GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Kαταδικαστική απόφαση για τους διαβητικούς από το ΙΚΑ...

Στον Προκρούστη, γρήγορα!.. Στον Προκρούστη!‏ Από τον Σταύρο Κυριαζή Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του site , πρόκειται για την απόφαση του ΙΚΑ...

Στον Προκρούστη, γρήγορα!.. Στον Προκρούστη!‏

Από τον Σταύρο Κυριαζή
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του site, πρόκειται για την απόφαση του ΙΚΑ με αριθ. πρωτ. Π04/3/251...
Και ποιός λέτε ότι την υπογράφει και τη διαβιβάζει στους υποψήφιους προς ... ακρωτηριασμό!
....Η προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών Ασθένειας Μαρία–Ελένη Χάρου!!! Μπρρρρρ! Ανατρίχιασα!!!
Πως λέμε: "...Με λένε Χάρο και δεν με φοβίζει ο θάνατος! Των άλλων (εννοείται)! Όχι ο δικός μου...".
...Aστειεύομαι φυσικά, μήπως και αποφύγω το shock!!!
Για να σας πώ την αλήθεια, αυτό που με συγκλόνισε ήταν το σκεπτικό της απόφασης!!! Και φυσικά, δεν μου φταίει καθόλου η κυρία Χάρου... Και να είναι πάντοτε καλά να ...χαίρεται το επώνυμό της!
Χάρος, χαρά... Το ίδιο περίπου πράγμα... Άλλωστε δεν πρόκειται για τίποτε άλλο, παρά για ένα λογοπαίγνιο!!! Απλά για να ...τραβήξει την προσοχή!
...Τόσο απλά, όπως ακριβώς αναφέρει και το σκεπτικό της απόφασης...
"...ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια...". Με το ίδιο ζύγι!!!
Άλλωστε, η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν έχει...
 κάποια αποφασιστική αρμοδιότητα σχετικά με το ζήτημα...
Ούτε φέρει ουσιαστική ευθύνη!
Απλά, διαβιβάζει το πόρισμα των ειδικών του ΙΚΑ!!!
Διαβάστε, τι λέει συγκεκριμένα η απόφαση:
"...Η Εκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφ' όσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα...".
Για όσους δεν κατάλαβαν και δεν σοκαρίστηκαν...
Επισημαίνω και πάλι: "...με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα..."
Τόσο, μα τόσο απλά !!!
Τόσο ανερυθρίαστα!!!
Τουτέστιν...
"...Όποιος έχει χρήματα να πληρώσει από την τσέπη του, καλό θα είναι να πάρει τα υποδήματα διαβήτη. Μπορεί έτσι να καθυστερήσει δύο χρόνια τον ακρωτηριασμό του!".
"...Όποιος δεν έχει... Έ, δεν βαριέσαι βρε αδελφέ! Άς το κόψει το πόδι του! Το ΙΚΑ πάντως, δεν έχει σκοπό να του πληρώσει τα υποδήματα!".
...Με τις υγείες σας κυρίες και κύριοι ασφαλισμένοι!
...Και να χαρείτε την "ποιότητα ζωής" που αποφάσισε να σας παρέχει το ΙΚΑ!
Μήπως έχετε ακούσει κύριοι του ΙΚΑ, τίποτε περί QALYs;
Και εάν έχετε κάτι υπ' όψιν σας, με αυτό τον τρόπο ερμηνεύετε εσείς τον όρο;
Για διαβάστε εδώ:
1. Phillips C, Thompson G. What is a QALY? London: Hayward Medical Communications, 1998.
2. Laupacis A, Feeny D, Detsky AS, Tugwell PX. How attractive does a new technology have to be to warrant adoption and utilization? Tentative guidelines for using clinical and economic evaluations. Canadian Medical Association Journal 1992; 146: 473Ð481.
3. Mooney G. Economics, Medicine and Health Care. London: Harvester Wheatsheaf, 1992.
Για διαβάστε και εδώ τις αρχές περί QALYs:
1. QALYs are a useful tool to aid healthcare decision making.
2. Cost per QALY estimates should be incremental to present the additional costs and health gains of choosing one intervention over another. This reflects the choices that have to be made in the real life setting.
3. League table and threshold approaches can be used to see if a cost per QALY estimate represents good value for money.
4. While QALYs are useful, flaws still remain with the methods used to derive them, and controversy exists in the way they should be used.
5. QALYs should not be used in isolation. Many other factors should be considered in treatment decision making.
Για δείτε και εδώ σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου των QALYs:
Advantages
1. Provide a framework for valuing the health gains associated with interventions
2. Can be used to help guide priority setting
3. Combine estimates of both the extra length of life gained from an intervention and the quality of the extra life gained
4. Allow comparisons of the effectiveness of one intervention for a problem with the effectiveness of another intervention for the same problem
5. Allow comparisons across disease areas to help show which programmes provide the greatest allocative efficiency
Disadvantages
1. Values assigned to the quality of life component of the QALY may not reflect the values of patients receiving the intervention
2. Controversial – whose quality values should be used?
3. May lack sensitivity within a disease area
4. Can over-simplify complex healthcare issues and suggest ‘quick and easy’ resource allocation decisions
Και ελάτε γρήγορα να σας "εξετάσουμε" και πάλι, για το τι καταλάβατε!
Εάν καταλάβατε κάτι, ..."περαστικά σας" κύριοι ειδικοί!!!
Πως λέγεται είπαμε αυτό;
Αναλγησία ή ...κάτι άλλο;
Καλά τώρα...
Θέλετε δηλαδή να μας πείσετε, ότι με αυτή σας την απόφαση, αποτιμήσατε δύο χρόνια ανθρώπινης ζωής χωρίς αναπηρία -δηλαδή χωρίς ακρωτηριασμό- ως ίσης αξίας με ένα ζεύγος υποδήματα;
Ντροπή!!!
Πόσο σέβεσθε τους ασφαλισμένους σας, που τους φτάσατε στο κατάντημα να χρηματοδοτούν -οι καημένοι- με τις εισφορές τους ακόμη και την πιθανή αποζημίωσή σας για συμμετοχή στην Επιτροπή, που αποφάσισε εμμέσως ότι μπορεί και να τους "κοπεί" δύο χρόνια νωρίτερα το διαβητικό πόδι;
Ντροπή!!!
Και -τέλος πάντων- πόσο κοστίζουν μερικά ζευγάρια από αυτά τα "διαολοπάπουτσα" που σας ζητούν οι διαβητικοί;
Δεν νομίζω ότι υπερβαίνουν τις αποζημιώσεις που ενδεχομένως λάβατε, για να πάρετε την απόφασή σας αυτή...
Ντροπή!!!
Και τέλος, για να σας θέσουμε και ένα "Καντιανό" ερώτημα...
Θα αποφασίζατε το ίδιο, εάν βρισκόσασταν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας συγγενικό πρόσωπο στη θέση ενός υποψηφίου προς ακρωτηριασμό;
Δεν νομίζω!!!
Υ.Γ. Όταν ο άνθρωπος αισθάνεται αδύναμος... Κάνει και μια ικεσία προς το Μεγαλοδύναμο!!!
Θεέ μου φύλαξέ μας...
...Και έχω και αρκετό καιρό να κάνω check-up...
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανάρτησης: http://www.myhnews.gr/?p=6782

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η ανάλγητη απόφαση του ΙΚΑ ΤΕΑΜ να μην καλύπτει το κόστος της προμήθειας ορθωτικών μέσων (θεραπευτικά υποδήματα που καθυστερούν τα επιπλοκές του διαβητικού ποδιού) που αποτρέπουν τους ακρωτηριασμούς, με το σκεπτικό ότι «με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος.
Την απόφαση αυτή του ΙΚΑ με αριθ. πρωτ. Π04/3/251 και την οποία υπογράφει η προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών Ασθένειας Μαρία–Ελένη Χάρου, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη η οποία έλαβε μετά από δύο χρόνια αυτή την απάντηση στο αίτημά της για κάλυψη του κόστους προμήθειας των θεραπευτικών υποδημάτων.
Η απόφαση του ΙΚΑ
Συγκεκριμένα, η απάντηση του ΙΚΑ που προκάλεσε την οργή τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη όσο και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, είναι η εξής:
ΘΕΜΑ: «Απάντηση στις από 10-4-08, 28-2-08, 29-1-09 επιστολές σας»
Σε απάντηση των παραπάνω επιστολών σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Η Εκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφ' όσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα.
Η προϊσταμένη του Τμήματος
Μαρία Ελένη Χάρου
Η απάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη
Η απόφαση του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η απάντηση της ειδικής επιτροπής του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας αφού έρχεται σε αντίθεση με:
-τα διεθνή έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες κόστους – αποτελεσματικότητας στο διαβητικό πόδι. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές ένα σύστημα υγείας μπορεί να πετύχει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή των παρακάτω τριών μέτρων, α) ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, β) χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και γ) εκπαίδευσης του ασθενή.
-τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών, επίσημων και αρμόδιων για το διαβητικό πόδι επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τους οποίους τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη έχουν ένδειξη και πρέπει να χορηγούνται στα άτομα με διαβήτη με πόδια υψηλού κινδύνου για να μην κάνουν εξελκώσεις.
-τις οδηγίες και προτροπές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας Διαβητικού Ποδιού προς τις κυβερνήσεις των χωρών.
τις αποφάσεις ασφαλιστικών φορέων άλλων χωρών, όπως π.χ. της Γερμανίας, οι οποίες εδώ και χρόνια βασίζουν την πολιτική και τις αποφάσεις τους σε οικονομοτεχνικά στοιχεία και προβαίνουν σε παροχές με βάση το κόστος και την αποτελεσματικότητα.

15 σχόλια

  1. ΠΑΣΟΚ :
    ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
    ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ.

    ΕΙΔΑΙΤΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΖΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
    ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΟ ΙΚΑ,ΠΟΙΟ ΟΑΕΕ,ΠΟΙΟ ΤΑΠ-ΟΤΕ,ΠΟΙΟ ΟΑΠ-ΔΕΗ;

    META TA ΓΝΩΣΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ,ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.

    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ;

    EMEIΣ..!

    ΝΑΙ ΕΜΕΙΣ.

    ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 36 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ...ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΗ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ Η ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΛΕΥΚΟ ΚΑΙ ΑΚΥΡΟ.

    ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΞΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. META TA ΓΝΩΣΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ,ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.

    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ;

    EMEIΣ..!

    ΝΑΙ ΕΜΕΙΣ.

    ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 36 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ...ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΗ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ Η ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΛΕΥΚΟ ΚΑΙ ΑΚΥΡΟ.

    ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΞΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΚΑΡΙΟΛΑΣ ! ! ! ΡΕ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ........ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΓΑΜΙΟΛΕΣ... ΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ Η ΣΕΧΤΑ ΜΩΡΗ ΚΑΡΙΟΛΑ..... ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΙΚΑ ΡΕΕΕ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΚΑΡΙΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ?? ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ 340 ΕΥΡΩ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Κυρία αυτή υπολόγισε ότι το κόστος του ακρωτηριασμού είναι μικρότερο από το κόστος των παπουτσιών. Της είπε μήπως κανείς πόσο κοστίζει το τεχνητό μέλος που θα χρειάζεται ο ασθενής μετά τον ακρωτηριασμό κάθε τριετία. Το δεκαπενταπλάσιο κυρία μου. ΄Η μήπως σκέφτεστε να μην του χορηγήσετε τεχνητό μέλος αφού κάποτε θα πεθάνει . Ρωτάω την κα……. ΧΑΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σειρά έχουν οι καρκνοπαθείς.

    Αφού ούτως ή άλλως καταλήγουν, γιατί να πληρώνουμε φάρμακα?

    Ελικρινά, εύχομαι αυτοί οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή τις ίδιες τις δικές τους επιλογές για να καταλάβουν τι θα πεί αναλγησία!!

    Ζώα είναι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. προς κυρία Χάρου-ΙΚΑ
    η αναπηρική σύνταξη που θα πληρώνει μετά το ικα κοστίζει λιγότερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ειναι εδω οι κλεφτες πολιτικοι, τους βοηθουν οι απατεωνες "δημοσιογραφοι", ερχονται οι εξαθλιομενοι πολιτες σε λιγο......ολα αυτα αν τα ανακατεψεις, τι θα βγει??
    η απαντηση ειναι πολυ απλη......μονο ενας βλαμμενος δεν τη ξερει..(ακομα αν ειναι και προθυπουργος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλο "ανθρωπος" η κυρια....χαρου!!!
    θα βγαλει καλα παιδια στη κοινωνια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΟΣΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΒΡΕ ΚΥΡΑ ΧΑΡΟΥ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτο το ανθρωπιδιο τη χαρου πρεπει να την βγαλουν στον αερα, να τη δει ο κοσμος και να αντιδρασει αυτοβουλα ο καθενας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και ακομα την εχουμε αναμεσα μας???? κυκλοφορει ακομα αναμεσα σε ανθρωπους αυτο το κτηνος που συν τοις αλλοις, περα απο κτηνος, ειναι και βλακας.....ουτε το συμφερον του μαγαζιου που εργαζεται δεν ξερει....ουτε το απλο, οτι ενα και ενα μας κανει δυο (1+1=2)...σκεψου τι παλιοτομαρα και τι ηλιθιους εχουμε σε τοσο νευραλγικα ποστα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ακόμη δέν κάλεσαν τήν....άρρωστη
    γιά ΕΔΕ?
    Η Μαριέττα Γιαννάκου,ακόμη δέν πήγε
    νά κάτσει επάνω της νά τή σκάσει?
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΙα απορία:
    ΠΟΣΟ στο διάολο κοστιζουν αυτά α παπούτσια και κάθε πότε τα αλλάζει ο ασθενης?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μηπως προλαβε και πηρε οδηγιες απο τα γνωστα κεντρα που προωθουν την (αμεση) "καταπολεμηση του υπερπληθυσμου"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση