GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τέλος του παραλογισμού στη Χίο...

Από το Αρχιπέλαγος Πλήθος ερωτηματικών για τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής άσκησης και την καταστροφή που προκλήθηκε στη θαλάσσια ζώνη ...

Από το Αρχιπέλαγος
Πλήθος ερωτηματικών για τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής άσκησης και την καταστροφή που προκλήθηκε στη θαλάσσια ζώνη
Η δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε  από κατοίκους της Σιδηρούντας και του Λιθίου, η άμεση αντίδραση του Αρχιπελάγους και η ευρεία δημοσιότητα που έλαβε το θέμα οδήγησαν στην αναστολή της στρατιωτικής άσκησης στη ΒΔ Χίο και στην απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων.
Η ανεξέλεγκτη χρήση πραγματικών πυρών επί τρεις μέρες από βαρέα πυροβόλα όπλα στη θαλάσσια ζώνη - χωρίς να υπάρχουν καν συγκεκριμένοι στόχοι - προκάλεσε..
..εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση σε ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 40 αλιευτικά σκάφη.
Η αναίτια καταστροφή που προκλήθηκε στη θαλάσσια ζώνη και τα ωστικά κύματα που ακολούθησαν από τις εκρήξεις που πραγματοποίησαν το πεζικό και το πυροβολικό, θεωρείται μη αναστρέψιμη, ενώ θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για την ανάκαμψη του - μέχρι πρόσφατα - παραγωγικού αλιευτικού πεδίου.
Εύλογα ερωτηματικά γεννώνται για τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής άσκησης. Κυρίως, για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή ενός χώρου με σημαντική περιβαλλοντική, αρχαιολογική και οικονομική σημασία, αλλά και για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση προς τους κατοίκους (όπως όφειλε να πράξει η 96 ΑΔΤΕ).
Απορία γεννάται ακόμα για το αν, πότε και πώς θα γίνει εκκαθάριση της περιοχής από τα μη απενεργοποιημένα βλήματα, τα οποία δημιουργούν δικαιολογημένο αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία. Επισημαίνεται ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου, εντοπίζονται ακόμα από τους κατοίκους μη απενεργοποιημένα βλήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε αν η περίπτωση της Χίου θα αποτελέσει στο μέλλον παράδειγμα προς αποφυγή για τις ένοπλες δυνάμεις ή αν θα πρέπει οι νησιωτικές κοινωνίες να ζουν στο εξής σε καθεστώς ετοιμότητας για να αντιμετωπίζουν τέτοιες αναίτιες επιθέσεις στον ζωτικό τους χώρο.
Όσο η «περιβαλλοντική ευαισθησία» της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων θα εξαντλείται σε ανέξοδες δημοσιοσχεσίτικες εξαγγελίες και σε ανεφάρμοστες διαταγές «διαρκούς» ισχύος, το Αρχιπέλαγος θα πιέζει για λύσεις εφικτές και θα βρίσκεται στο πλευρό των νησιωτικών κοινωνιών.
Η βίαιη αφαίρεση του δικαιώματος της πρόσβασης σε βασικές πηγές που αποτελούν προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου θρέφει την ερημοποίηση και την αστικοποίηση και δημιουργεί νέα «Φαρμακονήσια»
Όταν συνεχίζουμε να καταστρέφουμε οι ίδιοι τα εδάφη και τον φυσικό μας πλούτο, η έννοια της προστασίας της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας γίνεται ανεδαφική.

20 σχόλια

  1. Α ρ χ ι π έ λ α γ ο ς19 Απρ 2011, 6:54:00 μ.μ.

    Θα σας άξιζε ρε ζώα (μαλάκες καλίτερα) να σας αφήσουν ανυπεράσπιστους και να προσαρτηθείτε στη γείτονα. Ερχόμαστε εμείς απο την χερσαία Ελλάδα να σας προστατεύσουμε κι εσείς κάνετε τις δύσκολες. Ού να μου χαθείτε αδελφές Χιώτισσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο και αυτό.
    Δηλαδή απο τώρα οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να ζητάνε την άδεια του κάθε καραγκιόζη για να κάνουν ασκήσεις.
    Οι ασκήσεις ρε ζώα γίνονται εκεί γιατι
    εκεί πρέπει να γίνουν και όχι γιατί του κάπνισε κάποιου παλαβού.
    Αν δέσμευαν την περιοχή οι τουρκόγυφτοι
    θα κουνιόσασταν ή θα κάνατε τις κότες?
    Ρε δέν πάμε καλά, καθόλου καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστός... καλά τις τα είπες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι δήθεν διαμαρτυρίες είναι καθαρά υποκεινούμενες.

    Οι ομοιότητες με ανάλογα ζητήματα αλλου (πχ διαμαρτυρίες των Σκοπιανών για βολές στη Μελίτη) δε σας λένε τίποτα?

    Το γεγονός πως αυτοί που προσπαθουν να δημιουργήσουν ζήτημα είναι τα ίδια πρόσωπα που αντιδρούν στις προσπάθειες απομάκρυνσης των λαθρομεταναστών απο το νησί δε σας λέει τίποτα? (απόμάκρυνση πρός την ηπειρώτική Ελλάδα,οχι απέλαση!)

    Το ότι είναι οι ίδιοι που έκαναν ρόμπα τη Χίο με την "αποκαθήλωση" του πίνακα της Σφαγής δε λέει τίποτα?

    Αν δεν δρούν οι Τουρκικές Μυστικές υπηρεσίες και οι λοιποί...φιλέλληνες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που θα δρούν,στην Καλαμάτα?

    Πάντως για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις ,ο λαός της Χίου δεν ασχολέιται κάν με το θέμα, είναι τεχνητή φασαρία που ξεκίνησε το... παραρτήματα του Indymedia στη Χίο ,συν μιά παρέα αργόσχολών καφενόβειων που το παίζουν αριστεροί, οικολόγοι,κλπ, ότι είναι στη μόδα.

    Το βασικό ερώτημα ,γιά κάποιον τυχόν καλοπροαίρετο είναι, χρειάζεται ο στρατός και οι ασκήσεις του ,ή απλά καποιοι μιλιταριστές παιζουν στακα-μαν?

    Για απάντηση σε αυτό κάνε ένα κόπο ,μπές στο Google και κάνε search τη λέξη SUGA. Ετσι απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωπα ρε αντρα που νομιζεις οτι ολοι εκει συμφονουν μαζι σου.Σε λιγα χρονια ετσι οπως παμε θα παρακαλαμε εμεις οι ιδιοι να παμε απεναντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 19 Απρ 2011 6:54:00 μ.μ.

    ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΓΩΝΙΖΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΥΣΗΑΖΩΝΤΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
    ΣΙΓΑ ΡΕ ΚΩΛΕ ΜΗΝ ΡΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. για να εχουν τουρισμο κατεβαζουν τον ντελακρουα. τα γραφει ασχετος απο στρατιωτικα. εκρηξεις κανουν και οι ψαραδες.τι κανουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φουκαριάρα Ελλάδα... Σχεδόν έχουν ορμήξει ήδη οι Τούρκοι, σχέδια εισοβολής (και για τη Χίο) έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένως, οι Ένοπλες Δυνάμεις με το ζόρι βρίσκουν κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα και αντί να λέμε όλοι πώς και πώς να μπορέσει να γίνει μια άσκηση, βγαίνουν οι γνωστοί ανόητοι (αν όχι υποκινούμενοι) να μιλήσουν για... περιβαλλοντική καταστροφή.

    Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι κάτοικοι, αντί να ους πάρουν με τις πέτρες, σιωπούν, για να μην πούμε και επιδοκιμάζουν(;)!

    Αλλίμονο, δεν υπάρχει σωτηρία για αυτή τη χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πες τε το ντε οτι πρόκειται για φλώρους τύπου ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ (Φλώρινα κ.λ.π.) αλήθεια γιατί θυμίζει Gay Parade;
    Σιγέ ρε οι βολές μην ενοχλήσουν τους αχινούς και τις γυαλιστερές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναί ξέρω τι αντρες ήταν οι Χιώτες και οι Ελληνες γενικότερα αλλα μέχρι πρίν
    60 χρόνια, γιά τώρα με αυτά πού βλέπω αμφιβάλλω.
    Κανονικά αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν έπρεπε να τούς έχετε στείλει ήδη στη τουρκία πακέτο.
    Εγώ δεν ξεχωρίζω τούς Ελληνες σε Χιώτες,
    Θεσσαλονικιούς η Αθηναίους, για μένα η Ελλάδα είναι μία.
    Τώρα αν νομίζει κάποιος οτι μπορεί να αντισταθεί με τούς τρόπους του 1821
    και ότι δεν χρειάζεται τις ένοπλες δυνάμεις (στις οπόιες δεν ανήκω)
    είναι άξιος της μοίρας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΙΣΩΓΛΕΝΤΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ .ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑ ΜΟΥ
    ΤΑ ΒΟΛΙΑ.ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΝΩΝΤΕ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΙΑΝΟΣΑΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι δυνατόν να παρουσιάζετε αυτές τις...αχαρακτήριστες αθλιότητες και εκφράσεις ,που τις διαβάζουν και νέα παιδιά; Έτσι συμβάλετε να διαμορφωθεί το αύριο του τόπου μας; Όσον αφορά το θέμα των βολών και των...δοκιμών! έχετε αναρωτηθεί τα τα ψάρια που σκοτώνονται ΠΟΙΟΙ Τα...τρώνε και πόσο στοιχίζει το κιλό τησ συναγρίδας; Για ρωτήστε σε ποια ψυγεία "Καπελάδων" πηγαίνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΡΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ?ΣΤΟΥΣ ΠΑΞΟΥΣ?ΑΜΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΓΑΜΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΛΑΙΤΕ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΔΑΚΡΥ! ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ,ΣΙΓΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ,ΔΥΟ-ΔΥΟ. ΧΑΘΗΚΑΝΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ. ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΖΩΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτά τα ξεκινάει κάποιος Γιάννης Μακριδάκης, φιλότουρκος, φιλολαθρομετανάστης και γενικά εχθρός της χώρας (μπορείτε να τον τσεκάρετε στο Google). Ο συγκεκριμένος είναι κατά των εξοπλισμών (εννοείται μόνο από την πλευρά της Ελλάδας) και κινείται στο ίδιο ύποπτο μήκος κύματος με Τρεμόπουλους και άλλους «οικολόγους» που ταΐζονται από διάφορους Σόρους.
    Δείτε και εδώ http://www.lathra.gr/ και καμαρώσετε έλληνες που μισούν την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 19 Απρ 2011 11:45:00 μ.μ.

    DYO DYO PHDANE THN MANA SOU KARAGIOZH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρακαλούμε θερμά το Ναυτικό και τον Στρατό, την επόμενη φορά να χρησιμοποιήσουν οικολογικά βλήματα και όχι τα κανονικά. Και για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι τα οικολογικά βλήματα, είναι ΟΛΟΙ αυτοί που απαρτίζουν το Αρχι(δο)πέλαγος! Αντί δε για κανονικές σφαίρες, προτείνεται να χρησιμοποιούνται σφαίρες από μαστίχα. Όπως ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ΟΛΩΝ όσων απαρτίζουν το Αρχι(δο)πέλαγος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να σας δω ρε δραχμοφονιάδες όταν σφίξουν οι κώλοι, να σας δω να πιλαλάτε και να φωνάζετε "Δεν το ξανακάνουμεεεε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλοι Χιώτες,
    αυτοί οι προδότες θέλουν κυνήγι (κάθε μορφής). Η αδιαφορία σας είναι αυτή που τους κάνει δυνατούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μη γελιόμαστε, σε περιπτώσεις σαν αυτή δεν έχουμε να κάνουμε με μερικούς λιγδιάρηδες ψευτοοικολόγους. Τα άτομα αυτά έχουν συγκεκριμένη αποστολή και χρησιμοποιούν την προστασία του περιβάλλοντος σαν προκάλυμμα για να μην τους ψυλλιάζετε ο πολύς κόσμος.
    Σε κάθε χώρα υπάρχουν προδότες και εφιάλτες. Τυπάκια τύπου τρεμόπουλου, μακριδάκη και άλλων κλώνων του τσίπρα, χρειάζονται ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αντιμετώπιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. το αρχιπέλαγος κονομάει χοντρά από τις επιχορηγήσεις και τις καταδύσεις και διάφορα άλλα που κάνει. Προστατεύει την επιχείρη΄ση του μαζί με την αριστερή ιδεολογία των ιδρυτών της εταιρείας.

    Ελπίζω να διαμαρτυρεται και για τα τούρκικα γυμνάσια που λαμβάνουν χωρα στην ίδια περιοχή εκτός εαν στις νέες του "δουλειές" συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές κρατικές επιχορηγήσεις της "ελληνοτουρκικής φιλίας" προς επιχειρήσεις που ασκούν τέτοια πολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση