GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μάχες στην Ενέργεια...

Από την Ελένη Παπαδοπούλου Τα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας τα γνωρίζουν πολύ καλά τρεις ομάδες ανθρώπων: Τα στελέχη της ΔΕΗ (σε πολ...

Από την Ελένη Παπαδοπούλου
Τα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας τα γνωρίζουν πολύ καλά τρεις ομάδες ανθρώπων:
  • Τα στελέχη της ΔΕΗ (σε πολύ μεγάλο βαθμό)
  • Τα στελέχη των ιδιωτικών εταιριών ενέργειας (είναι και πρώην στελέχη της ΔΕΗ)
  •  Άνθρωποι του συνδικάτου της ΔΕΗ (σε μικρότερο βαθμό).
Εν αναμονή της νέας κατάστασης στην ενέργεια τώρα, έχει δημιουργηθεί ακόμα μία ομάδα, η τέταρτη, που αποτελείται..
..κυρίως από στελέχη (ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ορισμένα στελέχη ΔΕΗ) και προσπαθεί να επηρεάσει μια κατάσταση, έτσι ώστε , να παίζουν οι ίδιοι στο μέλλον ένα σημαντικό ρόλο στα <<ενεργειακά>> αλλά και να κρατήσουν ορισμένοι από αυτούς , προνόμια και εξουσίες. Οι απόψεις τους αλλάζουν ανάλογα με το συμφέρον τους στηνδιαμορφωμένη - ανάλογα με την εποχή - κατάσταση στην ηλεκτρικήενέργεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα περιβόητα μοντέλα απελευθέρωσης ISO-ITO,και του <<ιδιοκτησιακού διαχωρισμού>> , ένα από τα οποία πρέπει καιη χώρα μας να επιλέξει για τη Μεταφορά και τη Διανομή .Πριν μερικά χρόνια, όταν προέκυψε η ανάγκη να αποφασίσουν οι χώρες της ΕΕ για το πώς θα γίνει η απελευθέρωση, χώρες όπως Γερμανία Γαλλία,Τσεχία, το Λουξεμβούργο και άλλες , αποφασίσανε να εφαρμόσουν το μοντέλο ΙΤΟ. Από την μεριά της Ελλάδας , συμφώνησαν σ' αυτή την κατεύθυνση εκτός των στελεχών της ΔΕΗ και η τότε κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η αντιπολίτευση που ήταν το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα δόθηκε μάχη για να γίνει αποδεκτή αυτή η λύση για την οποία πείσθηκε και το ισχυρό συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ. Βλέπουμε τώρα πως η σημερινή κυβέρνηση, άνοιξε το σχετικό διάλογο, βάζοντας στο τραπέζι όλες τις προτεινόμενες λύσεις,πριν πεισθεί πως η καλύτερη είναι η λύση του ITO. 
Στη συνέχεια βλέπουμε να αντιδρούν κυρίως οι ιδιώτες υποστηρίζοντας πως αυτό το μοντέλο θα φέρει προβλήματα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή την άποψη υποστηρίζουν τώρα και ορισμένα από τα στελέχη της <<τέταρτης ομάδας>> . Τα συμφέροντά τους αυτή τη στιγμή συμπίπτουν με τα συμφέροντα των ιδιωτών επενδυτών. Φυσικά, την προώθηση αυτής της άποψης έχουν αναλάβει ορισμένα μέσα τα οποία έχουν το δικό τους συμφέρον, μιας και ανήκουν και αυτά σε ιδιωτικά σχήματα τα οποία αναμένουν να έχουν ένα ρόλο στην <<απελευθερωμένη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας>> στην Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα πάει προς ψήφιση το ν/σ για το Γ' Ενεργειακό Πακέτο. Είναι πολύ λογικό, οι ιδιώτες επενδυτές να υπερτονίζουν τα ενδεχόμενα αρνητικά που θα προκύψουν από την πρόταση της κυβέρνησης, και να μη κάνουν κανένα λόγο για τα θετικά που θα προκύψουν ή τα μεγάλα αρνητικά από τη δική τους πρόταση. Παρ' όλη την πίεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κατάστασης, καλείται να αποφασίσει για τον τρόπο της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ηλεκτρική ενέργεια, λαμβάνοντας υπ' όψη παραμέτρους όπως η επάρκεια και τα τιμολόγια των καταναλωτών. Ήδη έχει μελετήσει περιπτώσεις άλλων χωρών που επέλεξαν τις ίδιες ή διαφορετικές λύσεις. Πρέπει να βρεί την χρυσή αναλογία ιδιωτών και κράτους. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ενέργειας σε άλλες χώρες έφερε το διπλασιασμό των τιμολογίων αλλά και την αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει ενεργειακή πολιτική.

2 σχόλια

  1. ΠΡΩΤΑ Ο ΟΒΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ..

    Τελικά, τα νέα οικονομικά μέτρα δεν θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

    Ίσως γιατί κατάλαβαν ότι είναι η ημέρα βύθισης του Τιτανικού, είτε γιατί σκέφτηκαν να μας αφήσουν να κάνουμε Πάσχα σαν άνθρωποι.

    Σοβαρά παίζει το ενδεχόμενο να πρέπει να το συζητήσει...πρώτα ο Γ. Παπακωνσταντίνου με το ΔΝΤ, όπου μεταβαίνει την Παρασκευή.


    ...ΤΟ...ΠΑΣΟΚΟ - ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ
    ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ - ΑΛΗΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά εγώ δεν κατάλαβα τίποτα.
    1) Ποια είναι τα προς επιλογή μοντέλα και τι πρεσβεύει το καθένα;
    2) Τι θα γίνει με το δίκτυο, που ΕΜΕΙΣ πληρώσαμε;
    3) Θα "πηδήξει" κανένας τα καρντάσια της ΔΕΗ, που συεχίζουν να δουλεύουν τον κόσμο κανονικά;
    Οποιαδήποτε τεκμηριωμένη πληροφορία θα είναι ευπρόσδεκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση