GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΦΑΛΗΡΙΣΑΜΕ; ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ;...

Ένα άρθρο - παρέμβαση: Γιατί είναι καλύτερο να περιμένουμε Από τον Πέτρο Δούκα Οι μήνες περνάνε και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ν...

Ένα άρθρο - παρέμβαση: Γιατί είναι καλύτερο να περιμένουμε
Από τον Πέτρο Δούκα

Οι μήνες περνάνε και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Τα σπρέντ δανεισμού αντί να μειώνονται, έχουν ανέβει στις 1050 μονάδες βάσης που σημαίνει πως οι αγορές επιμένουν πως το ρίσκο χρεοκοπίας παραμένει πολύ υψηλό και συνεχίζουν να αρνούνται να μας δανείσουν. {Όταν ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών (2004-Σεπτ. 2007) τα spreads είχαν μειωθεί στις 29 μ.β. Επιμηκύναμε κατά πολύ τη μέση διάρκεια του χρέους και καταφέραμε να δανειστούμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας, για 30 και 50 χρόνια. Το όφελος του Δημοσίου από αυτά τα δάνεια είναι σε σημερινές τιμές πάνω από 8 δισεκ, ευρώ!!}
Οι Οίκοι Αξιολόγησης (Moody’s, Standard and Poor’s και Fitsch) μας υποβαθμίζουν συνεχώς (και δεν πιστεύουν πως τα μέτρα της Κυβέρνησης πιάνουν τόπο) και μας έχουν κατατάξει βαθειά στη κατηγορία “junk”. Εμείς μεν μπορεί να...
τους θεωρούμε αναξιόπιστους, αλλά οι αγορές παρακολουθούν τις αξιολογήσεις τους.
Ο έγκριτος ECONOMIST (2 Απριλίου 2011) γράφει πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της και πρέπει να τα ‘αναδιαρθρώσει’»...
Οι εισηγμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημίες ρεκόρ (παρά τις εμπορικές τράπεζες που εμφανίζουν πλασματικά κέρδη). Ο τζίρος στα μαγαζιά συνεχίζει να κατρακυλάει.
Τα τελευταία 30 χρόνια, οι Κυβερνήσεις, πιεζόμενες από τις απαιτήσεις διαφόρων ομάδων και από την επιθυμία τους να είναι αρεστές και να επανεκλεγούν, πρώτα καθόριζαν τις διάφορες παροχές και μετά έτρεχαν λαχανιασμένες και ‘εις μάτην’ να αναζητήσουν έσοδα για να συγκρατήσουν τα ελλείμματα.
Έτσι φτάσαμε να χρωστάμε:
340 δισεκ. Ευρώ χρέος του Ελληνικού Δημοσίου
40 δισεκ. Ευρώ δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, τουλάχιστον το 80% των οποίων δεν πρόκεται να αποπληρωθούν.
7 δισεκ ευρώ χρέη προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές των νοσοκομείων, φαρμακοποιούς, ΟΤΑ,
ΚΤΕΛ και άλλους φορείς, για αποζημειώσεις απολυμένων διαφόρων φορέων, για επιστροφές φόρων (ΦΠΑ, κλπ).
1,0 δισεκ. Κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων
ΣΥΝΟΛΟ 388 δισεκ. ευρώ ΧΡΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
250 δισεκ. Ευρώ, άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων (σύμφωνα με συνέντευξη του τότε Υφ/γου Κοινωνικής Ασφάλισης Νικ. Αγγελόπουλου στην Καθημερινή το 2005-6 και Μιλτ. Νεκτάριου), που σημαίνει πως το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει από τον Προϋπολογισμό, 14 δισεκ. ευρώ κάυε έτος για να καλυφθούν τα ελλείμματα αυτά!
ΣΥΝΟΛΟ 638 δισεκ. Ευρώ
+ 270 δισεκ. Ευρώ, χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες
ΣΥΝΟΛΟ 908 δισεκ. Ευρώ
Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται τα διάφορα ‘πακέτα στήριξης’ των τραπεζών, μέρος των οποίων θεωρείται κάποιας μορφής «επένδυση» που θα αποπληρωθεί κάποτε. Προφανώς όμως, ένα πολύ σημαντικό μέρος από αυτό το ποσό μάλλον στο τέλος θα αναληφθεί από το Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες.

Τα ελλείμματα αφορούν τη διαφορά εσόδων – εξόδων κάθε χρόνο.
Χρέος είναι αυτό που χρωστάμε σήμερα συνολικά και προέρχεται από την συσσώρευση των ελλειμμάτων διαχρονικά. Συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων, γιατί καμιά φορά τα ελλείμματα δεν περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες!
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Ο όγκος του χρέους είναι πολύ μεγάλος για να μπορούν οι Έλληνες φορολογούμενοι να τον καλύψουν. Όπως και κάθε επιχείρηση αντέχει να σηκώσει ‘τόσο χρέος’ έτσι και το Δημόσιο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τέτοιες τεράστιες υποχρεώσεις. Οι εναλλακτικές δυνατότητες είναι ουσιαστικά τρεις!
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Ι
Η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συναποφασίσουν να ‘αποσύρουν’ και να διαγράψουν 80 δισεκ. ευρώ Ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα την εντατικοποίηση της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει οι αγορές και οι Εταίροι να πεισθούν ότι πράγματι τα δημόσια οικονομικά είναι σε πολύ σωστό δρόμο και πως τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι διατηρήσιμα.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές περίπου 75 δισεκ. Ελληνκά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσε να τα διαγράψει για να ανασάνει και σταθεροποιηθεί η χώρα. Και για το υπόλοιπο χρέος να συμφωνήσει για την μείωση των επιτοκίων κατα 2%.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΙΙ
Η ΕΚΤ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεχίζει να αγοράζει Ελληνικό χρέος μέχρι ύψους 150 δισεκ. ευρώ στις δευτερογενείς αγορές με την έκπτωση που προσφέρονται τα ομόλογα σήμερα, και μετά να μας δανείσει για 40 χρόνια με 5% ώστε να τα αγοράσουμε από αυτήν. Για το υπόλοιπο χρέος η μόνη επαναδιαπραγμάτευση να ήταν η μείωση του επιτοκίου κατά 2%.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΙΙΙ
Αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να «επαναδιαπραγματευθεί» το χρέος και να δηλώσει για παράδειγμα πως θα αποπληρώσει 60-70 σεντς για κάθε ευρώ, αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά. Τεράστιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις Ελληνικές τράπεζες και τους διεθνείς επενδυτές και γενικότερο ‘στιγματισμό’ της χώρας μας.
Οι Ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση. Χάνουν συνεχώς καταθέσεις, τα επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν χορηγήσει καταγράφουν μεγάλες επισφάλειες, ενώ τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους έχουν χάσει 15-35% της αξίας τους. Δηλαδή τα ‘ίδια’ κεφάλαιά τους έχουν εξανεμισθεί! Οι συγχωνεύσεις είναι αναγκαίες, αλλά όχι επαρκείς λύσεις, καθόσον ‘δύο τυφλοί δεν κάνουν ένα μονόφθαλμο’. Απορώ πως η Τράπεζα της Ελλάδας δεν τις αναγκάζει να προβούν σε πιο γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου έστω και σε πιο υποτιμημένες τιμές ανά μετοχή! Μια επαναδιαπραγμάρευση του χρέους και ‘οριστική’ μείωση της αξίας των ομολόγων του Ελληνκού Δημοσίου θα μπορούσε να προκαλέσει ουρές στις τράπεζες για μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Κάτι που φυσικά θα ήταν αδύνατο για τις τράπεζες να ικανοποιήσουν, και που θα οδηγούσε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος!
Και όχι μόνο: Το θέμα είναι πως όποιου τύπου ‘διευθέτηση’ και να επιλεγεί, οι αγορές να τις θεωρήσουν επαρκείς και τελικές, ώστε να αρχίσουν να επαναχρηματοδοτούν τη χώρα μας με όρους ανοικτής αγοράς. Δεν έχει νόημα μια επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση, αν οι αγορές δεν ‘ανοίξουν’ πάλι!
Σε κάθε περίπτωση θα πρότεινα να περιμένουμε. Να μην βιαστούμε να προχωρήσουμε σε κάποια επαναδιαπραγμάτευση πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και φανούν κάποια θετικά αποτελέσματα στα δημόσια οικονομικά.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
 Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
Πρέπει όλοι οι ‘εταίροι’ να πεισθούν πως αν ξεφύγουν τα πράγματα η κρίση θα ξεπεράσει κατά πολύ τα Ελληνικά σύνορα. Η Ιαπωνία έχει χρέος ύψους 205% του ΑΕΠ της! Βέβαια πληρώνει επιτόκια μόνο 1%, δηλαδή ετήσιο κόστος για τόκους μόνο 2% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα πάνω από 6%. Αλλά το κλίμα για τα Ιαπωνικά ομόλογα μπορεί να αλλάξει. Και όταν αλλάξει, θα αλλάξει ξαφνικά. Χωρις μεγάλη προειδοποίηση! Και τότε;
Και η Αμερική δεν πάει πίσω. Το χρέος της αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς, το δε κόστος ασφάλισης και περίθαλψης με πολύ ανησυχητικούς ρυθμούς. Ως πότε θα αντέξει; Μέχρι το 2020 τα δημόσια οικονομικά της θα χειροτερεύουν. Την συμφέρει να συγκρατηθεί το πρόβλημα του Ελληνικού δημόσιου χρέους και να ηρεμήσουν οι αγορες!
Γι’ αυτό θεωρώ πως η διαγραφή μέρους του χρέους μας συμφέρει και τους εταίρους μας. Μεσο-μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο ακριβή λύση!

12 σχόλια

  1. ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ ΔΕΞΙΟΡΩΣΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΨΥΧΙΑ [ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ] ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ.ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΔΙΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ,ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΤΥΠΩΣΕ 3,5 ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΑ ΧΑΛΙΑ.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΕ ΣΒΕΡΚΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΘΥΝΩΝ ,ΠΟΥ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙΣ ΣΕ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΕΣ ΑΠΑΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΡΟ ΠΟΥ Σ ΕΒΑΛΕ ΕΚΕΙ ΙΣΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ.

    ΚΑΛΑ ΡΕ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΟΤΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ????


    ΕΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΩ ΤΟΥΣ ΛΑΚΕΔΕΣ

    ΗΜΑΡΤΟΝ ΘΕΕ ΜΟΥ, ΧΡΟΝΙΑΡΕΣ ΜΕΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι όμως το νανοβιονικό γιλέκο του Ζούγκλα κάνει θαύματα!!

    Κάποιοι (πχ. εδώ) ειρωνεύονται τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τον Χουλιάρα που σαν σοβαρός επιστήμονας δέχθηκε να λάβει μέρος στη διαφήμιση του δήθεν νανοβιονικού γιλέκου... κι όμως φίλοι μου είστε λάθος!!

    Το νανοβιονικό γιλέκο κάνει θαύματα δείτε μια επίδειξή του

    από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τη χώρας!!!

    Μόλις το φόρεσε άρχισε να τρέχει πάνω στο νερό!!!


    Από Δεξί Εξτρέμ στις 17:08

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΓΑΘΑΡΧΙΔΟΣ17 Απρ 2011, 7:30:00 μ.μ.

    γιατι δεν γραφεις στον πρωθυπουργο αλλα ζαλιζεις τ' @ρχιδια μας, κυριε Πετρο;

    Μπορουμε εμεις να εφαρμοσουμε αυτα που γραφεις;

    Τοτε γ ι α τ ι μας τα λες;
    Αφου ξερεις πως το βρισιδι δεν το γλυτωνεις
    γραψτα πουθενα αλλου
    Το οτι ησουν στο υπ.οικον. καποτε
    δεν σημαινει οτι ησουν και σωστος!
    Ετσι;
    Τοτε γιατι δεν κανεις τουμπεκι;
    Η σιωπη ειναι χρυσος, δεν ξερεις;

    Σας σιχαινομαστε
    και πουσαι
    μη σε δει κανεις τωρα το πασχα και σου σπασει στην κεφαλα τα κοκκινα αυγα
    αν και δεν προκειται να το παρεις ειδηση, τετοιος χοντροκεφαλος που εισαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΦΑΓΕ ΨΩΜΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ!!!...
    ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΤΣΑΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ.

    ΤΕΤΟΙΟ ΨΩΜΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΥΤΗ Η ΚΟΤΣΑΝΑ, ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑΤΑ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΥΤΗ Η ΚΟΤΣΑΝΑ, ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΗΣΕ.

    1. ΗΤΑΝ Η ΓΕΝΝΕΣΙΟΥΡΓΟΣ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.
    2. ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.
    3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ.
    4. ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
    5. ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΜΙΖΑ.
    6. ΔΙΟΡΙΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
    7. ΕΞΕΘΡΕΨΕ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΙΣΜΟ.
    8. ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.
    9. ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΚΑΦΕΝΕΙΑ.
    10. ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΩΝ.
    11. ΧΡΕΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΑΝΕΙΑ.
    12. ΣΠΑΤΑΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΟΠ, ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.
    13. ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΤΑ 300%.
    14. ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΕ ΤΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.
    15. ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
    16. ΕΚΑΝΕ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΤΙ.
    17. ΔΙΑΒΡΩΣΕ ΤΟ DNA ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΟ.
    18. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    19. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.
    20. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟ.
    21. ΕΔΩΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΤΕΛΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    22. ΕΥΤΕΛΙΣΕ ΚΑΘΕΤΙ ΤΟ ΥΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑΚΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    23. ΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΛΟΓΟ.
    24. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟ ΑΦΡΩΝΑ ΛΑΙΚΙΣΜΟ.
    25. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΒΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ.
    26. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.
    27. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
    28. ΘΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ.
    29. ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.
    30. ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΑΝΕΠΑΝΩΡΘΟΤΟ.

    ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΕΙ, ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΦΑΓΕ ΨΩΜΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ, ΑΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΡΩΤΑ, ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ, ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

    Υ.Γ.
    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΟΜΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ, ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙ, ΔΕΝ ΕΦΑΓΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ.

    ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΔΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι ξεκίνησε η λαμογιά ΠΑΣΟΚ-Goldman-Sachs... αλλά τότε δεν την πήρε κανείς χαμπάρι

    Με λογιστικά τρικ 900 δισ. ωραιοποιούν χρέος-έλλειμμα
    Στα χνάρια της Ιταλίας και το υπουργείο Οικονομικών

    Με «ρυθμίσεις», οι οποίες αγγίζουν το 1 τρισ. δρχ., το υπουργείο Οικονομικών εξωραΐζει τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού το 2001.

    Ετσι, με την εφαρμογή «έξυπνων» λογιστικών μεθόδων επιτυγχάνεται η μείωση του Δημόσιου Χρέους και η εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι μεθοδεύσεις αυτές δεν επιλύουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αλλά, απλώς, τις μεταθέτουν για τα επόμενα χρόνια.

    Η πρακτική αυτή δεν αποτελεί ελληνική ευρεσιτεχνία, καθώς και η Ιταλία είχε εφαρμόσει ανάλογες μεθοδεύσεις, οι οποίες, μάλιστα, την έφεραν αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Με τη συνδρομή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους το ελληνικό δημόσιο συμφώνησε, φέτος, κεφάλαιο ύψους 500 δισ. δρχ., που θα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες, να μετατραπεί σε «τόκους». Δηλαδή, έναντι «τόκου» που θα καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο, η οφειλή αυτή προς τις τράπεζες θα εξοφλείται τμηματικά. Με τον τρόπο αυτό όμως το χρέος των 500 δισ. δρχ. δεν προστίθεται στο Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο έτσι μειώνεται για το 2001 στο 99,6% του ΑΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάνει η Ελλάδα υπομονή, ωραία, και μετά ξεπερνάμε το πρόβλημα, και αρχίζουν πάλι τα δάνεια, τα δάνεια τα δάνεια. Που είναι η παραγωγή; Αυτό είναι ποιου μέλημα;
    Κοιτάξτε, πρέπει να γίνουμε Βιετνάμ για να γίνει ανάπτυξη, αλλά έλα που η άμοιρη χώρα δεν έχει ούτε ρύζι να πληρώνει τους εργάτες της.
    Μήπως έχει δίκιο ο Σημίτης αλλά "κρατάτε" την "πισινή" γιατί έτσι σας έχουν δώσει εντολή οι πλούσιοι Γερμανοί "συνέταιροι"; Η Αμερική (US you know) τι λέει;
    Λογια,λογια λογια αχρηστα λογια.Τα κρατικοδιαιτα λαμογια του Δημοσίου εχουν κατεβασει "ρολα" γιατι εχουν μεγαλες καταθεσεις και τα "βολευουν" και εχουν αφησει τη διοικηση να πεθαινει ποιος φταιει επιτελους; Γιατι γραφετε μεγαλοι οικονομολογοι στα blog; Για να επαληθευτουν οι προφητιες σας;
    Προτασεις?????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελληνας
    Ξέχασες το ποιο το καλλίτερο
    31 ΌΡΑΜΑ τα μπούτια της Μιρμικας του αυτό τον Ενδιέφερε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πασοκ

    Τον γυρω του διαδικτυου κνει το Υπομνημα του δρ Κουτσουκου για τα Πειραματικα σχολεια!!

    Ο τίτλος του κάθε σχολείου με τον νέο νόμο και με Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να καθορίζεται:

    α) Πειραματικό του Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα (5) πέντε Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας.
    β) Πειραματικό που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), που θα είναι μερικά από αυτά που ορίζονται από τον νόμο του 1985.
    γ) Πρότυπο Σχολείο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις). Αυτά απλά θα μπορούν με τον νέο νόμο, να «συνεργάζονται» με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
    Σε κανένα σχολείο δεν πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα και οι δύο όροι π.χ. Πρότυπο-Πειραματικό. Με Υπουργική Απόφαση δίδεται ο τίτλος στο κάθε σχολείο ανάλογα αν οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση = Πειραματικό ή οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις = Πρότυπο. Στο νομοσχέδιο φαίνεται ότι σε όλα τα Λύκεια θα εισάγονται οι μαθητές με εξετάσεις, πράγμα που δεν είναι σωστό και καλό είναι, η ρύθμιση αυτή να γίνεται με Υπουργική Απόφαση!
    Τα Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων, που ίδρυσε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Αλέξανδρος Δελμούζος, ο Ανδρέας Παπανδρέου κινδυνεύουν να αφανιστούν από το νέο νομοσχέδιο! Η Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πιθανά, να είχε αγαθές προθέσεις και να ήθελε να δημιουργήσει νέα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», και νέα Πειραματικά που «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια (στη θέση αυτών που συνδεόντουσαν από τον νόμο 1566/1985 με τα Π.Ε.Κ.), αλλά η εισαγωγή του όρου «Πρότυπο» και οι «κρίσεις εκπαιδευτικών ανά πενταετία» και ο τρόπος
    παρουσίασης των «αλλαγών», περιέπλεξε τα πράγματα. Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου φέρεται να επαναφέρει τα Πρότυπα, τα σχολεία της Χούντας και της Συντήρησης! Τρίζουν τα κόκκαλα των αγωνιστών της δημοκρατίας!
    Πειραματικό και Πρότυπο δύο διαφορετικές και αντίθετες έννοιες… που οι δήθεν ειδικοί δεν αντιλαμβάνονται! Επίσης, άλλο Πειραματικό Σχολείο «του» Πανεπιστημίου και άλλο «Πειραματικό» Σχολείο (του Νομού λειτουργίας, που εντάσσεται στα Π.Ε.Κ. από τον νόμο 1566/1985) και άλλο Πειραματικό που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο!
    1. Πειραματικό Σχολείο «του» Πανεπιστημίου : Είναι ειδική κατηγορία και οφείλει να εξαιρεθεί από τον νέο νόμο. Ανήκει στο πανεπιστήμιο, η Σύγκλητος ασχολείται με τα βασικά θέματα λειτουργίας του, έχει πανεπιστημιακό άσυλο, έχει Επόπτη Πανεπιστημιακό Καθηγητή των Επιστημών Αγωγής. Το ΠΣΠΑ, το καλύτερο σχολείο σε όλη την Ελλάδα, αποτελείται από εξατάξιο δημοτικό και εξατάξιο Γυμνάσιο Λύκειο και κρατάει ακόμα και σήμερα αυτή την δομή. Η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση (χωρίς εξετάσεις).
    2. Πειραματικά Σχολεία: η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση (χωρίς εξετάσεις).
    3. Πρότυπα Σχολεία: η εισαγωγή γίνεται μόνο με εξετάσεις (Σχολεία της Συντήρησης και της Χούντας). Η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις.
    4. Πρότυπα-Πειραματικά: Δεν υπάρχουν και αν η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με εξετάσεις, τότε θα είναι Πρότυπα και δίπλα ό όρος «Πειραματικά θα υπάρχει για να δημιουργεί σκόπιμη σύγχυση»!
    5. Πειραματικό Σχολείο που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο: Δεν ανήκει στο Πανεπιστήμιο. Δεν έχει επόπτη Καθηγητή Πανεπιστημιακό, απλά συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο.


    Σιγα σιγα και η ΟΛΜΕ και ολοι οι Πανεπιστηνιακοι συντασσονται με τον δρ Κουτσουκο, μονο οι αγραμματοι ειναι ξεροκεφαλοι...

    Μινα Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι δύο ημέρες του Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον
    -Όλο το παρασκήνιο
    newpost..

    Οι δύο ημέρες του Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον-Όλο το παρασκήνιο

    Τελικά η Ουάσιγκτον είναι μια πόλη που δεν του «πάει» με τίποτα. Τον περασμένο Οκτώβριο πάλι σε σύνοδο του ΔΝΤ είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα όταν και πάλι σε συνέντευξη τύπου προκάλεσε μεγάλη πολιτική κόντρα· καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος· Παπανδρέου· είχε εκμυστηρευθεί στον· πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ότι "κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα".

    O· υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε υπονοήσει ότι επρόκειτο για τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Tότε αποδείχθηκε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόταν σε· γνωστές δηλώσεις του νυν πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
    Φέτος· το άγχος και η γκρίνια ήταν· διάχυτα στην διήμερη επίσκεψη του· "Τσάρου" της ελληνικής οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου· στην Ουάσιγκτον με αφορμή την τακτική εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ.

    Άγχος γιατί προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και κυρίως τις διαρροές από στελέχη του ΔΝΤ προς τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Γκρίνια· από το στενό περιβάλλον του γιατί του την "επεσαν" στην Αθήνα επειδή χρησιμοποιήσε το προεδρικό αεροσκάφος για να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, αλλά και λόγω της "κακής" μεταχείρισης του από τους Έλληνες δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

    Στην συνέντευξη τύπου του περασμένου· Σαββάτου του "γύρισαν τα λαμπάκια" καθώς· όπως είπε δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας για το αν θα πρέπει να παραιτηθεί και για το τι απαντά στις επικρίσεις που δέχεται από συναδέλφους του.

    Οι· ερωτήσεις και οι αλαζονικές απαντήσεις οn camera έπαιζαν από το πρωί της Κυριακής σε όλα τα αθηναϊκά κανάλια. Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών από την Αθήνα φρόντισαν να ενημερώσουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι «σηκώνεται πολύς καπνός» από τις ειρωνικές δηλώσεις απέναντι σε αυτούς που του ασκούν κριτική μέσα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

    Την Κυριακή ήταν όλη μέρα στο τηλέφωνο μιλώντας συνέχεια με ανθρώπους του στην Αθήνα και φαινόταν κατήφης και ανήσυχος. Ήταν φανερό ότι είχε αλλάξει η ατζέντα και είχε βρεθεί στο στόχαστρο πολλών εχθρών του.

    Το κέφι του το χάλασε ακόμη περισσότερο όταν τα άκουσε και από τον «προϊστάμενο» του και το αφεντικό του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Στην διάρκεια της συνάντησης τους ο Στρος Καν του τα "έχωσε χοντρά" για την ανικανότητα· να μαζέψει φόρους και να κλείσει τους φοροφυγαδες στην φυλακή. "Βάλτε κάποιον μεγαλοφοροφυγά· στην φυλακή" φέρεται να του είπε σε έντονο ύφος.

    Ο υπουργός Οικονομικών έμεινε· κατά την διάρκεια της παραμονής του στο...ταπεινό ξενοδοχείο Sofitel, που είναι αλήθεια οτι· δεν βγάζει μάτια και δεν ξεχειλίζει απο πολυτέλεια. Τιμή διανυκτέρευσης για σουίτα μόνο· 480 δολάρια την βραδιά. Ήξερε, ότι μπορεί κάποιοι παπαράτσι από την Αθήνα να του την έχουν στημένη εάν έκλεινε ακριβό ξενοδοχείο. Όμως δεν υπολόγισε οτι θα του την "έπεφταν"· τόσο άγρια για το προεδρικό αεροσκάφος.

    Πάντως καμία σχέση η παρουσία του στην Ουάσιγκτον σε σύγκριση με άλλες φορές που τον ειχε αγκαζέ ο Ντομινίκ Στρος Καν· και τον αποθέωνε σε διάφορα πάνελ· παρουσιάζοντας τα κατορθώματά του στην Ελλάδα.· Στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε με "κομμένα τα φτερά", ήρθε για να πάρει οδηγίες απο αυτούς που μας κυβερνούν και είχε· φάτσα· όπως εκείνη του...τερματοφύλακα πριν απο το πέναλτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση