GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Φινλανδία...

Με 39 έδρες οι εθνικιστές  "Αληθινοί Φινλανδοί" είναι πολύ κοντά στη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση Με καταμετρημένο το 97% των...

Με 39 έδρες οι εθνικιστές "Αληθινοί Φινλανδοί" είναι πολύ κοντά στη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων στη Φινλανδία, το εθνικιστικό κόμμα  των Αληθινών Φινλανδών εκτιμάται ότι θα έχει 39 έδρες στη νέα Βουλή, θα αυξήσει δηλαδή τη δύναμή του κατά 34 έδρες. Τέσσερις έδρες περισσότερες (43) καταλαμβάνει το συντηρητικό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας και 42 οι Σοσιαλδημοκράτες. Κατά παράδοση, η κυβέρνηση στη Φινλανδία σχηματίζεται από δύο από τα τρία μεγάλα κόμματα: το Κεντρώο, τους συντηρητικούς και τους Σοσιαλδημοκράτες.
Ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας, Γίρκι Κατάινεν, 39 ετών, είδε το κόμμα του να χάνει σημαντικό μέρος της δύναμής του όμως ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή θα...
 του ανατεθεί κατά πάσα πιθανότητα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος είπε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος» με τα αποτελέσματα αφού αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αναδεικνύεται πρώτο σε έδρες.
Τα αποτελέσματα ήταν πάντως απογοητευτικά για το Κεντρώο Κόμμα της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι, 42 ετών, που έχασε 16 έδρες και θα περιοριστεί στην τέταρτη θέση στο κοινοβούλιο, με 35 έδρες. Η Κιβινιέμι είπε ότι το κόμμα προφανώς υπέστη φθορά από τα οκτώ χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση. Η ίδια ανέλαβε το κόμμα και την πρωθυπουργία τον περασμένο Ιούνιο και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση της ως αρχηγός του κόμματος.
Το αποτέλεσμα ήταν μια «σαφής διαμαρτυρία κατά των παλαιότερων κομμάτων», υποστήριξε ο Γκόραν Ντιούπσουντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Άμπο Ακάντειμι της Βάασα.
Από τα δύο άλλα κόμματα που συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, οι Πράσινοι χάνουν πέντε έδρες και πέφτουν στις δέκα ενώ το Λαϊκό Σουηδικό Κόμμα διατηρεί τις εννέα έδρες του. Η Αριστερή Συμμαχία θα έχει 15 έδρες ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες έξι.
Η Γιούτα Ουρπιλάινεν, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Αληθινοί Φινλανδοί θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.
Ο Σόινι είναι πρώην μέλος της νεολαίας του Αγροτικού Κόμματος της Φινλανδίας. Μετά τη διάλυσή του, το 1995, ο Σόινι υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Αληθινών Φινλανδών και ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση