GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάγωμα των έργων υποδομής στο Ηράκλειο Κρήτης...

Από τον  Δημήτη Σαρρή    Το πρώτο (1ο) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΌ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΝΑΗ , στις 23,24, 25 Ιουνίου του 2005, με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων δ...

Από τον Δημήτη Σαρρή
  
Το πρώτο (1ο) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΌ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΝΑΗ , στις 23,24, 25 Ιουνίου του 2005, με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων κοινωνικών και πολιτικών αιρετών φορέων, έθεσε, για πρώτη φορά, με σαφήνεια, οραματικούς μεν, αλλά συνάμα απόλυτα ρεαλιστικούς στόχους, για την ανάπτυξη του νομού μας, με παράλληλη κάλυψη του, διαχρονικού, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ του ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ .
Πρώτος βασικός στόχος ήταν η ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών, η οποία αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και τη σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός, τονίστηκε τότε, πρέπει να έχει περιφερειακή διάσταση και αυτό θα επιτευχθεί με την πλήρη αντιστροφή των χρηματοδοτήσεων των Π.Ε.Π. σε σχέση με τα τομεακά...
προγράμματα. Στο Γ' ΚΠΣ τα ΠΕΠ διαχειρίστηκαν περίπου το 21% και τα τομεακά το 79% του συνολικού προϋπολογισμού. Η σχέση αυτή ,τονίστηκε επίσης, πρέπει να αντιστραφεί στο Δ΄ Κ.Π.Σ., ώστε να έχει αντίκρισμα η επονομαζόμενη "ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
Οι αναπτυξιακοί , λοιπόν ,στόχοι τέθηκαν, στο 1ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, όμως το ερώτημα που τίθεται αμείλικτο είναι ,πέντε χρόνια μετά, αν υλοποιήθηκαν η αν έμειναν γράμμα κενό.
Αξίζει, λοιπόν , να αποπειραθούμε να κάνουμε μια σύντομη αποτίμηση του κατά πόσον , Πολιτεία και Τ.Α. , ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του λαού του Ηρακλείου η αν επέδειξαν αμέλεια η αδυναμία επίλυσης τους.
1) Στέγασή των υπηρεσιών της Νομαρχίας (και αύριο της αιρετής περιφέρειας ) στο νέο σύγχρονο Νομαρχιακό Μέγαρο στο Σκαλάνι, που θα στοχεύσουν στην πάταξη της Γραφειοκρατίας και την ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, με απόλυτη προτεραιότητα.
Θαυμάσια βραβευμένη, σε πανελλήνιο διαγωνισμό ,Μελέτη ήταν έτοιμη για δημοπράτηση το 2006, σε οικόπεδο 25 στρεμμάτων ,με προοπτική να γίνουν 60 στρέμματα, δωρεά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη ΝΑΗ, στο προάστιο ΣΚΑΛΑΝΙ΄.
Η λύση αυτή θα εκτόνωνε ,παράλληλα, το κυκλοφοριακό χάος της πόλης του Ηρακλείου με αστήρικτες αιτιάσεις,( Ανατολικό Πολεοδομικό Κέντρο, οικόπεδο ΜΟΜΑ, αδυναμία δήθεν κυκλοφοριακής σύνδεσης, εμπόδιο δήθεν της αρχαιολογι-
κης υπηρεσίας κλπ ) η όλη προσπάθεια <πάγωσε>> , μετά το 2007,ενώ οκτώ άλλες Νομαρχίες της χώρας ,που ξεκίνησαν μετά από εμάς, έχουν ήδη κτίσει η κτίζουν το δικό τους ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ .
Το κόστος των 630000 ΕΥΡΩ ετήσιων μισθωμάτων ,σε 32 εγκατεσπαρμένα κτίρια ,είναι βέβαια υπέρογκο, με το ποσόν αυτό θα μπορούσε να εξοφλείτο το δάνειο . Λόγω δε της διασποράς τους , έχουν ως συνέπεια τον ελλιπή συντονισμό - έλεγχο των υπηρεσιών και του προσωπικού της ΝΑΗ.
Η πρόσφατη περιπέτεια της ανάγκης στέγασης της διεύθυνσης Μεταφορών ,που εκκρεμεί, δικαιώνει την πρωτοβουλία κατασκευής του μεγάρου , που θα ήταν έτοιμο σήμερα, και η εγκατάλειψη της θέτει προ των ευθυνών τους υπευθύνους.
2) Αναβαθμισμένο περιβάλλον & υψηλή ποιότητα ζωής.
-Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί λύση για την ασφαλή διάθεση των υγρών και στερεών αποβλήτων των σφαγείων του νομού μας ,τα οποία ρυπαίνουν τα ποτάμια και το περιβάλλον .Απαιτείται εκσυγχρονισμός των σφαγείων και κατασκευή συστήματος αδρανοποίησης των υπολειμμάτων σφαγής ,πριν την ταφή τους.
- Ενώ δε υπήρχε σχέδιο, από το 2006, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των κατσιγάρων ,κατά τα πρότυπα του Ισπανικού συνεταιριστικού κολοσού της Τεχάρ ,στην ΚΟΡΝΤΟΒΑ, με την μετατροπή των τριφασικών(λάδι,πυρήνα,κατσίγαρος) ελαιουργείων σε διφασικά (λάδι, πούλπα - δηλ. λάσπη από΄΄πυρήνα αναμεμιγμένη με κατσίγαρο) και την παράλληλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από την καύση της αποξηραινόμενης <<πούλπας>>, η προσπάθεια όλη έχει σήμερα εγκαταλειφθεί.
Με την διοχέτευση δε των κατσιγάρων στην ύπαιθρο ,πέραν της καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας ,υπάρχει κίνδυνος δυσφήμησης του Κρητικού ελαιολάδου ότι παράγεται κάτω από απαράδεκτες ,περιβαλλοντικά, συνθήκες.
Το πρόβλημα δε της επεξεργασίας και διάθεσης των στερεών αποβλήτων(ΧΥΤΑ-ΔΙΚΤΥΑ ΟΜΒΡΙΩΝ-ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ) αποτελεί τον <<πονοκέφαλο>> των σύγχρονων κοινωνιών.
3) Το χωροταξικό & πολεοδομικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης για την πρώτη και δεύτερη κατοικία. (Μελέτη Π.Ε.Ρ.ΠΟ.).
-Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στον όλο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
Ενώ η μελέτη ΠΕΡΠΟ, με την οποία προσδιορίστηκαν περιοχές εκτός σχεδίου κατάλληλες για οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη Α' και Β' κατοικίας, το χρήσιμο αυτό αναπτυξιακό εργαλείο έχει παραδοθεί από την ΝΑΗ από το 2005, οι αδειοδοτήσεις των 13 και πλέον οικοδομικών συνεταιρισμών εκκρεμούν μέχρι σήμερα.
4) Δημιουργία νέων γηπέδων γκολφ, την κατασκευή της πίστας της Φόρμουλα 1, καθώς και της ''κοσμικής σύριγγας'' του ΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ, στον Δήμο Γουβών.
Νέα γήπεδα γκόλφ δεν φαίνεται να υλοποιούνται πέραν των υπαρχόντων(χερσόνησος κλπ) ,τα δε δύο παραπάνω φιλόδοξα σχέδια της προηγούμενης Νομαρχιακής Αρχής έχουν ,σήμερα, εγκαταλειφθεί .ενώ υπήρχαν από το 2005 σχετικές μελέτες και είχε γίνει η απαιτούμενη προεργασία.
Τόσο η <<πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού >> όσο και το μνημείο του μεγάλου Αρχιτέκτονα και μουσουργού κοσμικών ήχων και ,κατά δήλωση του Κρητικής καταγωγής ΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ , θα αναβάθμιζαν το τουριστικό προϊόν της Κρήτης και θα πύκνωναν το τουριστικό ρεύμα προς το νησί μας. Δυστυχώς παρά την ωριμότητα των έργων αυτών, η διάδοχη κατάσταση στη ΝΑΗ τα "πάγωσε" και τα εγκατέλειψε.
5) Να περιληφθούν τα ανακτορικά μινωικά κέντρα της Κνωσού, του λίκνου αυτού του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και της Φαιστού και άλλων, σε περίοπτη θέση στη λίστα της UNESCO των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που σήμερα λάμπουν δια της απουσίας τους.
-Δυστυχώς το δίκαιο αυτό αίτημα του Κρητικού λαού προσκρούει στις διαθέσεις των μανδαρίνων του ΥΠ.ΠΟ., οι οποίοι παρεμβάλλουν ανυπέρβλητα εμπόδια ,σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι σημερινοί αρμόδιοι ενδιαφέρονται ελάχιστα η καθόλου. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη αποτελεί εμπόδιο του να διεκδικήσει το Ηράκλειο ,στο μέλλον, τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Η όλη προετοιμασία που είχε γίνει εγκαταλείφθηκε από τη σημερινή ΝΑΗ.
6) Λειτουργία του Νομαρχιακού Οργανισμού αναδιάρθρωσης των αμπελώνων του Νομού προς την κατεύθυνση παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού & οινοστάφυλων εξαιρετικών ποικιλιών, που θα στηρίζεται σε μία σύγχρονων προδιαγραφών μητρική φυτεία εμβολιοληψίας
-Παρά την ύπαρξη έγκυρότατης επιστημονικής μελέτης διάσωσης του Κρητικού αμπελώνα από το 2006, η οποία ήταν δωρεάν προσφορά ομάδας Γεωπόνων υψηλού επιπέδου(καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών), κατά παράδοξο τρόπο,το 2007, ανατέθηκε νέα μελέτη του ίδιου αντικειμένου, αντί του ποσού των 140.000 ΕΥΡΩ, η οποία παραμένει σε κάποια συρτάρια, ενώ οι αμπελοκαλλιεργητές ξεριζώνουν τα αμπέλια τους.
7) Επαναλειτουργία της Νομαρχιακής Εστίας Επιστημών .
Ιδρύθηκε από την ΝΑΗ το 2004 ,λειτούργησε πολύ καλά την επισκέφθηκαν δε εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων
Ξαφνικά ,με απόφαση της ΝΑΗ το 2007 καταργήθηκε με την δικαιολογία του.ακριβού ενοικίου (!). προκαλώντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα της εκπαίδευσης στο νομό μας.
Σημειωτέον ότι Νομαρχιακές Εστίες Επιστημών λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και την Πάτρα, όπου επιχειρείται ,με απλές κατασκευές ένα <<ταξίδι>> στον δυσνόητο κόσμο των μαθηματικών με αποτέλεσμα εκπληκτικό. 'Εννοιες μαθηματικές αόριστες και ασαφείς (μαθηματικές ταυτότητες, ημίτονο ,συνημίτονο κλπ) γίνονται προσιτές και καταληπτές από τους μαθητές.
8) Πλήρης δραστηριοποίηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Νεολαίας (ΝΟ.ΣΥ.Ν) με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της νέας γενιάς.
Ιδρύθηκε από την ΝΑΗ το 2005 και σήμερα δεν λειτουργεί, με ευθύνη των σημερινών αρμοδίων.
9)Επέκταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης.
Παρά την ύπαρξη μελέτης επέκτασης του διεθνούς ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ -ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ- ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΌΥ , δίπλα στο ΔΕΚΚ και την ένταξη του στο ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ, με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και αυτή προσπάθεια έχει δυστυχώς εγκαταλειφθεί .
10) Το νέο Ηλεκτρικό Εργοστάσιο στη θέση «Κορακιά», παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 500 MW σε λειτουργία, με καύση φυσικού αερίου και την πλήρη αξιοποίηση των ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Αιολική, Ηλιακή, Βιομάζα, κλπ.)
-Η υπογραφή του περίφημου πρωτοκόλλου , έγινε το φθινόπωρο του 2003, μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, της ΝΑΗ και του Δήμου Γαζίου, προέβλεπε την υλοποίηση της ψηφισμένης πρότασης της ΝΑΗ , στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου , τον Μάρτιο του 2003,για την κατασκευή μονάδας 2X250 MW , καύσης φυσικού αερίου ,στη θέση Κορακιά, του Δήμου Γαζίου ,στα σύνορα των Νομών Ηρακλείου- Ρεθύμνης ,με παράλληλη κατάργηση του ρυπογόνου σταθμού των Λινοπεραμάτων.
Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμοδίων ,για την προώθηση του έργου ,το όλο θέμα έχει μπλέξει στο ιδιοκτησιακό και έχει <<παγώσει>>, ενώ έχουμε υποδείξει ,σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους φερόμενους ιδιοκτήτες , την νόμιμη μέθοδο της απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου.
-Οσον δε αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις ,από ιδιώτες, όμως υπάρχει το πλαφόν του 30% της εγκατεστημένης συμβατικής ηλεκτρικής ισχύος, ως άνω όριο της συνολικής ισχύος των Α.Π.Ε, που έχει περίπου καλυφθεί και έτσι τα όποια κίνητρα του νόμου είναι χωρίς πρακτική αξία σήμερα.
Με την αύξηση όμως της εγκατεστημένης συμβατικής ισχύος στην Κρήτη(είτε στον Αθερινόλακο είτε στην Κορακιά θα διανοιγεί νέο πεδίο για τις ΑΠΕ.
11) Ολοκλήρωση των οδικών έργων του Νομού (Βόρειος, Νότιος Άξονας, Κάθετοι Άξονες, Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο).
-Ο Βόρειος Εθνικός Άξονας (ΒΟΑΚ) καρκινοβατεί 45 ολόκληρα χρόνια, μόνο δε το 13% του συνολικού του μήκους είναι ,σήμερα, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και με νησίδα στη μέση, παρέχοντας στοιχειώδη οδική ασφάλεια .Απαιτείται η ολοκλήρωση του.
Ο μόνος κάθετος άξονας που παραδόθηκε στην κυκλοφορία ,το 2009,είναι ο δρόμος ΑΡΧΑΝΕΣ-ΧΟΥΔΕΤΣΙ-ΠΥΡΓΟΣ, εποπτείας της ΝΑΗ, ο οποίος αν δεν συνέβαινε η απρόσμενη καθίζηση της Λιγορτύνου ,θα είχε παραδοθεί τον Σεπτέμβρη του 2006.
Οι κάθετοι Άξονες Ηράκλειο- Βιάννος και Ηράκλειο-Τυμπάκι ,παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν υπάρξει ,(Στον μεν πρώτο εκκρεμούν οι απαραίτητοι οδικοί κόμβοι και μερικοί συνδετήριοι οδοί ,στον δε δεύτερο αποπεράτωση των προβλεπομένων κοιλαδογεφυρών και σηράγγων. Άρα απαιτούν γενναίες ,επί πλέον, χρηματοδοτήσεις για την αποπεράτωση τους.
Ο δρόμος ΚΑΡΤΕΡΟΣ-ΕΠΙΣΚΟΠΗ έχει μπει σε περιπέτειες έκπτωσης του εργολάβου, με απροσδιόριστο χρόνο αποπεράτωσης.
Ο διαβόητος λεγόμενος δε ΝΟΤΙΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ,παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες ,πολλές δεκαετίες πρίν ,δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Το δε επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο είναι προβληματικά και ευάλωτα στις ισχυρές βροχοπτώσεις.
Όλες πλέον οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην <<ΚΡΗΤΗ Α.Ε >>.
12) Να λειτουργήσει το Λιμάνι στο Νότο, ως η «νότια πύλη της Ευρώπης».
-Η όλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για την δημιουργία μεγάλου σταθμού μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων κινεζικών συμφερόντων, ενέργεια την οποία αρκετοί χαρακτήρισαν ως κίνηση εντυπωσιασμού , καθότι ,όπως φάνηκε, δεν είχε την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και ναυάγησε στον κόλπο της Μεσσαράς .
Η δημιουργία ενός τέτοιου χρήσιμου λιμανιού στο Νότο πρέπει να χωροθετηθεί και να σχεδιασθεί με την απαιτούμενη σοβαρότητα και να υπηρετεί πρωταρχικά την τοπική οικονομία της μεγαλονήσου( εμπόριο και τουρισμό κλπ) και δευτερευόντως τα συμφέροντα της Ασιατικής υπερδύναμης, με παράλληλη προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
13) Αλιευτικά Καταφύγια και μαρίνες, με παράλληλη προστασία των δαντελωτών ακτών μας.
-Τα αλιευτικά καταφύγια στις νότιες ακτές(Άρβης, Κερατόκαμπου Τσούτσουρα, Κόκκινου Πύργου κλπ) αλλά και της Παντάνασσας ,στην βόρεια ακτή παρά τα προβλήματα της προσάμμωσης ,σε κάποια από αυτά, λειτουργούν από ικανοποιητικά έως οριακά.
Η <<στοιχειωμένη >> δε ημιτελής, για δεκαετίες, Μαρίνα των Μαλλίων , αποτελεί μνημείο εις δόξαν της ελληνικής γραφειοκρατίας.
14)το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου
-Μετά την πολύχρονη(από την δεκαετία του 1990) περιπέτεια της λύσης του <<λοξού διαδρόμου>> στο αεροδρόμιο <<Νίκος Καζαντζάκης>> και την επιλογή της λύσης του αεροδρομίου Καστελλίου,(μετά το 2000) είχαμε την βιαστική ,εν όψει των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Οκτώβρη, την <<εσπευσμένη >> δημοπράτηση του έργου ,από τον τότε υπουργό Δ.Ε. ,με ουσιώδεις παραλείψεις.
Η δημοπράτηση του μεγάλου αυτού έργου, για το λόγο αυτό, αναβλήθηκε για το ερχόμενο φθινόπωρο .
Δεν υπάρχουν, βέβαια , περιθώρια άλλων αναβολών.
Πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο ,για την οικονομία της Κρήτης, αποτελεί και την ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟ της αξιοπιστίας της πολιτικής εξουσίας ,πού ούτως η άλλως δοκιμάζεται.
"Αγκάθια" είναι η διαφαινόμενη διαφορά απόψεων των όμορων Δήμων ,για την προτεινόμενη χωροταξική συνένωση τους, από Ι.Τ.Α. ,στα πλαίσια του σχεδίου "Καλλικράτης" και οι αντιδράσεις κατοίκων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Όσο δε το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τυμπακίου ,παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των "αρμοδίων" δεν έχει λειτουργήσει ακόμη σε όφελος των εξαγωγών ,προς την Ευρώπη, των αγροτικών μας προϊόντων .
15) Τα Φράγματα (Φανερωμένης, Πλακιώτισσας, Ασιτών - Πρινιά, Αμιρών - Αγ. Βασιλείου, Καλαμίου, Δαμανίων, Αρμανωγείων, Χαλαυριανού κ.λ.π., καθώς και του Αποσελέμη.
-Το φράγμα της Φανερωμένης έχει μεν τελειώσει ,αλλά απομένουν ακόμα ημιτελή τα δίκτυα και εκκρεμεί η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού ,για τον εμπλουτισμό του ,ώστε να μπορέσει να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες της πεδιάδας της Μεσσαράς.
-Το φράγμα του Αποσελέμη μετά την καταλυτική συνάντηση εργασίας με πρωτοβουλία της ΝΑΗ ,τον Φεβρουάριο του 2005, ήρθησαν ,σε μεγάλο βαθμό οι επιφυλάξεις των εναντιούμενων στην κατασκευή του ,οι οποίες περιορίστηκαν ,όχι πλέον στην σκοπιμότητα αλλά στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Έκτοτε ,παρά τις καθυστερήσεις το έργο έχει προχωρήσει αρκετά.
Το "σώμα" του φράγματος έχει περίπου τελειώσει και απομένει η κατασκευή του εργοστασίου διύλισης και χλωρίωσης του νερού.
-Το φράγμα της Πλακιώτισσας έχει γίνει το νέο <<γεφύρι της Άρτας>>, 55 περίπου χρόνια μετά την σύλληψη του ως ίδέα.
-Αν εξαιρέσει κανείς τα φράγματα Δαμανίων, Αρμανωγείων και του Χαλαυριανού Ποταμού ,στα οποία υπάρχει πρόοδος ,τα υπόλοιπα καθυστερούν ανησυχητικά.
Ενώ δε είχαν γίνει ενέργειες το 2006, για δημιουργία μητρικής φυτείας στον Επανωσήφη, το όλο θέμα φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.
16) Προώθηση των φημισμένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά με πιστοποίηση .
-Ουσιαστικά ,παρά τις όποιες μεμονωμένες προσπάθειες ,παραμένει ένας ακόμη φιλόδοξος στόχος.
17) Σύγχρονες Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.), αλλά και Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ.) και γενναία στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
-Μετά το φιάσκο του ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς και την άκαρπη αναζήτηση νέου χώρου το όλο θέμα εκκρεμεί .
18) Να γίνει ο Νομός μας ζηλευτός προορισμός, με αναβαθμισμένο το τουριστικό προϊόν του, για εκατομμύρια Τουρίστες, με προώθηση των εναλλακτικών μορφών Τουρισμού (θρησκευτικός, συνεδριακός, αθλητικός, μουσικός, κλπ.)
-Παρά τις όποιες προσπάθειες ο μεν αναπτυγμένος μαζικός τουρισμός έχει επηρεασθεί δυσμενώς από την διεθνή οικονομική κρίση, ο δε εναλλακτικός βρίσκεται στα πρώτα του βήματα.
Οι παραπάνω λοιπόν στόχοι των οραμάτων του 1ου ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της ΝΑΗ του 2005 παραμένουν ,δυστυχώς, υπερώριμοι μεν , διαχρονικοί και πάντα επίκαιροι δε , αλλά οπωσδήποτε ανεκπλήρωτοι , καθότι η παράδοξη για τους πραγματικούς σκοπούς εγκατάλειψης τους από τους ,μετά το 2007, αρμοδίους, δεν επέτρεψε να γίνουν χειροπιαστή πραγματικότητα. επειδή ίσως είχαν άλλες προτεραιότητες καθότι επέλεξαν από τις οραματικές προτάσεις, της προηγούμενης Νομ. Αρχής ,τις οποίες έβλεπαν με δέος χαρακτηρίζοντας τις σαν "φαραωνικές", την πεζή διαχείριση μιας γκρίζας καθημερινότητας, καταβάλλοντας δεινό πλήγμα στην τοπική ανάπτυξη.

9 σχόλια

  1. Για να σωθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς από την χρεωκοπία αλλά ……. ολυμπιακή
    Ηλεκτρικός , μετρό , τραμ , λεωφορεία, τρόλεϊ , προαστιακός .
    Πρέπει να έχουν μόνιμους ελεγκτές μέσα στα βαγόνια τα λεωφορεία στα τραμ .
    Να γίνονται συνέχεια έλεγχοι μέσα και έξω από τα βαγόνια του ΗΣΑΠ του ΜΕΤΡΟ μέσα στα τρόλεϊ , στα λεωφορεία και το ΤΡΑΜ .
    Το πρόστιμο να γίνει 100 ΕΥΡΩ να πληρώνεται επί τόπου .
    Το 80 % των αλλοδαπών που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς δεν πληρώνουν εισιτήριο .
    Επίσης και ένα 15 % έλληνες .
    Και φτάνουμε στο σημείο ,να κληρώνουν το 5 % των επιβατών να πληρώνουν εισιτήριο , το 95 % δεν πληρώνει εισιτήριο .
    Αυτός είναι ο λόγος που χρεοκοπούν οι αστικές συγκοινωνίες , αφού δεν εχει έσοδα και έχει μόνο έξοδα .
    Θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβει κάποιος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να σωθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς από την χρεωκοπία αλλά ……. ολυμπιακή
    Ηλεκτρικός , μετρό , τραμ , λεωφορεία, τρόλεϊ , προαστιακός .
    Πρέπει να έχουν μόνιμους ελεγκτές μέσα στα βαγόνια τα λεωφορεία στα τραμ .
    Να γίνονται συνέχεια έλεγχοι μέσα και έξω από τα βαγόνια του ΗΣΑΠ του ΜΕΤΡΟ μέσα στα τρόλεϊ , στα λεωφορεία και το ΤΡΑΜ .
    Το πρόστιμο να γίνει 100 ΕΥΡΩ να πληρώνεται επί τόπου .
    Το 80 % των αλλοδαπών που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς δεν πληρώνουν εισιτήριο .
    Επίσης και ένα 15 % έλληνες .
    Και φτάνουμε στο σημείο ,να κληρώνουν το 5 % των επιβατών να πληρώνουν εισιτήριο , το 95 % δεν πληρώνει εισιτήριο .
    Αυτός είναι ο λόγος που χρεοκοπούν οι αστικές συγκοινωνίες , αφού δεν εχει έσοδα και έχει μόνο έξοδα .
    Θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβει κάποιος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΟΡΓΙΟ ΠΑΣΟΚ
    ΕΣΥ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΣΑ ΟΡΝΙΟ

    ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΜΑ ΛΕΣ ΤΩΡΑ;
    ΤΑ ΕΦΑΓΕΣ ΟΛΑ
    ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΣ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ

    ΑΧΡΕΙΕ ΡΕΜΑΛΙ ΠΑΣΟΚ.
    ΤΟ ΞΕΚΩΛΟΜΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, διαπιστώνω μία ιδιαίτερη προτίμηση του Πρωθυπουργού του Μνημονίου στα ελληνικά νησιά.

    Η ΚΡΗΤΗ. (για ευνόητους λόγους) κάθε λίγο και λιγάκι δέχεται την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου για τους πιο απίθανους λόγους. Ενδεικτικά αναφέρω τα εγκαίνια κάποιας στάνης, τα δεύτερα γενέθλια κάποιου ελαιοτριβείου, αλλά και ότι άλλο μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να εκφωνήσει κάποιο λόγο, που όπως πάντα χαρακτηρίζεται από διαύγεια νοημάτων, άριστη εκφορά και βεβαίως συνέπεια.

    Η ΡΟΔΟΣ επίσης δέχεται τα περιοδικά «πηδήματα» του πολυταξιδεμένου πρωθυπουργού μας, από την Αθήνα μέχρι κάποια τοπική επιτροπή , για να εξηγήσει το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ μετά την παλινόρθωση του σοσιαλισμού στην Ελλάδα.

    Η ΣΥΜΗ-ΠΟΡΟΣ, γνωστή για τις παπανδρεϊκές συνάξεις, γνωστές με τον παραπλανητικό τίτλο «συμπόσιο της Σύμης», που όμως για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν γίνονται πάντα στο νησί, αλλά κάπου αλλού.

    Το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, απ’ όπου ο κ. Παπανδρέου δίπλα στο κύμα, κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, μας ανήγγειλε και επισήμως ότι η Ελληνική Κυβέρνηση μετονομάσθηκε σε Κυβέρνηση του Μνημονίου.

    Η ΠΑΡΟΣ, αγαπημένος προορισμός για πολυήμερες διακοπές, όπου ο πρωθυπουργός διαλογίζεται, σκέπτεται και δεν αποφασίζει τι θα κάνει στην Αθήνα, μέχρι να επιστρέψει και πάλι για ολιγοήμερη ανάπαυση. Η Πάρος, από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστή για το κλίμα της που ευνοεί ἤ και διευκολύνει τις μεγάλες πνευματικές συλλήψεις. Στην Πάρο θα μπορούσε ο Καλλικράτης να είχε συλλάβει τα σχέδια της Ακροπόλεως. Στην Πάρο ο κ. Ραγκούσης συνέλαβε τον Καλλικράτη. Στην Πάρο ο κ. Παπανδρέου μετά από την απαραίτητη σωματική άσκηση, επιδίδεται και σε πνευματική , του δε κλίματος υποβοηθούντος περιέρχεται τελικώς εις πνευματικόν οργασμόν και συλλαμβάνει τα σχέδια σωτηρίας της Ελλάδος. Εμείς, εδώ στην Αθήνα, αναμένουμε τον τοκετό και την τερατογένεση.

    Θα μπορούσα να μνημονεύσω και άλλα Ελληνικά νησιά, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον ενταύθα εκπρόσωπο του Δ.ΝΤ., γνωστόν και με το παρατσούκλι «πρωθυπουργός της Ελλάδος». Προτιμώ όμως να αναφέρω δύο-τρία νησιά που δεν είχαν ακόμη την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον κ. Παπανδρέου. Εντελώς τυχαία αναφέρω τον ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ, την ΓΥΑΡΟ, την ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ, την ΙΚΑΡΙΑ …..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτέλους μετά από μακράν και επίπονη προσπάθεια και προτροπή , ξεκίνησε ο αγώνας αποκομιδής των κινουμένων σκουπιδιών ανά την χώρα .
    Έστω και αργά αγαπητή μου Έλληνες πατριώτες , καταλάβετε πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας , στην τσέπη μας , στην εθνική μας ταυτότητα , στην πατρίδα μας στην Ελλάδα ,
    τα κινούμενα και βίαια εισερχόμενα σκουπίδια στη χώρα μας
    Άντε καλό Βόλι και οι δρόμοι μας , πάντα καθαροί , λευκοί και αστραφτεροί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμείς ζούμε με 800 € και εσύ μου θέλεις 25.000 € το μήνα.
    Ουστ και πάλι. Τολμάς και μιλάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΗμητρτη εισαι πρωτος!!!Ο καλυτερος νομαρχης που ειχε ποτε το ΠΑΣΟΚ στην κρητη και δεν αξιοποιηθηκε!!


    Ενας φιλος του απο θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΡΕ ΤΟ ΠΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΤΡΩΓΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΣΑΡΡΗΣ θα ΕΙΔΕ..
    την Αννα Νταλάρα ...τόπλες σε παραλία της Επιδαύρου,να είναι στα βράχια και να απολαμβάνει τον ήλιο...

    και ΣΑΤΡΑΡΕ και αυτός σαν τον Γιώργο!
    Τον άλλο ρε..
    Τον άλλο..όχι την λουλού...
    Τον παραάλλο τον Μεγάλο Ναυαγοσώστη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση