GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Βρετανοί «αντέχουν» το κόστος της μοναρχίας...

Από τον Ρόμπερτ Κολ Εάν οι φορολογούμενοι έκοβαν τη χρηματοδότηση προς τη δυναστεία τα ηνία της οποίας θα αναλάβουν μια μέρα ο Ουίλιαμ ...

Από τον Ρόμπερτ Κολ
Εάν οι φορολογούμενοι έκοβαν τη χρηματοδότηση προς τη δυναστεία τα ηνία της οποίας θα αναλάβουν μια μέρα ο Ουίλιαμ των Ουίνδσορ και η Κάθριν Μίντλετον, θα γλίτωναν από μια υποχρέωση ύψους 1,14 δισ. λιρών. Πολλοί πιστεύουν ότι το βρετανικό κράτος θα απαλλασσόταν μετά χαράς από το έξοδο αυτό. Στην πραγματικότητα, όμως, η βασιλική οικογένεια αποτελεί πηγή εθνικού πλούτου για τη Βρετανία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πριγκιπικός γάμος συνεπάγεται ορισμένα σημαντικά εφάπαξ έξοδα. Καταρχάς, οι επίσημες αργίες αυξάνονται κατά μία ημέρα. Εάν υποθέσουμε ότι το βρετανικό ΑΕΠ κατανέμεται ισόποσα στις 260 εργάσιμες ημέρες του έτους, αυτό σημαίνει...
μείωση του εθνικού προϊόντος κατά 5,9 δισ. λίρες. Το άμεσο κόστος των εορτασμών -συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων, από τα έξοδα κομμωτηρίου έως τα έξοδα ασφάλειας- ανέρχονται σε 50 εκατ. λίρες.
Και τα δύο αυτά μεγέθη δείχνουν αρκετά υψηλά. Βέβαια, υπάρχουν έξοδα που απορροφώνται και άλλα που επιμερίζονται, ενώ μεγάλο μέρος του απολεσθέντος ΑΕΠ θα αναπληρωθεί. Το πραγματικό κόστος έγκειται στη σταθερή επιβάρυνση που συνεπάγεται για το βρετανικό κράτος η συντήρηση της μοναρχίας.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Royal Trustees, το έτος που έληξε τον Μάρτιο 2011 η βασίλισσα και η ακολουθία της έλαβαν 39,9 εκατ. λίρες. Το ποσό αυτό διατηρείται ουσιαστικά αμετάβλητο, δεδομένου ότι την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί μόλις κατά 1,6%.
Εάν υποθέσουμε ότι οι καταβολές αυτών των ποσών εκτείνονται στην αιωνιότητα (μη συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού) και θεωρήσουμε ως επιτόκιο προεξόφλησης το επιτόκιο των 10ετών βρετανικών ομολόγων, η παρούσα αξία της «βασιλικής υποχρέωσης» ανέρχεται σε 1,14 δισ. λίρες. Με λίγα λόγια, η συντήρηση της βασιλικής οικογένειας δεν ξεπερνά σε κόστος τις 19 λίρες για κάθε Βρετανό πολίτη.
Με το εθνικό χρέος να ανέρχεται στο 1,1 τρισ. λίρες και τις δημόσιες υπηρεσίες να συρρικνώνονται όπου είναι δυνατό, η «περικοπή» της βασιλικής οικογένειας μοιάζει με μια μικρή, συμβολική εξοικονόμηση. Η βρετανική οικονομία, όμως, θα έχανε τα έσοδα από τον τουρισμό, καθώς και τα λοιπά έσοδα που αποφέρει το όνομα των Ουίνδσορ. Εξάλλου, κανένας αρχηγός κράτους δεν είναι ανέξοδος, ανεξαρτήτως του τίτλου του. Ούτε οι αιρετοί άρχοντες είναι τσάμπα για την τσέπη των Βρετανών.
Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός που δεν θα εφευρισκόταν εάν δεν υπήρχε ήδη. Μόνο και μόνο για το μερίδιο που αποσπά ο θεσμός της μοναρχίας από τις παγκόσμιες δαπάνες ψυχαγωγίας -ανεξάρτητα από το εάν αρέσει τους Ουίνδσορ το γεγονός ότι συχνά αποτελούν οι ίδιοι πηγή ψυχαγωγίας- δικαιολογεί τη θέση του στον κρατικό προϋπολογισμό. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι Βρετανοί να διατηρήσουν τον φαντασμαγορικό θεσμό της βασιλικής οικογένειας, ο οποίος φτάνει στο απόγειό του με τον φετινό πριγκιπικό γάμο, να τον χρηματοδοτούν με βάση έναν ελεγχόμενο προϋπολογισμό και να τον απολαμβάνουν.
REUTERS BREAKINGVIEWS
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1962653

5 σχόλια

  1. Τον κύριο Γλύξμπουργκ και την οικογενειά του , ποιός τους συντηρεί΄? Οι Έλληνες εφοπλιστές , ο Ισπανικός λαός μέσω της Σοφίας ή μήπως τα χρήματα της τράπεζας της Ελλάδας που φυγαδεύτηκαν στην Αίγυπτο με την κατοχή , δεν γύρισαν ποτέ πίσω .Ηταν απο τότε καλέσ οι σχέσεις της Ελληνικής βασιλικής οικογένειας με το Ηνωμένο Βασίλειο , μια που ο στρατηγός Σκόμπυ αιματοκύλησε την Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΟΥΡΑΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΗΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Ήχος στεκάμενος κούφιος.». (Γ. Σεφέρης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε καθυστερημένα δεξιά τομάρια, μετά την καταστροφή, στην οποία μας οδηγήσατε, έχετε ακόμα γλώσσα και μιλάτε???

    Βουλώστε το καλύτερα και κρυφτείτε σε ένα λαγούμι, σαν τον πρώην αρχηγό σας, τον μπουχέσα της Ραφήνας και μην ξεμυτίσετε από κει!!!

    Η απουσία σας, είναι η μεγαλύτερη προσφορά προς τη χώρα, αυτή τη στιγμή.

    Επιπλέον, μας χωρίζουν και βαθύτατες πολιτισμικές και πολιτιστικές διαφορές, γιατί είστε απολίτιστοι, αμόρφωτοι, αχρείοι και ανίκανοι!!

    Εσείς διανοούμενους στην παράταξή σας δεν είχατε ποτέ, παρά μόνο χωροφύλακες, αγροφύλακες, παππάδες, καθυστερημένους, πούστηδες και πουτάνες!!

    Έναν μοναδικό είχατε, τον μεγάλο Μάνο Χατζηδάκη και αυτόν τον ακούνε μόνο αριστεροί, γιατί εσείς δεν έχετε το επίπεδο να ακούτε τη μουσική του!

    Εσείς είστε του σκυλάδικου σκουπιδαριού, της μάσας, της ρεμούλας, του ρουσφετιού, της ρουφιανιάς, της λαμογιάς, του αρμέγματος του κράτους-αγελάδα, του δοσιλογισμού, της συνεργασίας με τους Ναζί, του καρακίτς πολιτισμού, των βασανιστηρίων και της φάλαγγας...

    Δείκτες πολιτισμού σας είναι ο Άνθιμος και ο Ψωμιάδης!!

    Λαϊκή σας βάση - οι παρακρατικοί ολιγοφρενείς δολοφόνοι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης και οι πάσης φύσεως βασανιστές!!

    Δυστυχώς αυτοί είστε...

    Απολίτιστα χουντοδεξιά τομάρια!!

    Ανήκετε πλέον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, ως οι καταστροφείς της χώρας, μαζί με το γελοίο πλέον (ΝΔ) κόμμα-απολίθωμα σας!!

    Ευθύνεστε, προδότες της πατρίδας, για όλες τις μεγάλες τραγωδίες του Έθνους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν εχω καταλαβει,τι διαφορα εχει στο κοστος των χρηματων,να εχουμε βασιλια η προεδρο δημοκρατιας!Δηλαδη ο προεδρος της δημοκρατιας που μας στοιχιζει καποια εκ.ευρω το χρονο,με τι ακριβως ασχολειται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση