GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λίγες ώρες πριν από τη σιωπή του Επιτάφιου Θρήνου....‏

Από τοv  Δρ. Νίκο Κρεμμύδα Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή , σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώθηκε στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου . Σε λίγο θα ...

Από τοv  Δρ. Νίκο Κρεμμύδα

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώθηκε στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου . Σε λίγο θα αρχίσει στίς εκκλησιές η Ακολουθία του Επιταφίου, με τον επιτάφιο θρήνο. Εκεί θα ζήσουμε με κατάνυξη το θείο δράμα.
Ο επιτάφιος θρήνος συντελείται μέσα σ΄ενα χώρο και χρόνο σιωπής. Τα λόγια είναι απρόσφορα,σήμερα. Είναι μια μέρα που μεγεθύνει τις απώλειες μέσα μας .Ισως είναι και οι καταλληλότερες στιγμές για περισυλλογή, για μια μορφή ενδοσκόπησης, πάνω στα ζητήματα της ζωής, της φθοράς, των άχρηστων ή χρήσιμων καταστάσεων της καθημερινότητας και των σχέσεών μας με τους άλλους. Ισως είναι μια ευκαιρία να απελευθερωθεί ο εαυτός μας από...
την μάσκα της καθημερινότητας, να αφήσουμε την κατάνυξη , να πλημμυρίσει τις ψυχές μας. Συνειδητοποιούμε την προσωπική τραγικοτητά μας : Εχουμε ταυτιστεί υπερβολικά με τους ρόλους μας , το προσωπείο κόλλησε στο πρόσωπο, πάψαμε να είμαστε ειλικρινείς ακόμα καί όταν είμαστε μόνοι, - η μοναξιά πάντα διαφέρει από την μοναχικότητα. Πρέπει να σταθούμε για μιά στιγμή στον χρόνο, ίσως να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας στη ζωή. Πολλές φορές οι σκέψεις μας δεν είναι ακριβώς δικές μας, δεν ανήκουν στον εαυτό μας αλλά στους ρόλους, που έχουμε επιλέξει να προβάλλουμε, συνειδητά ή μη, - πιό συχνά το τελευταίο. Τότε ο χρόνος ¨περνά¨ χωρίς να τον αγγίξουμε, ο μήνας γίνεται ευδομάδα κι η βδομάδα μέρα. Μέσα στην σημερινή ήρεμη σιωπή που κατακλύζει την ατμόσφαιρα, κι ακολουθόντας τον Επιτάφειο σε λίγη ώρα, είναι καιρός να δούμε την ¨μικροτητά¨μας, την ασημαντοτητά μας μέσα στην αιωνιότητα, αλλά και να νοιώσουμε, να συνειδητοποιήσουμε την μοναδικοτητά μας, του κάθενος ξεχωριστά, μπροστά στα μάτια του Ιησού. Συνειδητοποιούμε τότε, πώς μόνο Αυτός μας δέχεται όπως είμαστε, σέβεται τίς ιδιαιτερότητες της ψυχής μας με τα μύρια τραύματα και τίς απόκρυφες πληγές , και μας καλεί πατρικά, - δεν μας εξαναγκάζει να Τον ακολουθήσουμε μέσα στη απόλυτη ελευθερία της υπαρξής μας, χωρίς εκβιασμούς, σκοπιμότητες και "στόχους". Ετσι απλά, καρδιακά, ελεύθερα και απόλυτα καθαρά.
Ο Νίκος Γκάτσος λακωνικά, περιγράφει τις μοναδικές προσωπικές μας στιγμές της Μςγάλης ευδομάδος, κι ειδικότερα την σιωπή και το πένθος του Επιταφίου Θρήνου σε λίγες ώρες :
Μεγάλη Παρασκευή, Βαριά τα βήματά μου σέρνω
στο φως της μέρας το θαμπό.
Κρίνα της άνοιξης σου φέρνω
και στο σταυρό σου τ’ ακουμπώ -
φίλε δακρυπότιστε, των πρωτίστων πρώτιστε.

6 σχόλια

  1. Με τη συνοδεία ΜΑΤ Επιτάφειοι για το φόβο … γιαουρτωμάτων !"!
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Θα αναλάβουν καθήκοντα προσκόπων ; Κι αντί για τα κοντάρια θα έχουν τα γκλομπ ; Να το δω κι αυτό…..!!!

    To μόνο που ενδιαφέρει τη ΧΟΥΝΤΑ αυτή του ΠΑΣΟΚ
    είναι η ΕΙΚΟΝΑ της.

    Να μη μεταδοθούν σκηνές ανά την υφήλιο που να τους εξευτελίζουν.

    Το βίντεο με τη σκηνή του ξυλοδαρμού των παιδιών στο Βωμό των 12 Θεών το κατέβασαν από το ιντερνετ.

    Περιφρονήστε τους όμως με Παγερή Σιωπή όπου τους συναντήσετε.
    Απομονώστε τους αν θέλουν να παρακολουθήσουν Επιτάφιο και Ανάσταση.
    Ανοίξτε γύρω τους ένα κλοιό σε μεγάλη ακτίνα.
    Σα να ήταν ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΙ.

    Γυρίστε τους την πλάτη, αποστρέψτε τα πρόσωπα, αν μπουν σε μαγαζί να σβήσει η μουσική, να σωπάσουν οι ομιλίες και να μην ακούγεται ούτε ήχος από μαχαιροπήρουνα.

    Θα ταπεινωθούν πολύ περισσότερο, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τις αποδοκιμασίες ή τα γιαούρτια, για να νοιώσουν ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΕ ΚΗΔΕΙΑ, στην κηδεία της Ελλάδας που μεθοδεύουν ένα χρόνο με αβυσαλεο μίσος.

    Να απομονωθούν μόνο με τους συγγενείς τους και τα κομματόσκυλά τους.
    Από μακριά, σα ΛΕΠΡΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Μεγάλη Παρασκευή» σήμερα ή « Παρασκευή» σκέτη ;
    Όσοι πιστεύετε ότι σήμερα είναι Μεγάλη Παρασκευή κάνετε μεγάλο λάθος.
    Πολύ μεγάλο θα προσθέταμε.
    Την πατήσαμε κι εμείς εδώ στο Πάμε Λουκέτο και ετοιμαζόμασταν να πάμε άλλοι στα χωριά μας, άλλοι στην Κέρκυρα, άλλοι στην Καραϊβική.

    Λίγο πριν φύγουμε όμως τυχαία είδαμε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ότι σήμερα είναι Παρασκευή «σκέτη» και όχι Μεγάλη Παρασκευή, όπως λανθασμένα πιστεύαμε όλοι.

    Στην αρχή πιστέψαμε ότι ....
    είναι τυπογραφικό λάθος της λατρεμένης μας εφημερίδας που είμαστε φανατικοί αναγνώστες, μπήκαμε στο διαδίκτυο κι εκεί δεν είδαμε πχ Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Πέμπτη κλπ αλλά Τρίτη, Τετάρτη,Πέμπτη κλπ, οπότε συνειδητοποιήσαμε το τραγικό μας λάθος.
    Που έγινε τραγικότερο όταν είδαμε ότι το φύλλο ήταν Παρασκευής - Σαββάτου και όχι Μεγάλης Παρασκευής και Σαββάτου.

    Πήραμε ανάστατοι το ταξιδιωτικό μας πρακτορείο και ακυρώσαμε τα ταξίδια μας, με το πρακτορείο να είναι ανάστατο επίσης , γιατί όλοι οι πελάτες αντιλήφθηκαν ότι δεν είναι Πάσχα αλλά μια κανονική Κυριακή γι αυτό ακύρωναν ομαδικά τα εισιτήρια για το Ντουμπάι.

    Τα συνδέσαμε αυτά με το γεγονός που απαγόρευσε ο κ. Καμίνης να λέμε «Χριστός Ανέστη» αλλά «αλλάχ καμίν αχμπάρ» και ήρθε και έδεσε το πράγμα.

    Φυσικά να τονίσουμε ότι δεν είναι λάθος τυπογραφικό της Ελευθεροτυπίας η σημερινή «Παρασκευή» γιατί ευκαιρία θέλουν στα μήντια για λάθη αυτή την εποχή να απολύσουν κόσμο.Το αντίθετο πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει συμβεί. Να έχει τυπωθεί πχ «Μεγάλη Δευτέρα» και να τόχουν προλάβει στο τσακ στο τυπογραφείο πριν το μεγάλο και μοιραίο λάθος.

    Και επιβεβαιώνεται αυτό περί λάθους και από το κείμενο αυτό, που πάνω δεξιά, γράφει φαρδιά - πλατιά Παρασκευή υπακούοντας στα αυτοματοποιημένα συστήματα της Gooogle και της Ελευθεροτυπίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΚΤΟΡΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙ . ΑΛΗΘΙΝΕ ΔΟΚΤΟΡΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ ΣΩΣΕ ΜΑΣ

    ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ "ΔΟΚΤΟΡΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NA MAS PEI O DR KEMMYDAS AN SYMFONEI ME TO SXOLIO @22 Απρ 2011 6:57:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κρεμμύδα, το διδακτορικό στην μπουρδολογία το πήρες; Άξιος! Αφού παλικάρι μου είναι ημέρα σιωπής, γιατί βγαίνεις και μας ζαλίζεις με τις ιεροπληξίες σου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση