GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με καθυστέρηση κτίζουν εκεί που συκοφαντούσαν...

Του Νίκου Κοτζιά http://epirusgate.blogspot.com/    Η πολιτική είναι επιστήμη και τέχνη. Απαιτεί να αναλύει επιστημονικά και με προσοχή ...

Του Νίκου Κοτζιά
http://epirusgate.blogspot.com/
  
Η πολιτική είναι επιστήμη και τέχνη. Απαιτεί να αναλύει επιστημονικά και με προσοχή τις αλλαγές που συμβαίνουν στον σύγχρονο κόσμο και να ανοίγει δρόμο ώστε να μην καταπλακωθεί από αυτές, αλλά να τις αξιοποιήσει. Απαιτεί, επίσης, να έχει την τέχνη να επιλέγει αποφασιστικά, χωρίς αναβολή, την ορθή στιγμή που θα πορευτεί σε νέους ή συμπληρωματικούς δρόμους με αυτούς που ήδη έχει.
Στην σημερινή εποχή Πολιτική σημαίνει να κατανοεί η Πολιτική ότι βρισκόμαστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και κοσμοϊστορικών αλλαγών. Η Ασία, επί παραδείγματι, διέθετε πριν πέντε αιώνες τα 3/5 της παγκόσμιας παραγωγής. Σήμερα επανάκαμψε από το 1/5 που είχε πέσει στη διάρκεια της αποικιοκρατίας στα 2/5. Έχει δε την...
 προοπτική, μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, να φτάσει και πάλι στα 3/5. Αυτό σημαίνει ότι μια χώρα που έχει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, ελλείμματα, κρίση χρέους, αλλά και κρίση δανεισμού, οφείλει να προσανατολιστεί και προς τον πλούτο των αναδυόμενων αγορών της Ασίας, του Αραβικού Κόσμου και της Βραζιλίας, προκειμένου να διασφαλίσει επενδύσεις και δάνεια.
Από αυτή την άποψη, θεωρώ σωστή την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει κεφάλαια από αναδυόμενες χώρες, όπως έκανε πρόσφατα με το Κατάρ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει, ότι μπορεί να μας είναι αδιάφοροι οι όροι και οι συνθήκες με τους οποίους θα προσελκυσθούν τέτοια κεφάλαια. Το αρχικό πρόβλημα, όμως, βρίσκεται αλλού. Στην άρνηση αυτής της ίδιας της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πριν δέκα μήνες τις δυνατότητες δανεισμού από τα Εμιράτα, την Κίνα και τη Ρωσία. Τότε που τα κεφάλαια από εκείνες τις χώρες θα κάλυπταν τις ανάγκες της Ελλάδας και θα είχε γλυτώσει η χώρα το μνημόνιο.
Η διαφορά που προκύπτει ως προς τον χρόνο έχει μεγάλη αρνητική σημασία.Από τον Νοέμβριο του 2009 έγραφα για την ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις αναδυόμενες αγορές και πριν από όλα τις οικονομίες των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). Τα «Επίκαιρα» αφιέρωσαν, μάλιστα, ένα ειδικό τεύχος (αρ. τ.206, 4.3.2010) πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Η απάντηση από έντυπα της διαπλοκής ήταν μια ολομέτωπη επίθεση διαστρέβλωσης αυτής της πρότασης. Η πρόταση που διατυπώνεται αναλυτικά και στο βιβλίο μου «Η εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα» προσβλέπει στην ανάπτυξη από την Ελλάδα, ως κράτος – μέλος της ΕΕ, τέτοιων σχέσεων με τις αναδυόμενες δυνάμεις ώστε αυτές να λειτουργήσουν ως νέες πηγές κεφαλαίων. Να προχωρήσει η χώρα σε μια πολυδιάστατη πολιτική, γέφυρα ανάμεσα σε αυτές και την ίδια την ΕΕ.
Με αυτό τον τρόπο, επιπλέον, θα αναβαθμίσει τον ρόλο της εντός της ΕΕ.Αυτή η πρόταση θεωρήθηκε από κακόβουλους ως υπονομευτική του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι η Γερμανία, η κεντρική δύναμη της ΕΕ, κινήθηκε το ίδιο διάστημα ακριβώς σε μια τέτοια κατεύθυνση. Σήμερα, τα ίδια έντυπα «πανηγυρίζουν» για την προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις BRIC και τα αραβικά εμιράτα. Αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα, η διαπλοκή όχι μόνο δεν έχει αίσθηση του μέτρου, των αναγκών και των δυνατοτήτων της χώρας, αλλά, όπως το μεγαλύτερο τμήμα των κυρίαρχων ομάδων – ελίτ της χώρας, δεν καταλαβαίνει τις αλλαγές στον σύγχρονο κόσμο και πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν. Ότι δεν εκπροσωπεί μόνο στενά συμφέροντα, αλλά είναι και στενοκέφαλη. Αμόρφωτη ως προς τα μεγάλα, και εγκλωβισμένη στη λογική της παραπολιτικής, βλάπτει τη χώρα όσο ποτέ άλλοτε.
Ως δε προς την κυβέρνηση μπορεί κάποιος να επικαλεστεί το γνωμικό «κάλιο αργά παρά ποτέ». Θα συμφωνήσω με αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, θα υπενθυμίσω το μεγάλο κόστος αυτής της αργοπορίας και τις ασυνέπειες που έχει ήδη επιδείξει.

10 σχόλια

  1. Γι’αυτό ο Καραμανλής πήγε σε εκλογές…και ήθελε νωπότατη λαική εντολή.

    Ηξερε οτι έπρεπε να πάρει μέτρα πολύ ηπιότερα, ήδη είχε πάρει κάποια από την άνοιξη του 2009….αν έπαιρνε κι άλλα και πάλι σαφώς ηπιότερα από του πασόκ, θα καιγόταν ολη η Ελλάδα.. τις ξέρουμε τις μαφιόζικες τακτικές των πασόκων..
    (και να κέρδιζε ακόμα τις εκλογές
    ο Καραμανλής, πιστεύετε,οτι θα μπορούσε να πάρει εκείνα τα μέτρα…?

    Με τον γαπ να προκαλει και ναζητάει κάθε μέρα εκλογές,στηριζόμενος απο την λάσπη των ΜΜΕ και τους κουκουλοφόρους, αντιεξουσιαστές κάθε τόσο να καταστρέφουν μεχρι το Μαρτιο του 2010 που ΄θα προκάλουσε εκλογες πραξικοπηματικά, με φόντο την εκλογή του ΠτΔ…..????
    Ασφαλώς και δε θα μπορούσε..

    Στη ΔΕΘ….. ξαφνικά δεν υπήρχαν αναρχικοί και αντιεξουσιαστές να καταστρέψουν…όλως παραδόξως.. ούτε μια μολότωφ δεν έσκασε.Τα άλλα τα “παιδιά” οι κουκουλοφόροι τι έγιναν βρε παιδάκι μου…. εξαφανίστηκαν..

    Για τη γενιά των 700 ευρο που τωρα την έκαναν των 590…. γιατί στα
    κανάλια δε μιλάει κανείς.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα ξετυλίχτηκε το νήμα και
    είδαμε τι στόχοι υπήρχαν και
    ποιοι έβαζαν/υποστηρίζαν τους κουκουλοφόρους και τα υπόλοιπα αντιεξουσιαστικά παράσιτα..
    η μαφία του πασόκ..


    ΟΛΗ η ιστορία λοιπόν, ήδη από το 2008 έγινε γιατί ήθελαν κάποιοι να βάλουν την Ελλάδα με το ζόρι στο ΔΝΤ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο καθυστερημενος δεν ελεγε οτι πιστευει σε μικρα και ευελικτα κυβερνητικα σχηματα?

    ο καθυστερημενος δεν ελεγε θα πεταξει τους κινεζους στην θαλλασσα οταν ερθει?

    ο καθυστερημενος δεν ελγε θα δωσει αυξησεις?

    ο καθυστερημενος δεν ελεγε δεν θα πληρωσουν οι μισθωτοι και οι συνταξιουχοι?

    ο καθυστερημενος δεν ελεγε...................................................................................


    μεχρι το 2019 θα γραφω για το υποκριτικο καθαρμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο jeffrey 25 χρονια βαλτός υπουργος σε ολες τις κυβερνησεις
    του πασοκ, απο τον πορνογερο του,

    εκτος του οτι απετυχε παταγωδως σε οποιο υπουργειο
    τον εβαλε ο μπαμπας, και αφησε μεγαλυτερα προβληματα
    και ελλειματα,

    αραγε ποσους διορισε, αφησε να φανε,
    εκανε τα στραβα ματια η και βοηθησε στην μασα,
    και εδωσε η πηρε μιζες για εργα κτλ..??
    ποση διαφθορα ειδε η και βοηθησε και ο ιδιος??.....

    καθαρμα που μας το παιζεις πολιτικη παρθενα τωρα, αρχιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πασοκ

    Σγουρε Γιαννη

    αν δεν θες να γινεις ρομπα απο
    τον Δημαρα
    υπαρχει λυση
    ανακοινωσε το συντομοτερο
    τον δρ Κουτσουκο

    τον προστατη των υπερδανεισμενων
    τον ανθρωπο που γκρεμισε τη δεξια
    με τους μπλογκερ
    και ολους εσα!


    Πασοκοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καθε χωρα δινει τον καλυτερο της εαυτο…

    Ε λοιπον και εμεις το καλυτερο(?)πραγμα που εχουμε βγαλει ως χωρα τα τελευταια 30 χρονια ειναι το εξελιγμενο ειδος του ανθρωπινου ειδους homo pasocus που συνδεει τον ανθρωπο του μελλοντος με τη πρωτογονη φυση του.

    Να φορτωσουμε καμια δεκαρια ή να βαλσαμωσουμε εν αναγκη και να τους στειλουμε στη Σαγκαη προς εκθεση

    Θα τους δειχνουμε πως το νεο ειδος φοραει το ζιβαγκο, αφηνει κουλτουριαρικο μουσι ή μουστακι,ειναι “ανθρωπος του λαου” βεβαιως ,ασχολειται οπωσδηποτε με το συνδικαλισμο (must) ,δεν δημιουργει τιποτα αλλα αγοραζει bmw με τα λεφτα των κουτοφραγκων και φεσωνει τη χωρα, πινει ουισκι απτο πρωι ,στο ονομα του λαου με μια απεργια ειναι ικανο να διαλυσει τη χωρα αν του γουσταρει ,ξερει και να παταει τις αγριοφωναρες στους πουλημενους διαφωνουντες αμα λαχει,αλλα και να διασκεδαζει με το δικο του ιδιαιτερο στυλ στα πολιτιστικα κεντρα της νυκτας

    Γενικα μια σκετη γλυκα!νομιζω θα ενθουσιαστει ο πλανητης με αυτη την εξελιξη που επιτευχθηκε στην ελλαδα!

    Ιδιαιτερα αντιπροσωπευτικο δειγμα μπορει να αντληθει απο τη γενοπ ΔΕΗ η οποια κατα τα λεγομενα αποτελει το καλυτερο του ειδους.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΑΣ ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΜΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι είναι τούτος 'δω; καινούργιος κωλομάγουλος;;; Αυτός δεν ήτανε ο εξ απορρήτων του GAP;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο,τι και να προσπαθήσουν να προσάψουν στον Αντώνη Σαμαρά όλοι οι βρυκόλακες της Κυβέρνησης του Μνημονίου και τα φωνασκούντα ΜΜΕ στα κλειστά αυτιά των πραγματικών Ελλήνων, ο σπουδαίος αρχηγός της Νέας Νέας Δημοκρατίας θα τους αφήνει μίλια πίσω ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΈΝΟΥΣ.

    Ο Σαμαράς είναι ο πραγματικός ηγέτης της πατρίδας μας. Είναι στ’αλήθεια κρίμα που έχει ακόμα η Νέα Δημοκρατία πολλούς ξεπερασμένους και στη λήθη ευρισκομένους βουλευτές και μετριοτάτου επιπέδου καρακλοκενταυρίστικο δυναμικό.
    Δεν αξίζει όλοι αυτοί να πλαισιώνουν ακόμα τον Αντώνη Σαμαρά.


    Η Ε.Ε έκανε τα “στραβά μάτια” και μας στήριζε τόσα χρόνια στα πλαίσια της πολιτικής αλληλεγγύης, όπως πιθανόν κάνει και σε περιπτώσεις που αφορούν άλλα κράτη-μέλη, (μην ξεχνάμε ότι η ένταξη της Ελλάδος στην Ο.Ν.Ε έγινε πρωτίστως με πολιτικούς όρους, υπήρξε δηλαδή, σαφή πολιτική απόφαση).

    Εμείς πιστέψαμε ότι είμαστε
    “οι έξυπνοι που μπορούμε εσαεί να κοροϊδεύουμε οποιονδήποτε”, με άλλα λόγια ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΑΜΕ με την μακροχρόνια και συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης και απόκρυψης στατιστικών στοιχείων.
    Μετά από όλα αυτά δεν είναι λογικό να θυμώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, και να φτάσει σε σημείο ο πρόεδρος της ομάδας των χωρών της ευρωζώνης (EUROGROUP) κύριος Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να πει το περιβόητο “the game is over” ?

    Αν μάλιστα, ο προαναφερόμενος κύριος ήξερε ελληνικές παροιμίες, ίσως διάλεγε και έλεγε την παροιμία “Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”.

    Αλλά ο Εθνικός μας Ηλίθιος Γιωργάκης, πάλι στραβά κατάλαβε.
    Και νόμισε ο ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΣ
    Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ότι ξεπουλώντας μας στο ΔΝΤ θα μπορεί να ..την παίζει σαν Πρωθυπουργός !

    ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΜΑΛΑΚΙΑ
    ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
    ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ.

    Μπράβο,,ρε αρχίδι,,,έκανε το 4 ΡΑΙΧ
    πράξη στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση