GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν είναι δημοφιλή τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ευρώπη...

Από την Όλγα Σαράφη ...Από την άλλη, το 68% των Ευρωπαίων θα δεχόταν να οδηγεί με χαμηλότερη ταχύτητα για να μειώσει τους ρύπους, ενώ το...

Από την Όλγα Σαράφη
...Από την άλλη, το 68% των Ευρωπαίων θα δεχόταν να οδηγεί με χαμηλότερη ταχύτητα για να μειώσει τους ρύπους, ενώ το 62% θα δεχόταν να μειώσει το μέγεθος του αυτοκινήτου για τον ίδιο λόγο.
Το 53% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί το ΙΧ στις μετακινήσεις του και το 22% επιλέγει τις δημόσιες συγκοινωνίες, το 13% επιλέγει το «περπάτημα» και το 7% το «ποδήλατο», ενώ το «μηχανάκι» επιλέγεται μόλις από...
 το 2% στην ευρωπαϊκή επικράτεια (στην Ελλάδα από το 7%).
Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι τα ευρήματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου (που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο 2011), όπου επίσης σημειώνεται ότι κυρίως οι άντρες επιλέγουν το ΙΧ (59%), ενώ οι γυναίκες προτιμούν τα δημόσια μέσα ή το περπάτημα.
Στο ερώτημα αν θα δέχονταν ένα σύστημα καταβολής φόρου, σύμφωνα με το οποίο θα ενσωματώνονταν όλα τα κόστη οδήγησης, δηλαδή κυκλοφοριακής συμφόρησης, ηχορύπανσης, ατυχήματα, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στη βάση της αντίληψης ότι ο οδηγός πληρώνει για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, περίπου οι μισοί δήλωσαν πως το αποδέχονται.
Το σύστημα «πληρώνεις τόσο, όσο οδηγείς» το υποστηρίζουν κυρίως οι πολίτες των χωρών των μεγάλων οδικών αξόνων, όπως του Λουξεμβούργου (71%), της Ιταλίας (68%) και της Ολλανδίας (64%), ακολουθούν οι Κύπριοι (που είναι προσκολλημένοι στο ΙΧ τους) με 61% και οι Βέλγοι (60%), αλλά και οι Έλληνες συμφωνούν με 57%.
Το 68% των Ευρωπαίων θα δεχόταν να οδηγεί με χαμηλότερη ταχύτητα για να μειώσει τους ρύπους, ενώ το 62% θα δεχόταν να μειώσει το μέγεθος του αυτοκινήτου για τον ίδιο λόγο και στην κατηγορία «συμβιβασμού» με την ιδέα αλλαγής του επιθυμητού μοντέλου αυτοκινήτου ή του επιθυμητού τρόπου οδήγησης χάριν μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών, σε υψηλή σειρά κατάταξης είναι οι Κύπριοι, Έλληνες, Λουξεμβούργιοι και Γάλλοι, ενώ οι Έλληνες υποχωρούν κατά μία θέση όταν το «κόστος» αγοράς του αυτοκινήτου αναβαθμίζεται ως παράγοντας «πράσινης τεχνολογίας», η κατάταξη εν προκειμένω διαμορφώνεται ως εξής: Κύπριοι, Λουξεμβούργιοι, Έλληνες, Σουηδοί.
Το 71% των ευρωπαίων «γυρνά την πλάτη» του στα δημόσια μέσα μεταφοράς γιατί είναι λιγότερο «βολικά» από το ΙΧ, το 72% υποστηρίζει ότι παρεμποδίζεται από την «έλλειψη ανταποκρίσεων», το 64% μιλά για χαμηλή συχνότητα υπηρεσιών και το 54% θεωρεί «αναξιόπιστα» τα δημόσια μέσα, το 49% τα θεωρεί «πολύ ακριβά», ενώ το 40% θέτει ζήτημα «ασφάλειας». Τα ΙΧ τους επιλέγουν κατά κύριο λόγο οι: Κύπριοι, Σουηδοί, Ιρλανδοί, Γάλλοι. Οι Έλληνες βρίσκονται κάπου στη μέση, ενώ χαμηλά στην κατάταξη είναι οι Λετονοί, Ούγγροι, Ρουμάνοι.
Τα δημόσια μέσα μεταφοράς επιλέγουν οι Τσέχοι, Λετονοί, Ούγγροι, Πολωνοί, Σλοβάκοι και Ισπανοί. Το ποδήλατο επιλέγουν οι Ολλανδοί, Ούγγροι, Δανοί, Σουηδοί, Φιλανδοί και Γερμανοί, ενώ το περπάτημα οι Ρουμάνοι, Λετονοί, Σλοβάκοι και Βούλγαροι. Οι Έλληνες επιλέγουν κατά 46% το ΙΧ και 25% τα δημόσια μέσα, ενώ εξηγούν την προτίμησή τους στο ΙΧ επειδή τα δημόσια μέσα εξυπηρετούν «σε χαμηλή πυκνότητα δρομολογίων» (65%), «δεν έχουν ανταποκρίσεις» (60%), το ΙΧ είναι «πιο βολικό» (54%), υπάρχει «έλλειψη ενημέρωσης για τα δρομολόγια» (53%), δεν έχουν «αξιοπιστία» (44%), υπάρχει θέμα «ασφάλειας» (38%) και είναι «ακριβά» (37%).
Φανατικοί οπαδοί του «ενός εισιτηρίου» που θα περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με όλα τα δημόσια μέσα είναι εξάλλου οι Έλληνες, Ισπανοί, Κύπριοι, Λουξεμβούργιοι και Ιταλοί, ενώ δεν συγκινούνται απ΄αυτό οι Λετονοί, Φιλανδοί, Ολλανδοί και Τσέχοι.

3 σχόλια

  1. Για να χρησιμοποιήσουμε τα ΜΜΜ αυτά θα πρέπει να έχουν ένα λογικό εισιτήριο, όχι να ζητάνε 1.40 για ένα τρένο που δε λειτουργεί σωστά εδώ και δύο χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω τι λέει η έρευνα και κατα πόσο αντιπροσωπευει την πραγματικοτητα, ξέρω όμως αυτό βλέπω με τα μάτια μου. Σε όλη την αναπτυγμένη ευρώπη ο κόσμος χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφορας τρένο, τράμ, μετρό με εισητήρια και ποιότητες που τους συμφέρει. Επίσης υπάρχουν ποδηλατόδρομοι με φανάρια και τα ποδήλατα έχουν προτεραιότητα έναντι αυτοκινήτων και πεζών. Πρόσφατα γύρισα απο Ρότερνταμ και στο κέντρο που έμενα δεν υπήρχε αυτή η φασαρία που ακούγεται απο αμάξια όπως συμβαίνει ακόμα και στις μικρές ελληνικές πόλεις. Μάλιστα στο Μόναχο που και εκεί ήμουν για λίγο ο αέρας που μυρίζεις θυμίζει χωριό και όχι μεγαλουπολη. Μόνο στην ελλάδα υπάρχει αυτό το χάλι. Δοκίμασες ποτέ να χρησημοποιήσεις ποδήλατο? Θα σε φάνε λάχανο με την πρώτη ευκαιρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kομμένη η χρηματοδότηση σε 235 φορείς του δημοσίου !
    - Στον αέρα οι μισθοί χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων...

    - Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στο μέτρο αυτό γιατί δεν έστειλαν τα οικονομικά τους στοιχεία...

    ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ..ΜΑΛΑΚΙΑ
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΑ
    ΖΩΑ ΜΑΣ....ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΑΣΟΚ.

    - Μεταξύ των φορέων 37 νοσοκομεία και τρία ΑΕΙ - Διαβάστε όλη τη λίστα

    Σε κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης όσων φορέων του δημοσίου δεν έστειλαν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία προχωρά η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από νόμο που έχει ψηφιστεί από τη δεκαετία του 90 κατά των διοικητών οργανισμών που δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία.

    Μέχρι χθες 235 φορείς βρέθηκαν σε αδυναμία – άγνωστο για ποιούς λόγους – να στείλουν τα οικονομικά τους στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να επίκειται στάση στην επιχορήγηση και να βρεθούν στον αέρα η λειτουργία τους και οι μισθοί των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία οι φορείς αυτοί είναι, μεταξύ άλλων:

    Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
    Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
    Αθηναϊκό και Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων
    Εθνικός Κήπος
    Κοινωνία της Πληροφορίας
    Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά
    Δημοτικό Ραδιόφωνο Αθήνας
    Διπλή ανάπλαση Βοτανικό λεωφόρος Αλεξάνδρας ΑΕ
    Λιμενικά Ταμεία Χίου, Χανίων, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Αρκαδίας, Αντίκυρας, Σάμου, Στύρων, Αιτωλοακαρνανίας, Ερέτριας
    Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος
    Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου
    Πάντειο Πανεπιστήμιο
    Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Φοιτητική λέσχη ΕΜΠ
    ΤΕΙ Χαλκίδας
    Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
    Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
    Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων
    Εθνική Πινακοθήκη
    Ίδρυμα Γουλανδρή
    Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας
    Μουσείο Βορρέ
    ΕΡΤ ΑΕ
    Εθνικό Στάδιο Καυταντζόγλειο
    Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας
    Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
    Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”
    ΚΕΕΛΠΝΟ
    Γενικά Νοσοκομεία Αγρινίου, Μεσολογγίου “Χατζηκώστα”, Άργους, Τρίπολης “Η Ευαγγελίστρια”, Πάτρας, Άρτας, Αιγίου, Αλεξανδρούπολης, Ζακύνθου, Αμαλιάδας, Ηρακλείου (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Καβάλας, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας
    Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
    Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευων – Ειδικός Λογαριασμός
    ΟΣΕ
    Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδας
    Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
    Ταμείο Πρόνοιας και Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής

    Σημειώνεται ότι στη λίστα των οργανισμών και φορέων βρίσκονται δεκάδες σωματεία που βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες ευπαθείς ομάδες καθώς και δεκάδες Ταμεία υπαλλήλων

    Νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ΟΤΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν την υποχρέωση τυπικά να δημοσιοποιούν όλα τα οικονομικά στοιχεία τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται πάντα στο πλαίσιο της ασυδοσίας που επικρατεί στη διαχείριση κρατικού χρήματος από πολλούς οργανισμούς.

    Οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο – που δεν ειναι γνωστό αν έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν - είναι:

    Πρόστιμο στον πρόεδρο ή γενικό διευθυντή ίσο με το 1/25 του μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής του για κάθε ημέρα καθυστέρησης πέραν της 15ης από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων.

    Δέσμευση του 50% του προβλεπόμενου κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά την πάροδο ενός μηνός και μέχρι να υποβληθούν τα στοιχεία.

    Αρκετοί φορείς σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία έχουν αντιδράσει στην κίνηση του υπουργείου. Η ΡΑΕ αναφέρει ότι ως ανεξάρτητη Αρχή δεν είναι υποχρεωμένη να προσκομίζει τα στοιχεία, εντούτοις τα αποστέλει για λόγους διαφάνειας.
    Η ΕΡΤ ισχυρίζεται ότι έχει απεμπολήσει το δικαίωμα χρηματοδότησης από το κρατικό ταμείο, άρα δεν έχει την υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία.

    ΦΑΤΕ..ΤΟ ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΣΚΑΤΟ ΣΑΣ
    ΤΩΡΑ..ΚΑΙ ΞΕΡΑΜΕΝΟ.
    ΖΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση