GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνδικάτα και επιχειρηματικότητα βορρά και νότου...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης Γερμανός εργάτης χαλυβουργίας Το Συνδικάτο Μετάλλου ( IG Metall) της Γερμανίας, πέτυχε (ισχύει από αύρι...

Γράφει
ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Γερμανός εργάτης χαλυβουργίας
Το Συνδικάτο Μετάλλου ( IG Metall) της Γερμανίας, πέτυχε (ισχύει από αύριο 1η Οκτώβρη) αύξηση των αμοιβών των μελών του της τάξεως του 3,6%. Δηλαδή, λίγο πιο πάνω από τον πληθωρισμό. Το πιο σημαντικό είναι, πως, τη Συνδικάτο πέτυχε και εξομοίωση των αμοιβών των δανειζόμενων εργαζομένων του κλάδου με εκείνες των οργανωμένων στην IG Metall.
Σε μια εποχή που όλα σχεδόν τα συνδικάτα του ευρωπαϊκού νότου αποδέχονται μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων, η αύξηση αυτή θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Οι μηνιαίες αποδοχές ενός εργάτη μετάλλου στη Γερμανία είναι γύρω στα 2600 ευρώ.
Για τους οικονομικούς αναλυτές, τα χαμηλά επιτόκια, με την...
 αιτιολογία της κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο, είναι η κύρια αιτία της άνθησης της γερμανικής βιομηχανίας. Τα επιτόκια στη Γερμανία είναι τα χαμηλότερα μετά τον πόλεμο. Από αυτήν την κατάσταση επωφελούνται και οι γερμανοί εργαζόμενοι διπλά. Η βιομηχανία τους παίρνει φτηνό χρήμα, είναι ανταγωνιστική και δεν έχει ανάγκη να πιέσει το μισθολογικό κόστος προς τα κάτω και από την άλλη, το επιτόκιο για ένα στεγαστικό δάνειο είναι κάτω του 3%.
Πριν 70 περίπου χρόνια, έγραφε ο Max Horkheimer : «ο πιο σοβαρός λόγος της απάθειας με την οποία ανέχονται οι μάζες τον φασισμό, είναι η κυνική ελπίδα ότι μπορεί αυτός να αποσπάσει κάτι (πλιάτσικο) από τα γύρω ανίσχυρα κράτη, από το οποίο θα μπορούσε να επωφεληθεί ακόμα και ο πιο ασήμαντος ανθρωπάκος».
Μπορεί σήμερα η Γερμανία να μην έχει φασισμό, αλλά και ο τελευταίος γερμανός γνωρίζει ότι το γερμανικό κεφάλαιο και οι γερμανοί πολιτικοί (βλέπε Σκαραμαγκά και ελαττωματικά υποβρύχια που αναγκαστήκαμε να πάρουμε) κάνουν καλά τη δουλειά τους αφού τον τελευταίο χρόνο αύξησαν σημαντικά τα κέρδη τους από τις εξαγωγές, δίνοντας και σ’ αυτόν ένα κομμάτι ψωμί παραπάνω, σε βάρος των εργαζομένων του ευρωπαϊκού νότου.
Στη χώρα μας, στο πλαίσιο δήθεν της ανταγωνιστικότητας (καπέλο της ΕΕ για αφελή κράτη μέλη), ακόμα και ο στρατός μας (οι εφοπλιστές μας έτσι κι αλλιώς) δεν έδινε παραγγελίες όσο τα ναυπηγεία ήταν αμιγώς ελληνικά και παίρνει ακόμα και πατάτες αιγυπτιακές και τουρκικές, ενώ σαπίζουν οι πατάτες των ακριτών του Νευροκοπίου. Αυτό ( αφερίμ εφέντημ) λέγεται προώθηση της ανταγωνιστικότητας αλά ελληνικά. Αν θέλουν και οι έλληνες (μη κρατικοδίαιτοι) επιχειρηματίες να παίρνουν δουλειές στην Ελλάδα και να πουλούν τα προϊόντα τους καλά θα κάνουν να βαφτίζουν τα προϊόντα τους ξένα ή να δώσουν το 51% της επιχείρησής τους σε ξένους επενδυτές. Αυτοί ξέρουν καλύτερα πως λειτουργεί το σύστημα στη χώρα μας.

6 σχόλια

  1. “Με σημειώματα πράσινης … «εύφημου μνείας» οι τοποθετήσεις διευθυντών στις Εφορίες”.

    Παλια τους λεγαμε πρασινο φρουρους…
    τωρα μια που εκσυγχρονιστήκαμε τους λεμε Οικολογους πρασινους του πασοκ
    και ξαναλεω αυτο το πασοκ ειναι τοσο προβλέψιμο οτι εκανε το 80 το 90 το 2000 το κανει και το 2010!!

    Βουρ στα ταμεία με κάθε τρόπο.
    Ποια αξιοκρατία και σαχλαμάρες;
    Ότι φάνε, με τα κομάντα που βαφτίζουν διευθυντές.
    Σκοπεύουν στα ασημικά του πλοίου πριν αυτό βουλιάξει. Τίποτα άλλο.

    Όχι ρε παιδιά, μην λαϊκίζετε!
    Αυτά που λέτε θα ίσχυαν εάν συνέβαιναν επί των “γαλάζιων” κόκκων! Οι πράσινοι κόκκοι έχουν τελείως μα τελείως διαφορετική χημική σύσταση…
    Διαβάστε και λίγο “Κομματική Χημεία”, του έγκριτου Μόλα Τίρα!

    Παλι θα γινουν οι μαναβηδες Διευθυντες στο Υπ. Οικονομιας (Νικης 5-7)!!;

    Αν και υπηρετώ στο υπουργείο οικονομικών αυτό με την εύφημο μνεία πραγματικά δεν το γνώριζα.

    Επειδή όμως γνωρίζω αρκετούς απο τους “πράσινους” συναδέλφους – νέους διευθυντές στην πόλη μου, πιστεύω ότι τους αξίζει μια εύφημος μνεία αυτή για τις αρπαχτές στην περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη.

    Καλώς ήλθατε πίσω παιδιά ……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνδικάτα εεεεε?
    Ρούφα κι΄έρχεται.
    Εσύ καί εγώ θά τούς πληρώσουμε.
    ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΕΤΣΙ Η ΟΧΙ?
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. Θα μας πει ο Παπακ/νου πως υπεγραψε τη συμβαση δανειου-υποθήκευσης της χώρας στο ΔΝΤ.
    χωρις ΦΕΚ εξουσιοδοτησης ??

    2 Θα φερει τη Συμβαση Δανειου οπως οφειλει στη ΒΟΥΛΗ ???

    Αφηστε την περαιωση.. σκονη στα ματια ειναι !!!
    Εδω θα μας παρουν τα εσωρουχα και θα μας ξυρισουν πατοκορφα με τα οσα υπεγραψε !!!
    ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ !!!!
    η Βουλη δεν γνωριζει επισημα !!!

    Ο ΓΑΠ και ο ΠΑΠ μαζί με κάτι Ραγκούσηδες και Παμπούκηδες, ας μην νομίζουν ότι ζούμε στο ΄40.
    Για να κρυφτούν.
    Μέχρι και οι δορυφόροι-που έλεγε ο ηλίθιος στο Αμέρικα,για τις πισίνες
    ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΝ
    ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ

    ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ.
    ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΧΟΛΙΑ ΥΠΗΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ..ΝΤΟΡΕΣ & ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ: ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
    Στον ιδιωτικό τομέα
    ……………………
    Μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση, με πρόσχημα να περισωθούν θέσεις εργασίας […] Το προανήγγειλε η ίδια η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ετοιμάζοντας υπουργική απόφαση το Νοέμβρη και με βάση την πρόβλεψη του μνημονίου ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι με προηγούμενες παρεμβάσεις εξασφαλίστηκε στο κεφάλαιο:
    Μείωση της αμοιβής των νέων εργαζομένων στο 70% του κατώτερου μισθού μέσω της «μαθητείας».
    Μείωση της αμοιβής των νεοπροσλαμβανόμενων κάτω των 25 ετών στο 84% του κατώτερου μεροκάματου και μισθού.
    Μείωση κατά 20% των αμοιβών υπερωρίας και υπερεργασίας.
    Μείωση της αποζημίωσης των εργαζομένων λόγω απόλυσης κατά 50%.
    Μείωση ουσιαστικά μισθών και μεροκάματου για τρία χρόνια, με την τριετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.
    …………………..
    [Ριζοσπάστης, Τετάρτη 29 Σεπτ. 2010]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναστάση,

    τα χειρότερα συνδικάτα είναι καλύτερα από τα ανύπαρκτα. Ο Ανταμ Σμιθ έγραφε πως η δουλειά των εργοδοτών είναι να δουν πως θα μειώσουν όσο γίνεται το μισθολογικό κόστος για να κερδίσουν περισσότερα και των εργαζομένων, πως θα αυξήσουν την τιμή του μοναδικού προϊόντος που έχουν της εργατικής τους δύναμης. Ο μόνος τρόπος να το πετύχουν είναι να είναι οργανωμένοι. Ξέρεις κανέναν καλύτερο τρόπο, για να σε ακολουθήσω κι εγώ; Με αφορισμούς απ' έξω, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να αφήνουμε τους συνδικαλιστές με μια μικρή ομάδα που τους ψηηφίζει να μας δουλεύουν κι εμείς να βράζουμε αιωνίως στο ζουμί μας.

    Αλ. Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3:07 Aλέξανδρε,
    τό παιχνίδι χάθηκε εδώ καί πάμπολα
    χρόνια.
    Όταν έπρεπε νά γίνεις κολήγος σέ
    συνδικάτο γιά νά επιβιώσεις.
    Μόνο τά κομματολυκόσκυλα τά κατάφεραν.
    Τελεία καί παύλα.Κουράστηκα.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση