GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα επτά σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους...

Από το http://hellenicspace.wordpress.com/ Εντείνονται συνεχώς τα ερωτήματα και τα δημοσιεύματα, ακόμα και μέσα στις ημέρες του Πάσχα γ...

Από το http://hellenicspace.wordpress.com/

Εντείνονται συνεχώς τα ερωτήματα και τα δημοσιεύματα, ακόμα και μέσα στις ημέρες του Πάσχα για το τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση, τι σημαίνει και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση.
Μπορεί την αναδιάρθρωση να την αρνούνται κατηγορηματικά Ελλάδα, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν… διαφορετική άποψη.
Δεν αφήνουμε έξω όμως και τα Γερμανικά ΜΜΕ και γενικά φωνές από τη χώρα που μιλάνε για άμεση κιόλας αναδιάρθρωση.
Πέρα από τις φήμες, τα δημοσιεύματα και τα e – mails, ενδιαφέρον έχει να δούμε το τι λένε οι ειδικοί γύρω από το θέμα της αναδιάρθρωσης, καθώς έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας στις συζητήσεις που δίνουν και πέρνουν στις παρέες που μαζεύονται τις ημέρες του Πάσχα.
Τι προβλέπει έκθεση διεθνούς νομικού γραφείου για...
 το ενδεχόμενο «κουρέματος», που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ της Κυριακής.
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
1. Βγαίνουμε στις αγορές
Το σενάριο αυτό που υποστηρίζουν στις επίσημες δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι της ΕΕ,του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η Ελλάδα εφαρμόζοντας το μνημόνιο θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές,αν όχι το 2012, στο τέλος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής το 2013.Τότε,λέει το σενάριο αυτό,η δημοσιονομική πρόοδος που θα έχει σημειώσει η Ελλάδα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχει υλοποιήσει θα της επιτρέψουν να δανειστεί και πάλι από τις αγορές με λογικά επιτόκια.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Με το δημόσιο χρέος το 2013 να διαμορφώνεται περί το 160% του ΑΕΠ ή και υψηλότερα δύσκολα θα μπορούν να πειστούν οι αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους.Επιπλέον,το σενάριο αυτό προϋποθέτει ακόμη δύο χρόνια σκληρής λιτότητας,στοιχείο που δημιουργεί ερωτήματα για τις αντοχές του πολιτικού συστήματος. Γεννάται επίσης το ερώτημα τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους του μνημονίου.
Δηλαδή,η ΕΕ και το ΔΝΤ θα χαλαρώσουν τα κριτήρια προκειμένου να χορηγήσουν τις δόσεις της βοήθειας ή το γερμανικό κοινοβούλιο θα ζητήσει να σκληρύνει τη στάση της η Γερμανία; Και αν χαλαρώσουν τα κριτήρια,θα ισχύσει το ίδιο και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα (Ιρλανδία και Πορτογαλία); Ενα άλλο θέμα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί αν η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση αφού το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει ότι το μνημόνιο δεν εγγυάται την επιτυχία.
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013
Αν η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους πριν από το 2013 θα πρέπει να έχει την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ. Και τούτο διότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη συνάντησή τους στην Ντοβίλ δεσμεύθηκαν πως δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση πριν από το 2013. Το ζήτημα αυτό θεωρείται ότι μπορεί να ξεπεραστεί αν η αναδιάρθρωση γίνει εθελοντικά, δηλαδή με συμφωνία των πιστωτών.
2. Η επιμήκυνση
Μια εκδοχή είναι να προταθεί στους κατόχους ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα (κυρίως βορειοευρωπαϊκές τράπεζες) να αποδεχθούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων τους. Ετσι δεν θα υπάρχει «κούρεμα» και δεν θα μεταβληθεί η ονομαστική αξία των τίτλων που κατέχουν. Ως εκ τούτου δεν θα εγγράψουν ζημιές. Αυτό έγινε το 2003 και στην Ουρουγουάη, το επονομαζόμενο reprofiling.
Μάλιστα, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή, θα δοθεί στους πιστωτές η δυνατότητα να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν με νέους οι οποίοι θα φέρουν την εγγύηση διεθνών οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ (όπως στα Βrady Βonds). Με τον τρόπο αυτόν τα χρήματα από τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά και διαγραφή χρέους.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Υπάρχει αμφιβολία για το αν και κατά πόσον η λύση αυτή θα οδηγήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ για τη μείωση του χρέους. Οι αμφιβολίες αυτές θα προκαλέσουν ισχυρισμούς ότι η επιμήκυνση θα είναι το πρώτο στάδιο σε μια ευρύτερη αναδιάρθρωση που περιέχει και «κούρεμα» σε δεύτερη φάση.
Οι τράπεζες με μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους για διακράτηση ως τη λήξη τους και έτσι τα αποτιμούν στην ονομαστική τους αξία θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα τους υποχρεώσει να αποτιμήσουν τους νέους τίτλους σε τιμές αγοράς.
3. Η πλήρης αναδιάρθρωση
Η τελευταία επιλογή αφορά την πλήρη αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το 2013 έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο το συντομότερο δυνατόν και να απαλλαχθεί η χώρα από αυτό το βάρος. Μια τέτοια αναδιάρθρωση περιλαμβάνει σημαντικό «κούρεμα» και ταυτόχρονα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με στόχο να προχωρήσει η δημοσιονομική εξυγίανση και να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ύστερα από μερικά χρόνια.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα της εθελοντικής αναδιάρθρωσης και να αναζητηθεί άλλος τρόπος που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναδιάρθρωση, όπως η αδυναμία της Ελλάδας να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, έχοντας ξοδέψει δισ. ευρώ των φορολογουμένων για να αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης, πρέπει να περάσουν στο άλλο άκρο, κάτι που η Ευρώπη δεν φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει τρομακτικό αντίκτυπο στη Λισαβόνα, στη Μαδρίτη και σε άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης.
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟ 2013
Αν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές το 2013 με τη λήξη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια. Τα τρία από αυτά αφορούν αναδιάρθρωση του χρέους και το τέταρτο συνεχείς οικονομικές «ενέσεις» και κηδεμονία από την ΕΕ και το ΔΝΤ για αόριστο χρονικό διάστημα.
4. Αναδιάρθρωση δανείων ΕΕ-ΔΝΤ
Στο τέλος του μνημονίου τον Ιούνιο του 2013 περίπου το ένα τρίτο του χρέους θα βρίσκεται στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επίσης ένα μεγάλο μέρος του χρέους που σήμερα ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ θα κατέχει η ΕΚΤ. Αναδιαρθρώνοντας αυτό το κομμάτι, το χρέος γίνεται διαχειρίσιμο και η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Πολιτικά θεωρείται πολύ δύσκολο ως αδύνατο να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη οι τράπεζες, τα επενδυτικά κεφάλαια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
5. Αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, προτείνεται σημαντικό «κούρεμα» στα ομόλογα των ιδιωτών.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Ακόμη και η συνολική διαγραφή του χρέους των ιδιωτών δεν εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές καθώς η χώρα θα θεωρείται αφερέγγυα εξαιτίας του ότι αθέτησε τις υποχρεώσεις της. Οι επιπτώσεις από τη ζημιά που θα υποστούν θα έχουν αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα πλήξουν το κύρος της ευρωζώνης, με συνέπειες στο κόστος δανεισμού και άλλων χωρών.
6. Αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ιδιωτικού τομέα
Η επιλογή αυτή αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν τόσο η ΕΕ και το ΔΝΤ όσο και ο ιδιωτικός τομέας κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 2013. Με αυτόν τον τρόπο οι ζημιές που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας θα περιοριστούν και έτσι οι επιπτώσεις στο σύστημα θα είναι μειωμένες.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Η λύση αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο αν τα βάρη επιμερισθούν εξίσου μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
7. Η Ελλάδα τίθεται σε διεθνή κηδεμονία
Εφαρμόζεται νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ με νέο μνημόνιο και η χώρα μπαίνει σε διεθνή κηδεμονία. Σταδιακά όλο το χρέος προς ιδιώτες αποπληρώνεται και περνά στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Το σενάριο αυτό πολιτικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα. Διότι κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι η αρχική βοήθεια των 110 δισ. ευρώ ήταν ένα δόλωμα για να οδηγήσουν τη χώρα στην κηδεμονία.
ΤΑ ΣΥΝ
Το ελληνικό χρέος έχει ίδια χαρακτηριστικά με το χρέος χωρών που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση όπως η Αργεντινή (2001-05), ο Ισημερινός (2000) και η Ουρουγουάη (2003).Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να προκύψουν περίπλοκα ζητήματα όπως π.χ. με το Ιράκ. οι πιστωτές του οποίου ήταν μια ανομοιογενής ομάδα που αποτελείτο από τράπεζες, προμηθευτές, κατασκευαστικές εταιρείες, εμπορικούς εταίρους,ιδιώτες κ.λπ. Στην περίπτωση της Ελλάδας πρόκειται για ομολογιούχους.
Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΔΝΤ κ.λπ.) που θα μπορούσαν να εγγυηθούν τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα.
Πολύ μικρός αριθμός ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε χέρια ιδιωτώναποταμιευτών.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το 90% των ομολόγων έχουν εκδοθεί με βάση τον ελληνικό νόμο που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τον νόμο για να επιλύσει διαδικαστικά θέματα που μπορούν να προκύψουν στην πορεία. Η Ρωσία το 1998 και η Ουρουγουάη το 2003 άλλαξαν τον νόμο κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης.
ΤΑ ΠΛΗΝ
Ενα μεγάλο μέρος των ομολόγων (περίπου 30%) βρίσκεται στα χέρια ελληνικών θεσμικών επενδυτών (τράπεζες,ασφαλιστικά ταμεία,αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.).Πιθανή αναδιάρθρωση θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων και πιθανή αναδιάρθρωση θα προκαλέσει τριγμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.
Το ελληνικό χρέος είναι εκφρασμένο σε ευρώ,το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.Πιθανή αναδιάρθρωση χώρας-μέλους της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα πλήξει το ευρώ.
Πηγή: tovima.gr

7 σχόλια

  1. “Στο σφυρί” η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων

    Μαζί με τις ευχές του Πάσχα ο υπουργός Άμυνας ... ευχήθηκε και την αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων που αυτή την περίοδο μεταφράζεται σε πώληση, παραχώρηση ή όπως αλλιώς λέγεται προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.

    Έτσι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του onalert μπαίνουν στη λίστα ενεργά στρατόπεδα, στρατόπεδα εντός πόλεων, αλλά και πάσης φύσης ακίνητα..



    Και μαλλον απο Θεσσαλονικη θα ξεκινησει μιας και ειναι η εκλογικη περιφερεια του υπουργου και ο Κουνιαδος του ασχολειται κα με κατασκευες.

    Θα χρυσωση το χαπι με κατι κατοικιες για τα στελεχη ΕΔ και αντε γουργια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H xώρα χρειάζεται μια επαναστατική κυβέρνηση που θα προβεί σε 4-5 βασικά πράγματα πχ κατάργηση όλων των προνομίων των βουλευτών- ασυλίας δήμευση περιουσιών των κλεφτών και φυλάκιση, διαχωρισμός εκτελεστικής-νομοθετικής-δικαστικής εξουσίας,δημιουργία ανεξάρτητου νομοθετικού σώματος με παράλληλη μείωση των βουλευτών στους 150 και μετά να επαναπροκηρύξει εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο Χρόνια .."Πολλά" και
    μην ξεχνάς το μήνυμα....

    Γ.Α.Π :Tο μήνυμα είναι σαφές..Δεν φταίνε και δεν πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες για την οικονομική κρίση.

    Το video που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το μήνυμα Γιώργου Α. Παπανδρέου στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Τσεχίας με θέμα: «Παγκόσμια Οικονομική Κρίση» (14.02.2009).

    Ο Γιώργος μίλησε για όλα, τα είπε όλα και έδωσε και ειδήσεις....
    Από τότε ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει και για τον περίφημο σοσιαλιστικό οδικό χάρτη, που θα μας έβγαζε από την κρίση...
    Δείτε το video

    Παραδέχτηκε παρά τα όσα έλεγε μετά την εκλογή του ότι :
    Βρισκόμαστε στη δίνη της χειρότερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929.

    Ανέφερε επίσης ότι :
    "Η κρίση αυτή κατέδειξε τη χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης οικονομικής συναίνεσης.
    Τώρα, οι ελπίδες των πολιτών μας στρέφονται προς τις δυνάμεις των εργατικών, σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων.
    Οι πολιτικές των κομμάτων
    (των σοσιαληστικών) εγγυώνται έναν νέο και προοδευτικό οδικό χάρτη, μία διέξοδο από την κρίση.
    Δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους μας.

    Το αποκορύφωμα όμως ήταν στο τέλος όταν είπε :
    Και το μήνυμά μας είναι σαφές: δεν φταίνε οι πολίτες των χωρών μας για την οικονομική κρίση. Και δεν πρέπει να πληρώσουν αυτοί την κρίση.
    Και τέλος, να ενισχύσουμε τους πολίτες μας, και όχι τους κερδοσκόπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/04/t_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναδιάρθρωση... “να κάνει η μάνα σου η Μάγκυ'!

    Της αναδιάρθρωσης γίνεται και να δείτε που στο τέλος θα μας την ανακοινώσουν και δε θα το πιστέψουμε.
    Άσχετα από χρώματα και κόμματα ιδού μερικές μόνο από τις τελευταίες δηλώσεις

    - ΣΥΝ: Επιθετική πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης του χρέος εντός της ευρωζώνης, με διαγραφή μέρους του και όρους προστασίας και ενίσχυσης της εργασίας, των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των καταθέσεων
    - Deutsche Bank: Οποιαδήποτε άμεση αναδιάρθρωση εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, δεδομένης της μεγάλης κατοχής ελληνικού χρέους από θεσμικούς επενδυτές.
    - Τρισέ: "Το σχέδιο σύγκλησης της Ελλάδας πρέπει να εφαρμοστεί"
    - Υπουργείο Οικονομικών ΗΠΑ: (για τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου να συζητάει αναδιάρθρωση)
    “Αυτό το δημοσίευμα είναι εσφαλμένο”
    - Κομισιόν (εκπρόσωπος): “Είναι αδύνατον μια τέτοια δήλωση να είναι σωστή δεδομένου ότι δεν υπάρχει καν τέτοια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και της ελληνικής κυβέρνησης”
    Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου,
    - Πεταλωτής: δεν υπάρχει καν σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
    - Κ. Σημίτης, Β. Παπανδρέου κ.α. Πάλι τάχθηκαν υπέρ της αναδιάρθρωσης... αλλά αυτοί είναι εκτός κυβέρνησης...

    Αυτά ακούει ο Έλληνας και σκέφτεται: να πάω να βγάλω εκείνα τα λεφτά απ'την
    τράπεζα ; Μετά θυμάται το... κλέφτη της γειτονιάς του...
    Ο άλλος που έχει περισσότερα σου λέει μήπως να πάω για Πάσχα μια Ελβετία... για παράδειγμα. Ύστερα θυμάται τον εφοριακό και κάθεται στ' αυγά του...

    Να κάνει η ..μάνα σου λοιπόν...


    Ρε παιδια ξυπνατε...σιγουρα θα γινει Πτωχευση και στο καπακι Αναδιαρθωση του κωλου...
    Ετσι και το Γιωργακη ο πρωθυπουργος της Μπανανιας μας, περυσι τοσους μηνες μας ζαλισε τα @@ οτι δεν θα παμε στο ΔΝΤ και τελικα το ειχε παρει αποφαση 1 χρονο πριν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να πληρώσουν το χρέος τα εξειδικευμένα στελέχη- μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα που προσελήφθησαν για να αποδώσει το Δημόσιο.
    Και αφού οι δανειστές μας πήραν επιχειρηματικό ρίσκο και μας δάνεισαν τώρα θα πάρουν τα τέτοια μας, με το ζόρι δηλαδή μας τα έδωσαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΣΧΟΛΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΥΔΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά, εν όσο το ΠΑΣΟΚ μας έχει στο γύψο (όχι της Χούντας Παπαδόπουλου αλλά του Μνημονίου) μην εκφράζετε κρίσεις απαξιωτικές για το Μνημόνιο γιατί ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι θα σας παραπέμψει στο Εισαγγελέα, επειδή σπέρνετε ανησυχίες στον κόσμο (μάλλον τρομοκρατείτε και τον ίδιο).
    http://www.express.gr/news/finance/458562oz_20110420458562.php3

    Να λέτε λοιπόν ότι:
    πριν το μνημόνιο οι Έλληνες δυστυχούσαν, τώρα ευημερούν, η αναδιάρθρωση (που είπαν οι εχθροί της Κυβέρνησης ότι θα εξαγγελθεί μετά το Πάσχα, όμως πέρασε χθες το Πάσχα και αναδιάρθρωση σήμερα δεν εξαγγέλθηκε) είναι επιζήμια για τη χώρα, δεν θα γίνει αλλά ούτε και υπάρχει λόγος να γίνει γιατί οι Έλληνες θα χάσουν την ευημερία τους, οτι το μνημόνιο είναι νόμιμο γιατί έχει την ψήφο 180 τουλάχιστο βουλευτών της Βουλής, οτι ο συνταγματολόγος Κασιμάτης λέει αρλούμπες, ότι ο Γιωργάκης είναι ο μεγάλος τιμονιέρης της Ελλάδας (π.χ. σαν τον ΜΑΟ παλαιότερα!) κι ο Παπακωνσταντίνου ο μεγαλύτερος οικονομολόγος του κόσμου, οτι λεφτά υπάρχουν και βρέθηκαν στις τσέπες των φτωχλων, οτι θα δίνονται αυξήσεις που να καλύπτουν τον τιμάριθμο, κλπ, κλπ.
    Αν πάλι πιθανολογείτε οτι η αναδιάρθρωση δεν αποφεύγεται και οτι τότε κινδυνεύετε να σας ζητήσουν ευθύνες ότι τρομοκρατήσατε την κυβέρνηση και ενσπείρατε αμφιβολίες και τρόμο στους πολίτες, ισχυριζόμενοι ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση, τότε μην λέτε τίποτε, γιατί "μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα"!!!!!!!!

    ΑΝΕΚΔΟΤΟ:
    Κάποτε, ρώτησαν κάποιον αν ο κ@λ@ς του έχει τρίχες. Αυτός ως ειλικρινής που ήταν απήντησε "Ναί έχει" και τότε του απήντησαν: "Εμ, βέβαια, κ@λ@ς που λιπαίνεται, βγάζει τρίχες".
    Ύστερα από καιρό, τον βρήκαν και τον ξαναρώτησαν και πάλι αν ο κ@λ@ς του έχει τρίχες. Αυτός όμως, επειδή πονηρεύτηκε, τους απάντησε: "όχι, δεν έχει". Και τότε του είπαν: Εμ, βέβαια, κ@λ@ς που πατιέται δεν μπορεί να έχει τρίχες".
    Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν φίλοι μου. Έχετε μεγάλο δίλλημα. Οι επιλογές δικιές σας!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση