GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ...

Από το   megara-press.blogspot.com Το παρακάτω άρθρο αντλήθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της "ΑΠΟΨΗΣ" και δημοσιεύτηκε στο φύ...

Από το  megara-press.blogspot.com
Το παρακάτω άρθρο αντλήθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της "ΑΠΟΨΗΣ" και δημοσιεύτηκε στο φύλλο 51 της 7ης Απριλίου 2011 και στην στήλη της κ. Μερόπής Δόλλα.

"ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ = Η ισχύουσα τάξη, το πολιτειακό ή κοινωνικό σύστημα, ομάδα ισχυρών ανθρώπων που επηρεάζουν ή ελέγχουν την πολιτική, την οικονομία κλπ, υποστηρίζουν το παραδοσιακά αποδεκτό . (ελληνικό λεξικό Τεγόπουλος - Φυτράκης)."
Ζει και βασιλεύει επομένως το 'σύστημα'. Συντηρείται και διαιωνίζεται γιατί εξυπηρετεί και εξυπηρετείται, μια χαρά. Όπως και από την επίσημη ερμηνεία προκύπτει ομάδα ισχυρών ανθρώπων εμπλέκονται επηρεάζοντας ή ελέγχοντας τομείς της κοινωνίας μας. Από την πολιτική, όπως όλοι έχουμε εμπεδώσει κυρίως τα τελευταία χρόνια, την οικονομία, τα ΜΜΕ και πάει λέγοντας.
Η ισχυρή αυτή, σε εθνικό επίπεδο 'ομάδα' μπορεί σε μικρότερες κοινωνίες όπως οι τοπικές να είναι ολιγομελής αποτελούμενη από συγκεκριμένα πρόσωπα ή επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να έχουν μεταξύ τους σχέση. Μοίρασαν την πίτα και ο καθένας έχει το κομμάτι του. Δεν μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου και...
 είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η συντήρηση του κατεστημένου, όπως και η διαπλοκή είναι υπόθεση πολλών περισσοτέρων του ενός ενδιαφερομένων. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο για την όποια συνδιαλλαγή. Η μία πλευρά παραμένει σταθερή, η δεύτερη εναλλάσσεται από τους εκάστοτε αιρετούς. Πρόσωπα που εκλέγονται ενίοτε και με τη βοήθεια του 'κατεστημένου' το οποίο στη συνέχεια συντηρούν και διογκώνουν. Σήμερα είναι πλέον γνωστά σε όλους. Δεν είναι άλλωστε κάτι που κρύβεται, δεδομένου ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση. Το ποιος ήταν τι δεκαπέντε - είκοσι χρόνια πριν, το από πού κρατάει η οικογένειά του και το ποιος είναι σήμερα δείχνουν την πορεία. Για να μπορέσει να μπει κάποιος σε αυτό το κλειστό κύκλωμα χρειάζονται 'προσόντα' που δεν τα έχουμε όλοι. Να μπορεί να κοιμάται γνωρίζοντας ότι έχει πάρει σε πλειστηριασμό το σπίτι του απέναντι, να έχει τη διάθεση να εκβιάσει, να τοκίσει λεφτά, να πάρει οικόπεδα σε περιοχές υποβαθμισμένες που σε λίγα χρόνια παίρνουν αξία μια και μπαίνουν στο σχέδιο, να έχει από κοντά πρόσωπα τα οποία αρέσκονται στις 'αυλές' και ανταποδίδουν την αφοσίωση.
Δεν λέω τίποτε άγνωστο και καινούργιο. Αποτυπώνω αυτά που συζητάμε, που είναι γνωστά, που όλοι (οι εκτός συστήματος βεβαίως) φωνάζουν να αρχίσουμε επιτέλους να λέμε με το όνομά τους.
Προσωπικά λοιπόν:
- επειδή ο Άγιος Πέτρος δεν με έχει ενημερώσει πως υπάρχει και εναλλακτική λύση, φεύγοντας από το μάταιο ετούτον κόσμο, θα πάρω πλουσιοπάροχα 1 Χ 2.
- επειδή η τελευταία μου ενδυμασία δεν έχει τσέπες.
- επειδή δεν έχω παιδιά και εγγόνια για να τους εξασφαλίσω με υψηλές καταθέσεις
- επειδή πλέον είμαι σε ηλικία τέτοια που έχω την πολυτέλεια των επιλογών
ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Είναι αλήθεια πως όσοι προσπάθησαν, διαχρονικά να σπάσουν το 'κατεστημένο', έσπασαν μάλλον το κεφάλι τους. Όμως τα δεδομένα στην πορεία άλλαξαν. Σήμερα γνωρίζουμε πλέον πως σε αυτή την ζωή δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, για τα οποία υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες ώστε να απαιτηθούν. Μάθαμε μετά από την ελεύθερη πτώση και την ανώμαλη προσγείωση πως η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.
Προφανώς και θα ήταν ουτοπία να πιστεύω πως το 'κατεστημένο' μπορεί να σπάσει. Πως μπορεί να ξημερώσει ένα πρωί που όλα θα ήταν στη θέση τους σωστά, σαν τα κομμάτια του παζλ. Πως η ίση, αντικειμενική και δίκαιη αντιμετώπιση θα αφορά σε όλους και δεν θα υπάρχουν μερικοί πιο ίσοι από τους άλλους. Όμως πιστεύω απόλυτα πως πολλά μπορούν να αλλάξουν. Να σταματήσει π.χ. το μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο, να σταματήσει η κακογουστιά που μας επιβάλλεται με διαφορετικούς τρόπους. Έχω την άποψη πως οι καινοτόμες ιδέες που υποστηρίζονται με τεκμήρια, το ύφος και το ήθος έχουν κάνει μεγάλο ρήγμα στο συμπαγές οικοδόμημα του κατεστημένου που μας οδηγεί προς τα πίσω και εννοώ σε όλους τους τομείς.
Υπάρχουν πολλοί πλέον πολίτες που δεν δέχονται ότι τους σερβίρεται, από όπου και εάν προέρχεται, ως θέσφατο. Είμαστε πια αρκετοί που κολυμπάμε ανάποδα στο ρεύμα και το καλύτερο, δεν νιώθουμε κούραση. Σαν να ασθενεί η αντίσταση, σαν να μειώνεται η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε.
Είμαι πολύ τυχερή και πολύ περήφανη που σε αυτές τις επιλογές μου έχω κοντά μου ολόκληρη την ομάδα της άποψης που υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα στο διαφορετικό, σε αυτό που για εμάς αποτελεί εξέλιξη. Το μέχρι σήμερα κατεστημένο . είτε δεν το καταλαβαίνει, είτε προσπαθεί να το μειώσει, είτε το φοβάται. Δεν μας αφορά.
Στο διά ταύτα λοιπόν: Νομίζω πως η ρήση που ακολουθεί, τα λέει όλα
«Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους» ... ΠΛΑΤΩΝΑΣ

ΥΓ: Σας ευχαριστώ θερμά για τα mail και τα τηλέφωνά σας με τα οποία επικροτήσατε την ύλη του προηγούμενου φύλλου μας, λέγοντας ότι .. 'σπάσαμε το κατεστημένο'. Το σημερινό 'δια ταύτα' είναι αφιερωμένο με ειλικρινή εκτίμηση σε όλους εσάς.

2 σχόλια

  1. Ο Δημιουργός της ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Α.Παπανδρέου ευθύνεται για το κατρακύλισμα της χώρας με τα τόσα δάνεια που πήρε απο το εξωτερικό προκειμένου να δημιουργήσει τρείς γενιές κηφήνων μεν αλλά ορκισμένων ψηφοφόρων του ...
    Ο ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΣ αμερικανός πολίτης ΓΑΠ είναι - απλά - πολύ χειρότερος: είναι ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.
    "Το μήλο κάτω απο τη μηλιά πέφτει ..."
    Βέβαια, ο μπαμπάς ήταν πιο έξυπνος: ακόμη και όταν είχε πέσει στο ναδίρ της πολιτικής και ατομικής αξιοπρέπειας (ως ... δανειολήπτης απο τους υπουργούς του προκειμένου να ζει πολυτελέστατα με τη Μιμή στο παλάτι της Εκάλης) είχε φροντίσει έτσι ώστε πάμπολοι ελεεινοί χρυσά-αμοιβόμενοι "δημοσιογράφοι" να τον εξυμνούν ...
    Ο ΓΑΠ μάλλον δέν θα τα καταφέρει:

    Όταν αποκατασταθεί η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην Ελλάδα, αυτός (ως αρχηγός της σημερινής ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ) και οι όμοιοί του ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, Πάγκαλος, Παπακωνσταντίνου κλπ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΟΥΝ στην Πλατεία Συντάγματος μετά απο τις σχετικές δίκες.

    Ο - πρώην φίλος τους - Τσαουσέσκου και η Έλενα τους περιμένουν ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ κάλο το Άρθρο σας.
    Δηλαδή έχουμε μια μοντέρνα.
    COSA NOSTRA.μαζί με τα ΑΡΠΑΚΤΙΚΆ Αμερικανικών/Γερμανικών συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση