GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ‏"...

Από τον Λεωνίδα Ορφανουδάκη Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Δικανικών Μελετών, και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών...

Από τον Λεωνίδα Ορφανουδάκη
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Δικανικών Μελετών, και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών είχαν οργανώσει για σήμερα 12 Απριλίου Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ».
Παρακολούθησα μεγάλο κομμάτι από το πρώτο , (το πρωινό μέρος) της ημερίδας και θέλω να μεταφέρω εδώ την γενική εντύπωση που απεκόμισα , εγώ , ο μέσης νοημοσύνης και παιδείας πολίτης . Αρχικά θα χαρακτηρίσω την όλη κίνηση σαν πολύ αναγκαία και ωφέλιμη καθώς αναδειχτήκαν σχεδόν όλες οι θεσμικές παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ . Αυτό έγινε με ένα λόγο ανεπιτήδευτο και απόλυτα κατανοητό . Όχι πως ειπώθηκαν πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε , τουλάχιστον όσοι ξέρουμε ποιους και τι να διαβάζουμε ή ακόμα και που να σερφάρουμε στην μπλοκόσφαιρα . Σε αυτό τον τομέα οι γνώσεις μου συμπληρώθηκαν μόνο ως προς το ότι....
 άκουσα ποια συγκεκριμένα άρθρα και ποιες παράγραφοι του Συντάγματος φταίνε για τη συμφορά που βρήκε το Έθνος , ενώ εγώ έλεγα μέχρι χθες , όπως θα λέω και αύριο πως όλα τα κακά της Ελλάδας έχουν τη ρίζα τους διαχρονικά στα Συντάγματα μας . Όμως το ότι όσα ειπώθηκαν προήλθαν από τα χείλη επιστημόνων απόλυτα αξιόπιστων και μπροστά σε ένα κοινό ικανό να κρίνει και να αντιδρά είναι αυτό που κάνει τη διαφορά . Υπήρξαν αντιδράσεις στις τοποθετήσεις των ομιλητών θετικές μεν με χειροκρότημα αλλά και αντιδράσεις αποδοκιμασίας έστω και αν περιορίστηκαν στην επιδεικτική αποχώρηση κάποιων από την αίθουσα .
Η αγωνία των ομιλητών και η πρόθεση τους να βοηθήσουν να βγούμε από το τέλμα ήταν κατά την κρίση μου απόλυτα ειλικρινής αλλά και οι προτάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης , ήταν αυτές που πίστευαν σαν αναγκαίες . Μολονότι όμως υπέδειξαν στο πρόσωπο των πολιτικών τους νέους Φεουδάρχες της Ελλάδας και αναφέρθηκαν στην απόλυτη αναντιστοιχία της πραγματικής Δημοκρατίας με το πολίτευμα που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα μου άφησαν κάποια κενά . Δεν άκουσα να γίνεται κανένας λόγος για το ποιος είναι ο Αυτοκράτορας ή ποιος ο Σουλτάνος που ασκεί την πραγματική εξουσία, πάνω από τους φεουδάρχες και κοτζαμπάσηδες πολιτικούς . Δεν άκουσα επίσης να γίνει κάποιος συσχετισμός μεταξύ παιδείας και δημοκρατίας μολονότι η εκδήλωση γινόταν μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Για να μην αδικήσω όμως τους οργανωτές και τους ομιλητές της ημερίδας υπενθυμίζω πως παρακολούθησα μόνο μένα μέρος της . Τονίζω δε πως η γενική εντύπωση που αποκόμισα είναι περισσότερο από θετική . Πιστεύω ειδικότερα ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που πρέπει να προσεχτεί εκ των άνω (από την εξουσία) και να ενισχυθεί εκ των κάτω (από το λαό) .
Πρόγραμμα ημερίδας: http://www.ethemis.gr/wp-content/uploads/2011/04/Hmerida_12-4-2011.pdf  

3 σχόλια

  1. είμαστε σοβαροί κι αν δεν την έβλεπαν την Τουρκία τι θα πάθαιναν; Τ' άλλα νησιά μας και την ενδοχώρα τα ξέρουν; Η πολλή επιπολαιότητα και η αφέλεια δεν θα μας βγούν σε καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Post Cafe
    Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 11:40
    Η Άννα φορούσε PRADA!

    Η Άννα φορούσε PRADA!

    Η στάση της θυμίζει δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Ισχυρίζεται οτι επιχειρεί και πασχίζει για να εκσυγχρονίσει την Παιδεία αλλά δεν φαίνεται να επιταχύνει τους στόχους τους οποίους η ίδια έθεσε. Μάλλον το ψειρίζει... Η κ. Άννα Διαμαντόπουλου κινείται με αργά αλλά καθόλου σταθερά βήματα, αγκιστρωμένη σε μια ξεπερασμένη παλαιοκομματική αντίληψη κι ας φοράει CΗANEL και PRADA. Ανακατεύει τους πειραματικούς σωλήνες του πολιτικού της εργαστηρίου με άγνωστα υλικά και εύχεται να πετύχει η συνταγή παριστάνοντας την συμμαθήτρια(όχι ηλικιακά πάντως) του Χάρι Πότερ.

    Η κ. Γιαννάκου πριν απο μερικά χρόνια είχε πει οτι όσοι δεν καταφέρνουν να πιάσουν την βάση του “10” δεν θα μπορούσαν να περάσουν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή. Η απόφαση έφερε αναστάτωση και οργή κυρίως απο την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει για αναλγησία την κ. Μαριέτα, όχι γιατί είχε κόψιμο για τους μαθητές, αλλά κυρίως γιατί κάποιες σχολές όπως για παράδειγμα η σχολή αργαλειών και μπιμπελό θα έκλειναν. Και γιατί αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούσαν να νοικιάσουν τις γκαρσονιέρες τους ή κάποιες καφετέριες θα έβαζαν λουκέτο. Αυτά τα συμφέροντα είχε προστατέψει η κ. Διαμαντόπουλου τότε. Ομορφιές!

    Και έρχεται η ίδια σήμερα να μας πει οτι υπάρχει ανάγκη κάποιες σχολές κυρίως των ΤΕΙ θα πρέπει τελικά να κλείσουν. Ψέματα, πολιτικαντισμοί και κοροϊδία του ελληνικού λαού ένεκα της ψήφου του ιδιοκτήτη καφετέριας και του ιδιοκτήτη γκαρσονιέρας.

    Δεν πάει όμως έτσι. Και σήμερα η κ. Άννα έχει χάσει την μπάλα. Σε μια εποχή που ο χώρος της Παιδείας χρειάζεται την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησης και της κοινωνίας για ουσιαστική αναδιάρθρωση. Αλλά πως είναι δυνατόν να πειστούν οι πολίτες στα όσα ακούνε απο την Υπουργό Παιδείας; Πότε λέει αλήθεια και πότε ψέματα άραγε;

    Δεν ξέρω αν ταράζεται ο σοσιαλιστικός ύπνος της εν λόγω κυρίας. Δεν γνωρίζω καν αν θέλει να κάνει τις αλλαγές, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θέλει να μετέχει σε μια Κυβέρνηση τα μέτρα και της συμπεριφορές της οποίας δεν πιστεύει. Αυτό που μετράει είναι οτι τα έχει κάνει μούσκεμα. Και εν τέλει πόσο λεφτά δόθηκαν φέτος για το εκπαιδευτικό σύστημα; Τι έλεγε η ίδια προεκλογικά; Και ως προς τις πρακτικές της κ. Διαμαντόπουλου δεν θα πω τίποτα απλά θα παραθέσω ένα απόσπασμα απο το indymedia:

    “Τι φόβος, αλήθεια, είναι αυτός της Διαμαντοπούλου!Όλα ελεγχόμενα!Επέλεξε σχολεία,επέλεξε και τους μαθητές!35! Και μετά τους μάζεψε μυστικά στα μουλοχτά,στο Μετρόπολις. Τους είχαν μάλιστα πει ότι μπορούν να κάνουν ερωτήσεις μόνο από λίστα!!! επιλεκτική και για λίγους εκλεκτούς η δημοκρατία τους. Έφεραν και τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν 3-4 μαθητές που δεν ήταν της επιλογής τους να μπουν στη συζήτηση. Κι έπειτα, την φυγάδευσαν από το πίσω πορτάκι του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ....”

    Τάκης Χατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιος αρχαίος Έλληνας (ο Αριστοτέλης νομίζω) έλεγε πως οι φιλόσοφοι ασχολούνται με τα κοινά μόνο όταν το κακό για την πόλη φτάσει στα χειρότερα του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση