GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

STOP στα ακριβά διόδια της Εγνατίας...

Από το http://alexpolisonline.blogspot.com/ Η ειλημμένη απόφαση για την είσπραξη αντιτίμου 2,8 ευρώ από 13 σταθμούς διοδίων κατά μήκος της...

Από το http://alexpolisonline.blogspot.com/
Η ειλημμένη απόφαση για την είσπραξη αντιτίμου 2,8 ευρώ από 13 σταθμούς διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού ή αντίστοιχων εσόδων μέσω ηλεκτρονικών διοδίων με βάση νεότερη δήλωση του Υφυπουργού Υποδομών, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από τις τοπικές κοινωνίες.
Η επιβολή ενός τόσο υπερβολικού αντιτίμου, που υπολογίζεται σε περίπου 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο, αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες του οδικού άξονα και πρόκειται να προκαλέσει μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων για τους...
 πολίτες της Βόρειας Ελλάδα και ειδικότερα, της δικής μας περιοχής.
Με οργίλη διάθεση και αγωνιστικό πνεύμα πολίτες της Ξάνθης με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές αναφορές και αφετηρίες, συμμαχούν προκειμένου να βάλουν φραγμό στην διακηρυγμένη πρόθεση του υπουργείου Υποδομών για την εγκατάσταση διοδίων σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού από το προσεχές φθινόπωρο...»
Πριν λίγες μέρες δόθηκε στην δημοσιότητα κείμενο που υπογράφεται από είκοσι πολίτες της Ξάνθης υπό τον τίτλο, «Κίνηση Ενεργών Πολιτών της Ξάνθης ενάντια στα διόδια της Εγνατίας Οδού», οι οποίοι, όπως αναφέρουν στην δήλωσή τους, θέλουν να εκφράσουν «την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην δρομολογούμενη εγκατάσταση διοδίων στην Εγνατία Οδό, κυρίως εξαιτίας του υπέρογκου κόστους που αυτά θα προκαλέσουν στους βορειοελλαδίτες οδηγούς και ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι η Θράκη».
Οι ίδιοι, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η κίνησή τους δεν έχει χαρακτήρα ακτιβιστικό», «αλλά διεκδικεί κάποια αιτήματα με βάση την λογική των κοινωνικών κριτηρίων». Επισημαίνει, δε, ότι δεν απασχολείται με λεπτομερή νομικά ζητήματα αλλά αποδέχεται την ανάγκη ύπαρξης διοδίων, ζητώντας όμως λογικό κόστος».
Στο κείμενό τους τα μέλη που το υπογράφουν επισημαίνουν τις παραμέτρους που υπάρχουν για τη λειτουργία των διοδίων – για τα οποία ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης σημείωσε ότι θα είναι μάλλον ηλεκτρονικά- αλλά και τις συνέπειες που θα έχει η υπέρογκη χρέωση για τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδα και ειδικότερα της Θράκης.
Παράλληλα, προβάλουν έξι βασικούς λόγους για τους οποίους η επιβολή ενός αντιτίμου της τάξεως των 2,8 ευρώ, θα ορθώσει εμπόδια σε ό,τι αφορά την χρήση του αυτοκινητοδρόμου και την επισκεψιμότητα της περιοχής, ενώ θα συμβάλει στην εμβάθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην επιδείνωση της ασφάλειας των μετακινήσεων, την αύξηση των χρονοαποστάσεων, αλλά και μείωση της τουριστικής κίνησης στους τρεις νομούς της Θράκης.
Η αξιοπρεπής οδική υποδομή που απολαμβάνει σήμερα ο κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας, κατασκευάστηκε στην Ελλάδα με θλιβερή καθυστέρηση πολλών δεκαετιών σε σχέση με την πολιτισμένη Ευρώπη και μάλιστα επιδοτήθηκε σε ποσοστό 50% από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν εμπλεκόμαστε στον τρόπο που η πολιτεία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τους σταθμούς διοδίων και τις δαπάνες ή τα δάνεια που θα καλύψει, όμως θεωρούμε ότι το υψηλό κόστος που σχεδιάζει αποτρέπει τον πολίτη από τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται», καταλήγουν τα μέλη της κίνησης πολιτών της Ξάνθης.
Αναλυτικά το κείμενο, το οποίο υπογράφουν διάφοροι πολίτες της πόλης, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς χώρους, αναφέρει:
Εδώ και λίγες ημέρες έχει συγκροτηθεί στην Ξάνθη μια ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών που έχει ως λόγο ύπαρξης να εκφράσει δημόσια και ανοιχτά την αντίθεση των ενεργών πολιτών στη δρομολογημένη εγκατάσταση υπερβολικού αριθμού διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. τα οποία, μεταξύ άλλων, θα είναι:
1. Απομόνωση των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας από τα αστικά κέντρα και απομάκρυνση μεταξύ των γειτονικών πόλεων που τα τελευταία χρόνια λειτουργούν ως κοινοί κοινωνικοί και οικονομικοί τόποι.
2. Εμβάθυνση κοινωνικών ανισοτήτων καθώς το αυξημένο κόστος μετακίνησης, σε συνδυασμό με τα καύσιμα, πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα. Δεν πρέπει να παραλείπεται ότι ένα μέρος των μετακινήσεων γίνεται αναγκαστικά για λόγους υγείας.
3. Επιδείνωση της ασφάλειας των μετακινήσεων και αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων λόγω της διοχέτευσης μεγάλο όγκου οχημάτων στις παλιές Εθνικές Οδούς.
4. Αύξηση του κόστους των μετακινήσεων που επηρεάζει άμεσα και το κόστος των προϊόντων, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως η δική μας.
5. Αύξηση των χρονοαποστάσεων που διανύονται στην Εγνατία Οδό.
6. Μείωση της τουριστικής κίνησης των νομών, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται κοντά στα άκρα της Εγνατίας Οδού.
Θεωρούμε ρεαλιστική προοπτική την ύπαρξη διοδίων σε ένα σύγχρονο οδικό άξονα της χώρας, όμως αντίκειται σε κάθε κοινωνική και πολιτική λογική η επιβολή του σχεδιαζόμενου αριθμού των 13 σταθμών ή των αντίστοιχων ποσών με βάση χιλιομετρική χρέωση. Είναι φυσιολογικό, ο χρήστης του αυτοκινητοδρόμου να πληρώνει ένα κόστος (και κρίνεται θετικά η πρόθεση για συνάρτηση με τα χιλιόμετρα) αλλά αυτό θα πρέπει να είναι λογικό ενώ, ταυτόχρονα, το κράτος οφείλει να συμμετάσχει σε αυτό. Παράλληλα, δε νοείται ύπαρξη διοδίων αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν όλα τα έργα υποδομής που απουσιάζουν και εξυπηρετούν στοιχειώδεις και πρακτικές ανάγκες των οδηγών. (Σταθμοί Εξυπηρέτησης, Πρατήρια Καυσίμων, Τουαλέτες, Πάρκινγκ κ.α.).
Η αξιοπρεπής οδική υποδομή που απολαμβάνει σήμερα ο κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας, κατασκευάστηκε στην Ελλάδα με θλιβερή καθυστέρηση πολλών δεκαετιών σε σχέση με την πολιτισμένη Ευρώπη και μάλιστα επιδοτήθηκε σε ποσοστό 50% από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν εμπλεκόμαστε στον τρόπο που η πολιτεία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τους σταθμούς διοδίων και τις δαπάνες ή τα δάνεια που θα καλύψει, όμως θεωρούμε ότι το υψηλό κόστος που σχεδιάζει αποτρέπει τον πολίτη από τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών της Ξάνθης ενάντια στα διόδια της Εγνατίας Οδού:
1. Ζητά από την Εγνατία Οδό Α.Ε. και το Υπουργείο Μεταφορών την εκλογίκευση του αντιτίμου που σχεδιάζει να εισπράττει σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, πριν ξεκινήσει η εγκατάστασή τους ώστε να αποφευχθούν κοινωνικές εκρήξεις και σοβαρές αντιδράσεις, όπως αυτές που είναι σε εξέλιξη στο Νότια Ελλάδα για άλλους σταθμούς και δίκτυα.
2. Καλεί τους πολίτες της Ξάνθης να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και να ενημερωθούν για τις παραμέτρους του προβλήματος. Η κίνηση Πολιτών είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς καμία προϋπόθεση και δεν διαθέτει κανενός είδους ηγεσία, καταστατικό, πολιτική καθοδήγηση, αλλότρια στόχευση. Οι πολίτες μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@xanthipress.gr ώστε να συμμετάσχουν στις δράσεις της κίνησης και να ενημερώνονται άμεσα για όσα συμβαίνουν.
3. Γνωστοποιεί ότι σύντομα θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής για να ενημερώσει για το πρόβλημα και τις θέσεις που υπάρχουν ώστε να επιτευχθεί ενότητα λόγων και στόχων και το αίτημα να αποκτήσει μεγαλύτερη θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση και, κυρίως, αποτελεσματικότητα.
4. Καλεί υπάρχουσες πρωτοβουλίες πολιτών ή ευαισθητοποιημένους κατοίκους των γειτονικών περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να αναπτύξουν ανάλογη πρωτοβουλία προς όφελος όλων στην περιοχή και προτίθεται να υποστηρίξει με κάθε μέσο τη δράση τους καθώς μόνο τότε η πρωτοβουλία θα είναι αποτελεσματική.
Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (Δάμωνας Δαμιανός)

5 σχόλια

  1. ελα ρε πως κανετε ετσι?

    μονο 32 διαφορετικους φορους πληρωνετε για τους δρομους...

    θα σας αυξησουμε και τα τελη κυκλοφοριας παλι..

    σιγα πια..

    πληρωστε και λιγο διοδιο.

    ενταξει με τα λεφτα σας γινανε οι δρομοι και πληρωνετε και πολλους φορους για τη συντηρηση τους αλλα καντε μια θυσια για τον φιλο μου τον μπομπολα.

    εχει πολλα εξοδα στο MEGA για να με στηριζει συνεχεια με μπουρδες..

    ΓΙΩΡΓΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ελλαδα μου ανηκει και οι ελληνες μου ανηκουν, ειμαι ο αυτοκρατορας της νεας ελλαδας....σας γαμαω μαλακες ελληνες χαβαλεδες.....
    με αγαπη ομιλος μπομπολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ.

    ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ .


    ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ,ΟΡΜΑΤΕ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ο 4ος ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ""

    Μας έρχεται με ΦΑΠα μεγάλη...25άρα;

    Έχω μεγάλη περιέργεια για τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου. Τελικά πιστεύω πως μόνο νομαρχιακές εκλογές θα γίνουν κι όχι παράλληλα και βουλευτικές. Εκτός απροόπτου φυσικά.
    Αν τα αποτελέσματα δεν είναι συντριπτικά αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ την πατήσαμε κανονικά.

    Γιατί θα ακολουθήσουν τα πιο σκληρά μέτρα, δεν ξέρω ποια θα ναι, και μετά φυσικά η πτώση η θεαματική του ΠΑΣΟΚ.
    Το ζήτημα όμως είναι πως θα χουμε μπει σε μια κατάσταση τόσο αρνητική που όποιος ακολουθήσει στη διακυβέρνηση της χώρας θα αδυνατεί να αναστρέψει το κλίμα.

    Κάποιοι σύγχρονοι προφήτες-γέροντες είπαν πως σε αυτή τη συγκυρία, την τόσο αρνητική για τη χώρα- θα παρέμβουν οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι φυσικά την κατάσταση προς όφελος τους.
    Για να δούμε πως θα μαστε από τώρα σε κάνα δυο χρόνια μετά. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα μαστε χειρότερα από ποτέ. Το πόσο χειρότερα είναι το ζητούμενο.
    Δυστυχώς.
    Μας βλέπω πάντως να γυρνάμε όλοι στα χωριά μας και να καλλιεργούμε τη γη..δεν είναι κι άσχημο.
    Το άσχημο είναι όταν αναγκάζεται ο άνθρωπος να κάνει τέτοιες κινήσεις που δεν είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης αλλά ανάγκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΝΤΕ "ΚΡΑΤΕΙ" ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΟ ΜΟΧΘΟ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση