GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εδώ και τώρα κούρεμα του χρέους...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Τι είδαμε και τι ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες… Είδαμε τον Γιώργο Π...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Τι είδαμε και τι ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες…
Είδαμε τον Γιώργο Παπανδρέου να μιλάει στο Υπουργικό Συμβούλιο και να κάνει ένα διθυραμβικό απολογισμό της 18μηνης διακυβέρνησης του…
Στη συνέχεια είδαμε το Γιώργο Παπανδρέου να συνεχίζει τους διθυράμβους με ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τον νέο «Οδικό Χάρη» που θα βγάλει την χώρα και την οικονομία από την κρίση…
Κρίνοντας με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια αυτές τις δύο ομιλίες, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι απουσίαζαν παντελώς τα στοιχεία:
• Το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που ενέπνευσε αυτόν τον «Οδικό Χάρτη». Δηλαδή, ποιο θα είναι το νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας και πως εντάσσεται αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο στην νέα υπό διαμόρφωση διεθνή οικονομική πραγματικότητα. Ποιες τάξεις θα ωφεληθούν πως θα μοιραστούν τα...
 τελικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.
• Της εξειδίκευσης των πολιτικών που θα υιοθετηθούν, προκειμένου να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι, καθώς και των μεθόδων αποτίμησης των αποτελεσμάτων του «Οδικού Χάρτη».
• Της αυτοκριτικής για τους στόχους που δεν έχουν επιτευχθεί (ύφεση, ανεργία, πληθωρισμός) και που είναι δυστυχώς οι κατά τεκμήριο σπουδαιότεροι για την αποτίμηση ενός σταθεροποιητικού οικονομικού προγράμματος.
Κατανοούμε απολύτως γιατί απουσίαζαν αυτά τα στοιχεία. Αυτοσκοπός δεν ήταν να σχεδιασθεί και να παρουσιασθεί ένα καινούργιο οικονομικό και κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κυβέρνησης και μη προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων. Στόχος ήταν να χρυσωθεί το πικρό χάπι ώστε όλα τα κοινωνικά στρώματα να αποδεχθούν ευκολότερα και γρηγορότερα νέα σκληρά εισπρακτικά μέτρα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Φυσικά, ακόμα και αυτός ο «κρυφός» επικοινωνιακός πολιτικός στόχος δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί από μερικές μεγαλόστομες διακηρύξεις, από ένα τόσο πρόχειρο σχεδιασμό, όπως ακριβώς αυτός που εκπόνησαν και παρουσίασαν οι γκαιμπελίσκοι του Μαξίμου και του ΔΝΤ. Και γι’ αυτό ακριβώς απέτυχε εν τη γενέσει του.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα Πολιτικά Κόμματα και οι Μαζικές Οργανώσεις αντιμετώπισαν τις παρεμβάσεις του Γιώργου Παπανδρέου όπως ακριβώς τους άξιζαν. Σαν το περιτύλιγμα μίας νέας ακόμα πιο ανάλγητης νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο την απέρριψαν χωρίς δεύτερη κουβέντα και χωρίς πολλά λόγια.
Έχουμε λοιπόν μία νέα πολιτική πραγματικότητα, ακριβώς ίδια μ’ αυτήν που υπήρχε στην χώρα πριν την παρουσίαση του «Οδικού Χάρτη».
1. Η Κυβέρνηση έχει πάρει μέχρι σήμερα την προκαταβολή (20 δις ευρώ) και δύο δόσεις (από 9 δις ευρώ η κάθε δόση), από τις εισροές του περιβόητου μνημονίου. Την δεύτερη δόση των 9 δις ευρώ την εισέπραξε μεν το 2011 αλλά αφορούσε το 2010.
2. Η επόμενη δόση των 15 δις ευρώ, που είναι η πρώτη που θα εισρεύσει στην χώρα για το 2011, η κυβέρνηση θα την πάρει πιθανότατα με «πολιτική απόφαση» στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, αφού η Τρόικα μέχρι σήμερα διαφωνεί να δώσει την έγκριση της.
3. Ουσιαστικά στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, πρέπει να παρθούν αποφάσεις και για τα 15 δις ευρώ και για την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης και για την μείωση του επιτοκίου για τα 110 δις ευρώ.
4. Για να πάρει λοιπόν η κυβέρνηση τη δόση των 15 δις ευρώ και τις αποφάσεις για επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου, θα πρέπει να υπακούσει στις νέες επιταγές της Τρόικας και της ΕΕ, που απαιτούν τα νέα πιο σκληρά εισπρακτικά μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δια ευρώ. Δηλαδή, όλα αυτά που καλύπτονται μέσα από τον μεγαλόστομο «Οδικό Χάρτη».
5. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση έχει χάσει την ευκαιρία να συνεννοηθεί με την πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση, που είναι εν δυνάμει και πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, σε ένα πραγματικά υπερεθνικό στόχο που θα ήταν το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, καθώς και η ένταξη του νέου παραγωγικού μοντέλου στο διεθνή οικονομικό καταμερισμό.
Σαφές δείγμα αυτής της αποτυχίας και του συνεπακόλουθου οικονομικού-πολιτικού ρήγματος, ακόμα και στις κυρίαρχες οικονομικά τάξεις, είναι και η δημοσιοποίηση της θέσης του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, για την διαχείριση του Χρέους. Ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ακραιφνής υποστηρικτής και εκφραστής της εγχώριας μεγαλό-μεσαίας και αστικής τάξης, τάσσεται πλέον ανοικτά υπέρ της αναδιάρθρωσης, στην οποία θα περιλαμβάνεται και κούρεμα (haircut) του Χρέους.
Ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων, από σαφέστατα διαφορετική αφετηρία, έχει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση του Χρέους. Ο στόχος ήταν τότε προφανής. Να μην περάσουν κάτω από τα όρια της φτώχειας τα μικρό-μεσαία και λαϊκά στρώματα. Τότε η μεγαλό-μεσαία και η αστική τάξη κώφευαν, γιατί πίστευαν ότι δεν θα έφταναν ποτέ μέχρι αυτές οι επιπτώσεις του μνημονίου. Σήμερα που βλέπουν το αδιέξοδο του μνημονίου και καταλαβαίνουν ότι έρχεται και η σειρά τους να υποστούν τις επιπτώσεις του, βγάζουν μπροστά τον πνευματικό τους πατέρα, τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, για να προτείνει το αυτονόητο: Αναδιάρθρωση και κούρεμα του χρέους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, που βρίσκεται εδώ και καιρό σε πολεμική αντιπαράθεση με τα μη προνομιούχα στρώματα, ανοίγει σήμερα μετωπική σύγκρουση και με τους μέχρι χθές συμμάχους του στα μεγαλό-μεσαία και αστικά στρώματα. Στηρίζεται πλέον μόνο από την κομματική νομενκλατούρα και μερικές κρατικοδίαιτες νησίδες μεγαλό-επιχειρηματιών, που φιλοδοξούν να πάρουν την μερίδα του λέοντος από τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Ο «Οδικός Χάρτης» του Γιώργου Παπανδρέου δεν το περιλαμβάνει, αλλά η κοινωνική πραγματικότητα ήδη το κάνει σταθερό σημείο αναφοράς.
Αναδιάρθρωση και κούρεμα του χρέους, είναι ο κοινός παρανομαστής πολιτικής-πρότασης όλων των πατριωτικών δυνάμεων, που ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων είχε ονομάσει επαναδιαπραγμάτευση και είχε προτείνει πολύ έγκαιρα, από πολύ παλιά, ώστε να ανατραπεί η άθλια φίλο-μνημονιακή πολιτική που επέβαλε στην χώρα μας ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα.
Ο αντίπαλος έχει πλέον αποδυναμωθεί, έχει χάσει τα στηρίγματα του σε μεγάλο μέρος των κυρίαρχων οικονομικά τάξεων.
Ωριμάζουν πλέον οι συνθήκες για να στοιχηθούν όλες οι μη προνομιούχες οικονομικά και κοινωνικά πατριωτικές δυνάμεις πίσω από το στόχο: Εδώ και Τώρα Κούρεμα του Χρέους!

5 σχόλια

  1. ‘Ολη η Ελλάδα καρφωμένη στην τηλεόραση να ακούσει τα νέα μέτρα κι ο μυαλοχυμένος διάβαζε με ύφος περισπούδαστο την έκθεση ιδεών που του γράψανε οι παρατρεχάμενοί του περί οδικού χάρτη και άλλων τινών διαγραμμάτων του κώλου…

    Κάποιοι από τους υπουργούς κοίταζαν τα ρολόγια τους, ήταν ορισμένοι που τα.... κουνούσαν κιόλας…

    Στον κόσμο του εν τω μεταξύ ο "ti-pinis-ke-den-mas-dinis", πλήρης η αφοσίωσή του στο ορνιθοπόνημα!

    Κάποια στιγμή έχασε τη σελίδα 14 και τους διάβασε δύο φορές τη σελίδα 7!

    Στα παπάρια του, το ύφος έχει σημασία καιόχι αυτά που λες…

    …Και μετά πήγανε όλοι μαζί στην Ακροθαλασσιά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμό επεισόδιο του "Τσάρου"
    με δημοσιογράφο της "Ε" στην Ουάσιγκτον


    «Θερμό» επεισόδιο με τον ανταποκριτή της "Ελευθεροτυπίας" στις ΗΠΑ Θανάση Τσίτσα είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο τελευταίος εμφανιζόταν το προηγούμενο 24ωρο συνεχώς εκνευρισμένος από τις διαρροές και τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου σχετικά με την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα μετά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν έδειχνε φοβερά αγχωμένος. Ο Στρος Καν όταν τελείωσε η συνάντηση του κτύπησε μπροστά στην κάμερα την πλάτη και του είπε «GOOD LUCK», δηλαδή «καλή τύχη».

    Αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς τους Έλληνες δημοσιογράφους για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του. Μόλις αντίκρισε τον ανταποκριτή της "Ελευθεροτυπίας" με ειρωνικό ύφος του είπε: "Ωραίες ερωτήσεις μου έκανες. Τέσσερις φορές αν έχουμε αποτύχει και αν θα παραιτηθώ. Συγχαρητήρια". Ο Θανάσης Τσίτσας του απάντησε άμεσα : "Nα το εκλάβω ως κοπλιμέντο ή ως ένα σχόλιο για μια ένα καλό παραπολιτικό;"

    Η αιτία που πυροδότησε την έκρηξη του υπουργού Οικονομικών είναι γιατί το περασμένο Σάββατο στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας τον ρώτησε αν μετά τη δήλωση που είχε κάνει παλιότερα ( "αν χρειαστούν νέα μέτρα εγώ θα σημαίνει ότι έχω αποτύχει") σκέφτεται να παραιτηθεί ειδικά και μετά την ανταρσία που εκδηλώνεται στο ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές του στην οικονομική πολιτική.

    Επίσης ο ίδιος δημοσιογράφος τον ρώτησε αν σκοπεύει να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας την αλαζονική απάντηση του «Δεν έχω να στείλω κανένα μήνυμα. Εκφράζω την κυβερνητική πολιτική». Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν επίσης εξοργισμένος με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το γεγονός οτι χρησιμοποίησε το προεδρικό αεροσκάφος για να μεταβεί στην σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

    Φαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει μάθει να κινείται σε «ασφαλή νερά» έχοντας επαφή με συγκεκριμένους δημοσιογράφους για να μην πολυενοχλείται από δύσκολες ερωτήσεις που χαλούν το προφίλ του.

    Ειδικά όταν αυτές καταγράφονται από κάμερες και δεν μπορούν να κρυφθούν από δελτία και από τον κόσμο.

    "Good night and good luck", κ. Παπακωνσταντίνου.

    Από το : newpost

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι δύο ημέρες του Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον
    -Όλο το παρασκήνιο
    newpost..

    Οι δύο ημέρες του Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον-Όλο το παρασκήνιο

    Τελικά η Ουάσιγκτον είναι μια πόλη που δεν του «πάει» με τίποτα. Τον περασμένο Οκτώβριο πάλι σε σύνοδο του ΔΝΤ είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα όταν και πάλι σε συνέντευξη τύπου προκάλεσε μεγάλη πολιτική κόντρα· καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος· Παπανδρέου· είχε εκμυστηρευθεί στον· πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ότι "κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα".

    O· υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε υπονοήσει ότι επρόκειτο για τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Tότε αποδείχθηκε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόταν σε· γνωστές δηλώσεις του νυν πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
    Φέτος· το άγχος και η γκρίνια ήταν· διάχυτα στην διήμερη επίσκεψη του· "Τσάρου" της ελληνικής οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου· στην Ουάσιγκτον με αφορμή την τακτική εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ.

    Άγχος γιατί προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και κυρίως τις διαρροές από στελέχη του ΔΝΤ προς τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Γκρίνια· από το στενό περιβάλλον του γιατί του την "επεσαν" στην Αθήνα επειδή χρησιμοποιήσε το προεδρικό αεροσκάφος για να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, αλλά και λόγω της "κακής" μεταχείρισης του από τους Έλληνες δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

    Στην συνέντευξη τύπου του περασμένου· Σαββάτου του "γύρισαν τα λαμπάκια" καθώς· όπως είπε δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας για το αν θα πρέπει να παραιτηθεί και για το τι απαντά στις επικρίσεις που δέχεται από συναδέλφους του.

    Οι· ερωτήσεις και οι αλαζονικές απαντήσεις οn camera έπαιζαν από το πρωί της Κυριακής σε όλα τα αθηναϊκά κανάλια. Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών από την Αθήνα φρόντισαν να ενημερώσουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι «σηκώνεται πολύς καπνός» από τις ειρωνικές δηλώσεις απέναντι σε αυτούς που του ασκούν κριτική μέσα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

    Την Κυριακή ήταν όλη μέρα στο τηλέφωνο μιλώντας συνέχεια με ανθρώπους του στην Αθήνα και φαινόταν κατήφης και ανήσυχος. Ήταν φανερό ότι είχε αλλάξει η ατζέντα και είχε βρεθεί στο στόχαστρο πολλών εχθρών του.

    Το κέφι του το χάλασε ακόμη περισσότερο όταν τα άκουσε και από τον «προϊστάμενο» του και το αφεντικό του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Στην διάρκεια της συνάντησης τους ο Στρος Καν του τα "έχωσε χοντρά" για την ανικανότητα· να μαζέψει φόρους και να κλείσει τους φοροφυγαδες στην φυλακή. "Βάλτε κάποιον μεγαλοφοροφυγά· στην φυλακή" φέρεται να του είπε σε έντονο ύφος.

    Ο υπουργός Οικονομικών έμεινε· κατά την διάρκεια της παραμονής του στο...ταπεινό ξενοδοχείο Sofitel, που είναι αλήθεια οτι· δεν βγάζει μάτια και δεν ξεχειλίζει απο πολυτέλεια. Τιμή διανυκτέρευσης για σουίτα μόνο· 480 δολάρια την βραδιά. Ήξερε, ότι μπορεί κάποιοι παπαράτσι από την Αθήνα να του την έχουν στημένη εάν έκλεινε ακριβό ξενοδοχείο. Όμως δεν υπολόγισε οτι θα του την "έπεφταν"· τόσο άγρια για το προεδρικό αεροσκάφος.

    Πάντως καμία σχέση η παρουσία του στην Ουάσιγκτον σε σύγκριση με άλλες φορές που τον ειχε αγκαζέ ο Ντομινίκ Στρος Καν· και τον αποθέωνε σε διάφορα πάνελ· παρουσιάζοντας τα κατορθώματά του στην Ελλάδα.· Στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε με "κομμένα τα φτερά", ήρθε για να πάρει οδηγίες απο αυτούς που μας κυβερνούν και είχε· φάτσα· όπως εκείνη του...τερματοφύλακα πριν απο το πέναλτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ,
    ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ;

    ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΝΤΕΡΗ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΤΑ 100Μ ΣΕ 6 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕΚΟΥ. ΓΙΝΕΤΑΙ ;
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ.
    ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ,
    ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ,
    ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ SERVICE,
    Ε ΕΛΕΟΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ;

    ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΠΑΣΟΚΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση