GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναφορά για τις δηλώσεις εξύμνησης του βιασμού...

Από τους Οικολόγους-Πράσινους ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε.Σ.Ρ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΥΜΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ Με αναφορά μας στο Εθν...

Από τους Οικολόγους-Πράσινους
ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε.Σ.Ρ.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΥΜΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ
Με αναφορά μας στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την άμεση παρέμβασή του για την προβολή εκπομπής από την κρατική τηλεόραση, όπου φιλοξενήθηκαν οι… ιδιαίτερες δηλώσεις του εικαστικού Κώστα Τσόκλη περί βιασμού, καθώς η μετάδοσή τους παραβιάζει πλήθος νομικές διατάξεις και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα τέτοιου είδους εγκλημάτων.
Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας, καταδικάζοντας απερίφραστα την προβολή ανάλογων δηλώσεων ιδιαίτερα μέσω κρατικού καναλιού και...
 περιμένουμε το ΕΣΡ να καλέσει σε απολογία τους υπευθύνους της κρατικής τηλεόρασης. Η Εκτελεστική Γραμματεία Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: Ελεάννα Ιωαννίδου 6932 705289
(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς προς το ΕΣΡ)
Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Πολιτικού Κόμματος με την επωνυμία «Οικολόγοι Πράσινοι», που εδρεύει στην Αθήνα, Πλατεία Ελευθερίας αριθ. 14, τηλ. 210 3306301, fax 210 3834390, και εκπροσωπείται νόμιμα από την Εκτελεστική Γραμματεία του
ΚΑΤΑ
Του τηλεοπτικού σταθμού με την επωνυμία ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΝΕΤ), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή, Ραδιομέγαρο Μεσογείων 432, 153 42 τηλ. (+30) 210 6066000, 210 6066853-4 και εκπροσωπείται νόμιμα.
Με την παρούσα αναφορά σας επισημαίνουμε την προβολή από μαγνητοσκόπηση, από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της ΝΕΤ στις 15 Αυγούστου 2010 και ώρα 16.00, των απόψεων του εικαστικού κ. Κώστα Τσόκλη περί βιασμού σε επανάληψη της εκπομπής του 2000 με τίτλο «Ο Τσόκλης στην Ιταλία», χωρίς καν την κατάλληλη σήμανση και προειδοποίηση.
Συγκεκριμένα στην εκπομπή αυτή προβλήθηκαν οι εξής ισχυρισμοί του κυρίου Τσόκλη: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. Θέλει να τη βιάσουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία πιάνει αυτόν και τον βάζει μέσα και όχι την ίδια που τον προκαλεί; Αφού η... φύση τον σπρώχνει να "επιτεθεί". Ποιος είναι αλήθεια ο πιο ζωντανός άνθρωπος ο γερο-ηλίθιος που κάθεται στο σπίτι του και δεν έχει κανένα ερωτισμό μέσα του ή εκείνος ο οποίος ρισκάροντας την ζωή του και την ελευθερία του επιτίθεται σε ένα πλάσμα σεξουαλικό. και πως η ζωή θα γινόταν πιο ενδιαφέρουσα με εκείνους τους ανέραστους που δε συγκινούνται μπροστά σ αυτό το φαινόμενο ή με εκείνους που το πάθος τους ξεχειλίζει όταν τους κάνει να επιτεθούν. Και δεν είναι ωραίο πράγμα στο κάτω κάτω βρε παιδί μου η επίθεση;»
Λαμβάνοντας υπόψη:
- Το άρθρο 10 παρ. 4 του κανονισμού 2/1991, κατά το οποίο δεν επιτρέπονται εκπομπές που αποσκοπούν, ή έχουν ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση ή πρόκληση ακραίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς (απόφαση αριθ. 456/29.9.2009)
- Το άρθρο 13 παρ. 2 του Π.Δ/τος 77/2003, σύμφωνα με το οποίο τα εγκλήματα συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η βία και άλλες βάναυσες και απάνθρωπες πράξεις ή συμπεριφορές, δεν πρέπει να αναδεικνύονται ή να εξυμνούνται (απόφαση αριθ.649/16.12.2008)
- Το άρθρο 2 παρ. 1 και 5 του Κανονισμού 2/1991 του ΕΣΡ, κατά το οποίο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές πρέπει να εξασφαλίζουν την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοτηλεοράσεως και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ενώ εξάλλου πρέπει να τηρούνται οι γενικά παραδεκτοί κανόνες της ευπρέπειας και καλαισθησίας στη γλώσσα και στη συμπεριφορά (απόφαση αριθ. 649/16.12.2008)
- Το άρθρο 13 παρ 1 του Π.Δ/τος 77/2203, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να αποφεύγεται η παρουσίαση των μεθόδων εκτέλεσης εγκλημάτων κατά τρόπο ή σε περιπτώσεις που ενθαρρύνει τη μίμηση (απόφαση αριθ.181/3.4.2007).
- Το άρθρο 9 παρ. 5 του Π.Δ. 77/2203, κατά το οποίο δεν επιτρέπεται η λήψη συνεντεύξεως από άτομα η κατάσταση των οποίων μαρτυρεί έλλειψη νηφαλιότητας (απόφαση αριθ. 237/28.6.2005).
- Την οδηγία 2/2003 του ΕΣΡ όπου προβλέπεται συγκεκριμένα ότι οι τηλεοπτικοί φορείς κατά τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εν γένει εκπομπών οφείλουν να εφιστούν την προσοχή του κοινού για την επικείμενη μετάδοση επιβλαβούς για τους ανηλίκους οπτικοακουστικού υλικού με την εμφάνιση επί της οθόνης του αντίστοιχου ειδικού οπτικού συμβόλου, το οποίο μπορεί να είναι διαφορετικό για ορισμένα τμήματα ή σκηνές των προγραμμάτων αυτών σύμφωνα με τα κριτήρια που παρέχει ο νόμος.
- Τη συνδυασμένη ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 8 παρ. 1 και 2 του π.δ. 100/2000 και του άρθρου 8 του Κανονισμού υπ' αριθμόν 1/1991 του Ε.Σ.Ρ., από όπου προκύπτει ότι ως επιβλαβές υλικό μπορούν να θεωρηθούν τόσο οι σκηνές φυσικής βίας και οι εικόνες τραυματισμού, όσο και οι περιγραφές που μεταδίδονται με αφορμή εγκληματική ενέργεια και μπορεί να αναπαράγουν ή να επιτείνουν τον προσωπικό πόνο ή το πένθος των θυμάτων και των συγγενών τους.
Καθίσταται βέβαιο ότι οι ανωτέρω απόψεις, οι οποίες προβλήθηκαν σε αναμετάδοση κατά τη διάρκεια της εκπομπής της ΝΕΤ, δεν κινούνται εντός των πλαισίων των αποφάσεων του Συμβουλίου, καθώς προσβάλουν βάναυσα τα θύματα τέτοιου είδους εγκλημάτων χρησιμοποιώντας επιχειρήματα του τύπου «πάει γυρεύοντας» ή «πρέπει τα θύματα και όχι οι θύτες να καταδικάζονται από την Πολιτεία».
Επειδή η αρμοδιότητά σας έγκειται στην επιβολή συστάσεων, καθώς και κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβιάσεων της ανωτέρω νομοθεσίας,
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Να πράξετε τα νόμιμα, ως άνω.
Αθήνα, 31-8-2010
Για την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Γιάννης Τσιρώνης

9 σχόλια

  1. ΟΙΚΩΛΟΓΟΙ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΩΚΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΑΠΕΚΑΛΕΣΕ ΔΕΙΛΟ ΤΟΝ ΓΑΠ ΠΟΥ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΡΕΥΣΕ ΑΠΟ ΖΗΜΕΝΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΥΓΝΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ. ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΜΕ. ΚΩΦΑΛΑΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σιγά το καλτσόν....τι παραπάνω είπε ο καραγκιοζάκος Τσόκλης από το γνωστό αστέρι της προοδευτικουριας το τσόκαρο Aλ Σαλέχ που υπερασπίστηκε τον βιασμό ελληνίδας από τα αγαπημένα της/σας πακιστανια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ !!!!

    ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΣΟΚ,
    ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ....ΝΟΗΤΟΥ ΤΟΥ.
    ΤΟ ΠΟΥΤΑΝΑΚΙ ΑΦΡΟ ΑΛ ΣΑΧΕΛ
    ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΣΟΚ

    ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
    ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
    14.500 ΤΟ ΕΠΙΣΕΔΕΙΟ !!!!!

    ΒΑΛΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΩ
    2 ΤΣΟΛΙΑ ΠΑΣΟΚ.
    25.000 + 8.5000 ΒΟΥΛΗ Η ΚΟΡΗ.
    + 14.500 + 5.000 ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ..
    ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ
    ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΕΖΑΣ ΝΑ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ..ΜΕ ΠΕΡΑΙΩΣΗ !!!

    Οταν ο αρμόδιος Υπουργός κάνει τηλεοπτικά περάσματα από κανάλια που έχουν φορολογικές εκκρεμότητες όλα τα άλλα είναι απλά λόγια.
    Όταν ο μα_άκας μισθωτός και συνταξιούχος σώζει τη χώρα πληρώνοντας τα δανεικά του μνημονίου τα λαμόγια κάνουν περαίωση.
    Να δω λοιπόν πρώην κύριε του ΔΣ του ΟΤΕ:
    - ο Οκτώβριος φτάνει θα εφαρμοστεί η αναστολή του φόρου επί των διαφημίσεων;
    -θα πληρώσουν τα ΜΜΕ για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν;

    ή τα παράθυρα είναι πιο γλυκά;

    Θέλεις έσοδα; γιατί να κάνεις περαίωση; δις μπορείς να μαζέψεις από τις άδειες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. εκατοντάδες εκατομμύρια από το φόρο επί των διαφημίσεων
    Ιδού η Ρόδος …γιατί από πήδημα μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το νιώθουν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εν τω μεταξύ…..



    «Στόχος της Κίνησής μας δεν είναι να αμφισβητήσουμε την τυπική νομιμότητα της Κυβέρνησης και να χρησιμοποιήσουμε τις εκλογές του Νοέμβρη για εφαλτήριο κυβερνητικών μεταβολών……..»

    Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


    Αυτά !


    Εξαπτέρυγο για να παραπλανήσει.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΗΝ ΤΟΝ ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ...

    ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΥΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑΚΙΑ ΠΑΣΟΚ...ΕΙΣΤΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπάνια συμφωνώ με τους "οικολόγους πράσινους" μα σήμερα δε γίνεται να μη συμφωνήσω.
    Με τέτοιες "καλλιτεχνικές" δηλώσεις ορισμένοι "καλλιτέχνες" επιδιώκουν τη προβολή τους μέσα απ' τα ΜΜΕ. Θα πρέπει όμως να αντιληφθούν τη διαφορά από αυτό που πουλάνε σαν έργο σε όποιον του αρέσει και το πληρώνει και κάθεται και το βλέπει σπίτι του και σ'αυτά που λέει δημόσια.
    Όσο για το μέσο που το προβάλει και τον παρουσιαστή - αρχισυντάκτη και κάθε εμπλεκόμενο οι βαριές ευθύνες είναι προφανείς. Πόσο μάλλον όταν το μέσο είναι και κρατικό και οι υπάλληλοί του υπηρετούν "το δημόσιο καλό"
    Όσο για σας Οικολόγοι πράσινοι με εκπλήξατε ευχάριστα συνήθως συμβαίνει το αντίθετο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΕ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

    ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ;


    ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο/Η epifylaktikos είπε...

    Σπάνια συμφωνώ με τους "οικολόγους πράσινους" μα σήμερα δε γίνεται να μη συμφωνήσω.


    ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΕ, ΠΡΟΣΕΧΕ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση