GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνεχίζει να επιβαρύνει το Δημόσιο ο ΟΠΕΠ...

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ Εβαλε λουκέτο , αλλά συνεχίζει να επιβαρύνει το Δημόσιο με πάνω από 100.000 ευρώ το μήνα. Ο λόγος για τον Οργανισ...

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Εβαλε λουκέτο, αλλά συνεχίζει να επιβαρύνει το Δημόσιο με πάνω από 100.000 ευρώ το μήνα. Ο λόγος για τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, τον οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση να κλείσει ανάμεσα σε άλλους οργανισμούς, λόγω περιστολής των δημοσίων δαπανών.
Ο περιβόητος ΟΠΕΠ ιδρύθηκε ως ανώνυμη εταιρεία εποπτευόμενη από το υπουργείο Πολιτισμού το 2000, για να διεξαγάγει την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και να αυξήσει τα...


έσοδα του υπουργείου από τα πωλητήρια των μουσείων (άνοιξε 10 νέα πωλητήρια), και να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό. Αποδείχτηκε κοστοβόρος και καθόλου προσοδοφόρος.
Εκλεισε στις 29/9/2010, σύμφωνα με την εξαγγελία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Παρά ταύτα, ο οργανισμός από τον οποίο «έφυγαν» (δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 200 και πλέον υπαλλήλων) συνεχίζει να επιβαρύνει τους φορολογούμενους. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει κοστίσει γύρω στο 1 εκατ. ευρώ για μισθούς και λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο). Τριάντα συμβασιούχοι πηγαίνουν καθημερινά στο γραφείο τους (Μπουμπουλίνας 42) χωρίς να κάνουν τίποτα. Δεν μπορούν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αφού ανήκουν σε μια ανώνυμη εταιρεία, ούτε μπορούν να απολυθούν μέχρι τη λήξη των συμβάσεών τους όσο καθυστερεί η εκκαθάριση του οργανισμού. Οι περισσότερες συμβάσεις υπογράφηκαν λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές και λήγουν το 2012.
Το ΥΠΠΟΤ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες εδώ και μήνες για να τεθεί ο ΟΠΕΠ σε καθεστώς εκκαθάρισης, έχει συντάξει την τροπολογία που χρειάζεται και την έχει στείλει στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όπου έχει «σκαλώσει» και δεν προωθείται στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, οι παραιτήσεις στο «μητρικό» του ΟΠΕΠ οργανισμό, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας. Τρεις από το επταμελές συμβούλιο του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους: ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μπαλαφούτας, ο Δημήτριος Τσίτος (μέχρι πρότινος πρόεδρος και του ΟΠΕΠ) και ο δικηγόρος Αθανάσιος Κοντογεώργης. Οι δύο πρώτοι «για προσωπικούς λόγους», όπως μας δήλωσαν. Ο τρίτος κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άλλο κυβερνητικό πόστο.
Ο κ. Μπαλαφούτας, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης του, παραμένει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο αντικαταστάτης του, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του ΤΑΠ, δεδομένου ότι αποτελεί τον κύριο «αιμοδότη» του ΥΠΠΟΤ. Είναι ο φορέας είσπραξης των εισιτηρίων και των τελών χρήσης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Από τα έσοδά του καλύπτονται διάφορες ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως η καταβολή ημερομισθίων αρχαιοφυλάκων κατά τις αργίες, λειτουργικά έξοδα αρχαιολογικών χώρων, έργα συντήρησης μνημείων, απαλλοτριώσεις κ.ά.
Τα χρήματα από εισιτήρια (εξαιρουμένου του Μουσείου Ακρόπολης, που αυτοσυντηρείται και δεν τα αποδίδει στο ΤΑΠ) ανέρχονται στα 45 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και διάφορες άλλες εισφορές από τη χρήση των μνημείων ή των εικόνων τους, τα έσοδα ανεβαίνουν αισίως στα 60 εκατ. ετησίως. Η χρηστή διαχείρισή τους ήταν προτεραιότητα για τα μέλη της τωρινής διοίκησης, όπως τουλάχιστον διατείνονται. Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του δ.σ. πριν από τις παραιτήσεις (4/3/2011), τα μέλη της διοίκησης κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα δοθούν 1.600.000. ευρώ για τη φιλοξενία των παιδιών των υπαλλήλων του υπουργείου σε θερινή κατασκήνωση. Πολλοί διαφώνησαν για το κόστος σε μέρες κρίσης και τελικά η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Την ίδια μέρα, κάποια μέλη του Δ.Σ. πρότειναν να γίνει διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών του ΤΑΠ από τις 31/12/2010 και πίσω. Απόφαση δεν πάρθηκε.
Μεσούσης της κρίσης, η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει τουλάχιστον τα δέκα κλειστά πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του ΟΠΕΠ, που δόθηκαν στο ΤΑΠ -κλειστά από τον Σεπτέμβριο ελλείψει προσωπικού. Οφείλει επίσης, μαζί με την εκκαθάριση του ΟΠΕΠ, να ενημερώσει για το πόσο κόστισε η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και συνολικά αυτός ο Οργανισμός που λειτούργησε μια δεκαετία παρασιτικά, χωρίς να προσφέρει στο κράτος ούτε ένα ευρώ. *

2 σχόλια

  1. Να πω κάτι για εισπράξεις φόρου και τις απώλειές τους; Ήμουν περαστικός από τη Δράμα και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Γεύτηκα την ολιγορία των εισπρακτικών αρχών όταν είδα να λειτουργεί κάθε Πέμπτη στη Δράμα μια Λαϊκή αγορά που τύφλα να έχει ολόκληρη η Αθηνάς με τους παράδρομούς της! Αποδείξεις; σπάνιο φαινόμενο. Σε μια στιγμή είδα πελάτη να ζητά απόδειξη για ένα ζακετάκι των πέντε ΕΥΡΩ και του ήλθε η απάντηση πως έχει χαλάσει η μηχανή και βρίσκεται μια απόδειξη των τριών ΕΥΡΩ!!! Κινέζικο μαγαζί κοφτήριο, αν δε ζητήσεις απόδειξη δε σου δίνουν!
    Στη Μεγαλόπολη κάποτε σε κηνυγούσαν ξωπίσω να σου δώσουν την απόδειξη των δύο και τρίών ΕΥΡΩ και σήμερα αλωνίζουν οι Αλβανοί και Ρουμάνοι εργολάβοι με δεκάδες δουλειές στα χωριά και δεν δίνουν αποδέιξεις όσο μεγάλη κι αν είναι η δαπάνη! Το ίδιο και οι κάθε είδους ελεύθεροι επαγγελματίες τεχνίτες κλπ. Ακόμα και καταστηματάρχες σιδεράδες, μαρμαράδες κλπ. Τι περιμένει η κυβέρνηση; Γιατί δεν κόβει κεφάλια; Αλλά τι να πεις όταν ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ βγαίνει και ξεδιάντροπα χαρακτηρίζει τον κ. Ρακιτζή αναξιόπιστο και τα λεφτά που στεπώνουν οι εργατοπατέρες χρόνια τώρα είναι λίγα αφού αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο 7,5 ΕΥΡΩ το χρόνο! Δε λέει πως δε μοιράζονται τα χρήματα σε όλους αλλά τα νέμονται κάποιοι λίγοι! Άσε που είναι παράνομοι!Και ύστερα περνά και ωε ΠΑΣΟΚΟΣ! αν είναι τέτοιοι οι ΠΑΣΟΚΟΙ τι τους θέλει τους εχθρούς και αντιπάλους το ΠΑΣΟΚ; Να τους στείλει εκεί που ανήκουν. Καλό στον τόπο θα κάνει και κανένα ΠΑΣΟΚ δεν αξίζει αν δε βάλει τάξη στη ακαταστασία, στην ασυναρτησία , στη λεηλασία!!


    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ΡΕ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΧΑΧΟΛΙΚΑ ΠΑΣΟΚΙΑ.
    ΡΕ ΛΗΓΟΥΡΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΙΖΟΝΤΑ ΦΑΣΙΖΟΝΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΑΡΜΕΓΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΡΒΑΝΑ.
    ΖΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΜΟΥΣΑΤΑ ΣΑΠΙΟΚΟΙΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΛΙΔΑ ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ.
    ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΨΙΕΣ ΣΑΣ ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ.
    ΟΥΣΤ ΒΡΩΜΟΑΡΙΣΤΕΡΟΠΑΣΟΚΙΑ ΑΛΗΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση