GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σχετικά με την αθλητική βία στα γήπεδα...

Από την ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 29 Μαΐου στη Λαμία , θα διεξήγοντο οι τελικοί του κυπέλλου χάντμπολ. Λόγω εκτεταμένων και σοβαρ...

Από την ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
29 Μαΐου στη Λαμία, θα διεξήγοντο οι τελικοί του κυπέλλου χάντμπολ. Λόγω εκτεταμένων και σοβαρών επεισοδίων με πολλούς τραυματίες τόσο στην πόλη της Λαμίας όσο και στο γήπεδο, αναβλήθηκε ο αγώνας.
6 Ιουνίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, διεξαγόταν ο 4ος τελικός για το πρωτάθλημα μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Λόγω εκτεταμένων και σοβαρών επεισοδίων με πολλούς τραυματίες εντός του γηπέδου αρχικά και στη συνέχεια εκτός, ο αγώνας μετά από...
 δύο διακοπές δε συνεχίστηκε και ο πέμπτος τελικός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
7 Αυγούστου στην Καλλιθέα, στο φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Καλλιθέας - Α.Ε.Κ., ξυλοκοπήθηκε ο προπονητής της Α.Ε.Κ. εντός του αγωνιστικού χώρου από οπαδούς της ομάδας του.
17 Αυγούστου στην Κάρπαθο, σε φιλική ποδοσφαιρική συνάντηση ερασιτεχνικών και γειτονικών ομάδων εντός του αγωνιστικού χώρου νεαρός ποδοσφαιριστής χτύπησε με απίστευτο μένος συναθλητή του σοκάροντας όλη την ελληνική κοινωνία.
20 Αυγούστου στο Ο.Α.Κ.Α., στο φιλικό αγώνα για το τουρνουά μπάσκετ μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελλάδας – Σερβίας είδαμε τα απίστευτα, εντός του αγωνιστικού χώρου οι αθλητές των δύο εθνικών ομάδων να δέρνονται μεταξύ τους ανηλεώς και φυσικά ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε.
Όταν βλέπουμε επεισόδια σε κάθε μορφής άθλημα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλευ, χάντμπολ), επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών κατηγοριών, τοπικών ή εθνικών ομάδων, επεισόδια όχι μόνο μεταξύ φιλάθλων αλλά και αθλητών, τότε όχι μόνο δεν έχουμε προσέξει κάτι, αλλά δε βλέπουμε κι αυτό που έρχεται.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα, ότι αποτελούν τον προάγγελο αυτών που θα συμβούν την προσεχή αθλητική χρονιά.
Στο σημείο αυτό κανονικά θα έπρεπε να πούμε, ότι η επίσημη πολιτεία δια των συναρμοδίων Υπουργείων και αθλητικών φορέων, οφείλει να λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε εκτροπή. Όμως προ όλων αυτών των γεγονότων, προχώρησαν στη διαμόρφωση ενός νέου πειθαρχικού δικαίου για τον αθλητισμό, με δύο ουσιαστικά σημεία-κλειδιά που τα λένε όλα!
Στις 18 Μαΐου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έγινε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΒΟΥΓΙΑΣ, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ο. κ. ΠΙΛΑΒΙΟΣ, ο Νομικός Σύμβουλος κ. ΚΟΥΡΙΔΗΣ, ο Πρόεδρος της SUPER LEAGUE κ. ΠΑΤΕΡΑΣ, τα μέλη κ. ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ και κ. ΛΟΥΒΑΡΗΣ και ο εκτελεστικός Διευθυντής κ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Στο δελτίο τύπου που εξεδόθη, αυτό που κυρίαρχα αποτυπωνόταν ήταν ότι αρχές Ιουνίου θα αποφασιστεί από την Ε.Π.Ο. το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο του αθλητισμού όπως συζητείται με τις ομάδες και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. ΒΟΥΓΙΑ και του κ. ΜΠΙΤΣΑΞΗ θα ξεκινήσει η νέα αγωνιστική περίοδος 2010-2011 χωρίς απαγορεύσεις στις μετακινήσεις των οπαδών τους.
Διότι όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ, «με το σχέδιο το οποίο παρουσίασαν οι Π.Α.Ε. αναλάμβαναν την αντικειμενική ευθύνη για τις οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων» ! ! !
Απίστευτο, διότι ο όποιος περιορισμός των επεισοδίων την παρελθούσα αγωνιστική περίοδο οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην μη μετακίνηση φιλάθλων, οπότε μπορούμε να φανταστούμε τι μπορεί να γίνει από αύριο.
Δεν θα έχουμε μόνο εκτεταμένες καταστροφές αλλά ενδεχομένως θα θρηνήσουμε και θύματα.
● Στις 5 Ιουνίου εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας, που πέραν των σημαντικών αλλαγών στις οποίες προχωρά, έχει 2 σημαντικά σημεία – κλειδιά: α) Η ευθύνη μιας ομάδας περιορίζεται στον περιβάλλοντα χώρο, εντός γηπέδου (κερκίδες), στον αγωνιστικό χώρο και για το χρονικό διάστημα προ της έναρξης του αγώνα και μετά. β) Οι εκθέσεις της Αστυνομίας μετά από τυχόν επεισόδια θα λαμβάνονται ως συμπληρωματικά και μόνο στοιχεία προς επιβεβαίωση των αναφορών των αξιωματούχων του αγώνα.
Δηλαδή οι ομάδες που θα χορηγούν εισιτήρια στους οργανωμένους φιλάθλους –οπαδούς, εφόσον τα επεισόδια που κάνουν συμβαίνουν 200 μέτρα από το γήπεδο και μια ώρα προ της έναρξης ή μετά τη λήξη, δεν θα έχουν καμία ευθύνη; Αν η Αστυνομία έχει διαπιστώσει όχι μόνο επεισόδια αλλά και έχει επέμβει για την αποκατάσταση της τάξης εντός ή εκτός του γηπέδου και αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τους αξιωματούχους του αγώνα (παρατηρητές, διαιτητές κ.ά.) οι αναφορές της δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν;
Απίστευτα πράγματα!!! Τυχαία; Δε νομίζουμε!
Υποθέτουμε ότι ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας προσομοιάζει με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό βάσει του οποίου πραγματοποιούνται όλες οι επίσημες διεθνείς συναντήσεις. Γιατί όμως όταν έχουμε διεθνείς συναντήσεις «δεν ανοίγει μύτη» ενώ όταν έχουμε εγχώρια αθλητική συνάντηση «καίγεται το πελεκούδι»; Μήπως γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Μήπως γιατί όσα πειθαρχικά μέτρα προέβλεπε έως τώρα ο παλαιός κώδικας δεν εφαρμόζονται;
● Στις 7 Ιουλίου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ κάλεσε τους περιφερειάρχες να πραγματοποιήσουν ελέγχους για την καταλληλότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής ευθύνης τους σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπουργική Απόφαση 46596/2004.
Τι διαπιστώθηκε; ΄Αγνωστο !
Μία προσπάθεια αξιολόγησης των αγωνιστικών χώρων που ουσιαστικά θα ήταν μοχλός πίεσης προς τις ομάδες αλλά και τους Δήμους, στους οποίους ως επί των πλείστον ανήκουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, να διορθωθεί ότι απαιτείται και παράλληλα να επιχειρηθεί η συμμόρφωση και συνδρομή των ομάδων στην κατεύθυνση της ασφαλούς διεξαγωγής μιας αθλητικής συνάντησης.
Διότι αποτελεί μείζον ζήτημα η καταλληλότητα των γηπέδων στα οποία πραγματοποιούνται αθλητικές συναντήσεις. Τα περισσότερα αν όχι το σύνολο των ποδοσφαιρικών γηπέδων αλλά και των λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, λειτουργούν παράνομα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες καταλληλότητας και χωρίς τους προβλεπόμενους όρους ασφάλειας.
Βέβαια έως ότου γίνουν όλα όσα απαιτούνται, δυστυχώς, κατ’ ανάγκη θα συντελείται παρανομία προκειμένου να συνεχίσουν να γίνονται οι αγώνες.
● Επιπρόσθετα, έχει διαπιστωθεί από την περασμένη χρονιά, ότι μια νέα μορφή βίας έχει εμφανιστεί από ακραία στοιχεία που έχουν «εισβάλλει» στις αθλητικές συναντήσεις, κατά κύριο λόγο στο ποδόσφαιρο και ακολούθως στο μπάσκετ, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον για το όποιο άθλημα, με μόνο στόχο «τον πόλεμο με την Αστυνομία».
Οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων με τα απαραίτητα εφόδια (μολότοφ, πέτρες, ξύλα κ.ά.), οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για την όποια συνάντηση, εμφανίζονται προ της έναρξης ή με τη λήξη έξω από το γήπεδο με «σχέδιο μάχης» και επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις ενώ παράλληλα καταστρέφουν και λεηλατούν.
Με όλα αυτά λοιπόν τα παράδοξα αλλά και ανησυχητικά μηνύματα θα ξεκινήσει η νέα αθλητική χρονιά και «θα κάνουμε το σταυρό μας» να μην έχουμε θύματα αθλητικής βίας κάθε σαββατοκύριακο.
Η Ένωσή μας ως φορέας εκπροσώπησης των συναδέλφων Αστυνομικών οφείλει έγκαιρα, έστω και ακόμη για άλλη μια φορά, να τονίσει όλα αυτά στην προσπάθεια ουσιαστικής αφύπνισης κάθε αρμοδίου, γιατί σαφώς μας ενδιαφέρει η ασφάλεια του κάθε αστυνομικού αλλά πρωτίστως μας ενδιαφέρει η ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, η ασφάλεια του οποιουδήποτε συμπολίτη μας, καθώς και η ασφάλεια της περιουσίας του.
Δεν θέλουμε οι αθλητικοί χώροι να αποτελούν ή να αποτελέσουν χώρο εκτόνωσης των γενικότερων επιπτώσεων που έχουν κλονίσει την κοινωνία μας!
Δεν θα ανεχθούμε άλλο να αποτελούμε τον «αποδιοπομπαίο τράγο» και το εύκολο θύμα απόδοσης της ευθύνης για ότι συμβαίνει οποτεδήποτε και οπουδήποτε !
Δεν θα επιτρέψουμε ο Αστυνομικός να γίνει «σάκος του μποξ» ή το μέσο εκτόνωσης κανενός!
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος ΜΑΚΡΗΣ Ιωάννης
Ο Γεν. Γραμματέας ΚΡΙΚΕΤΟΣ Σπήλιος

3 σχόλια

  1. Δεν ειναι βια αυτο το πραγμα ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΤΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν θα μπουν μερικοι βλαμμενοι φυλακη, τοτε οι υπολοιποι θα ηρεμησουν. Πως ομως να επιβαλλεις την ταξη, οταν υπαρχουν μερικοι που σαν επιχειρημα για την ατιμωρησια των καφρων, φερνουν το οτι δεν εχουν....μπει ακομη φυλακη οι κλεφτες του Δημοσιου χρηματος?????? Και μην απορειτε, εχω δει συχνα το επιχειρημα αυτο εδω μεσα. Αφηστε ησυχα τα "παιδια" και αντε πιαστε τους κλεφτες. Αρες μαρες κουκουναρες δηλαδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση