GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο χρέους-δανεισμού...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Το ΔΝΤ θα δανείζεται από τις “αγορές”. Οι “αγορές” από πού θα δανείζονται...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Το ΔΝΤ θα δανείζεται από τις “αγορές”. Οι “αγορές” από πού θα δανείζονται; Από τους εξωγήινους;
Στις 8 Μαρτίου διαβάσαμε από το πρακτορείο Bloomberg την εξής είδηση:
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μελετά σχέδιο που θα του επιτρέψει να δανείζεται απευθείας από τις διεθνείς αγορές ώστε να μπορεί να παρέχει βοήθεια σε κράτη-μέλη που βρίσκονται σε κρίση»
Δηλαδή, σε απλά ελληνικά…. Τα υφιστάμενα κεφάλαια του ΔΝΤ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των χωρών που προβλέπεται ότι θα προσφύγουν τα επόμενα χρόνια στην εποπτεία του ταμείου. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σκέπτονται τρόπους εναλλακτικής χρηματοδότησης από τις αγορές, επειδή η ενίσχυση από τα κράτη μέλη και χρονοβόρα είναι και περνά μέσα από διαδικασίες εξαιρετικά σύνθετες πολιτικά και γραφειοκρατικά. Τα παραπάνω καθώς και άλλες διευκρινίσεις αναφέρονται σε έγγραφο του ΔΝΤ, το οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζοντας την είδηση.
Θα αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος μεν, εχέφρων δε, άνθρωπος. Μα, από πού θα δανειστεί το ΔΝΤ, αφού σε όλο τον κόσμο είτε ακόμα μαίνεται, είτε γίνεται προσπάθεια να επουλωθούν οι συνέπειες της κρίσης χρέους;
Η απάντηση απλή και δεδομένη από τους ανά την υφήλιο οπαδούς του...
 νεοφιλελευθερισμού: «Μα φυσικά θα δανειστεί από μεγάλους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές».
Ας προσπαθήσουμε τώρα να αποκωδικοποιήσουμε την περιβόητη έκφραση «θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές». Θεσμικοί επενδυτές είναι οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικές τράπεζες.
Το έχουμε αναφέρει και επεξηγήσει πολλές φορές. Από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers, τα κράτη δανείζουν τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικές τράπεζες. Παράδειγμα η ασφαλιστική κολοσσός AIG και το πρόγραμμα ενίσχυσης των γιγάντων της Wall Street. Και μπορεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των γιγάντων της Wall Street να τελείωσε με κέρδη για το δημόσιο των ΗΠΑ, αλλά η ασφαλιστική AIG συνεχίζει, παρά τα κέρδη που παρουσιάζει, να χρωστάει στο αμερικανικό δημόσιο. Παρόμοια δε παραδείγματα μπορούμε να βρούμε και στις χώρες της ΕΕ.
Φθάσαμε λοιπόν στην απόλυτη παραφροσύνη. Τα κράτη να πιέζουν με μονόπλευρα προγράμματα λιτότητας τους πολίτες, για να ξεχρεώσουν με αυτό τον τρόπο τα χρήματα που έχουν δανείσει τις τράπεζες. Να εξαναγκάζονται τελικά από τις αγορές (δηλαδή τις τράπεζες), να μπουν κάτω από την εποπτεία του ΔΝΤ ώστε να ελεχθεί το κρατικό χρέος… Και το ΔΝΤ να δανείζεται από τις τράπεζες, που δουλεύουν με δανεικό κρατικό χρήμα, για να δανείσει στην συνέχεια τα κράτη.
Μπορεί το παράδειγμα και η περιγραφή να είναι απόλυτα εκλαϊκευμένα, αλλά δυστυχώς κάπως έτσι λειτουργεί ο κύκλος του κρατικού χρέους και του κρατικού δανεισμού. Αν δεν είναι αυτή η κατάσταση ο ορισμός της απόλυτης παραφροσύνης, τότε τι άλλο είναι;
Όσο για τους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές… Εκεί μιλάμε για το απέραντο τρελοκομείο. Δανείζουν τα κράτη με μεικτά κεφάλαια, που αποτελούνται από δικά τους κεφάλαια, αλλά και δανεικό (κρατικό) χρήμα από τις τράπεζες. Η αναλογία 1 δολάρια ίδια κεφάλαια και 9 δολάρια δανεικό (κρατικό) χρήμα.
Μα… θα παρατηρήσει ο οποιοσδήποτε ξένος και αδαής προς την λειτουργία των διεθνών χρηματαγορών παρατηρητής. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Να δανείζονται τα κράτη τα κεφάλαια που τα ίδια έχουν δανείσει στις επενδυτικές τράπεζες;
Δυστυχώς κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Το κρατικό χρήμα μετατρέπεται σε ιδιωτικό και επανέρχεται με την μορφή δανείου στα κρατικά ταμεία.
Είναι τόσο παράλογο αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο χρέους-δανεισμού, που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε: Το ΔΝΤ θα δανείζεται από τις “αγορές”. Οι “αγορές” από πού θα δανείζονται; Από τους εξωγήινους;

11 σχόλια

  1. Πότε θα σταματήσει επιτέλους αυτή η καραμέλα να χαρακτηρίζει ο κάθε ανίδεος ό,τι δεν γουστάρει νεοφιλελεύθερο; Και γιατί αυτό το μοντέλο χρέους-δανεισμού να μην είναι σοσιαλιστικό;

    Μήπως το προπατορικό αμάρτημα ήταν νεοφιλελεύθερο; Μήπως και για την άλωση της Πόλης φταίνε οι νεοφιλελεύθεροι;

    Αλήθεια, για την βλακεία, την αμάθεια και τον φανατισμό των σοσιαλιζόντων κονδυλοφόρων ποιος ευθύνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πότε θα σταματήσει επιτέλους αυτή η καραμέλα να χαρακτηρίζει ο κάθε ανίδεος ό,τι δεν γουστάρει νεοφιλελεύθερο; Και γιατί αυτό το μοντέλο χρέους-δανεισμού να μην είναι σοσιαλιστικό;

    Μήπως το προπατορικό αμάρτημα ήταν νεοφιλελεύθερο; Μήπως και για την άλωση της Πόλης φταίνε οι νεοφιλελεύθεροι;

    Αλήθεια, για την βλακεία, την αμάθεια και τον φανατισμό των σοσιαλιζόντων κονδυλοφόρων ποιος ευθύνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αγορές, βρε κόπανε, δεν δανείζονται. Διακινούν κεφάλαια από ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κλπ. Διάβασε και τίποτα πριν ανοίξεις το στόμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εσύ το λές, τα πράγματα λειτουργούν ΚΑΠΩΣ έτσι, αλλά τελικά ΟΧΙ έτσι...
    Και τα παραδείγματά σου δεν είναι απλά εκλαϊκευμένα, αλλά λαϊκίστικα.
    Τελικά είσαι άσχετος!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τo reuters μιλά για αναδιάρθρώση και αδιέξοδο
    για 60 χρόνια...Παπανδρέου
    τα βλέπεις αυτά ;;;


    Το πράσινο φως αναμένεται να δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που φτάνει στο ύψος των 350 δισ. δολαρίων, σύμφωνα πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις οποίες αναμεταδίδει σε δημοσίευμά του το Reuters.

    Στην περίπτωση αυτή, όπως τονίζει, η Ελλάδα...θα είναι η πρώτη δυτική ευρωπαϊκή χώρα που θα καταφέρει να γλυτώσει από το....οικονομικό αδιέξοδο σε 60 χρόνια !

    Ωστόσο, η Ευρώπη προειδοποιεί: «όσο πιο πολύ καθυστερεί να βρεθεί κάποια δυναμική επίλυση του προβλήματος τόσο πιο δύσκολη θα είναι η διέξοδος της χώρας από την δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

    Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «τυχόν καθυστέρηση εύρεσης λύσης, μόνο αρνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει την παρούσα κατάσταση λόγω της κατανάλωσης των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, που παρέχονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

    «Θετικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι πλέον, δεν τίθεται θέμα για το εάν η χώρα θα γλυτώσει αλλά για το πότε», καταλήγει.

    http://epanastasi-gr.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ


    Μεσα σε βαθια κριση, οι επιχειρησεις
    ακομα αναγκαζονται να δινουν δωρα!!

    λες και κανουν παρτυ κερδοφοριας..

    με αυτα τα λεφτα θα μπορουσαν να κρατησουν
    καποιους εργαζομενους ακομα αντι να κανουν απολυσεις.

    αλλα προτιμουμε να απολυονται καποιοι! για να παιρνουνε αλλοι ακομα δωρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΕΝ ΨΟΦΗΣΕΣ ΑΚΟΜΑ
    ΦΑΛΗΡΙΜΕΝΕ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΚΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

    Το μεγαλείο του να είσαι ειδικός με αποκλειστικότητα στη γνώση.

    Άλλοι πάλι λένε καλώς αυτός που σου δίνει να φας ψάρι ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΩΣΤΟΣ έιναι αυτός που σε μαθένει να ψαρεύεις.

    Ο Δευκαλίων από την εποχή της μυθολογίας παρεμένει εκεί ο καλός άνθρωπος που μας δίνει και κάνα ψαράκι προβληματισμού που και που!

    Μέθετε τον κόσμο να ΨΑΡΕΥΕΙ!!!

    ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2009/03/zeitgeist.html

    Οι ειδήμονες του χρήματος
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

    Ο καπιταλισμό της συμφοράς σβήνει τη συλλογική μας..
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2010/12/blog-post.html

    ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΗΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΙΩΝ:
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2010/02/blog-post_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΥΝ/ΕΛΛΗΝΕΣ,

    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ.

    ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΤΗ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.

    Οι «καραγκιόζηδες»,
    ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ να πληρώσουν τα λάθη τους.
    Κλέφτεεεεες !!!!!
    Να απαλλαγούμε από τον παπα-Εβραίου και την Κομπανία του Εδώ και Τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Γιώργος "τρώει" τον Γιώργο...

    Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χειρίστηκε το θέμα με τα τυχερά παιχνίδια και ο αντίκτυπος που είχε στην ήδη τραυματισμένη και θολή εικόνα της κυβέρνησης, ήταν η αφορμή που έψαχνε ο Γιώργος Παπανδρέου για να τελειώνει, μια καλή, με τον "τσάρο" της οικονομίας.

    Άλλωστε οι ενδιαφερόμενοι διάδοχοι του...
    (Χρυσοίδης και Διαμαντοπούλου) περιμένουν ένα τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου και ας κάνουν τους δύσκολους για τα μάτια του κόσμου.

    Όχι, ο πρωθυπουργός δεν είναι ενοχλημένος από την πολιτική που υπουργού του ούτε διαφωνεί με αυτήν. Άλλωστε ο άνθρωπος έκανε ότι του υποδείκνυαν οι δανειστές μας.
    Θα τον "θυσιάσει" όμως για την βγάλει εκείνος καθαρή. Θα τον χρησιμοποιήσει σαν εξιλαστήριο θύμα και για αυτό τον πιέζει να ανακοινώσει εκείνος τα πρόσθετα μέτρα.

    Να βγει δηλαδή μπροστά στις κάμερες και να ομολογήσει δημόσια την αποτυχία της πολιτικής του. Όχι της κυβερνητικής πολιτικής.
    Αλλά της προσωπικής οικονομικής πολιτικής Παπακωνσταντίνου.

    Μόνο που ο υπουργός Οικονομικών είναι "δυσκολοχώνευτος" και οι φιλοδοξίες του υψηλότερες από το πολιτικό του ανάστημα.

    Για αυτό κάνει σκληρά παζάρια διαπραγματευόμενος την έξοδο του από την κυβέρνηση με εκλόγιμη θέση είτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, είτε στο ευρωψηφοδέλτιο. Επιδιώκει τη σιγουριά με λίγα λόγια.

    Άλλωστε γνωρίζει ότι οδεύει
    σαν πρόβατο στη σφαγή.
    Για αυτό και θέλει να πάρει τα μέτρα του ενόψει της μετά Παπανδρέου εποχής στο κυβερνών κόμμα.

    Για αυτό δεν θα εκπλήξει κανέναν αν αύριο - μεθαύριο, όταν βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος, δώσει και αυτός συνέντευξη σε μεγάλο δημοσιογραφικό συγκρότημα και δηλώσει αθώος σαν λευκή περιστερά για όσα συμβαίνουν σήμερα, φορτώνοντας την ευθύνη στον σημερινό πρωθυπουργό.

    Μόνο που στην περίπτωση τους οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου και τους δυο.

    ΙΣΟΒΙΑ. ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

    ΒΕΒΑΙΑ.. ...ΑΝ..ΑΝ ΕΠΙΖΗΣΟΥΝ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επιμένει στα «φρουτάκια» ο Γ. Παπακωνσταντίνου.


    Δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια ο Γ. Παπακωνσταντίνου που φέρεται ως να μην κατάλαβε τι έγινε στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα. Μετά το Πάσχα θα επαναφέρει το νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε στη Βουλή ότι «δεν υπάρχει ζήτημα απόσυρσης»,αλλά «θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις». Για τον υπουργό το πρόβλημα ήταν η «επέκταση της φυσικής παρουσίας των μηχανημάτων»…

    Το επόμενο σχέδιο του Γ. Παπακωνσταντίνου για τα «φρουτάκια» είναι «πρώτα να πάμε στα υποκαταστήματα του ΟΠΑΠ και σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουμε σε περεταίρω αδειοδότηση σε μεικτούς χώρους». Θα το δεχθεί αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
    This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.
    2 σχόλια στο Επιμένει στα «φρουτάκια» ο Γ. Παπακωνσταντίνου


    Τον έφτυσε η κοινοβουλευτική ομάδα και νομίζει ότι βρέχει.


    Τα παιδιά από το Σικάγο δεν συγχωρουν αποτυχίες.
    Θα δούμε κι άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση