GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σα σήμερα έφυγε το 2001 ο Στέλιος Καζαντζίδης...

Από το http://axion-esti.blogspot.com/ Σαν σήμερα το 2001 έφυγε από τη ζωή , αλλά παραμένει αιωνίως ζωντανός με τα τραγούδια του ένας από ...

Από το http://axion-esti.blogspot.com/

Σαν σήμερα το 2001 έφυγε από τη ζωή, αλλά παραμένει αιωνίως ζωντανός με τα τραγούδια του ένας από τους συγκλονιστικότερους τραγουδιστές του πλανήτη μας, ο Στέλιος Καζαντζίδης. Ανάμεσα στα "πολυτελή κοσμήματα" της ποιοτικής ελληνικής μουσικής και του πολιτισμού του τόπου μας ο Στελάρας έμεινε ταπεινός, ειλικρινής και αυθεντικός μέχρι να...
 αφήσει και την τελευταία του αναπνοή.
Ακόμα και στις τελευταίες του στιγμές, η φωνή του προκαλούσε δάκρυα, δέος και μια γλυκιά μελαγχολία και σε ολόκληρο τον ελληνισμό. Είμαστε περήφανοι ως Ελληνες για το παρελθόν μας και για τις πολλές μυθικές προσωπικές που έχουν βγάλει τα χώματα της πατρίδας μας. Μία από αυτές είναι και ο Στέλιος Καζαντζίδης.

24 σχόλια

  1. το άκρον άωτον της κατάντιας μας να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες για τον υμνητή της κακομοιριάς, της κλάψας, της ξεφτίλας με τους ινδικούς-τουρκικούς-αραβικούς αμανέδες, τα τσιφτετέλια, την Ζιγκουάλα, την Μαντουβάλα και ότι άλλο εξ ανατολής μας σέρβιρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο εκπρόσωπος της ινδοπακιστανικής και τουρκοαραβικής αισθητικής πέθανε πριν από 9 χρόνια; Ωιμέ, και ποιος μοιρολογάει τώρα μανούλες, ερωμένες, αδελφούλες και όλα αυτά που αντέγραφε ο μεγάλος Στέλιος από τα ανατολίτικα ραδιόφωνα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή είναι ολοφάνερο ότι ορισμένοι ξέρετε πολύ από μουσική άντε τώρα ακούστε κανένα γυφτοπανηγυροτράγουδο και καλό ύπνο! Δεν είναι όλα τα ίδια! Κοιμηθείτε με την αγραμματοσύνη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχει φυγει εδω και 9 χρονια,και ακομη τον μισειτε γιατι τα τραγουδια του,που τα εχωναν σ αυτους που εφεραν την Ελλαδα μας εκει που την εφεραν,νομιζατε πως τα εγραψε για εσας.Ο Καζαντζιδης δεν ειναι μονο η Μαντουβαλα και η Ζιγκουαλα,ειναι και ο Γκατσος και ο Χατζιδακης και ο Θεοδωρακης και ο Τστσανης και ο Καλδαρας και ο Βιρβος και ο Ριτσος και ο Ελυτης και ο Βαρναλης και το Η Κυπρος ειναι Ελληνικη,και το Ερχοναιχρονια δυσκολα, και το Πετρινα χρονια,καιτο Που Θεος, και το Για τα παιδια, και το Δυο πορτες εχει η ζωη,και τοσα αλλα.Ομως δεν του συγχωρειτε που τα εχωσε στους εβραιους,και δεν δεχτηκε να γινει κατι σαν Αννα Νταλαρα που τον παρακαλουσε ο ιδιος ο Ανδρεας.Κρυφτειτε στην σπηλια σας Ανθρωποειδη,και μην πιανετε στο στομα σας,τον μεγαλυτερο ολων,που εαν δεν ειχε γεννηθει στην Ν,Ιωνια αλλα στην Ν.Υορκυ θα ηταν ο Διασημοτερος καλλιτεχνης στον κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο αρρενωπός λυγμός του Στέλιου ήταν ο λυγμός ενός ολόκληρου λαού3 μιας χώρας που αιμορραγούσε. Ο βρετανικός «Γκάρντιαν» το κατέγραψε: «Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της φωνής του Καζαντζίδη, που του επέτρεψε να περάσει στους ακροατές του τον πόνο της προδοσίας και του αποχωρισμού, είναι η άρθρωση του φωνήεντος" α ". Δεν έμοιαζε με τον τρόπο που το αρθρώνουν οι τραγουδιστές της όπερας, που επιδεικνύουν τις φωνητικές τους ικανότητες και το πιάνουν πολύ ψηλά. Αντίθετα, ακουγόταν σαν παιδικός λυγμός που έβγαινε μέσα από την καρδιά ».Τα τραγουδια που εχει τραγουδησει ο ΣΤΕΛΙΟΣ σε αλλους αρεσουν και σε αλλους οχι , ειναι υποκειμενικο , το οτι ειχε απιστευτη και σπανια φωνη με εκπληκτικες δυνατοτητες που λιγοι στον κοσμο γεννηθηκαν με τετοιο χαρισμα δεν ειναι υποκειμενικο , ειναι αντικειμενικο και αδιαμφισβητητο . Το παραδεχονται ακομα και ανθρωποι ειδικοι που δεν τους αρεσει καθολου το στυλ των τραγουδιων που ειπε , τουλαχιστον των περισσοτερων .

    ο ΣΤΕΛΙΟΣ ηταν σεβαστος απο ολους τους ογκολιθους της ελληνικης μουσικης . ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ , ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ , ΤΟΝ ΤΣΙΤΣΑΝΗ . Και ξαναλεω γι αυτους που δεν καταλαβαινουν οτι αλλο το να μη μ`αρεσουν τα τραγουδια ενος καλλιτεχνη και αλλο το να κρινω της φωνητικες του ικανοτητες , το πρωτο ειναι θεμα γουστου , το δευτερο ειναι αντικειμενικα βγαλμενο πορισμα απο ειδικους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημήτρης Χριστοδούλου
    Οι κατά καιρούς, επικριτές του Καζαντζίδη – λόγω της άγνοιας τους ή απλά συνειδητοποιώντας την άγνοια στην οποία συνηθίζει να ζει η «μάζα» - επιχειρηματολόγησαν βασισμένοι στον ισχυρισμό πως ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε καλά τραγούδια.
    Δυστυχώς, η εντύπωση πως ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε σπουδαία τραγούδια καλλιεργήθηκε στο κοινό, με αποτέλεσμα να καταστεί γεγονός και έπειτα αδιάσειστο στοιχείο υπέρ της (ας μας επιτραπεί ο όρος) «αντικαζαντζιδικής προπαγάνδας»,

    Ο Καζαντζίδης υπήρξε, ένας από τους πλέον εμπορικούς καλλιτέχνες, και στα χρόνια της ακμής του κλασσικού λαϊκού τραγουδιού ο εμπορικότερος. Ως εκ τούτου όλοι οι σπουδαίοι συνθέτες και στιχουργοί της εποχής του, θέλησαν και πέτυχαν (όσο το επιτρέψανε τα αντικρουόμενα ή συμπλέοντα συμφέροντα των δισκογραφικών εταιριών) να συνεργαστούν μαζί του.
    Μια αναφορά στους σημαντικούς λαϊκούς δημιουργούς, με τους οποίους συνέπραξε, αποδείχνει την σημαντική συνεισφορά του Καζαντζίδη στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Γιάννης Παπαϊωάνου, Μανώλης Χιώτης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Μπάμπης Μπακάλης, Στέλιος Χρυσίνης, Βασίλης Καραπατάκης, Θόδωρος Δερβενιώτης, Απόστολος Καλδάρας, Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Τάκης Σούκας είναι μερικοί από τους συνθέτες που υπογράφουν το μουσικό μέρος των τραγουδιών που κυκλοφόρησαν με τη φωνή του Στέλιου. Από την άλλη οι σημαντικότεροι στιχουργοί, όπως ο Κώστας Βίρβος, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, Χαράλαμπος Βασιλειάδης η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου, ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συνεργάστηκαν μαζί του.

    Αλλά ακόμα και η παράθεση των ονομάτων αυτών δεν αρκεί για να πείσεις κάποιον, που αγνοεί τη μουσική ιστορία του τόπου. Ο νεοέλληνας ή γενικότερα ο κακοζωισμένος, μα συνάμα αισιόδοξος (όπως επιβάλλουν άλλωστε τα σύγχρονα πρότυπα ζωής) μικροαστός αλλά και ο αδιάφορος μεγαλοαστός, περιμένουν διθυραμβικά σχόλια σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές για να εκτιμήσουν κάποιον ή κάτι. Εκστασιάζονται μόνο στην περίπτωση που δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς βλέπουν, ακούν και διαβάζουν.

    Για παράδειγμα: Πως γίνεται άνθρωποι που δεν έχουν καμιά επαφή με τον κόσμο της διανόησης, να εκτιμούν την ποίηση και συγχρόνως να απαξιώνουν τον ανόθευτο λαϊκό λόγο; Φανταστείτε να μάθαιναν όλοι αυτοί, οι «κουλτουριάρηδες», πως ο Καζαντζίδης τραγούδησε στίχους του Νίκου Γκάτσου ή πως ο Δημήτρης Χριστοδούλου υπογράφει στιχουργικά το «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός»…
    Ο Καζαντζίδης, λοιπόν, τραγούδησε Έλληνες ποιητές. Μπορεί για εμάς του λάτρεις της λαϊκής μουσικής παράδοσης μια τέτοια διαπίστωση να μην προσφέρει τίποτα απολύτως, σε ότι αφορά στην αξιολόγηση του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή. Όμως - πιστέψτε μας - για τους αδαείς εκφραστές της κουλτούρας του «τίποτα» η αναφορά αυτή σημαίνει πολλά.
    Ο Καζαντζίδης τραγούδησε Νίκο Γκάτσο, Δημήτρη Χριστοδούλου, Τάσο Λειβαδίτη ακόμα και Ναζίμ Χικμέτ (σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μανούλα θα φύγω στα ξένα... Μόνιμη επωδός της κλαψούρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Στελάρας έχει ημερομηνία λήξης... Με την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και την αποχώρηση από τη ζωή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, θα πάψουν να συζητάνε γι' αυτόν! Όσοι παραμείνουν θα είναι η συνήθης ουρά καθυστερημένων που χρειάζεται άλλη μια γενιά για να αποκοπεί από την οπισθοδρομικότητα της Ανατολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Alector, το ότι είχε καλή φωνή ή όχι ενδιαφέρει τους βιογράφους του, ίσως και τους μουσικολόγους. Εμάς τους άλλους ενδιαφέρει τι τραγούδια έλεγε και πώς τα έλεγε...
    Σαν να μου λες ότι ο τάδε ποδοσφαιριστής έπαιζε μεν μέτρια αλλά είχε πολύ γερά πόδια... Ας πήγαινε σε καλλιστεία για φωνή ή για πόδια!
    Ο Χατζιδάκης και ο Θοδωράκης δεν ταυτίζονται στο μυαλό μας με τον Καζαντζίδη, η ινδοαραβική Μπαντουμπαάλα ταυτίζεται όμως μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΘΩΡΑ ΑΣΧΕΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ,ΑΠΛΑ ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ,

    ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ , Ο ΜΕΓΑΣ ΑΟΙΔΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .


    ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Ο ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ,ΣΥΝΘΕΤΩΝ, ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΓΝΩΜΗΣ


    Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΤΙ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΠΡΟΤΥΠΟ(ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΙΚΟ), ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ .

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΔΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ( ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΟ) ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ.


    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ


    ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς ολους τους σχετικους ασχετους με τον Καζαντζιδη και τα τραγουδια που εχει πει,τους λεω το γνωστον Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ.Εχετε κολησει σε αυτα που σας δινουν να ακουτε,γιατι ετσι επρεπε να κανουν,και σας βρηκαν ευκολους γιατι μπορει να μην ειστε αγραμματοι,ειστε ομως κατι χειροτερο,ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ...Το να συζητα καποιος μαζισας ειναι χασιμο χρονου,διοτι ως γνωστον,οι ΕΓΩΙΣΤΕΣ και οι ΒΛΑΚΕΣ ειναι ΑΗΤΤΗΤΟΙ...Οσο για την πρωτη μεταπολεμικη γεννια (που ειναι λαθος ως ορισμος)αυτη οπως δειχνουν τα πραγματα θα ειναι Αλβανοι,και Αφρικανοι,και θα σας εχουν γιατι ετσι σας πρεπει,εργατακια τους!!Και τοτε θα ειναι μια ευκαιρεια για εσας να αγαπησετε τον Καζαντζιδη!!!Αφου οι αλλοι θα αγαπανε τους Ρουβαδες τους Πλουταρχους και καποια Πεγκυ,που σας γεμισαν τα μυιαλα με σαβουρα και σκεψη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δημήτρης Χριστοδούλου
    Οι κατά καιρούς, επικριτές του Καζαντζίδη – λόγω της άγνοιας τους ή απλά συνειδητοποιώντας την άγνοια στην οποία συνηθίζει να ζει η «μάζα» - επιχειρηματολόγησαν βασισμένοι στον ισχυρισμό πως ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε καλά τραγούδια.
    Δυστυχώς, η εντύπωση πως ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε σπουδαία τραγούδια καλλιεργήθηκε στο κοινό, με αποτέλεσμα να καταστεί γεγονός και έπειτα αδιάσειστο στοιχείο υπέρ της (ας μας επιτραπεί ο όρος) «αντικαζαντζιδικής προπαγάνδας»,
    Ο Καζαντζίδης υπήρξε, ένας από τους πλέον εμπορικούς καλλιτέχνες, και στα χρόνια της ακμής του κλασσικού λαϊκού τραγουδιού ο εμπορικότερος. Ως εκ τούτου όλοι οι σπουδαίοι συνθέτες και στιχουργοί της εποχής του, θέλησαν και πέτυχαν (όσο το επιτρέψανε τα αντικρουόμενα ή συμπλέοντα συμφέροντα των δισκογραφικών εταιριών) να συνεργαστούν μαζί του.
    Μια αναφορά στους σημαντικούς λαϊκούς δημιουργούς, με τους οποίους συνέπραξε, αποδείχνει την σημαντική συνεισφορά του Καζαντζίδη στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Γιάννης Παπαϊωάνου, Μανώλης Χιώτης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Μπάμπης Μπακάλης, Στέλιος Χρυσίνης, Βασίλης Καραπατάκης, Θόδωρος Δερβενιώτης, Απόστολος Καλδάρας, Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Τάκης Σούκας είναι μερικοί από τους συνθέτες που υπογράφουν το μουσικό μέρος των τραγουδιών που κυκλοφόρησαν με τη φωνή του Στέλιου. Από την άλλη οι σημαντικότεροι στιχουργοί, όπως ο Κώστας Βίρβος, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, Χαράλαμπος Βασιλειάδης η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου, ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συνεργάστηκαν μαζί του.
    Αλλά ακόμα και η παράθεση των ονομάτων αυτών δεν αρκεί για να πείσεις κάποιον, που αγνοεί τη μουσική ιστορία του τόπου. Ο νεοέλληνας ή γενικότερα ο κακοζωισμένος, μα συνάμα αισιόδοξος (όπως επιβάλλουν άλλωστε τα σύγχρονα πρότυπα ζωής) μικροαστός αλλά και ο αδιάφορος μεγαλοαστός, περιμένουν διθυραμβικά σχόλια σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές για να εκτιμήσουν κάποιον ή κάτι. Εκστασιάζονται μόνο στην περίπτωση που δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς βλέπουν, ακούν και διαβάζουν.
    Για παράδειγμα: Πως γίνεται άνθρωποι που δεν έχουν καμιά επαφή με τον κόσμο της διανόησης, να εκτιμούν την ποίηση και συγχρόνως να απαξιώνουν τον ανόθευτο λαϊκό λόγο; Φανταστείτε να μάθαιναν όλοι αυτοί, οι «κουλτουριάρηδες», πως ο Καζαντζίδης τραγούδησε στίχους του Νίκου Γκάτσου ή πως ο Δημήτρης Χριστοδούλου υπογράφει στιχουργικά το «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός»…
    Ο Καζαντζίδης, λοιπόν, τραγούδησε Έλληνες ποιητές. Μπορεί για εμάς του λάτρεις της λαϊκής μουσικής παράδοσης μια τέτοια διαπίστωση να μην προσφέρει τίποτα απολύτως, σε ότι αφορά στην αξιολόγηση του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή. Όμως - πιστέψτε μας - για τους αδαείς εκφραστές της κουλτούρας του «τίποτα» η αναφορά αυτή σημαίνει πολλά.

    Ο Καζαντζίδης τραγούδησε Νίκο Γκάτσο, Δημήτρη Χριστοδούλου, Τάσο Λειβαδίτη ακόμα και Ναζίμ Χικμέτ (σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Καζαντζίδης τραγούδησε Νίκο Γκάτσο, Δημήτρη Χριστοδούλου, Τάσο Λειβαδίτη ακόμα και Ναζίμ Χικμέτ (σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου).


    Οι κατά καιρούς, επικριτές του Καζαντζίδη – λόγω της άγνοιας τους ή απλά συνειδητοποιώντας την άγνοια στην οποία συνηθίζει να ζει η «μάζα» - επιχειρηματολόγησαν βασισμένοι στον ισχυρισμό πως ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε καλά τραγούδια.
    Δυστυχώς, η εντύπωση πως ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε σπουδαία τραγούδια καλλιεργήθηκε στο κοινό, με αποτέλεσμα να καταστεί γεγονός και έπειτα αδιάσειστο στοιχείο υπέρ της (ας μας επιτραπεί ο όρος) «αντικαζαντζιδικής προπαγάνδας»,

    Ο Καζαντζίδης υπήρξε, ένας από τους πλέον εμπορικούς καλλιτέχνες, και στα χρόνια της ακμής του κλασσικού λαϊκού τραγουδιού ο εμπορικότερος. Ως εκ τούτου όλοι οι σπουδαίοι συνθέτες και στιχουργοί της εποχής του, θέλησαν και πέτυχαν (όσο το επιτρέψανε τα αντικρουόμενα ή συμπλέοντα συμφέροντα των δισκογραφικών εταιριών) να συνεργαστούν μαζί του.
    Μια αναφορά στους σημαντικούς λαϊκούς δημιουργούς, με τους οποίους συνέπραξε, αποδείχνει την σημαντική συνεισφορά του Καζαντζίδη στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Γιάννης Παπαϊωάνου, Μανώλης Χιώτης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Μπάμπης Μπακάλης, Στέλιος Χρυσίνης, Βασίλης Καραπατάκης, Θόδωρος Δερβενιώτης, Απόστολος Καλδάρας, Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Τάκης Σούκας είναι μερικοί από τους συνθέτες που υπογράφουν το μουσικό μέρος των τραγουδιών που κυκλοφόρησαν με τη φωνή του Στέλιου. Από την άλλη οι σημαντικότεροι στιχουργοί, όπως ο Κώστας Βίρβος, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, Χαράλαμπος Βασιλειάδης η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου, ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συνεργάστηκαν μαζί του.
    Αλλά ακόμα και η παράθεση των ονομάτων αυτών δεν αρκεί για να πείσεις κάποιον, που αγνοεί τη μουσική ιστορία του τόπου. Ο νεοέλληνας ή γενικότερα ο κακοζωισμένος, μα συνάμα αισιόδοξος (όπως επιβάλλουν άλλωστε τα σύγχρονα πρότυπα ζωής) μικροαστός αλλά και ο αδιάφορος μεγαλοαστός, περιμένουν διθυραμβικά σχόλια σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές για να εκτιμήσουν κάποιον ή κάτι. Εκστασιάζονται μόνο στην περίπτωση που δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς βλέπουν, ακούν και διαβάζουν.






    Για παράδειγμα: Πως γίνεται άνθρωποι που δεν έχουν καμιά επαφή με τον κόσμο της διανόησης, να εκτιμούν την ποίηση και συγχρόνως να απαξιώνουν τον ανόθευτο λαϊκό λόγο; Φανταστείτε να μάθαιναν όλοι αυτοί, οι «κουλτουριάρηδες», πως ο Καζαντζίδης τραγούδησε στίχους του Νίκου Γκάτσου ή πως ο Δημήτρης Χριστοδούλου υπογράφει στιχουργικά το «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός»…





    Ο Καζαντζίδης, λοιπόν, τραγούδησε Έλληνες ποιητές. Μπορεί για εμάς του λάτρεις της λαϊκής μουσικής παράδοσης μια τέτοια διαπίστωση να μην προσφέρει τίποτα απολύτως, σε ότι αφορά στην αξιολόγηση του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή. Όμως - πιστέψτε μας - για τους αδαείς εκφραστές της κουλτούρας του «τίποτα» η αναφορά αυτή σημαίνει πολλά.
    Ο Καζαντζίδης τραγούδησε Νίκο Γκάτσο, Δημήτρη Χριστοδούλου, Τάσο Λειβαδίτη ακόμα και Ναζίμ Χικμέτ (σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Καζαντζίδης τραγούδησε Νίκο Γκάτσο, Δημήτρη Χριστοδούλου, Τάσο Λειβαδίτη ακόμα και Ναζίμ Χικμέτ (σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αλλά ακόμα και η παράθεση των ονομάτων αυτών δεν αρκεί για να πείσεις κάποιον, που αγνοεί τη μουσική ιστορία του τόπου. Ο νεοέλληνας ή γενικότερα ο κακοζωισμένος, μα συνάμα αισιόδοξος (όπως επιβάλλουν άλλωστε τα σύγχρονα πρότυπα ζωής) μικροαστός αλλά και ο αδιάφορος μεγαλοαστός, περιμένουν διθυραμβικά σχόλια σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές για να εκτιμήσουν κάποιον ή κάτι. Εκστασιάζονται μόνο στην περίπτωση που δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς βλέπουν, ακούν και διαβάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καζαντζίδης, η ξεφτίλα της ελληνικής μουσικής.
    Απλώς κάποιοι ηλιθιοι ψωνισμένοι όπως ο βλαξ πετεινός
    θέλει να μας πείσει για την κακομοιριά του!!!!!!!!!


    Γιώργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρε ανωνυμε,αμα βγεις απο την τουαλετα σου κανε μια φουσκα με την μυξα σου ,και κοψε την χειρα με τα πεντε ορφανα και μπες οπου δεις κοκκινο φωτακι να ξελαμπικαρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παρακαλουνται οι Ρουβιτσες οι βισοβανδηδες τα τσαλικια και οι λοιποι της δευτερης μεταπολεμικης γενιας να μη βαζουν στο στομα τους τον Καζαντζιδη.Ας μεινουν στο επιπεδο τους...,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 14 Σεπ 2010 5:54:00 μ.μ. ΤΙΤΛΟΣ ΤΡΑΓ ΕΡΧΩΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ .ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΠΕΣΜΑΣ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ .ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιώργης

    14 Σεπ 2010 8:24:00 μ.μ.


    ΕΣΥ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ

    ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 15 Σεπ 2010 1:11:00 π.μ.

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΥΤΟΙ


    ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση