GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λέξεις και ονόματα του Πάσχα...

Από το  24grammata.com γράφει ο Γιώργος Δαμιανός Πάσχα Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την αραμαϊκή pascha < εβραϊκή pesah που σημαίνει...

Από το 24grammata.com
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Πάσχα
Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την αραμαϊκή pascha < εβραϊκή pesah που σημαίνει “πέρασμα, διάβαση”.
>Η λέξη περιέγραφε “τη δεκάτη πληγή κατά των Αιγυπτίων, όπου, σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση ο άγγελος προσπερνούσε τις πόρτες των Ιουδαίων, που ήταν βαμμένες με αίμα αρνιού και δε σκότωνε τα πρωτότοκα παιδιά τους, (πβ, εξοδ 12, 23)”*
>> οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή
Σταυρός
Η λέξη σταυρός αρχικά δήλωνε τον...
όρθιο πάσσαλο ή οτιδήποτε χρησιμοποιούσαν για να στηρίζουν κάτι. Παράγεται από το ρ, ίστημι < θ. -στα. Στα Λατινικά αποδόθηκε και με τη σημασία του in-staurare (: αποκαθιστώ κάτι στην αρχική του θέση). Στην Καινή Διαθήκη αντί για τη λέξη σταυρός χρησιμοποιείται, εναλλακτικά και η λέξη “ξύλον” (π.χ. κρεμάσαντες επί ξύλου, Πραξ. 5,30)
Αβγό ή αυγό
Η ορθή γραφή είναι το αβγό. Από την κράση τά ωά (πληθ. του αρχ. ωόν ) > ταωγά (με ανάπτ. μεσοφ. [γ] για αποφυγή της χασμωδίας) > tauγa (τροπή του φθόγγου /o/, μεταξύ δύο α, σε ημίφωνο u για αποφυγή της χασμωδίας) > μεσαιων. [t-avγa] > τ’ αβγά > αβγό. (βλ. Γ. Χατζιδάκη, Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνικά, τόμος Β΄, σ.322, Ν.Π.Ανδριώτη, Ετυμολογικό Λεγικό της Κοινής Νεοελληνικής, Γ.Μπαμπινιώτη, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας,).
Οβελός και οβελίας
Ο οβελός είναι η σιδερένια ράβδος, η σούβλα, στην οποία περνιώνται κομμάτια κρέατος για ψησιμο. Με τη λέξη Οβελίας δηλώνεται το αρνί που ψήνεται στη σούβλα, παρόλο που αρχικά προσδιόριζε οτιδήποτε ψήνεται στη σούβλα. Από τη λέξη οβελός παράγεται και η λέξη οβολός που καλείστε να προσφέρετε στην εκκλήσία ή και αλλού
Σούβλα
Η σούβλα προέρχεται από τα Λατινικά (subula< suere, συρράπτω, συναρμόζω). Η λέξη από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνας μαρτυρείται ως όργανο βασανιστηρίων και, τελικά, θα επικρατήσει εκτοπίζοντας την ελληνική λέξη “οβελ. Παράγωγα: σουβλάκι, σουβλερός, σουβλί, σουβλιστό
Χριστός
Το όνομα Χρίστος παράγεται από το χριστός (< κεχρισμένος < ο φέρων το χρίσμα < αρχ. ελλ. ρήμα: χρίω). Χρησιμοποιήθηκε ως επιθετικός προσδιορισμός της λέξης Ιησούς (Ιησούς Χριστός). Άρχικά, η λέξη “χριστός” προσδιόριζε οτιδήποτε έχει επαλειφθεί με μύρο ή αλοιφή και χρησιμοποιήθηκε για να μεταφραστεί η εβραϊκή λέξη masiha< Μεσσίας (: μτφ χριστός, ο αλειμμένος με ειδικό έλαιο, που προέβλεπε ο εβραϊκός νόμος για τους ιερείς). Έτσι η ελληνοεβραϊκή φράση Ιησούς Χριστός δηλώνει τον κεχρισμένο από το Θεό, τον Σωτήρα (πβ. Ιωάνν. 1,41: ευρήκαμεντον Μεσσίαν, ό εστίν ερμηνευόμενον τον Χριστόν). Η λ. Ιησούς προέρχεται από την εβραϊκή Yesuah και είναι συντετμημένη μορφή του Yehosuah (μτφ: ο Γιαχβέ είναι σωτηρία). Το όνομα Χρίστος είναι η φυσική κατάληξη της λ. Χριστός (με αναβιβασμό τόνου)
Η ελληνική λέξη Χριστός (: αλειμμένος) είναι η πιο δημοφιλής λέξη στον πλανήτη, επειδή ονομάστηκε έτσι ο ιδρυτής της Χριστιανικής θρησκείας (< Cristo, Christ, Crist, Христос, Kristu…)
Μαρία η Μαγδαληνή
Το επίθετο Μαγδαληνή προσδιορίζει την καταγωγή της. Καταγόταν, δηλαδή, από το χωριό Μάγδαλα. Το mighdal, στα εβραικά, σημαίνει “πύργος”.
Θωμάς
Ένας από τους Δώδεκα μαθητές του Χριστού, που έμεινε γνωστός ως άπιστος. Στην αραμαϊκή η λέξη Te’omà σημαίνει ο “δίδυμος”

*από το λεξικό Μπαμπινιώτη

2 σχόλια

  1. Το Πάσχα των 454 ευρώ…

    Ο Σταμάτης Καλατζής στα 42 του χρόνια είναι υποχρεωμένος πια να περνά κάθε μήνα από το κτίριο του ΟΑΕΔ στη λεωφόρο Γαλατσίου, για να εισπράξει τα 454 ευρώ, που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει ζωντανό ένα μέρος της αξιοπρέπειάς του. Μετά από έξι χρόνια δουλειάς σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ο Σταμάτης βρέθηκε στις αρχές Ιανουαρίου χωρίς δουλειά. «Ήταν για μένα ένα σοκ, μιας και δεν είχα ξαναβρεθεί χωρίς δουλειά στη ζωή μου» εξομολογείται χαμηλώνοντας το βλέμμα, προφέροντας τη λέξη «ανεργία» σα να είναι κάποια βαριά αρρώστια.

    Μεγάλη Τετάρτη πρωί και η ουρά στο ταμείο ανεργίας μεγάλη, παρότι το επίδομα ξεκίνησε να καταβάλλεται από τις 11 του μήνα. Ο μικρός ηλεκτρονικός πίνακας πάνω από το ταμείο δείχνει τον αριθμό 184, όταν ο Στράτος βγαίνει από την αίθουσα με 454 ευρώ στην τσέπη για να περάσει όχι μονάχα το μήνα, αλλά και το Πάσχα. «Τρεις μήνες τώρα δεν κατάφερα να κάνω ούτε πέντε μεροκάματα, σταμάτησα το τσιγάρο, έκοψα τους καφέδες και στο λεωφορείο μπαίνω χωρίς εισιτήριο όχι από ιδεολογία.αλλά επειδή δεν έχω λεφτά» συνεχίζει την περιγραφή της καθημερινότητάς του ως άνεργος πλέον. Τον ρωτάμε πως θα περάσει το Πάσχα και αντί για απάντηση κάνει το σταυρό του και κατεβαίνει γρήγορα τις σκάλες.

    Η Κατερίνα, που δούλευε μέχρι πρόσφατα σε σούπερ μάρκετ, είδε πριν δύο μήνες τη ζωή της να ανατρέπεται, όταν οι εργοδότες της έδειξαν την πόρτα της εξόδου, που την οδήγησε και αυτή, στα 28 της χρόνια, στην ουρά για την είσπραξη του επιδόματος ανεργίας. Απογοητευμένη με όσα ακούει γύρω της για το μέλλον της χώρας αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία και το δικό της αύριο. «Δύσκολο να ξαναβρώ δουλειά. Πάω σε εμπορικά καταστήματα να ρωτήσω αν χρειάζονται πωλήτρια και την ώρα που μπαίνω βλέπω μια απολυμένη κοπέλα να βγαίνει» λέει με μια δόση μαύρου χιούμορ.

    Η Κατερίνα αισθάνεται τυχερή, αφού ζει με τους γονείς της, οπότε τα 454 ευρώ του επιδόματος θα μείνουν αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές της ανάγκες, χωρίς να χρειαστεί να συνεισφέρει με αυτά στα έξοδα του σπιτιού.

    Από την άλλη πλευρά όμως, ο Αντρέας Ρούπας, άνεργος κι αυτός, που τον συναντήσαμε στην ίδια ουρά στον ΟΑΕΔ του Γαλατσίου, ξεκινά να απαριθμεί τους λογαριασμούς που περιμένουν να πληρωθούν αύριο το πρωί κιόλας με τα 500 ευρώ που μόλις εισέπραξε, μιας και ως πατέρας ενός παιδιού είχε και μία προσαύξηση 10% στο επίδομα.

    «Με αυτά τα λεφτά πρέπει θα πληρώσω μονάχα τη ΔΕΗ και το φροντιστήριο αγγλικών του παιδιού» λέει και συμπληρώνει με ένα ίχνος θυμού στη φωνή του: «Το τηλέφωνο ας μου το κόψουν, έτσι κι αλλιώς χτυπάει μονάχα από τράπεζες που ρωτάνε πότε θα πληρώσω τη δόση της πιστωτικής». Οδηγός σε λατομείο που έκλεισε, ο 40χρονος Ανδρέας βρίσκεται από το καλοκαίρι χωρίς δουλειά, κάνοντας που και που μερικές νυχτερινές βάρδιες σε ταξί. Όσο για το φετινό του Πάσχα; «Παλιά λέγαμε Πάσχα των Ελλήνων και καμαρώναμε… Ε, αυτό ξέχνα το φίλε μου, τώρα μιλάμε για το Πάσχα των ανέργων που δεν περισσεύει ευρώ όχι για αρνί, αλλά ούτε για λαμπάδα του παιδιού να πάρουμε».
    PROTO THEMA


    Αυτά είναι τα ζόρια, τα πραγματικά δύσκολα, ιδίως για τους οικογενειάρχες.
    Το φάσμα της ανέχειας πλανάται πάνω από πολλά κεφάλια δυστυχώς

    Κανένα κυβρνητικό ΠαλαιοΜΟΥΝΙ
    ή ΠΟΥΣΤΗΣ κυβρνητικόςε σύμβουλος
    ακούει... ΜΠΑΑΑΑΑΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πασοκ

    Οι πολίτες δολοφονούνται-αυτοκτονούν και εκβιάζονται από τις τράπεζες και τα Δικηγορικά γραφεία ενημέρωσης, εκβιασμού κατασχέσεων δολοφονιών υπερδανεισμένων!!

    Δεν απέτυχε ο κρατικός τομέας, αλλά οι αμερικάνικες ιδιωτικές τράπεζες. ... ειπε ο δρ Κουτσουκος στην Μηλιωνη, και εστειλε αρθρο στο πρεςς

    Καλό Πάσχα και καλη Ανάσταση - επανάστασση!

    Τελλης Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση