σας,τα εγγόνια σας!!δεν έλεγε σπαταλάτε και άν δεν φτάνουν,υπάρχει η χρηματοδώτηση του κράτους,που αυτή είναι οι κόποι του λαού!!μιλάμε του υπόλοιπου λαού,που εργάζεται εκτός ολυμπιακής,εκτός ΔΕΗ,Εκτός ΟΤΕ κ.λ.π.!!
    Και δεν μαθένετε, ούτε από την δυστιχία που περνά το μεγαλήτερο μέρος του λαού!!Όχι ποτέ δεν θα μάθετε!!Η αγωνία σας και το άρθρο σας έχει τα χαρακτηριστικά του! Αυτό απασχολεί όλα τα κόμματα και περισσότερο τα μικρά!¨οχι το καλό του τόπου,όχι μια λύση στον πόνο του μικρού του άνεργου,του μισθοτού!!Το άρθρο σας πρέπει να προετοιμάσει την επιτυχία σας στις Δ.εκλογές!!μία από τα ίδια εσείς!!
    Δεν καταλάβατε πώς τον έλληνα δεν τον νοιάζει πλέον ποιός θα είναι ο Δήμαρχός του,άν είναι μπλέ ή πράσινος,κόκκινος ή μαύρος!! Αρκεί να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ,να έχει διαφάνεια στο Δήμο του,να μη σπαταλά το χρήμα του πολίτη του άσκοπα,να μη λέει ψέματα,και να κάνει το πάν,για την ευημερία των δημοτών του!!
    Τους μισθούς σας στη βουλή τους παίρνεται,όχι όμως για να αποχωρήται και να λέτε όχι στα πάντα και στους πάντες! Όποιος νοιάζεται και λέει το όχι, τότε αυτός έχει κάτι το καλήτερο να προτείνει.Το κάνει και δεν αποχωρεί από τη βουλή!!¨αν δεν έχει τίποτα να προτείνει,κάνει αυτό που κάνετε εσείς!!! Δεν φταίει μόνο ο δικομματισμός,φταίτε όλοι οι 300 !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΛΛΗΝΕΣ,
    ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ,ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ,ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ,
    ΔΕΞΙΟΙ,ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ.
    ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΔΩΣΕΙ ΚΑΘΕ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ.
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ.
    ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ, ΣΤΗΝ ΘΕΣΟΥΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΣΑΠΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΓΑΠ ΠΗΔΑΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΑ, ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΙΑ, ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟΝ ΒΙΑΣΤΗ ΓΑΠ.
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΘΑ ΠΗΔΗΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟ.
    ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η ΔΗΜΑΡΧΕΣΑ, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣΑ.
    ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.
    ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΩΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΦΛΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.
    ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΑΣΟΚ.
    ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚΟΙ, ΠΑΣΟΚΙΣΜΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.
    ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
    ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
    ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο σχετικό άρθρο στην wikipedia (http:// en.wikipedia.org/wiki/Creative_destruction), διαβάζω:

    Neoconservative author Michael Ledeen argued in his 2002 book The War Against the Terror Masters that America is a revolutionary nation, undoing traditional societies: "Creative destruction is our middle name, both within our own society and abroad. We tear down the old order every day, from business to science, literature, art, architecture, and cinema to politics and the law." His characterization of creative destruction as a model for social development has met with fierce opposition from paleoconservatives.

    Σε ελεύθερη μετάφραση (συγνώμη για τα όποια λάθη, είμαι εκτός αντικειμένου μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο νεο-συντηριτικός συγγραφέας Michael Ledeen υποστηρίζει στο βιβλίο του 2002 The War Against the Terror Masters, ότι η Αμερική είναι ένα επαναστατικό έθνος, το οποίο καταστρέφει τις παραδοσιακές κοινωνικές δομές: «Η δημιουργική καταστροφή είναι το “middle name” των Αμερικανών (εννοεί ότι είναι ας το πούμε έμφυτη), σε ότι έχει σχέση τόσο με την δική μας κοινωνία όσο και με το εξωτερικό. Κατεδαφίζουμε (αποδομούμε θα λέγαμε εμείς) καθημερινά την παλαιότερη τάξη πραγμάτων (κατεστημένο) σε όλους τους τομείς, από τις επιχειρήσεις μέχρι την επιστήμη, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, την αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο, μέχρι και την πολιτική και τον νόμο (ισχύον νομικό πλαίσιο / δικαιοσύνη)». Ο χαρακτηρισμός της δημιουργικής καταστροφής ως μοντέλο (πρότυπο) κοινωνικής ανάπτυξης προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις από τους παλαιο-συντηριτικούς (παραδοσιακούς συντηριτικούς, ή απλά συντηριτικούς;)

    Δηλαδή αυτά που μας συμβαίνουν είναι εφαρμογή κάποιας θεωρίας, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης και συγκεκριμένη (προσδοκώμενη) έκβαση. Είναι η προέκταση της οικονομικής θεωρίας σε επίπεδο κοινωνικού μετασχηματισμού (για να το πούμε λίγο πιο «επίσημα»).

    Επίσης είναι αυτό που λέγαμε από την αρχή, χωρίς να έχουμε ψάξει θεωρίες και τέτοια: υπάρχει σχέδιο. Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά ότι συνήθως η απλούστερη λύση είναι και η σωστή.

    Με 'γεια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Δηλαδή, το ΔΝΤ προτείνει και η σοσιαλιστική ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ...."


    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΟ.


    ΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΔΝΤ;


    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ;


    ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΑΚΗΣ !


    ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ,ΝΑ'ΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥΝ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΑΝ ΟΧΙ ΑΗΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατοχή…..

    Μετά το δεύτερο επισκεπτήριο της Τρόϊκας, τις συστάσεις και τα εύσημα, τις ανακοινώσεις για μόνιμο γραφείο στην Αθήνα, την υπόσχεση ότι μέσα Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ενδιάμεσος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα τελεσίγραφα για νέα μέτρα προκειμένου να δοθεί η τρίτη δόση του δανείου, η λέξη «κατοχή» έχει πάρει ουσιαστικό νόημα.

    Μπορεί να την σιγοψιθυρίζαμε, να την λέγαμε προς χάριν αστείου, ή να μην πολυπιστεύαμε ότι υπάρχει ξένη κατοχή στην Ελλάδα, σιγά – σιγά όμως πρέπει να τη συνηθίσουμε.
    Το κακό είναι ότι ο Ελληνας προσπαθούσε επί 60 χρόνια να ξεχάσει το παρελθόν του, δηλαδή την γερμανική κατοχή, και σήμερα βρίσκεται μπροστά σε νέου τύπου κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας.
    Το είπε ο Γ. Παπανδρέου κι όσοι γελούσαν με τα ελληνικά του τώρα δαγκώνονται διότι κάτι ήξερε τελικά περισσότερο.

    Η κατοχή ήταν λέξη – εφιάλτης για τη χώρα. Ό,τι έκαναν μέχρι σήμερα οι πατεράδες μας είχε σκοπό την αποφυγή των αρνητικών συνεπειών που κληροδότησε η κατοχή του 40 στη χώρα και το λαό της. Τα κατοχικά σύνδρομα είναι γνωστά και όποια προσωπική προσπάθεια του καθενός ήταν για να ξεφύγει από τη φτώχεια που του άφησε ο πόλεμος. Και πράγματι, η προηγούμενη γενιά κατάφερε πολλά, κυρίως έφαγε ένα κομμάτι ψωμί και παρέδωσε μια ελεύθερη και πιο χορτάτη χώρα σε εμάς. Εστω κι αν οι νεότερες γενιές κατηγορούσαν τους παλαιούς για την κοινωνία που τους κληροδοτούσαν, τελικά είχαν άδικο.

    Κι ερχόμαστε στο σήμερα, στην νέα οικονομική κατοχή που δυστυχώς προβλέπεται να σημαίνει και πολιτική – εθνική κατοχή. Η κυβέρνηση (η πραγματική λέμε) αποτελείται από ξένους τεχνοκράτες που μπαίνουν και βγαίνουν όποτε θέλουν στην Ελλάδα.

    Αποφασίζουν και διατάσσουν αφήνοντας στους υπουργούς του ΓΑΠ κανένα ξεροκόμματο.
    Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που η Τρόϊκα μας έπαιρνε νέα μέτρα για το κοστούμι η κυβέρνηση δια του αντιπροέδρου κ. Πάγκαλου ασχολούταν με το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το εμπορικό του Βωβού.

    Μέσα σ’ αυτό το κλίμα χάνεται και η όποια εθνική περηφάνια αφού η κατοχή σκιάζει τα πάντα, έστω κι αν δεν έχουμε καθημερινό έλεγχο από στρατιώτες στους δρόμους.
    Ο κατοχικός στρατός φοράει κοστούμια, μιλά αγγλικά και χρησιμοποιεί περίτεχνους οικονομικούς όρους, είναι σπουδαγμένος στα καλύτερα πανεπιστήμια. Οι δε υποτελείς του, όλοι οι Ελληνες δηλαδή, δέχονται προς το παρόν ασμένως τις εντολές τους, μέσω του.. κάθε λογής Αρτέμη Μάτσα, και περιμένουν πότε θα κάνει ξαστεριά.

    Το χειρότερο όμως είναι ότι έχει αρχίσει να μπαίνει στον ελληνικό λαό το σαράκι της ανθρωποφαγίας, ότι δηλαδή ίσχυε και στην κατοχή από τους Γερμανούς.
    Ο θάνατός σου η ζωή μου, κοινωνικός αυτοματισμός το λένε τώρα, κι όποιος αντέξει.
    Δυστυχώς οι μέρες και τα χρόνια που έρχονται θα θυμίζουν όλο και περισσότερο την κατοχή πριν από 65 χρόνια.
    Ποιοι είναι οι Τσολάκογλου ας το κρίνει ο λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση