GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για να είμαστε αποτελεσματικοί στον έλεγχο κατά του εγκλήματος...

Του Άγγελου ΤΣΙΓΚΡΗ Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής και για την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού π...

Του Άγγελου ΤΣΙΓΚΡΗ
Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής και για την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα: 1) ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, 2) η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωση του Σώματος, 3) η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας των πολιτών με τους θεσμικούς φορείς ελέγχου του εγκλήματος και 4) η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.
Για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και...
 την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής και 10) η συνεργασία των σωμάτων δίωξης (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) με τη δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων (βλ. Α. Τσιγκρής: “Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα”, εκδόσεις Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, 2003).
Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.
Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αξίζει. Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.
Προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα μας θα πρέπει -μεταξύ των άλλων- να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου.
Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκλείψουν οι παράγοντες κοινωνικής παθογένειας και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης με κέντρο της τον άνθρωπο.
____________________
tsigris.blogspot.com
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωπος της χώρας μας στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

6 σχόλια

  1. Πέμπτη 3 Μαρτίου καὶ ὥρα 22:00 τὸ βράδυ συγκέντρωση στη πλατεία Συντάγματος ὑπὲρ τῶν ἑλλήνων ἀστυνομικῶν που χάνουν την ζωής τους για μας.

    ΟΛΟΙ στις 10 τὸ βραδύ της Πέμπτης στὸ Σύνταγμα.

    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΧΑΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 22:00 Μ.Μ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ!

    ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ! ΑΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ! ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ¨"ΔΙΑΣ"-ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ..ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τα 2 κλεφτοκομματα ειστε ανικανοι ν διαχειριστειτε τα οικονομικα σας μιλατε και για αλλα θεματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ANTE ΣΑΓΟΝΑ .ΟΤΑΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΕΣ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟΥ ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΗ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕΣ , ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΟΥΣΤ ΔΕΞΙΟΡΩΣΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΥΤΗ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κε ΤΣΙΓΚΡΗ,
    (μέ κεφαλαία,ο ΑΓΓΕΛΟΣ δικαιούται
    βεβαίως-βεβαίως κάτι παραπάνω).
    Έχεις κάνει ξυλουργός?
    -αντεγκληματικής
    -επαναπροσδιορισμός
    -ποσοτική καί ποιοτική
    καί μετά δέν συνεχίζω αφού διαβάζω
    1-10 βήματα πού μόνο χάντρες είναι
    πρός ιθαγενείς.
    Σέ ποιούς απευθύνεσαι?
    Τά μισά πού ζητάς -δικαίως- καί
    η γιαγιά+ μου τά επιθυμούσε.
    Επί τού πρακτέου?
    Οί Ελοφίμ(?) θά σού τά δώσουν?
    Ο κάθε ένας μπορεί νά υποσχεθεί
    μέ "νάχαμε νά κάναμε".
    ΜΕ ΛΙΓΑ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ?
    Άίντε νά βολέψεις τόν-τήν
    αναρτήσαντα.
    Φρού φρού κι΄αρώματα μυρίσαμε,
    η καλή διάθεση δέ φτάνει.
    Πάντως σού "καταλογίζω' τίς
    καλύτερες -αντικειμενικά- προθέσεις.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΣΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ, ΤΟ ΕΚΑΨΕΣ.
    Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ.
    ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΛΟΙ ΤΙ "ΜΗΧΑΝΗ" ΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ "ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ" ΤΟΥΣ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ.

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση