GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι σημαίνουν οι λέξεις: “Διακαινήσιμος, Μάιος, Προλετάριος”...

Από το 24grammata.com γράφει ο Γιώργος Δαμιανός Φέτος, με το τέλος της Διακαινησίμου Eβδομάδας μπαίνει στη ζωή μας ο Μάιος Όπως κάθε...

Από το 24grammata.com
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Φέτος, με το τέλος της Διακαινησίμου Eβδομάδας μπαίνει στη ζωή μας ο Μάιος
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι” ψημένοι” με τις πορείες ετοιμάζουν τα κόκκινα λάβαρα για να τιμήσουν την εργατική πρωτομαγιά, ενώ κάποιοι άλλοι θα προτιμήσουν να μαζέψουν λουλουδάκια στους κάμπους και τις εξοχές. Όλοι μαζί, στο τέλος, ακόμα και αυτοί που δεν έκαναν τίποτα από τα παραπάνω, θα βρεθούν στις ταβέρνες για κοψίδια και τα σχετικά.
Ας γνωρίσουμε, όμως,...
κάποιες λέξεις των ημερών.
Μάιος
Με τον όρο Maia (μεταφορά της ελληνικής λέξης “Μαία”) ονομαζόταν Ρωμαϊκή θεότητα και προς τιμή της ονομάστηκε ο μήνας στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Στη Ρώμη η Θεά Μαία, όπως και ο γιος της Ερμής, λατρευόταν ως θεά του εμπορίου. Η Μαία στην ελληνική μυθολογία ήταν  μία από τις Πλειάδες, τις εφτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειώνης. Λατρευόταν ως μητέρα του Ερμή, τον οποίο είχε αποκτήσει από την παράνομη σχέση της με τον Δία. Για αυτό και είχε κρυφτεί στο όρος  Κυλλήνη (Ζήρεια) για να γλυτώσει από την οργή της Ήρας.
Προλετάριος
Στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούσαν τον όρο proletarius (< proles= τέκνο, απόγονος) για να δηλώσουν τους απόρους πολίτες που δεν μπορούσαν να προσφέρουν τίποτα άλλο στη πολιτεία, παρά μόνο τα παιδιά τους για να υπηρετήσουν την πατρίδα ως στρατιώτες. Τον όρο proletarius θα “ξεθάψει”, ο Κάρολος Μαρξ για να δηλώσει τον μισθωτό εργάτη, που δεν ελέγχει ή δεν κατέχει τα μέσα παραγωγής

3 σχόλια

  1. Προσοχή επείγον για όλους τους Έλληνες
    Χθες 28/4/2011 , μαζί με την απολογία του Τσοχατζόπουλου , στημένο το παιχνίδι στη βουλή , ψηφίστηκε η τροπολογία για το νέο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα .
    Έτσι τον Ιούλιο θα ψηφιστεί στη βουλή και χωρίς κανένα πρόβλημα κανονικά ο νομός για 50% μειωμένους μισθούς σε πρώτη φάση .
    Όπως καταλαβαίνουν οι νοήμονες πολίτες όλο το παιχνίδι με την παραπομπή του Τσοχατζόπουλου παίχτηκε για να ψηφιστεί η τροπολογία για το νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίου και ιδιωτικού τομέα , σύμφωνα με τις εντολές που έδωσε το Δ.Ν.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η Ξευτιλο ξευτίλα των
    και Αυτοεξευτελισμένων Υπούργαρων
    του Πασοκ μας ...συνεχίζεται.

    Υφυπουργός χρέωσε 29 ευρώ στο υπουργείο για...τον καφέ του!
    Πέμπτη, 28 Απρίλιος 2011.

    Υφυπουργός χρέωσε 29 ευρώ στο υπουργείο για...τον καφέ του !

    Καβούρια στις τσέπες φαίνεται ότι έχουν τελευταία οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο οι εκτός βουλής δουλειές που δεν πάνε καλά, ούτε ένα καφέ δεν πληρώνουν πια από την τσέπη τους... να'ναι καλά τα τα ταμεία των υπουργείων.


    Ο λόγος για τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκεντρώσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο οποίος χρέωσε το ταμείο του Υπουργείου Εσωτερικών με 29 ευρώ για τον καφέ που ήπιε στην V.I.P αίθουσα του Ελ. Βενιζέλους λίγο πριν ταξιδέψει.

    Σύμφωνα με ανάρτηση στο πρόγραμμα Διαύγεια, το υπουργείο Εσωτερικών "εγκρίνει την έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής στο όνομα Olympic Catering Α.Ε. για πρόμηθεια χρήσης της αίθουσας VIP ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος στις 20/04/2011 από τον κ. Υφυπουργό Εσωτερικών".
    Μπορεί το όνομα του υφυπουργού να μην αναφέρεται, ωστόσο η αναφορά προδίδει τον κ. Ντόλιο, αφού η δεύτερη υφυπουργός είναι η κ. Τζάκρη.

    Στους "δεν πληρώνω" και ο κ. Ντόλιος ; ...ΞΕΥΤΕΛΙΣΜΕΝΟΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε καθυστερημένα δεξιά τομάρια, μετά την καταστροφή, στην οποία μας οδηγήσατε, έχετε ακόμα γλώσσα και μιλάτε???

    Βουλώστε το καλύτερα και κρυφτείτε σε ένα λαγούμι, σαν τον πρώην αρχηγό σας, τον μπουχέσα της Ραφήνας και μην ξεμυτίσετε από κει!!!

    Η απουσία σας, είναι η μεγαλύτερη προσφορά προς τη χώρα, αυτή τη στιγμή.

    Επιπλέον, μας χωρίζουν και βαθύτατες πολιτισμικές και πολιτιστικές διαφορές, γιατί είστε απολίτιστοι, αμόρφωτοι, αχρείοι και ανίκανοι!!

    Εσείς διανοούμενους στην παράταξή σας δεν είχατε ποτέ, παρά μόνο χωροφύλακες, αγροφύλακες, παππάδες, καθυστερημένους, πούστηδες και πουτάνες!!

    Έναν μοναδικό είχατε, τον μεγάλο Μάνο Χατζηδάκη και αυτόν τον ακούνε μόνο αριστεροί, γιατί εσείς δεν έχετε το επίπεδο να ακούτε τη μουσική του!

    Εσείς είστε του σκυλάδικου σκουπιδαριού, της μάσας, της ρεμούλας, του ρουσφετιού, της ρουφιανιάς, της λαμογιάς, του αρμέγματος του κράτους-αγελάδα, του δοσιλογισμού, της συνεργασίας με τους Ναζί, του καρακίτς πολιτισμού, των βασανιστηρίων και της φάλαγγας...

    Δείκτες πολιτισμού σας είναι ο Άνθιμος και ο Ψωμιάδης!!

    Λαϊκή σας βάση - οι παρακρατικοί ολιγοφρενείς δολοφόνοι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης και οι πάσης φύσεως βασανιστές!!

    Δυστυχώς αυτοί είστε...

    Απολίτιστα χουντοδεξιά τομάρια!!

    Ανήκετε πλέον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, ως οι καταστροφείς της χώρας, μαζί με το γελοίο πλέον (ΝΔ) κόμμα-απολίθωμα σας!!

    Ευθύνεστε, προδότες της πατρίδας, για όλες τις μεγάλες τραγωδίες του Έθνους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση