GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εσύ τα έκαψες...

Ενα από τα θαύματα της ελληνικής φύσης, το φοινικόδασος της Πρέβελης,  πλέον δεν υπάρχει.    Από το http://www.otoposmou.gr/    Γ. ΠΑΠΑΔ...

Ενα από τα θαύματα της ελληνικής φύσης, το φοινικόδασος της Πρέβελης,  πλέον δεν υπάρχει.
  
Από το http://www.otoposmou.gr/
   Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ,
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010
Φωτογραφικό υλικό: Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
Σημ. "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ" Το φοινικόδασος της Πρέβελης μια μέρα πριν την καταστροφή
   Για την ακρίβεια, υπάρχει μόνο το μισό. Σαν να λέμε, έμεινε ο μισός Παρθενώνας...
Η φωτιά ξέσπασε στις 5 το πρωί (!) κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ήδη διασπασμένες σε δύο άλλες κοντινές πυρκαγιές. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Την ίδια μέρα, η...
 τέταρτη (!) φωτιά μέσα σ' ένα 20ήμερο στην Κάρυστο κατάφερε κι έκαψε ένα από τα ωραιότερα δασικά τοπία της χώρας. Αφού το υπόλοπο είχε καεί από διπλό εμπρησμό το 2009.
Ποιος έβαλε τις φωτιές και καίει τη χώρα; Οι κάτοικοί της. Ετσι, χωρίς φτιασιδώματα και περιστροφές: Οι κάτοικοί της. Οχι αυτοί που βάζουν τις φωτιές. Αυτοί που δεν τις σβήνουν.

Σημ. "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ" Το φοινικόδασος της Πρέβελης σήμερα...
   Δεν μιλάμε για τους πυροσβέστες και τ' αεροπλάνα. Δεν μιλάμε για τους εθελοντές και τους δασοπυροσβέστες. Μιλάμε για τον ελληνικό πληθυσμό.
Η ελληνική κοινωνία δεν φημίζεται για τη συλλογικότητά της. Το αντίθετο μάλιστα. Ο καθένας προσπαθεί να σώσει το σπιτάκι του, την οικογενειούλα του, το τομαράκι του. Αυτός είναι ο κανόνας. Είτε πρόκειται για τη φορολογία είτε για την πλημμύρα είτε για τον σεισμό είτε για τη φωτιά.
Ολα εδώ δημιουργούνται από την καπατσοσύνη και την ικανοποίηση των επιθυμιών με όποιο πλάγιο τρόπο μπορεί κανείς να βρει (περιλαμβανομένης και της μεταμεσονύκτιας ψήφισης φωτογραφικών νόμων στη Βουλή) και χτίζονται πάνω σ' αυτό το μοτίβο.
Ετσι, η κοινωνία της Καρύστου και της Πρέβελης, αλλά και οποιασδήποτε Καρύστου στη χώρα έχει δημιουργηθεί έτσι, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός απολύτως ατομικού μοντέλου, από το οποίο λείπει ο μοναδικός παράγων, που προλαβαίνει και στη συνέχεια σώζει: Η Κοινωνία, η Αλληλεγγύη. Ο εθελοντισμός. Η διαρκής κοινωνική συμμετοχή.
Οι ίδιοι οι επαγγελματικοί μηχανισμοί διάσωσης, όπως είναι οι πυροσβέστες, μαλλιάζουν τη γλώσσα τους από χρόνια να επιμένουν: Μια φωτιά δεν σβήνεται ποτέ αφού έχει αρπάξει. Σβήνεται στην αρχή της. Μετά, καταστρέφει. Καμία πυροσβεστική δύναμη λιγότερη από 100.000 ανθρώπους δεν φτάνει για τις ετήσιες φωτιές στη χώρα. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Ισχύει για όλο τον κόσμο.

Σημ. "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ" Η πράσινη όαση...
  
Ενώ, λοιπόν, σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και σε όλη τη Β. Αμερική οι κάτοικοι εκπαιδεύονται και δρουν ως εθελοντές και στις πλημμύρες και στους χιονιάδες και στις πυρκαγιές, στην Ελλάδα το μοντέλο εξακολουθεί και είναι «άργησε να 'ρθει η Πυροσβεστική», «καθυστέρησαν τ' αεροπλάνα», «τι να κάνουμε εμείς μ' ένα λάστιχο του νερού».
Να οργανωθείτε σε ομάδες, να συμμετάσχετε οικονομικά στην αγορά των απαραίτητων πυροσβεστικών, να στρώσετε τον δήμαρχο και τα δημοτικά συμβούλια να εξοπλίσουν τα χωριά και τις κωμοπόλεις, αντί να τους αφήνετε ανεξέλεγκτους να σπαταλάνε λεφτά κι αντί να συμμετέχετε κι εσείς σ' αυτή τη σπατάλη.

Σημ. "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ" το θαύμα της ελληνικής φύσης, το φοινικόδασος της Πρέβελης, από χθες δεν υπάρχει.
  
Να χαλάτε τη ζαχαρένια σας τα καλοκαίρια με περιπολίες και εκπαίδευση και αστραπιαία επέμβαση με το που θα ανάψει η πρώτη σπίθα και να πολεμάτε τη φωτιά συντεταγμένοι και εκπαιδευμένοι, επιβάλλοντας την καθοδήγησή σας από ένα μεγαλύτερο συντονιστικό όργανο πολιτών και πυροσβεστών. Αυτό να κάνετε. Να γίνετε δηλαδή εσείς κυβερνήτες του τόπου σας, αντί να περιμένετε από τις καφετέριες, τις ψαροταβέρνες και τους καναπέδες στις βεράντες να σας σώσει τη ζωή, την περιουσία και τα πνευμόνια κάποιος άλλος.

Σημ. "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ" Να χαλάτε τη ζαχαρένια σας. Δεν υπάρχει λόγος.... Θα ξαναφυτρώσουν.
  
Δεν υπάρχει άλλος που να μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μιας κοινωνίας εκτός από την κοινωνία την ίδια. Το μοντέλο «σε ψηφίζω, σε πληρώνω, έλα να με σώσεις», όχι απλώς δεν λειτουργεί, αλλά παραπέμπει στην αντίστοιχη σχέση προστασίας που πληρώνουν τα μαγαζιά της νύχτας.

Σημ. "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ" Είναι, δυστυχώς, η πικρή αλήθεια: Με την αδιαφορία μας καταστρέφουμε τον τόπο μας, το μέλλον των παιδιών μας.
  
Είναι ίσως η αιτία που οι Ελληνες έχουν μια σχέση υποταγμένων δωροδοκούντων με τις εξουσίες και τις υπηρεσίες τους. Και είναι οπωσδήποτε η αιτία που χάθηκε το φοινικόδασος στην Πρέβελη, το δάσος της Καρύστου, η μισή Πάρνηθα, όλη η Πεντέλη, η Ηλεία και ο Γράμμος, η μισή Σάμος, η Ρόδος, είναι η αιτία που χάνονται οι θάλασσές μας και ο καθαρός αέρας που ανασαίναμε.
Και είναι η αιτία και άλλων συμφορών μέχρι να γίνει -αν γίνει ποτέ- από κοινωνία φιλοτομαριστών κοινωνία αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι θα καταστρέφουν τον τόπο τους. Με την απουσία τους.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ,
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΩΡΑ! Οχι, όταν καεί!
Φίλες και φίλοι, μην το αμελήσετε!
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας στο βουνό των θεών, θα ζήσουμε κι εδώ το κακό! Και τότε άλλος θα πει ότι αυτό έγινε επειδή δεν υπάρχει έλεγχος, άλλος ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο προστασίας, ότι θα έπρεπε οι φορείς και τα υπουργεία να είχαν προλάβει το κακό κοκ. Ελάχιστοι όμως θα μιλήσουν για την κακή μας νοοτροπία, την πλήρη αδιαφορία μας για τα δημόσια αγαθά και καθετί ωραίο που μας έκανε δώρο η φύση.
Επιτρέψαμε να καταπατηθούν δάση, ακτές, βουνά και εξοχές. Γιατί ο Όλυμπος να μείνει αλώβητος, όταν όποιος θέλει μπορεί να παίρνει αυτό που έχει βάλει στο μάτι; Πότε επιτέλους θα αντιδράσουμε; Όταν καεί; Από ποιον άραγε περιμένουμε για τον προστατέψει;
Αν συμφωνείς, πως έφτασε η ώρα να κάνουμε επιτέλους "κάτι", τότε στήριξε με όλες σου τις δυνάμεις την προσπάθεια προστασίας του Ολύμπου, πριν είναι αργά!
Ο Όλυμπος έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου, κι αν συνεχίσουμε να αδιαφορούμε θα πέσει και αυτός θύμα της πολυπόθητης "ανάπτυξης".
Όμως, αν κάποτε γίνει το κακό και στον Όλυμπο, μη διανοηθεί κανείς να δικαιολογηθεί λέγοντας "εγώ δεν ήξερα".
Στηρίξτε το αίτημα της άμεσης νομικής προστασίας του Ολύμπου, εδώ!

9 σχόλια

  1. Μπράβο σου βρε φίλε, πραγματικά μπράβο σου. Να και ενας που θέτει το θέμα στη σωστή του διάσταση. ΟΛΟΙ μας φταίμε που καιγονται τα δαση, γιατι πολύ απλα δεν δινουμε δεκάρα γι αυτά, ούτε θυσιάσαμε ποτέ για χάρη τους ένα λεπτό από το χρόνο μας για την προστασία τους. Και όταν καούμε, βρίσκουμε μια κάμερα ιδιωτικού καναλιού, βρίζουμε την εκάστοτε κυβέρνηση που δεν διέταξε τα σύννεφα να βρέξουν για να σβήσει η φωτιά, καταγγέλουμε τους κλέφτες του δημόσιου χρήματος (έτσι, άσχετα, παντού κολλάει αυτό από τον αγανακτισμένο ηλίθιο "πολίτη" που φοροδιαφεύγει όπου και όπως μπορεί, γιουχάρουμε τον πολιτικό του νομού που θα έρθει να δει τι γίνεται στην περιοχή και κάναμε το χρέος μας. Κάθε φορά που βλέπετε εναν απελπισμένο που καηκε το σπιτι του, να ξερετε οτι βλεπετε εναν ΕΝΟΧΟ. Δεν μας αξίζει τίποτα. Ή μάλλον, αυτό που μας αξίζει, αυτό παίρνουμε. Ο πιο φιλοτομαριστής και εαυτούλης λαός. Που την κυβέρνησή του την έχει μόνο για να της φορτώνει τα δικά του φταιξίματα. Είτε ΝΔ είναι αυτή, είτε ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.stonpoutsomas.blogspot.com
    1 .Από Αθήνα για Ρόδο μόνο ....με διαβατήριο
    Τι έβαλαν υποθήκη για να πάρουμε τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ δάνειο ;
    Όποιος Έλληνας δικηγόρος γνωρίζει την αλήθεια και την κρύβει θα λογοδοτήσει πολύ σκληρά .
    2 . Ο κλέψας του κλέψαντος....γεια σας παλιοκλεφταρέοι!
    Αντί να σας κλέβει το κράτος , κλέφτετο εσείς .
    Έλληνες , αν είστε δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , ξεκινήστε από σήμερα τον δεκάλογο ,που θα ρίξει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και θα κάνει να όλους τους πολιτικούς να στεφτούνε ότι υπάρχει και λαός και όχι ιθαγενείς .
    3 . Ελλάς,Κουμμουνισμός,αφανισμός!
    Η πρώτη κουμμουνιστική χώρα , χωρίς εμφανές κουμμουνιστικό καθεστώς είναι η Ελλάδα .
    Σε ποια δημοκρατική χώρα το κράτος είναι συνεταίρος του πολίτη κατά 25 % και μάλιστα χωρίς αρχικό κεφάλαιο .
    4 . Ήρθε η ώρα της Εσχάτης Προδοσίας ....για όλους τους βολευτές
    ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (άρθρο 41 Συντ.).
    5 .Έχουν κατατεθεί μηνύσεις και εκδικάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 8 Οκτωβρίου 2010
    Κάντε κι άλλες για να έρθει λευτεριά .

    6 .Οι Έλληνες δικαστικοί που θα εξετάσουν το θέμα θα είναι πλέον υπόλογοι των απογόνων μας.

    7 . Όλοι στο πανηγύρι στις 8 Οκτωβρίου 2010 , μας αφορά όλους μας , να μην λείψει κανείς .

    http://www.stonpoutsomas.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κομενες οι μαλακιες, και οι παπαριες του τυπου "να σωσουμε τον Ολυμπο πριν καει", και αλλα τετοια..αυτα ειναι μαλακιες, αμα θελει καποιος να καψει τον Ολυμπο θα τον καψει και δεν μπορει να γινει τιποτα περι αυτου. Οι τηλεοπτικοι οχετοι, οταν μιλουν για επικινδυνοτητα περιοχων λογω ανεμων,ουσιαστικα λεν στους επιδοξους εμπρηστες ποτε να καψουν. Τοση ειναι η μαλακια των υπευθυνων δια την ενημερωσην μας κλπ κλπ. Τωρα, ας επιστρεψομε.
    Ο μονος τροπος για να σωθουν τα δαση ειναι η τιμωρια. Τιμωρια σκληρη και ανελεητη, αν καποιος πιαστει για εμπρησμο να καιγεται και ο ιδιος σε κοινη θεα. Θα μπορουσαν να υπαρχουν περιπολα στα δαση απο στρατολογημενους πολιτες, οι οποιοι με αιφνιδιαστικα μπλοκα, να σταματουν και να ελεγχουν αυτοκινητα και πεζους. Αλλα δεν βαριεσαι, όταν μπουρδελοποιειται μια χωρα, ο πρωτος που την πληρωνει ειναι η δικαιοσυνη. Απλα δεν υπαρχει. Πισω απο μεγαλοστομες παπαρολογιες περι δικαιωματων κλπ κλπ αθωωνονται οι παντες. Ετσι καταληγομε να εχουν δικαιωματα μονο τα καθηκια, τα οποια μερα με την μερα αυξανουν το κυρος τους και στο τελος προκαλουν δεος στον νομοταγη, ο οποιος πλεον εχει γινει ανθρωπακι. Ανθρωπακι φοβισμενο, ανθρωπακι κιοτεμενο! Που να τολμησει να μπει μπροστα το ανθρωπακι όταν ξερει οτι ολο το συστημα στηριζει το καθηκι, με το τζιπ με τα φιμε τζαμια. Που να τολμησει το ανθρωπακι να ζητησει τι δικιο του. Σε σπανιες περιπτωσεις καποιο ανθρωπακι, οταν πια ειναι με την πλατη στον τοιχο και με ολοκληρο το συστημα να κατευθυνεται προς τα πανω του, βουταει το καλασνικοφ και "παιρνει" μαζι του οσους βρει μπροστα του! Δυστυχως το προβλημα ειναι η χωρα που ζουμε, η οποια πλεον εχει γινει ενα κανονικο μπουρδελο με αδεια λειτουργιας, απο τους ξενους προισταμενους μας και τα ντοπια τσουτσεκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα έπαιρναν μπροστά στα μάτια των πελατών

    Σάββατο βράδι 28/8/2010 σε παραλιακό κέντρο της Πρέβεζας. Έλεγχος (δύο άτομα, κατά πληροφορίες των γκαρσονιών από το ΙΚΑ). Έξω από το μαγαζί σε μια γωνία με λίγο φως έλεγχαν τα βιβλία. Η κατάληξη σοκαριστική. Σηκώθηκαν όρθιοι και τα πήραν από τον καταστηματάρχη. Έφυγαν από τα σκοτεινά ήσυχα ήσυχα και με ήσυχη τη συνειδησή τους. Είχαν επιτελέσει το καθήκον τους. Απευθύνεται στο σύντροφο Σπυρόπουλο, στο σύντροφο Παντούλα και σε όλη την κυβέρνηση.
    ΣΣ Ήταν στην παρέα μας συνταξιούχος της δουλειάς, που μας είπε να εστιάσουμε εκεί την προσοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    ΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΕΔΩ
    ΤΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΟΤΣΟΥΡΟ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Του κώλου σου τα εννιάμερα.
    Ο αντιπροοδευτικός πιό πάνω έχει αγγίξει λίγο το θέμα αλλά όχι από όλες τις παραμέτρους.
    Δεν γράφω επιχειρήματα γιατί βαριέμαι.
    Η πρώτη υβριστική πρόταση που σου απευθύνω με καλύπτει.
    Σε βρίζω γιατί πιστεύω ότι κι εσύ που με βρίζεις είσαι ένα τσουτσέκι και έχεις κάποια ιδιοτέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΟΥ,ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΩ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΕΤΣΙ .... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O ΔΡ ΚΟΤΣΟΥΚΟΣ ΤΑ ΕΚΑΨΕ. ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΑΚΙ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΟΤΙ ΚΟΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πασοκ-Σοκ


    "Καλη πανεπιστημιακη χρονια να εχουμε εμείς οι πασοκοι, να γεμισουμε τις τσέπες μας φράγκα και την κοιλιά μας χαβιάρι " ειπε ο δρ Κουτσουκος στους πανεπιστημιακους που ηρθαν να του πουν τα παραπονά τους στη Φυλής που έχει το μπουρδέλο του.!

    Μα πώς τόσα χρόνια Πασοκ τόσο κλέψιμο που έχουμε κάνει, τοσους διορισμούς ανικάνων που κάναμε ,και είσαστε τόσοι λίγοι σε όλη την Ελλάδα ρώτησε ο δρ πουτσολογίας Κος Κουθτσούκος.Αυτό είναι αχαριστία, συνέχισε.Εδώ για σας ρημάξαμε την Ελλάδα και εσείς είστε τόσοι λίγοι ? Μήπως δεν τα μοιράσαμε καλά ? Δεν μπορεί ρε παιδιά να πάρουμε όλοι τα ίδια . Ο Σημίτης πχ θα πάρει τα περισσότερα. ΈΤσι είναι ρε λίγδες πράσινες.

    Μας τα έπαιρναν οι δεξοί είπε ο Κοσμητωρ Αυνανολογίας από την Πάτρα! Και ο δρ εστειλε αμεσως ενα αρθρο στο πρεςς!!και μετά έφαγε λιγο χαβιάρι PASOK.

    Κυριοι του PRESS-GR.blogspot.com βαλτε φωτογραφίες του δρ Κουτθσουκος
    να γινει "της παιδειας"! και μην τον "κοψετε" ολος να μπει!

    ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ στου ΜΑΞΙΜΟΥ
    ΟΤΙ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ
    "ΤΑ ΣΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ" ΣΤΗ ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΙΚΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ, ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ ΑΜΝΤΟΥΛΑΧ, ΤΟΝ ΓΙΟΡΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΟΥΝΑΕΙ ΤΗΝ ΑΧΛΑΔΙΑ.

    ΜονοΜανος Πασοκ

    30 Αυγ 2010 6:03:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση