GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός, η υπουργός και ο υφυπουργός...

Toυ Πέτρου Τρουπιώτη   ptroupiotis@yahoo.gr Όποιος έριξε έστω και μια ματιά στην έκθεση της Αρχής για την Διασφάλιση της Ποιότητας στην Α...

Toυ Πέτρου Τρουπιώτη
 ptroupiotis@yahoo.gr
Όποιος έριξε έστω και μια ματιά στην έκθεση της Αρχής για την Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην χώρα μας, θα είδε και με την «βούλα» που λένε κάτι που είναι γνωστό σε όλους, αλλά κάνεις δεν θέλει να το αγγίξει.
Η κυριολεκτικά απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος αυτών που ονομάζονται στην χώρα μας Ανώτατα Εκπαιδεύτρια Ιδρύματα.
Μόνον την γενική εκτίμηση να δει κάνεις κυριολεκτικά μένει άναυδος.
«Ασαφείς εθνικοί στόχοι ανάπτυξης του ανθρωπινού δυναμικού, γεωγραφική διασπορά των ΑΕΙ, υπέρμετρος αριθμός τμημάτων και προγραμμάτων μεγάλος αριθμός πανεπιστημίων , πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών πολύ μικρός αριθμός παρακολουθούντων τις παραδόσεις».
Την τραγική αυτή κατάσταση περιγράφει η έκθεση που να επισημάνουμε ότι βασίσθηκε στα όσα τα ιδία τα πανεπιστήμια ανέφεραν στις δικές τους εσωτερικές αξιολογήσεις . Σκεφτείτε το μπορεί να...
 συμβαίνει αν ο έλεγχος γίνει από έξω….
Τι λέει ουσιαστικά η έκθεση.
Λέει με λίγα λογία ότι στην χώρα μας δεν έχουμε Ανώτατη Εκπαίδευση. Και όσο και αν φαίνεται βαρύ αυτό, σκληρό ή άδικο για κάποιους ( δυστυχώς λίγους) που προσπαθούν να κάνουν κάτι σε αυτή την βαθμίδα της εκπαίδευσης, αυτή είναι η κατάσταση και αυτή [πρέπει να δεχτούμε αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουν τα δεδομένα.
Και αν θέλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα πρέπει να έχουμε το θάρρος εμείς ως κοινωνία και η κυβέρνηση ως πολιτεία να πάρει μετρά και μάλιστα σκληρά. Μετρά που θα < ματώσουν> όπως αρέσει σε όλους να λένε τώρα τελευταία στην χώρα μας.
Και τα μετρά πρέπει να ληφθέν ΑΜΕΣΑ. Χωρίς συζητήσεις, διαβουλεύσεις και άλλου είδους καθυστερήσεις που το μόνο που κάνουν είναι να αμβλύνουν τις όποιες αποφάσεις, να φέρνουν μετρά στρογγυλεμένα χωρίς γωνίες ή να οδηγούν τα πράγματα στο μέλλον…….
Χρειάζεται λοιπόν , να γίνει δραστική μείωση αυτών που θα μπαίνουν στα Πανεπιστήμια. Δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες δικηγόρους , γιατρούς , οικονομολόγους ή μηχανικούς. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν σε κάποιο τμήμα πανεπιστήμιου ή ΤΕΙ οι 8,5 από τους 10 που δίνουν.
Χρειάζεται να κλείσουν ΑΜΕΣΑ τμήματα , σχόλες ακόμα και ολόκληρα πανεπιστήμια που έχουν γίνει μόνον και μόνον για να εξυπηρετηθούν τοπικές κοινωνίες, τοπικοί βουλευτές αλλά και διάφοροι που ήθελαν να γίνουν καθηγητές σε πανεπιστήμιο ( με προσόντα την φιλία με τους άλλους καθηγητές που και αυτοί έχουν μπει με το ίδιο σύστημα κοκ)
Χρειάζεται να επανεξεταστούν όλοι οι διδάσκοντες και να ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ άμεσα όσοι είτε δεν έχουν τα προσόντα, είτε δεν διδάσκουν στο πανεπιστήμιο, είτε δεν κάνουν για διδασκαλία, είτε διδάσκουν αντικείμενα που δεν έχουν κανένα νόημα και κανένα ενδιαφέρον , είτε διδάσκουν σε τμήματα που πρέπει να καταργηθούν. Και οι διδάσκοντες να κρίνονται από ανεξαρτήτους ελεγκτές έκτος ΑΕΙ κάθε 2-3 χρόνια. Αν δεν κάνουν να απολύονται.
Χρειάζεται να επανεξεταστεί ο χρόνος σπουδών. Όταν στην Ευρώπη το σύστημα των πιστωτικών μονάδων, που θα ισχύσει και σε μας, οδηγεί σε τρία έτη , δεν είναι δυνατόν τα ΤΕΙ να είναι τέσσερα στην χώρα μας και η Γεωπονική πέντε……
Αυτό εξυπηρετεί μόνον καθηγητές που βρίσκονται εκεί και κοινωνίες που έχουν φοιτητές για να τις ζουν. Ίσως και την μη καταγραφή της πραγματική ανεργίας.
Χρειάζεται να επανεξεταστεί το περιεχόμενο σπουδών, να αλλάξουν άμεσα πολλά αντικείμενα, να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας, να υπάρξει υποχρεωτική παρουσία και εργασίες από τους φοιτητές, να υπάρξει χρόνος για το τέλος των σπουδών και πολλά ακόμα.
Χρειάζεται να επανεξεταστεί ο ρόλος και το περιεχόμενο των ΤΕΙ , που έχουν γίνει και αυτά πανεπιστήμια χωρίς να υπάρχει λόγος και να μειωθεί το αντικείμενο τους , τα χρόνια σπουδών και να μπει τοπ επίπεδο τους στο νέο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Και ίσως , αν θέλουμε να υπάρχει γενική γνώση και επιμόρφωση των πολιτών , να αυξήσουμε τα ελευθέρα πανεπιστήμια, στα όποια όποιος θέλει μπορεί να φοιτά αλλά να μην οδηγείται σε πτυχίο με δικαιώματα εργασίας. Να είναι πτυχίο επιμόρφωσης και τίποτε άλλο.
Δεν είναι δυνατόν να είμαστε μια κοινωνία επιστημόνων που μόνον επιστήμονες δεν είμαστε.
Δεν χρειαζόμαστε μόνον επιστήμονες και εν πέσει περιπτώσει δεν κάνουν όλοι γι αυτό.
Τέλος πια ο λαϊκισμός κάθε είδους. Ας μπούμε σε μια κοινωνία επιβράβευσης αυτών που αξίζουν για ότι αξίζουν. Φτάνει πια η ισοπέδωση.
Το ερώτημα βεβαία είναι αν οι πολιτικοί μας, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στις θέσεις τους , λογω της ύπαρξης του στρεβλού συστήματος όλοι για όλα και όλοι ίδιοι και ίσιοι ανεξαρτήτως ικανοτήτων και κόπου , μπορούν ή καλύτερα ΤΟΛΜΟΥΝ να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τόλμα να προχωρήσει η κ Διαμαντοπούλου σε κάποια τέτοια τομή…..
Αν κρίνω από την δική της πορεία , μάλλον όχι.
Ίσως ο πρωθυπουργός , μπορεί να αντιληφτεί αυτό το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι αν και αυτός έχει το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, που έλεγε και ο πατέρας του σε τέτοιες κινήσεις τομές που σημαίνουν σύγκρουση με κατεστημένα και λογικές πολύ διαδεδομένες ακόμα και μέσα στο κόμμα του.
Και εδώ πολύ αμφιβάλω αλλά δεν απογοητεύομαι ακόμα.
ΥΓ. Θέλω να πιστεύω , ότι ο υφυπουργός Παιδείας κ Γ Πανάρετος ( και προσωπικός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού) είναι σε αυτή την λογική και μπορεί να «σπρώξει» λίγο τα πράγματα. Αλλά είναι βέβαιο ότι μονός του δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά…
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ στις 9-8-2010)

10 σχόλια

  1. Επανέρχεται η ελεγχόμενη πτώχευση...
    Εωλοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για την μείωση του ελλείμματος”
    Οι άνθρωποι είναι απατεώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΕΣΕ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕ
    ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

    Η ΑΝΝΑ Η ΠΙΠΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ
    Η ΕΒΡΑΙΑ ΚΑΙΛΕΡ
    Η ΟΘΩΜΑΝΗ ΔΡΑΓΩΝΑ
    ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΣΧΕΤΟΣ..

    ΤΟ ΟΛΟΝ ΜΕΓΑΛΕΙΟΝ ΠΑΣΟΚ..στο χέσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο 12% εκτοξεύθηκε τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας, έναντι 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί. Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.784 άτομα (+43,2%).

    παγκοσμιο ρεκορ σπαει η κυβερνηση των πρασινοφρουραιων. το ενα μετα το αλλο.
    θα γραψουνε ωραιο βιβλιο στο τελος με τιτλο:

    "ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπουργείο του πολίτη , προειδοποιεί :
    Όσοι ανατρέφετε κινούμενα σκουπίδια , από άλλη χώρα ,
    θα μολυνθείτε και εσείς .
    Μην περιμένετε να σας τα μαζέψει το κράτος ,
    Εξαποστείλετετα , στη χωματερή , στο πυρ το εξώτερον .
    Πριν είναι αργά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΠΕΠΘ

    ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΥΗ ΠΟΤΣΑΡΗ

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΑΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ
    ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΕΧΕΙ ΠΛΑΣΤΑ ΚΤΗΘΕΝΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΓΓΡΑΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

    ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΜΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ
    ΑΣΠΑΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
    ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΚΡΙΤΙΚΗ , ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

    ΕΝΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΣΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ?

    Α ΡΕ ΠΕΤΡΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ, ΚΡΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΠΕΠΘ

    ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΥΗ ΠΟΤΣΑΡΗ
    ο δρ Κουτσουκος κατεθεσε την υπ. αρ. πρωτ. καταγγελια 87746/Β2 της 19-7-2010 προς το Υπουργειο /Παιδειας ....
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΑΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ
    ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΕΧΕΙ ΠΛΑΣΤΑ ΚΤΗΘΕΝΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΓΓΡΑΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

    ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΜΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ
    ΑΣΠΑΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φοβάμαι ότι τον παρεξηγησαμε τον Gap όταν μίλησε χθές για τον τέταρτο δρόμο προς το σοσιαλισμό. Σαρδάμ έκανε ο "ολίγιστος", αυτό που εννοoύσε ήταν "χρειαζόμαστε τον τέταρτο δρόμο προς τον αυνανισμό".
    ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΜΕΓΑΛΕ, ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΛΑΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αποδοκιμάζονται οι κατοχικοί όσο θα έπρεπε.
    Η τρόικα κυκλοφορεί ανενόχλητη, ο ΓΑΠ κι οι υπουργοί του φυλάγονται αλλά δεν κρύβονται όπως θα έπρεπε.

    Μας κάνουν τη ζωή κόλαση, αν δεν αντιδράσουμε όπου τους βλέπουμε είναι ικανοί να μάς στείλουν και σε κάτεργα ή να μας πουλήσουν για ανταλλακτικά.

    Νέα Εθνική Αντίσταση -Νέος ανένδοτος αγώνας χωρίς καμμια αναβολή, χωρίς κομματικές ταμπέλες, χωρίς αχρείαστους διχασμούς.

    Νεος ανενδοτος χωρις αναβολες,χωρις διχασμους,και γρηγορα.
    Οι μασκες επεσαν.
    Οπως και ν αυτοαποκαλουνται η αληθεια ειναι μια,εχουμε να κανουμε με συγχρονους γενιτσαρους!!

    Έξω οι νεοΤσολάκογλου επαίτες….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απο "ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην χώρα μας". μου@ί.

    Απο μου@ί όμως, γραβατάρα κόκκινη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση